SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Ne değişecek?           (gösterim sayısı: 3.069)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: solcu
Konu Tarihi: 05.08.2014- 12:07


Ne değişecek?
Özgür Şen


10 Ağustos günü veya ikinci turda bitsin, Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortaya atılması ve cevaplanması gereken soru budur: Seçimden sonra ne değişecek?

Soru tüm taraflar için geçerlidir ve Erdoğan için ne kadar meşruysa, çatı adayı Ekmeleddin ya da Demirtaş için de öyledir.

Ancak tablo böyle tamamlanmaya, seçim yalnızca bu üç aday vesilesiyle tanımlanmaya çalışılırsa büyük bir eksiklik oluşur. Bu seçimin bir tarafı daha vardır ve o gün solun çağrısıyla bilinçli bir şekilde sandığa gitmeyecek taraf için de bu sorunun yanıtı aranmalıdır.

Ne değişecek gerçekten?

Ne değişecek sorusu zaten bir şey değişmeyecek diye yanıtlanamaz. Erdoğan zaten şimdiden kazanmıştır diyerek de…

Bu seçim açık ki Erdoğan için bambaşka bir evreye geçişi temsil etmektedir. Erdoğan’ın bu ülkeyi başbakanlık makamından değil de cumhurbaşkanlığı makamıyla tek başına yönetmesi arasında bir fark vardır. Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal açıdan en üst noktasına tırmanması, mesela ordunun başkomutanı olması, yalnızca sembolik bir adımdan ibaret görülebilir mi? Siyasette sembollerin büyük önem taşıması bir yana, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla, dinci gerici hareket kendi cumhuriyetini kurmak yolunda bir adım daha atacaktır. Türkiye’de dinci gericilik tarafından kurulmaya çalışılan cumhuriyetin asla bir bütünlüğe kavuşamayacağı ve bu anlamda aslında kurulamayacağı, hatta bu bağlamda projenin çoktan iflas ettiği, teorik bir doğrudur. Ama Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması Türkiye siyasetinde birtakım değişiklikleri tetikleyecektir. Erdoğan’ın başında olduğu bir cumhuriyet açık ki daha gerici, daha karanlık, işçilere, kadınlara, gençlere daha düşman bir cumhuriyettir.

Erdoğan’ın yeni bir cumhuriyet kurma hülyası teorik olarak iflas etmiştir. Ama bu projeyi hala zorlayan yalnızca Erdoğan değildir. Erdoğan’ın zorlaması zaten bir zorunluluktur. AKP zorlamadığı anda kaybettiğini kabul etmiş olur. Bunu elbette yapmayacaklar. Peki ama seçimin diğer adaylarının aynı projeye canla başla kan taşımaya, hayat vermeye çalışmalarına ne diyeceğiz?

Hem CHP-MHP çatısının, hem de Kürt hareketinin adayı, yalnızca nitelikleriyle değil, ilk günden bu yana adaylık süreçlerinin nasıl yönetildiğiyle de Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yolunda yardımcı değil asli roller üstlendiler. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının meşrulaşması için ellerinden geleni yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar.

Türkiye’yi daha gerici, daha karanlık, işçilere, kadınlara ve gençlere daha düşman bir ülke yapacak olan, elbirliğiyle oluşturulmaya çalışılan bu meşruiyettir. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması değil Erdoğan’ın sistem içindeki muhaliflerinin ona bir meşruiyet zemini sağlamaları bugün bitmiş bir projeye tekrar kan taşıyor. Erdoğan ve onun liderliğinde AKP bu zeminin üzerinde hareket edecek, işçilere, kadınlara ve gençlere böyle saldıracaktır.

Cumhurbaşkanlığı seçimini basit bir oy aritmetiğine indirgeyen, seçimin hangi turda biteceğinden kendi adına sonuçlar çıkaran her yaklaşım işte bu nedenle yanlıştır.

Erdoğan bu seçimi aldığı oyların değil, yarıştığı adayların sayesinde kazanacaktır. Erdoğan’ı şimdiden bu kadar güçlü kılan sandıkta yakalayacağı oran değil, karşısındaki adayların niteliğidir.

Meşruiyet zemininin genişlemesini, bu değişikliği önemsemek zorundayız.

Bu tablonun bütününe karşı çıkmayan her adım Erdoğan’ın iflas etmiş hülyalarına can veriyor.

Sol neyin değiştiğini önemsediği, bu meşruiyet zemininin daha fazla genişlemesini engellemek istediği için bir boykot çağrısı yapıyor.

Zaten bir şey değişmeyecek çaresizliği de, her şey Erdoğan’ın istediği gibi değişecek karamsarlığı da bu seçimin kendisinden besleniyor. Bu çaresizliğe ve karamsarlığa teslim olmak zorunda mıyız? Üstelik seçimin kendisini reddetmek gibi bir yol varken…



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.990
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 05.08.2014- 19:02


Eleştirilerin büyük bir bölümüne katılmamak mümkün değil. Haziran direnişinden sonra sanki hiç bir şey olmamış gibi, Erdoğan'a yeni bir meşruiyet alanı açılması konusundaki eleştirilerde de haklılık payı var. CHP'nin İslamcı geçmişe sahip bir aday göstermesiyle AKP'nin çizdiği sınırlar içinde kalınması da insanın içini acıtıyor. Bunlara katılmamak nasıl mümkün olabilir? Haziran direnişi ile birlikte ortaya çıkan reel politiği bu koşullarda böyle bir sürece dahil etmek de bir anlamda sönümlenmesine katkı koymak anlamına geliyor. Bunların hepsi doğru. Bunların hepsini her gün yazalım, çizelim, konuşalım.AKP'ye ve Erdoğan'a meşruiyet bindiren ve ona siyasi alanda genişlik yaratan her tür siyaseti de teşhir edelim. Bunlara hangi solcu, sosyalist karşı çıkabilir ki! Bir kısım kuyrukçunun dışında solun hangi rengi bunlara karşı çıkabilir? Ama sosyalist solun kendi içinde bile bütünlük sağlayamadığı bu koşullarda, bu bütünlük sağlanmadan, etkisinin ve sonucunun ne olacağı hesaplanmadan alınan boykot kararı da işlevsiz kalmaya mahkum değil mi? İşlevsiz kalması daha baştan belli bir siyasi pratik yerine, Erdoğan karşıtlığı üzerinde çok daha etkin bir konumlanış alarak bütün bu gerçekleri halka anlatmayı öne çıkarmak daha sonuç alıcı bir tavır olmaz mıydı?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 06.08.2014- 19:38


TKP'nin bölünmesiyle birlikte ortaya çıkan Komünist Parti ve Halkın Komünist Partisi'nin ikisinin birden boykot kararı alması aceleyle verilmiş bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu seçimlerde Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının engellenmesi yönünde propagandaya çok daha fazla ağırlık verilerek böyle bir karar alınmayabilirdi. Boykot kararının Erdoğan'a yaramaktan başka bir anlamı yok. Böyle bir kararın sosyalist sola da bir artı katmayacağı da ortada. Sosyalistlerin büyük bir çoğunluğunun bu seçimi boykota katılmayarak değerlendireceklerini düşünüyorum.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Benzer konu yok
Etiketler   değişecek
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS