SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Daha açık konuşalım           (gösterim sayısı: 3.240)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 02.03.2015- 11:16


Daha açık konuşalım
Emrah Akansu  


Bir Temel fıkrası vardır. Fitili nasıl kullanacağını bilmeyen Temel birkaç kez üst üste doktorunu arar, son aradığında aldığı cevabı duyunca da “doktoru bu kadar kızdırmasaydık iyiydi” der.

Aslında temel ısrarla derdine derman arıyordur, doktor da hala ne yapması gerektiğini anlatmaya çalışıyordur.

Geçtiğimiz hafta boyunca HAZİRAN meclislerinde yapılan seçim tartışmalarına ve bunların sosyal medyadaki bazı izdüşümlerine baktığımda bu fıkra geldi aklıma. Fıkrayı uzun uzadıya anlatmaya gerek yok, bilenler bilmeyenlere anlatır.

Kendi mecrasında yürümeyen ve bunun için de ilerletme şansı olmayan her tartışma, iyi niyetli bir değerlendirmeyle, bu fıkranın özetine benziyor.

Derman arayan kendini küfür yemiş, derman dağıttığını düşünen ise suya yazmış gibi hissedebiliyor.

Yukarıdaki iyi niyetli değerlendirmenin bir de diğer ucu var.

Haziran gibi, kendisini kavga odaklı kuran, kurmaya çalışan bir hareketin bileşenleri söz konusu olduğunda, her yaptığı tespiti, analizi, doğru, ikna edici, tatmin edici ve ancak kendi kurduğu eksende kitlelere taşındığında sonuç alınabilir olduğunu düşünen bir kapalı devre akıl yürütme biçimi türedi. Bu akıl yürütme biçimi HAZİRAN’ın mantığından uzaklaşmak anlamına geliyor ve böylesi bir akıl yürütme biçimiyle tartışılamıyor da…

Buraya bir parantez açmak istiyorum; sosyal Medyada bunun uç örneklerine sıkça rastlanabiliyor. Tartışmalar bu akıl yürütme biçimiyle yapıldığında, taraflar için çoğu zaman ilerletici olmaktan çok uçlara doğru çekildikleri pozisyonlar yaratıyor. Birçok örnekte bu, ilerletici olabilecek tartışma zeminlerini de dinamitliyor. Burada sosyal medyada tartışma yapmanın yanlış olduğunu düşündüğüm sonucu çıksın istemem, sonuçta her siyasi fikir kendini örgütleme eğilimi taşır ve sosyal medyanın bu amaçla da kullanılan bir mecra olduğu açık. Üstelik sosyal medya, açık tartışmak, herkesin gözü önünde tartışmak için ideal bir mecradır da. Belki ben biraz “eski” kafalıyım. Göz göze bakılarak yapılan tartışmaları daha çok önemsiyorum ve bu şekilde yapılan tartışmaların daha samimi ve daha ilerletici olacağını düşünüyorum. Parantezi kapatıyorum.

Gelelim asıl meseleye;

Biz Haziran’dan sonra Türkiye’de de Türkiye solunda da işlerin eskisi gibi gidemeyeceğini söyledik. Türkiye’de işler eskisi gibi gidemiyor. Burada bir tartışma yok. Bu yüzden solun önü açık. Fakat solun önünün açık olması, bu alanın peşinen doldurulabileceği anlamına gelmiyor.

Çünkü nasıl AKP Haziran’a direniyorsa, solun bazı kesimleri de Haziran’a direnmeye devam ediyor.

Fakat çoğu zaman bu direncin, solun HAZİRAN’la cisimleşecek devrimci atılımına bariyer olabildiği görülemeyebiliyor.

İki ayrı ucu var.

Birincisi, Türkiye’ye devrimci bir tarzda müdahale ihtiyacı ortadayken, kendi değişmezlerini veri alarak konum belirlemeyi öncelik sayan, solun değerlerini savunmak adına solu hareketsizliğe ve git gide siyasetsizliğe mahkum eden yaklaşım. Bu yaklaşım, solun değerlerini savunmayı bir defans yapma işi olarak vaaz edip, solu kendi ceza sahasının içine hapsediyor.

Bu yaklaşımla temsil edilen sol, takımına sürekli defans yaptıran antrenörlerinin elinde, oyunu seyirlik olarak bile sıkıcı hale gelen futbol takımlarına benziyor.

Oysa futbolda bile, kalesinde top görmek istemeyen takımlar, oyunu rakip sahada kurmaya çalışıyorlar.

Özetle bugün diyelim ki solun herhangi bir kesimi, kendini sadece solun değerlerini koruma derdi ile belirlemiş olsa bile yapması gereken, sınırlarını ve nüfuz alanını genişletmektir.

Türkiye’de ise bundan çok daha fazlasına imkan verecek bir toplumsal siyasi canlılık var. Kendi korkularını Haziran’a dayatmak ve Haziran’ı kavgaya sürmekte yaşanabilecek en küçük tereddüt, Türkiye’yi çaresizleştirmekten başka bir anlama gelmeyecektir.

İkincisi ise Türkiye’ye müdahale ihtiyacını çoğu zaman güncelle, kendiliğindencilikle ve pragmatizmle özdeşleştirebilen, kendi siyasal ideolojik rasyonalitesini de radikalizmle ya da kopuk öncülükle üretebilen siyasal yaklaşım.

Bu yaklaşım, solun kendi bağımsız hattında kitleselleşebilme, bunun için kendini Haziran sonrası Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre ideolojik ve siyasal planda kurma önceliğini küçümseme, bu ihtiyacı apolitizm olarak görme eğilimi taşıyor. Solun devrimci bir atılım için gereksinim duyduğu müdahale eşiğine tırmanma olanaklarını değerlendirmesinin önüne geçebiliyor.

Oysaki Türkiye içinden geçtiğimiz dönemde sola muazzam olanaklar sunuyor. Bu olanaklara odaklanmak yerine, kendi siyasi kimliğini başka siyasi güçlerin ihtiyaçlarıyla birlikte örme kolaycılığı, kendini anlatmaya çalışırken, başkasının derdine tercüman olmaya çalışmak gibi şizofrenik bir durum yaratıyor.  

Açık ki böylesi bir görüntü Haziran’ı temsil iddiasını zayıflatmakla kalmıyor, bu iddiayı taşıyanlarda bir özgüven problemi olup olmadığını da tartıştırabiliyor.

Türkiye solunun Haziran sonrasında ihtiyaç duyduğumuz devrimci atılımına önderlik edecek birikimine en son söylenecek şeyin özgüven eksikliği olduğunu bilerek devam etmek gerekiyor.

Başlarken söyledim tekrar etmekte sakınca yok. AKP Haziran’a nasıl direniyorsa, solun bazı kesimleri de Haziran’a direnmeye devam ediyor.

Hazirancıların görevi bu yaklaşımlarla didişmek yerine toplumsal siyasi olanaklara odaklanmak, Haziran’ı nerde bir direnç varsa orada kurmak ve temsil etmek.

Unutmayalım, halkın örgütlü gücüne hiçbir kuvvet set çekemez.

Formülümüz net: Haziranla direneceğiz, AKP’nin direncini kıracağız.

*Edebiyatımızın büyük ustası Yaşar Kemal’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ustanın hayalini kurduğu ülkeyi yaratmak boynumuza borç olsun.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.004
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 02.03.2015- 20:04


HTKP sürekli olarak bir ''savunma'' gayreti içinde. Soyut bir düzlemde ''biz doğrusunu yapıyoruz'' diyorlar. Anladığım kadarıyla yine KP'ye gönderme var. Benim de aklıma şu geliyor; sürekli olarak KP'ye gönderme yapmak, HTKP'de ''acaba yanlış mı yaptık'' duygusunun bir dışavurumu mu? Söz konusu Haziran hareketi ise KP de onun içinde HTKP de! Fark ne? İçerde olan tartışmaların farklılığı ise ve buna değiniliyorsa, o zaman açık seçik bunlar yazılmalı! Yok yazılmayacaksa, bu bıktırıcı göndermelerin somuttaki karşılığının ve farklılığının açıklaması somut örneklerle verilmelidir. 15 tane sol kemalisti HTKP'li yapmaktan öte bu ayrılık neye yaradı?



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Çiftçi yalanlarından sıkılmadık mı? Hadi gerçekleri konuşalım. MasteR06 0 1721 12.02.2019- 12:38
Konu Klasör Daha az yemek daha mı sağlıklı? melnur 2 4670 10.12.2014- 22:19
Konu Klasör DAHA FAZLA SİYASET, DAHA FAZLA PARTİ melnur 6 4482 06.02.2018- 12:56
Konu Klasör TKP: AKP'den bir katliam daha umut 2 3922 09.06.2014- 11:06
Konu Klasör Bu daha başlangıç... umut 0 4253 15.04.2014- 18:14
Etiketler   Daha,   açık,   konuşalım
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS