SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 2 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   >   son» 
Renault işçileri üretimi durdurdu, direniş devam           (gösterim sayısı: 10.578)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: dayanışma
Konu Tarihi: 15.05.2015- 11:12


Renault işçileri üretimi durdurdu, direniş devam ediyor

Resim Ekleme

Türkiye’nin önemli Otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Bursa'daki Renault Fabrikası'nda üretim işçiler tarafından durduruldu.

Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği fabrikada, zam ve haklarının korunmadığını öne süren 16.00- 24.00 vardiyasında çalışan işçiler, üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı.   24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı.   İşçilerin "Yetkili gelsin, gerekli açıklamayı yapsın" istekleri sonuçsuz kaldı. Fabrika önünde sessiz eylem yapan işçiler, zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak eylemlerine sürdürdüler.

Patronlar masaya oturana kadar üretimi başlatmayacaklarını söyleyen işçiler, diğer fabrikalardan gelecek desteği bekliyor. Gazetecilerin röportaj tekliflerini de geri çeviren işçiler, istifa ettikleri Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi aleyhine slogan attılar. İşçilerin eylemlerine yakınları da destek verdi.   İşçiler zaman zaman megafonla   "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın" şeklinde uyarıda bulundular. İş bırakma eyleminin mesai bitimi olan saat 08.00’e kadar sürdürmesi bekleniyor. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Mako gibi fabrikalardan işçiler, Rnault işçilerinin dayanışma çağrısına cevap vererek yanlarında olacaklarını söylemişti.

İşçiler, Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia ederek sendikadan istifa etme sürecine girdiklerini, son bir aydır devam eden sorunlar ve fabrika yönetiminden muhatap bulamadıkları gerekçesiyle iş durdurma eyleminin başlatıldığını söylediler. Eylemden olumlu bir sonuç çıkmazsa işçilerin iş bırakma eylemlerinin devam edeceği öğrenildi.
 



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 15.05.2015- 11:14


İşçilerden patrona ve Türk-Metal'a büyük öfke!

Resim Ekleme

Bursa’daki metal fabrikalarında hakları için mücadeleyi yükselterek Türk Metal’den istifa eden metal işçilerine, patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) tehdit geldi. MESS tarafından dün sabah işçilerin telefonlarına gönderilen mesajda, üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yenilenmesinin yasal açıdan mümkün olmadığı iddia edilerek, işçilerin eylemleri ‘yasadışı’ ilan edildi.

İSTİFALAR SÜRÜYOR

 
Başta Renault ve Tofaş olmak üzere bir dizi metal fabrikasında işçiler, Bosch’da imzalanan sözleşmeyle elde edilen hakların kendi fabrikalarında da uygulanması, Türk Metal ile MESS arasında imzalanan üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) bu doğrultuda yenilenmesi talepleriyle bir ay önce eyleme geçmişti. Taleplerinin karşılanmaması üzerine Türk Metal’den istifa etme kararı alan işçiler, Türk Metal’in eli sopalı adamlarının saldırısına uğramışlardı. Fabrikalarında komiteler kuran ve Fabrikalar Arası Kurul oluşturan işçiler mücadelelerini örgütlü şekilde sürdürürken, Türk Metal’den istifa eden işçilerin sayısı yalnızca Renault fabrikasında 4 bini geçti.

'İLAVE HAK VEREMEYİZ'


İstifalar devam ederken, patron örgütü MESS’ten işçilere gözdağı geldi. MESS’ten işçilere gönderilen cep telefonu mesajında şu ifadeler kullanıldı:
“MESS Grup TİS kapsamındaki işyerlerinde aynı şartlarla 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında 3 yıl için yürürlükte olan sözleşme işyerlerinde çalışan işçiler ve işverenler açısından olduğu gibi, işçi ve işveren sendikaları açısından da yasal olarak bağlayıcıdır.

Son günlerde, Mayıs 2012’de yaratılan sendikal rekabet nedeniyle toplusözleşme yetkisi geç gelmiş ve işçilerin 1 Mart 2012’den beri ücret zammı almadan çalıştığı Bosch işyeri ile 2012-2014 ve 2014-2017 dönemlerini kapsayan münferiden imzalanan sözleşme bahane edilerek bazı yasadışı eylemler maalesef gerçekleştirilmektedir.

Kapsamında olduğu işyerleri için yasal prosedür ve toplusözleşme düzeni uyarınca bağlayıcılığı olan 3 yıllık Grup TİS şartlarına ilave hak verilmesi yasal açıdan mümkün değildir. Bu nedenle farklı bir beklenti içinde olunmaması, provokasyonlara kapılarak işyerlerindeki çalışma düzeninin bozulmasına neden olacak yasadışı davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Dileğimiz sağduyunun galip gelmesi ve çalışma barışının muhafaza edilmesidir. Saygılarımızla, MESS.”

***

Renault’da işçiler uyardı

Renault Fabrikası yönetimi, işçilerin ek zam talebini kabul etmediğini açıkladı. İşçiler, Renault yönetimine tepki göstererek mücadeleyi yeni eylemlerle büyütme kararı aldı. Patronu uyaran 16-24 vardiyası işçileri, alkış ve ıslıklarla yönetimin tavrını protesto etti. İşçiler, “Reno işçileri kararlılığını gösterecek, ama bu direniş artık tüm metal işçilerinin direnişidir. Artık karşımızda sadece tek tek fabrika yönetimleri değil, MESS vardır” açıklamasında bulundu. Bu dayanışma çağrısına diğer fabrikalardan yanıt gecikmedi. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Mako gibi fabrikalardan işçiler, yaptıkları eylemlerle Renault işçilerinin yanında olduklarını açıkladı.

***

Birleşik Metal’in sözleşmesi bağıtlandı

Yüksek Hakem Kurulu, Bakanlar Kurulu kararıyla grevi yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin sözleşmesini, üç yıllık olarak bağıtladı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 12 Mayıs’ta Yüksek Hakem Kurulu’nca imzalanan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde, birinci altı ay zammı yüzde 9,78 olarak belirlendi. Sendika, verdikleri mücadele sonucunda MESS’ten istifa eden Alstom, Schneider Enerji, ABB, Dostel, Mahle, Bekaert, Delphi ve Schneider Elektrik’te iki yıllık sözleşme imzalandığını ve bu fabrikalarda yüzde 13’ün altında zam alınmadığını duyurdu.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 15.05.2015- 11:57


Bursa’da ne oluyor?
Kurtuluş Kılçer  


Türkiye işçi sınıfının önemli kentlerinden birisi Bursa’da metal işçileri ayakta. Her türlü baskı, saldırı ve yıldırmaya karşı Bursa metal işçileri boyun eğmiyor.

Çünkü işçiler haklarını istiyor. Ücretlerinin artırılmasını, işten atılmalara son verilmesini ve kendi seçtikleri temsilciler ile görüşülmesini talep ediyorlar.

Çünkü yıllardır, sömürü çarklarında ezilen metal işçileri bir yandan patron örgütü olan MESS’in dayatmalarına diğer yandan sarı sendikanın en önde gideni Türk-Metal sendikasının satışına artık yeter diyorlar.

Dün gece Bursa’da Renault yönetiminin zam yapmayacağı açıklaması üzerine binlerce işçi vardiyalarına girmedi, üretimi durdurdu.

Tek başına Renault işçisi değil, Coşkunöz, Tofaş, Mako ve diğer fabrikalardaki metal işçileri de Türk-Metal Sendikası’ından istifaya devam ediyor.

Sarı sendika Türk-Metal’dan istifa sayısının 4 bini geçtiğini, Renault’da 2600,   Coşkunöz’de 780, Mako’da 660, Tofaş’ta 780 civarında işçinin Türk-Metal Sendikası’ndan istifa ettiğini bizzat Türk-Metal   Sendikası başkan yardımcısı söylüyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının Ocak sonunda başlatmış olduğu grevin MESS’i nasıl dize getirdiğini biliyor işçiler. BMİS tarafından başlatılan grevin öncülüğü bir tarafa aynı zamanda sermaye düzeni açısından nasıl bir korku yarattığını da hep birlikte görmüştük. AKP hükümeti, bir kez daha patronların yanında yer almış, grevi ertelemek için “milli güvenliği” gerekçe göstermişti.

Metal işçileri arasında yayılan bu dalga şimdi düzenin, sermayenin ve iktidarın payandalığından asla vazgeçmeyen Türk-Metal sendikasını sarsıyor. Bosch fabrikasında elde edilen kazanım, diğer bütün fabrikalardaki işçilerin talebi haline geldi bugün.

Hükümet “milli güvenliği” gerekçe göstererek BMİS grevini erteleme yoluna nasıl gittiyse, şimdi de sarı sendikanın temsilcileri metal işçilerinin haklı mücadelesini karalamak için hükümet ağzıyla konuşuyor: “İşçilerin ayaklanması normal değil, Gezi olaylarının farklı versiyonu bu!”

Türk Metal Sendikası’nın başkan yardımcısının ağzından çıkan sözler bunlar. İşçilerin hak ve taleplerini savunacağı yerde, işçi düşmanlığı yapıyor!

Tek başına işçi düşmanlığı yapsa neyse, istifa eden işçilere saldıran da bunlar! İkna edemedikleri her yerde adamlarını işçilerin üzerine saldırtan bu sendikal zihniyetin yıkılması gerekiyor.

Metal işçilerinin MESS’i dize getirdiğini, AKP iktidarını ve sermaye sınıfını nasıl korkuttuğunu gördük. Şimdi de Bursa’da patron yalakası sarı sendika Türk-Metal’e mahkum olmadıklarını göstermeliler.

Korkudan her türlü yalana, baskıya ve saldırıya sarılacaklar. İşçi arkadaş sakın geri adım atma! Çünkü korkuyorlar.

İşçi arkadaş sakın geri adım atma! Çünkü seçimlerden önce onlar geri adım atacak!

“Gezi olaylarının farklı versiyonu bu”   demiş, sendika ağası!

İşçinin gücü Gezi Direnişi’nde yoktu, bugün Gezi’nin ruhu metal işçilerinin arasında dolaşıyor!

Bu ruh, eşitlik, özgürlük ve adalet ruhudur! Sakın unutma!



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 16.05.2015- 19:35


Metalde büyük direniş: Patronda korku, işçide kararlılık var

Resim Ekleme

Bursa’da kurulu Renault Fabrikası’nda çalışan işçiler, bir aya yakın süredir sürdürdükleri mücadeleyi dün bir adım daha ileri taşıyarak üretimi tamamen durdurdu. Beş bine yakın işçi fabrikanın önünde direnişe geçti. Bursa’daki fabrikalar başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanında kurulu metal fabrikalarından işçiler de direnişe destek verdi.

Renault'un ardından Tofaş ve Coşkunöz fabrikalarında da işçiler üretimi durdururken tüm gün fabrikalarda sınıf dayanışması vardı. Üretimi durduran işçilere diğer fabrikalarda çalışan sınıf kardeşleri erzaklar getirdi, birlikte slogan attılar ve direnişe birlikte devam ettiler.

***

18.34: Renault önünde işçi aileleri davullu zurnalı yürüyüş gerçekleştiriyor. Coşku çok yüksek.



18.20: Renault'da işçiler 'göbek atarak' direnişi ve Türk Metal çetesini kovmayı kutluyorlar.



17.38: Haziran Bursa: Direniş iyice yayıldı. Arçelik de 00.00-08.00 vardiyasında iş bırakıyor. Türk Metal bekleme yapma!

17.34: Mako'da pazartesi başlayacak eylemin hazırlıkları sürüyor. Mako işçileri ihtiyaç listesi yayınladı:

-Kumanya paketi
-Şapka
-Su
-Battaniye

17.22: Ficosa Gemlik'te işçiler 18 Mayıs Pazartesi gününden itibaren Türk metal’den istifalara başlıyor. Sendikadan istifa ederek dayanışma dilekçesi verecek olan işçiler fabrika yönetiminin baskı yapması durumunda yeni kararlar alacak.

17.08: Arçelik Beylikdüzü'nden işçiler, eylem yapmadıkları halde turnikelere polis yığıldığını duyurdular.

16.33: Direnişteki Nestle işçilerinden Reno ve Tofaş işçilerine selam var.



16.02: Nilüfer Belediyesi, Renault önünde pilav, ayran ve su dağıtımı yapıyor. Ayrıca Renault işçileri üretimin durduğu Tofaş ve Coşkunöz işçilerini ziyaret etti.

15.11: Renault'ta aileler yürüyüş yapıyor. Yürüyüşte "Her yer Renault her yer direniş!" sloganı atılıyor. Yürüyüş oldukça kalabalık ve coşkulu.

15.00: Direniş ziyaretine Renault işçilerinin yakınları büyük ilgi gösterdi. Öte yandan Delphi İşçi Komitesi, bu gece ve bundan sonra mesailere kalınmayacağını açıkladı.

Haziran Hareketi: Bu direniş işçi sınıfının Haziranıdır!

15.16: Renault ve Tofaş işçilerinden MESS'e ve patronlara mesaj: Ölmek var dönmek yok!



14.41: Renault işçileri, kendilerine gönderilen erzakların Coşkunöz ve Tofaş'a yönlendirilmesini istiyorlar. Aileler ise fabrika içindeki yakınlarıyla hasret gideriyor. Öte yandan Ford'da parçaların yetişmemesi sebebiyle mesailerin iptal edildiği öğrenildi.



14.28: Tofaş işçileri fabrika önüne astıkları pankart ve dövizlerle araçlardan destek istiyor.



14.12: Ford Otosan'ın Yeniköy'deki fabrikasında çalışan işçilerden de ilk direniş sinyalleri geldi. İşçiler Türk Metal'i ve taleplerini karşılamayan MESS'i yemek boykotu yaparak protesto etti.

14.02: Metal işçilerinin direnişine destek vermek için İstanbul'dan yola çıkan FKF, Sınıf Tavrı ve İlerici Kadınlar'ın otobüsleri polis tarafından durduruldu. Polisin engellemesine rağmen feribotla Bursa'ya gelen grubun önü bu sefer de Mudanya İskelesi'nde polis tarafından kesildi. Polis, İDO çıkışı Renault'a desteğe gelenleri ayırmaya çalışıyor.



13.46: Metal direnişi işçilerin aileleri ve yurttaşların destekleriyle sürüyor. Fabrika önünden bir kare:



Mako işçileri 8/16 vardiyası bitiminde üretimi durduran Coşkunöz işçilerinin yanına yürüyecek.

12.57: DJC işçileri de yeni kararlar aldı:

1.) Bu süreçten dolayı tek bir personelimizi yazılı tutanak işten atılma ve tehdidi olursa sözcü arkadaşlarımızın kontrolünde üretimi durdururuz.

2.) Mevcut sendikacıların söz hakkı bitmiştir. Kendi temsilcilerini belirleyeceğiz.

3.) Diğer taleplerimiz paylaşılacaktır.

Sendikalaşmanın önündeki sendikal engeller

12.55: Renault işçileri, aralarında para toplayıp destek olan, sigara ve soğuk meşrubat gönderen beyaz yakalılara teşekkür ettiler.

12.50: Renault'ta çalışan işçilerin eşleri ve yakınları saat 14.00'te Kent Meydanı Çeşme'de buluşma çağrısı yaptı. Burada toplanılıp fabrika önüne gidilecek.

11.35: Uludağ Ünivesitesi'nden öğrenciler işçileri ziyaret etti.

Bak, işçi tulumu giymiş umut…

10.20: Delphi işçileri de vardiya çıkışı direniş alanına geldi.

Ototrim işçileri ise 'Türk Metal için cenaze namazı' kıldılar. Fabrika önüne "Ototrim Harranlılar" pankartı ve meşalelerle gelen işçiler temsili olarak hazırladıkları Türk Metal tabutu önünde gıyabında cenaze namazı kıldılar. İşçiler "Toprak da kabul etmez" diyerek Türk Metal'in tabutunu yaktılar.



09.40: 14 Mayıs gecesi üretimin durduğu andan beri fabrika içinde bulunan Renault işçileri fabrika sahası içinde yürüyüş gerçekleştirdi. İşçiler coşkulu sloganlarla fabrikayı inletti.

09.25: Direnişçileri yalnız bırakmayan Valeo işçileri de Renault önünde. Valeo işçileri Renault işçilerine simit ve ayran getirdi.

09.15: Metal işçileri, Türk Metal ve sermaye yandaşlığı yapan Bursa'nın yerel gazetesi Olay'ı protesto ediyor. Gazetenin metaldeki binlerce istifayı düşük göstermeye yönelik haberlerine tepki gösteren metal işçileri gazetenin üzerine çarpı çekti. İşçiler gazeteye boykot çağrısında bulunuyorlar. Diğer yandan, Mako işçileri de pazartesi sabahı iş bırakmaya hazırlanıyorlar.

08.45: Direniş alanı bir kez daha metal işçisinin büyük buluşmasına sahne oluyor. Trelloeborg Vibracoustic işçileri araçlarıyla konvoy yaparak direniş alanına gelirken Farba işçileri yürüyüş düzenledi.

08.39: Mako işçileri de vardiya çıkışında direniş alanına geldi. Direniş alanı bir kez daha binlerce işçinin coşkulu buluşmasına tanıklık ediyor.

08.30: Renault'ta sınıf dayanışması da büyüyor. Türk Metal'den istifaların sürdüğü SKT ve Rollmech fabrikalarından işçiler direniş alanına gelerek Renault işçileriyle kucaklaştı.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 17.05.2015- 13:42


FKF ve Sınıf Tavrı otobüslerine engelleme

Bursa'da direnen Renault işçilerine destek vermek amacıyla İstanbul'dan çıkan otobüslerin geçişini engelleyen polisin "Bursa'ya gitmenize izin vermeyeceğiz" dediği öğrenildi.

Resim Ekleme

Merve Bahtiyar - İleri Haber

Güncelleme 23:00

Polisin engelleme girişimleriyle ilgili açıklama yapan Sınıf Tavrı, "Bir kere daha söylüyoruz o yüzden; sınıf tavrını gösterdi, engellemeleriniz boşadır" ifadeleriyle direnişi bastırmaya çalışan Türk Metal, MESS ve iktidara tepki gösterdi.

Sınıf Tavrı'nın yaptığı açıklama şöyle:

"Sınıf tavrını gösterdi, engellemeriniz boşa

Bursa’da metal işçilerinin ayağa kalkışı ve hakkını araması sarı sendika-MESS hükümdarlığını sarsıyor.

İki gündür direnen Renault, Tofaş, Mako, Valeo, Coşkunöz ve bütün diğer fabrikalardaki işçiler yolun netliğini gösteriyor.
Bu yol sınıfa karşı sınıf yoludur.

Bursalı metal işçilerinin direnişine desteğe giden Sınıf Tavrı ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyelerine yönelik engellemeler ise iktidarın korkusunu gösteriyor. Başbakan Davutoğlu’nun Bursa’ya gelişini bahane edenler sınıfın mücadelesinin yarattığı ivmeden asıl olarak korkmaktadır.

Engellemeye çalıştıkları sınıfın ayağa kalkışıdır. Polisin öne sürdüğü “tehlikeler” sadece sermaye iktidarı ve AKP için geçerlidir.

Sınıf Tavrı ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyelerine yönelik engellemeleri kınıyoruz. Alıkonulmaya çalışanan, seyahat özgürlükleri gasp edilen Sınıf Tavrı ve FKF üyeleri bu engellemeleri boşa çıkartacaklarını iyi biliyorlar.Bir kere daha söylüyoruz o yüzden; sınıf tavrını gösterdi, engellemeleriniz boşadır.

İşçilerin yolu ise açıktır: önce sarı sendika Türk Metal’i ezdiler, sırada ise MESS var. Sarı sendika-patron-iktidar üçlüsü sarsıldığında buz kırılacak yol açılacaktır.

Sarsılan sermaye düzeninin kendisidir. İşçilerin birliği gösteriyor ki; sarı sendika-patron hükümranlığı yalnızca kağıt üzerindedir.
Şimdi sırada işçilerin kararlı dayanışmasını yeni bir mücadele hattına geçme zamanıdır. Bu dayanışmayı ne iktidar, ne de onun kolluk gücü engelleyebilir.

Umudu ve dayanışmayı asla engelleyemezsiniz.

SINIF TAVRI"

Güncelleme 16:35

Emek Partisi Mudanya İlçe Başkanı Levent Kaya polis ablukasında bulunan direniş destekçilerini ziyaret etti.

Güncelleme 15:48

İlerici Kadınlar Türkiye Koordinasyon Üyesi Aysel Tekerek polisin engelleme girişimiyle ilgili İleri'ye konuştu:

"Sabahleyin otobüsümüzü sudan gerekçelerle bağlayan emniyet teşkilatı feribottan iner inmez Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü gorevlilerince önümüzü keserek kimlik tespiti yapacaklarını, hakkımızda Bursa'yı provoke edeceğimiz yönünde şikayet olduğunu belirterek bizleri durdurdular. Emniyet yetkilileri ile yaptığımız görüşmede Ahmet Davutoğlu'nun Bursa'da olduğu ve Bursa'dan ayrılana kadar bizleri tutacaklarını aynı zamanda Metal işçilerinin bulunduğu alanada gitmemize izin vermeyeceklerini belirttiler. Su an tüm itirazlarimiza rağmen kimlik tespiti uygulaması fiilen uzatılıyor ve Bursa'ya gecisimiz hala engelleniyor. Burada FKF'li kardeslerimiz ve işçi kardeslerimizle birlikte bu hukuksuz uygulamanin sonlanmasini bekliyoruz. Hem metal işçilerinin hemde AKP'ye boyun eğmeyen halkın duygu ve düşüncelerinin aynısını taşıyoruz. Fiili engellemelerin hicbir zaman işe yaramadığını gördük, göreceğiz. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum bu işin Bursa'sı Izmir'i Ankara'sı artık kalmamıştır. Bulduğumuz her yerde varolan mücadeleleri ilerici kadınlar olarak güçlendirmeye devam edeceğiz."

Güncelleme 13:56

Polis iskelede deniz otobüsünden inenlerin görüntülerini aldı ve “Reno eylemine gelenler sol tarafa geçsin” anonsu yaptı. Polis aranan şahısların olduğu ve ihbar geldiği gerekçesiyle yolu kapattı ve kimlik kontrolü yapmak isteince, direnişe desteğe gelenler tepki gösterdi.

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Güncelleme 12:05

Konuyla ilgili açıklama yapan FKF Genel Başkanı Erçin Fırat, "Otobüs engellendi denizden gidiyoruz.Saat 14te işçilerle birlikte direnişteyiz." sözleriyle yasağa rağmen Bursa'ya hareket edeceklerini açıkladı. Fırat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Harbiye yasağını' delmelerine gönderme yaparak "Öğrenecekler; harbiye olmazsa maçka, otobüs olmazsa ido" ifadelerini kullandı.

--------------------------------------------------------------------------------

(İleri - Haber Merkezi) Bursa'ya gitmek üzere sabah saatlerinde Kadıköy Salı Pazarı'nda toplanan FKF, Sınıf Tavrı ve İlerici Kadınlar'ın otobüslerini durduran polisin vergi eksikliğini gerekçe göstererek araçları bağladığı belirtildi.

Otobüslerini bekleyen kitlenin soruları üzrerine polisin "Bursa'ya gitmenize izin vermeyeceğiz" dediği öğrenildi. Otobüsleri bağlanan kitlenin feribotlarla Bursa'ya geçeceği bildirildi.  



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 18.05.2015- 12:23


Domino etkisi: Renault direnişi yayılıyor

Resim Ekleme

ERK ACARER

Bursa'da reanult'nun domino etkisi yarattığı direniş büyüyor. Renault, Tofaş ve Coşkunöz firmasının ardından otomotiv sektörü için yan sanayi, üreten Mako işçileri de direnişe geçti. Yaklaşık 100 kişi gece vardiyasından çıkmadı. Sabah gelen işçiler ise fabrikaya girmedi. 06.00-12.00 vardiyası da direnişe destek verdi. Diğer firmaların işçileri de Mako ile birleşti.

Mako'da 1200 civarında işçi bulunuyor. Firma; Renault, Tofaş ve Hyundai markaları için yan sanayi üretiyor.

Beş bin kişinin çalıştığı Bursa Renault Fabrikası'nda yönetimin, işçilerin ek zam talebini yerine getirmemesine karşılık yan sanayi fabrikasına yüzde altmış zam yapması üzerine işçiler 14 Mayıs gecesi iki vardiya olarak iş bırakmıştı.

Yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’da üretimi durduran işçiler fabrikayı boşaltmazken, diğer vardiyalar da işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eylem yapmıştı.

Sarı sendika Türk Metal'e ve patronlar örgütü olan MESS'e karşı işçilerin verdiği hak mücadelesine birçok fabrikadaki işçilerden de destek gelmişti. Renault'daki direnişe destek için Delphi, Coşkunöz, Valeo, Mako, Tofaş, Maysan Mando’nun da aralarında bulunduğu pek çok fabrikadan işçiler gelmişti. Direnişin üstünden dört gün geçmesine karşılık işçiler henüz bir yetkiliyle talepleri hakkında konuşamadı.



Renault’ta artık devrim arabaları üretiliyor!
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
tarihselmaddeci
[ tarihselmaddeci ]

Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.05.2014
İleti Sayısı: 581
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder

Web Adresi | Özel ileti Gönder

1 kere teşekkür edildi.
1 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: tarihselmaddeci
Cevap Tarihi: 20.05.2015- 08:33


Bursa’da ücretlerinin artırılmasını ve toplu sözleşmenin yenilenmesini isteyen Oyak Renault işçileri üretimi durdurdu.

Dün gece (15 Mayıs 2015) 00.00-08.00 vardiyasında görevli yaklaşık binbeşyüz işçi, tesise girmeyerek girişte toplandı. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler de mesailerinin dolmasına rağmen fabrikadan çıkmadılar. İşçiler çıkmadığı için mesaiye başlayacak olan sabah 08.00 vardiyası da çalışmaya başlayamadı ve fabrika önünde toplandı. Konfederasyon olmadan, kitlesel bir program olmadan, tamamen işçilerin insiyatifi ve programıyla düzenlenen bu eylem, ülkemiz tarihinde şimdiden yer edindi.
Bu direnişin incelenmesi gereken birkaç noktası var. Bu sadece patronlara karşı yapılan bir eylem değil, aynı zamanda işveren temsilcisi MESS ve Türk Metal-İş Sendikasına karşı olan bir duruş.

MESS dün yaptığı açıklamada, imzalanan grup sözleşmelerinde ilave hak verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını bildirdi. MESS açıklamasında “Bu nedenle farklı bir beklenti içinde olunmaması, provokasyonlara kapılarak işyerlerindeki çalışma düzeninin bozulmasına neden olacak yasadışı davranışlardan kaçınılması gerekmektedir” dedi. İşçilerin düşmanı olan bu oluşum, kullandıkları cümlelerinde haykırıyorlar adeta üstlendikleri misyonu.

İşin diğer boyutu olan Türk Metal ise sessizliğini koruyor. Son haftalarda Türk Metal’den istifa eden çok sayıda işçi oldu. Bu istifaların yarattığı gerginlik, sendika temsilcilerinin işçilere saldırmasıyla son noktaya ulaştı. Renault işçileri, emeklerinin karşılığını ve çeşitli makamlarca kullanılmamayı talep ediyor. İşçiden ziyade işveren hakkını savunan sarı sendikalardan, işveren temsilcisi MESS’ten ve tüm dünyadaki ortak sömürü kaynağı olan patronlardan hesap sormak için direniyor. Çeşitli fabrikalardan destek için işçiler geliyor, sosyal medyadan destek üzerine destek yağıyor. Bu direniş, diğer iş kolları ve devrimci sendikal programların katılımıyla büyümeli ve kitleselleşmelidir. Renault fabrikasından yayılan bu ateş; fabrikaları, atolyeleri, plazaları, emeğin sömürüldüğü her noktayı kaplamalıdır. Enternasyonalizmin adı, işçi sınıfının ateşiyle tekrar yazılmalı, sömürülen sınıfların son kavgasına, dünya devrimine öncülük etmelidir. Direnen renault işçilerine ve tüm dünya emekçilerine bin selam!

Kaynak: http://www.turkiyedireniyor.org/renaultta-artik-devrim-arabalari-uretiliyor/



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 21.05.2015- 17:22


“Diren canım babacığım…”
Nurettin Abacıoğlu  


Metal İşçileri Birliği (MİB), internet sayfasına, babasını destekleyen minik güzel bir kızın resmini koymuş. Elinde yazılı bir karton, gülümseyene gözleriyle kaldırmış tutuyor:   “Diren Canım Babacığım”.

Hayatın gerçeği işte böyle bir şey olmalı.

Fabrika içinde işçiler; dışarıda aileleri ve giderek çemberin yeni destekçilerle genişlemesi…

Direnişin kitlesellik ekseninden, toplumsallaşmaya evrilmesi ve yaşama dolması böyle bir şey olmalı…

Otomotiv sanayinin metal işçileri direniyor.

Üretimden gelen güçlerini kullanıyor; sınıf bilinçlerini hem sınıyor; hem de bileyliyorlar…

***

Mayıs ayı nice yıldönümlerini içinde barındırır…

1 Mayıs öyle; 19 Mayıs öyle…

Özel günleri de içinde barındırıyor. Örneğin eczacıların günü olması dışında, “14 Mayıs 1950”, Türkiye burjuva demokrasi tarihinde çok partili hayata geçiş diye anılır. Demokrat Parti’nin iktidarı devraldığı ve Türkiye gericileşmesinin bugünlere ulaştığı bir yükselişin tarihi, bu ayın içinden geçer.

Başkalarını bir yana koyarsak, 15 Mayıs, tarihte sıradan bir gün iken, 2015 de birden ülke güncesinin adı anılacak bir köşe taşına aday ve kavşak olup, çıkmış görünüyor.

Nerede mi? diye sorulacak olursa, bugünlerde Bursa’da.

***

Bursa, Türkiye’nin önemli bir sanayi kenti…

Bir yandan bakarsanız, bu işçi yatağı kent, sınıfın en kanlı canlı ve kocaman gövdeyle yaşadığı merkezlerden birisi…

Öte taraftan, Demokrat ve Adalet Partisinden başlayıp, bugün Akp’ye de, her seçimde, hem kent, hem de Mecliste temsil edilme iktidarını teslim eden, onlara da yataklık yapan bir kent…

İşçi sınıfının varlığı ve onların eli ya da oyuyla, gericileşmenin öznesi olan partilerin sürekli iktidarı…

Ne garip manzara ama…

Kapitalizmin sosyolojisi bakımından, akademik çalışmalara konu olmalı bu olgu…

Tamam da, onca düzen salgısına bulaşmış fabrikalardan bugün başka sesler geliyor…

Alanlardan başka sesler, grev ve işgal bayrakları yükseliyor…

Burjuvazinin ve sınıfını sürekli satan sarı sendikaların cirit atmasına karşın, grevler yayılıyor; direnişler yükseliyor…

***

Otomotiv sektörünün metal işçileri ilkin Renault fabrikasında grevi başlattılar ve direnişe çıktılar. Şimdilerdeyse TOFAŞ, Coşkunöz, Mako, Farba, Ototrim ve Ford Otosan’da da işçiler devreye girdi…

Tıpkı şiirdeki gibi…

“…dalgaları karşılayan gemiler gibi/ gövdelerimizle/ karanlıkları yara yara…”

Hesaba bakılırsa ilk altı günün sonunda 13 bini aşan işçi, grev gözcüsü önlüğünü giymiş ve fabrikaların kapısına grev çadırını kurmuş durumda…

Her an müdahaleye hazır, TOMA’sı, gazı, tüfeği, copu, kalkanı ile polis kuşatması altında ve sarı sendikanın içinde cirit attığı bir ortamda…

***

Akp’nin medyasında, bu grev şimdilik tam boy bir beyaz sayfa…

Akp’nin silahşor ve kalemşorları dâhil her boy ve soydan mücahitleri de grevin başlatılma tarihini manidar bulan bir söylem içindeler… Hayli sıkıntılılar…

Bir yandan seçim sıkışması; bir yandan da “Haziran” korkusu iktidar bloğunu sarmış durumda…

Anketlere bakılırsa, bu seçimlerde Akp’ye istediği boyda bir iktidar alternatifi görünmüyor. Seçime ilişkin özel bir heyecan atmosferi yoksa da, bu defa halkta ve ortalıkta daha kararlı ve tevekkül içinde bir bekleyiş seziliyor…

Gençlik, FKF kıpırdanış içinde; SOMA’da sıradan insanlar birbirine kol kanat olmuş, acısının daha da bilincinde ve şimdi de üstüne üstlük Bursa’da işçi grevde…

Akp’ye bundan daha da kâbus olamaz…

***

Şimdilik işçilerin talebi, kendi ekonomik çıkarlarıyla sınırlı…

Ne mi istiyorlar?

-Ücretler Bosch sözleşmesi taban alınarak yeniden düzenlensin…

-Haklı taleplerden dolayı hiçbir işçinin işine son verilmesin ve bunun için de garanti verilsin…

-Bu süreçte işten atılan işçiler işe iade edilsin…

-Türk Metal sendikası kendi işyerlerinden gitsin…

-İşçi temsilcileri demokratik yöntemlerle ve işçilerin iradesiyle belirlensin…

Bosch sözleşmesinin ne olduğunu merak edenlere şu not olsun:

İşveren temsilcisi MESS ile anlaşmakta hep mahir olan ve kendi üyesi olan işçinin hakkını işverene peşkeş çeken Türk Metal, sektördeki firmalar arasında hep farklı işler yapıyor ve Bosch işçisine yapılan ücret zammını, Renault firması işvereninden talep etmiyor…

İşte bu fabrikanın emekçileri de, bu nedenle ayağa kalkıyor…

Ayrıca sınıf sendikacılığı yerine sarı sendikacılık yapan ve kendini satan Türk Metal’den de hukuken ayrılabileceğini öğrenince, bunun yolunu açmak için de istifa eylemi başlatıyor.

Türk Metal yerinde durur mu? Bu defa sendika teşkilatı, özel adamlarını kendi üyesi işçilere saldırtıyor ve kazan iyice kaynamaya, direniş hem işverene ve hem de sendikaya karşı daha da güçlenmeye yüz çeviriyor…

Bu arada bu hareketlenme Renault’ta 14 işçinin işten çıkarılmasına mal oluyor. Böylece vardiya değişimleri duruyor. İşçi hem grevde, hem de direnişte…

Türk Metal’in kayırdığı, işçinin içinden satın aldığı ve sınıf dayanışmasını hiçe sayanlar da kuşkusuz var. Gözü olanın gördüğü, aklı olanın kendi hallerini aklında yorduğu bu durum, sadece Renault’la da sınırlı kalmıyor ve yayılıyor…

MESS, işçilere Türk Metal’le yaptığı sözleşmeyi gösterip, zam yapmayacağını açıklıyor. Oysa ortaya başka bir durum çıkıyor ki, evlere şenlik. İşçinin bu anlaşmadan haberinin olmadığı anlaşılıyor… İşçi kendisini satanın, ağacın kurdu gibi içinden olduğunu bir defa daha anlıyor…

MESS hala direnmeye devam ediyor…

Zira işçi sayısı, önce beş bin, şimdi on üç bine ulaşan işçi ile sınırlı değil. Bursa işçi yatağında metal sektöründe yüz seksen bin işçi var. Düne değin MESS’in güzel anlaştığı Türk Metal’e sınıfın içinden kapı görünüp, yerine Birleşik Metal Sendikasının ikamesi söz konusuyken ve yüz binlerce işçi adına bu kez sınıf sendikacılığı yapanla masaya oturma tehdidi yükselirken, işverene de işçilerle anlaşmamaktan başka çare kalmıyor.

İşveren açısından sıkışma sadece bu boyutta da değil…

Zira Bursa, sadece Türkiye için bir üretim merkezi değil…

Avrupa Birliğinde pek çok otomotiv sektörü, buradan giden fason mal veya yedek parça ile besleniyor. Şimdi oralarda da üretim yavaşlamış durumda ve hele ki Türkiye’deki sınıf kardeşlerine dayanışma grevleri de gündemde ve konuşulur olmuş durumda…

Sanayi burjuvazisi tedirgin; zira Bursa’da başlayan metal direnişinin tekstil işçilerine bulaşma ihtimali hiç uzak ara görünmüyor.

Bu gümbürtüyü ve sıkleti ne kaldıracak bir burjuva sınıfı ve ne de siyasi iktidarın olmadığı bir tarih aralığında, 15 Mayıs, işçi eylemliliğinin yeni bir ete kemiğe bürünme şafağı olarak ufukta yükseliyor…

Bu manzara şunu gösteriyor:

İşçi sınıfı partisini; parti işçi sınıfını arıyor…

***

Sınıfın içinde, onun sendikasında ve yönetiminde; üretim hattında, bandında partili emekçilerin olmadığı, kendinde sınıfla, kendi sınıf ayırımının yapılamadığı bir mücadele bağlamında bu işin sonu bir sönümlenmeye de varabilir…

Hatta kimileri çıkıp, bu ekonomizmden, sisteme yeni bir restorasyon çıkar; küçük çıkarları karşılanan işçiler yine gider Akp’ye oy verir diye ahkam bile kesilebilir…

Oysa bu manzaraya bir de “Haziran” gözüyle bakmak gerekir…

Kısacası, işçi sınıfı partisini; parti sınıfı arıyor…

Yoksa geçmek gerek, şu el elde, baş başta kalma hallerinden…



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 23.05.2015- 19:15


Metal işçisi direnişi sürdürüyor

Metal işçileri Türk Metal ve MESS'e karşı başlattıkları direnişi sürdürmeye devam ediyor. Tofaş ve Mako'da kısmi kazanımlarla sonlandırılan direniş, diğer fabrikalarda sürüyor. Türk Metal çetesinden istifalar ise hızla devam ediyor.

Resim Ekleme
Bursa’da otomotiv devi fabrikalarda başlayan, Ankara, Kocaeli ve Sakarya’ya da yayılan metal direnişi büyüyerek devam ediyor. Patronlar direnişi kırmak için her oyuna başvururken, işçiler talepleri karşılanana dek direnmekte kararlı. Henüz üretimin durmadığı fabrikalarda da direniş rüzgârı esiyor, Türk Metal’den istifalar hızla sürüyor.

***

18.00: Mercedes’te istifalar başladı. İşçiler internet üzerinden Türk Metal’den istifa ediyorlar.

Farba’nın Bursa ve Gebze’deki fabrikalarının yanısıra VL Elektronik’te de istifalar büyük oranda tamamlandı.

Diğer yandan, fabrikalardaki hakimiyetini kaybeden Türk Metal çetesi ise, Tofaş’taki anlaşma üzerinden fabrikalarda denetimi yeniden ele almak ve direnişin daha fazla büyümemesi için patronlarla işbirliğini hızlandırıyor.

Gebze’de Autoliv fabrikasında Türk Metal’in patronla görüştüğü ifade ediliyor.

17.40:Mercedes'in Aksaray'daki fabrikasında ilk eylem yapıldı. Vardiya çıkışında yüzlerce işçi Türk Metal'i protesto etti. İşçiler servislere kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Pazartesi günü daha büyük bir eylem yapılacağı belirtiliyor.

17.00:Türk Traktör'ün Ankara'daki fabrikasında Türk Metal'den istifalar hemen hemen tamamlandı. Türk Traktör'ün Sakarya Erenler'deki fabrikasında ise işçilerin coşkulu ve kararlı bekleyişi devam ediyor.

16.50:Ford Otosan'da direniş alanında büyük bir coşku ve kararlılık var. Magna fabrikası ve 16.00 çıkışında içeride çalışan az sayıda işçilerin katılımıyla işçiler coşkuyla birleşti.

15.38: Metal direnişi Aksaray'a da sıçrıyor. Günlerdir fabrikalarında mücadeleye hazırlandıkları mesajını veren Aksaray Mercedes işçileri bugün ilk kıvılcımı çaktılar. İşçiler yemekhanede yaptıkları eylemle fabrikayı inleterek Türk Metal'i protesto ettiler.

13.55: Teknik Malzeme işçileri, aynı holding bünyesindeki fabrikalarda çalışan işçilere seslenerek "Türk Metal'in sizin adınıza konuşmasına izin vermeyin. Biz bu konuda kararlıyız" dediler.

13.41: Arçelik 08.00-16.00 vardiyasında sesli protestolar arttı. İşçilerin anlatımına göre sendika ne yapacağını şaşırdı.

Önceki gece Tofaş'ta işçi temsilcileri ile patron temsilcileri arasında yapılan görüşme sonucu hakları için sarı sendika ve MESS'e direnen işçiler kazandı. Tofaş işçi temsilcisi görüşmede varılan anlaşmayı direnişçi işçilere şöyle duyurdu:

"-Türk Metal gidecek. Gitmese de içimizden seçtiğimiz arkadaşlar temsilci olacak. Onlara söz hakkı tanımayacağız. Türk Metal devri kapandı.

-Eylem sebebiyle tek bir arkadaşımızın dahi işine son verilmeyecek.

- Pazartesi iş başı yapılırsa bin lira alacağız. Ramazan ayına kadar bir iyileştirme düşünülüyor. Kesin bir miktar söylenmiyor. Saat ücretine değil prim olarak ve yıllık(bin lira da olabilir 3 bin lira da olabilir) senede 2 kez ödenecek."

Tofaş işçileri fabrikada pazartesi günü üretime başlama kararı aldı. Mako da ise dün gece 00.00 vardiyasına girmeyen işçileri işten çıkaracağını söyleyen patron tepki ile karşılandı. Direnişin sürdürülmesi üzerine patron işçilere açıklama yaparak Tofaş'ta alınan kararların Mako'da da aynen geçerli olduğunu söyledi, işçilerin anlaşma sağlaması üzerine direniş sona erdirildi.

Bugün ise Renault fabrikasında işçi temsilcileri ve avukatlar, patronla masaya oturarak anlaşma koşullarını konuşuyorlar.



Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 2 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör İleri, hep ileri, daha ileri... denizcan 1 5346 16.08.2014- 09:43
Konu Klasör PKK, geri çekilmeyi durdurdu! Lora 2 6292 05.09.2013- 23:33
Konu Klasör Devrimin ve işçi sınıfının ustası:İyi ki doğdun Gorki! melnur 3 2097 29.03.2020- 10:09
Konu Klasör Cemil Bayık: AKP'yi yıkıyorduk, Öcalan durdurdu denizcan 0 3165 09.10.2015- 10:58
Konu Klasör TKP: 105 yıl önce kuruldu, yine kuracağız, işçi sınıfını iktidara taşıyacağız... melnur 0 592 08.11.2022- 05:46
Etiketler   Renault,   işçileri,   üretimi,   durdurdu,   direniş,   devam
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS