SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
AKP Karşıtlığı mı, ''devlet karşıtlığı'' mı?           (gösterim sayısı: 4.568)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.005
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 04.12.2013- 13:19


Sözde sol sosyalist forumları biraz dolaştığınızda hemen fark edeceksiniz, Türkiye Sosyalist Hareketinin hemen hemen tüm örgütleri ve partilerinde görünen 'AKP Karşıtlığı'' bu platformlarda bir eleştiri nedeni haline gelmiştir. Neymiş, komünistler-sosyalistler-devrimciler AKP'yle pek uğraşmamalılar, devletle uğraşmalılar! AKP gelip geçiciymiş ama, devlet kalıcıymış. Çok keskin devrimci görüntü çizmek istenir ya, ''AKP olmasaymış bunlar ne yaparmış''?

'Devletle uğraşmak'' somutta ne anlama geliyor? Devletin polisi, askeri ve gizli servisleriyle ''uğraşmak''mı? Peki bu ''uğraşmak'' sözünü nasıl yorumlayacağız? Mücadele etmek, öldürmek, savaşmak mı? Bu mu anlatılmak istenen? Legal ya da illegal olsun, bir komünist partinin devletle uğraşması, ona savaş açması bu anlama mı geliyor, böyle bir şey mi?

Ya da ''devletle uğraşmak'' devletin ne olup ne olmadığının bilimsel-ideolojik çözümlemesini yapmak anlamına mı geliyor?

''AKP'yle değil, devletle uğraş!''

Gerçekte ne anlama geliyor, bununla anlatılmak istenen tam olarak nedir?

''AKP'yle uğraşmak en fazla bir siyasi iktidarın gidip bir başka siyasi iktidarın gelmesine yol açar, oysa komünistlerin amacı siyasi iktidarı değil, devleti yıkmak ve proletarya diktatörlüğünü kurmaktır''. Belki de bunu söylemeye çalışıyorlar da, bunu söyleyenlerin aynı zamanda bunun nasıl olacağını da açıklamaları gerekmiyor mu? Devletle uğraşmanın yolunun nerden geçtiğini, devletle uğraşılarak proleter diktatörlüğün nasıl gerçekleşeceğini   ve bunun için bile neler yapılması gerektiğini açıklamaları gerekmiyor mu?

Hem sonra bir devletle o devletin yürütme organı birbirinden ne kadar soyutlanabilir? Bugünün Türkiye'sinde AKP'nin ''devlet dışı'' bir organ olduğu iddia edilebilir mi?

Yoksa AKP eleştirileri bir rahatsızlık mı yaratıyor? Aynı sitelerde İP, CHP, hatta TKP başta olmak üzere bir yığın sosyalist özne hemen her gün eleştiri konusu oluyorken ''AKP'yi değil, devleti eleştir'' yaklaşımı hangi zihinsel karmaşanın ürünü olarak ortaya çıkıyor?

Üzerinde düşünmeye değmez mi?




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.005
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 21.12.2013- 18:33


''AKP'yle değil, devletle uğraş!'' bir başka anlamda ''gizli AKP'cilik olarak nitelediğim bir siyasi duruştur. Kürt ulusal hareketi soldan sağa kaydıkça kürt sorununun çözümünde AKP önemli bir özne haline gelmiştir çünkü. Zaman zaman dillendirilen ''çözerse Erdoğan çözer'' bu yaklaşımın bazen çok açık bir şekilde ortaya çıkan retoriği olmakla birlikte, özellikle bir iki yıldır AKP'yle birlikte sürdürülen ve kürt halkına ''barış'' getireceği söylenen süreçte bizim sanal ortamdaki malum çevrelerde çok daha öne çıkan bir manifestodur ''AKP'yle değil, devletle uğraş!'' sözü.

Böyle olması kürt siyaseti için de anlaşılabilir bir durumdur. Burada problem bir şekilde kuyrukçu siyasetin kendisindedir ve asıl üzerinde durulması gereken de budur. Kuyruğuna yapıştığı ulusal hareketin kendine içkin yaklaşımı ister istemez bu kuyrukçu siyasetin dilinde de özgün bir retorik haline gelmektedir. Haziran direnişini de ve şu günlerde ortaya çıkan yolsuzluk olaylarını da haliyle ''AKP'yle değil, devletle uğraş'' yaklaşımının esiri olarak yorumlamaya çalışmaktalar ve olmadığı için açığa çıkmaktalar. Gezide ortaya çıkan ''AKP gitsin de milli hükümet mi gelsin'' deyişi, ve bugünlerde dile getirilen AKP'yi değil, cemaati eleştirin yaklaşımı da hep bu kuyrukçu siyasetin zorunlu dayatması olarak ortaya çıkmaktadır.

Kısaca internette bulunan Marks Lenin alıntıları da durumu kurtarmaya yetmemektedir. Kuyrukçu siyaset eninde sonunda kuyrukçu bir retoriği de dayatmaktadır. ''AKP'yle değil, devletle uğraş!'' sözü de bu retoriğin önemli bir parçası durumundadır.






Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Ulus devlet-kapitalist devlet farkı üzerine... melnur 4 3097 14.12.2019- 08:39
Konu Klasör Umutsuzluğa karşı mükemmel bir ilacımız var... melnur 0 1863 17.12.2019- 06:13
Konu Klasör "Hileli seçim sistemine karşı ortak mücadele!" melnur 1 1166 01.04.2022- 01:13
Konu Klasör “İlk turda Erdoğan’a karşı çatı adayı destekleriz” melnur 1 1054 07.07.2022- 06:16
Konu Klasör Bitkiler nasıl sudan karaya çıktı? melnur 0 2083 03.04.2018- 04:47
Etiketler   AKP,   Karşıtlığı,   ,   devlet
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS