SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
HDP, AKP'ye dışarıdan desteğe sıcak           (gösterim sayısı: 3.257)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 20.05.2015- 13:22


HDP, AKP'ye dışarıdan desteğe sıcak

7 Haziran seçimleri öncesi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Cumhuriyet'e açıklamalarda bulundu.

Resim Ekleme

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, HDP lideri Demirtaş'la yaptıkları buluşma sonrası bir köşe yazısı kaleme aldı.

"Cumhuriyet liderlerle buluşuyor... HDP dışarıdan desteğe sıcak" başlıklı yazının bir bölümü şöyle:

DİN TARTIŞMASINA NEDEN GİRDİ?

Bugüne kadar Kürt kimliği ile öne çıkmış HDP, Erdoğan’ın peşinden, bölgenin ikinci büyük kimliğini kürsüye çıkardı.

Bunu partide epey tartışmışlar. “Biz bu alana girmeyelim” diyenler olmuş. İtiraz etmiş

Demirtaş:
“CHP gibi davranırsak kaybederiz. Dindarlık yarışına girmeyiz, ama bu alanı Erdoğan’a terk edemeyiz. ‘Din işleri bunlardan sorulur’ algısını bitirmek lazım. Benim dedem din âlimi; Tayyip’i cebinden çıkarır” demiş.

Dünkü sohbetimizde, neden böyle davrandığını izah etti:

“Elinde Kürtçe Kuran’la kürsüye çıkmak, bölge halkına hakarettir. Bu insanlar nicedirmedreselerde Arapça ve Kürtçe eğitim görüyor. ‘Bölgede Müslümanlığı ilk kabul eden halkız. Okuduğumuzu anlamıyor muyuz’ diyorlar.”

Din tartışmasına girmenin HDP’ye oy kaybettirdiğini ise kabul etmiyor. “Doğru bir laikliği savunuyoruz” diyor.

SEÇİMDEN SONRA NE OLUR?

HDP’ye gelen araştırmalarda iktidar partisinin oy yüzdesi yüzde 40 civarında görünüyor. Tek başına iktidar zor gibi...

AK Parti yeniden iktidar olurlarsa HDP ile bir koalisyon ihtimali var mı?
Buna hevesli değiller; böyle bir koalisyonun partilerine çok zarar vereceğine inanıyorlar.

Ancak AKP yeniden iktidar olursa, dışarıdan destek verme fikrine uzak değiller:

“Belli ilkeler konur, kamuoyuna açıklanır, o ilkeler bazında kendimizi de onları da bağlarız. Süreci sürdürürüz. Ama bunun için son dönem söylediklerinden, ‘Kürt sorunu yoktur, masa yoktur, Dolmabahçe yoktur’ laflarının hepsinden rücu etmeleri ve izleme kurulu da dahil yeniden müzakereye başlamaları lazım. Öyle olursa Kandil’in anında kongre toplama taahhüdü ortada… Ama muhatap Saray değil, hükümettir.”

Bu, şimdilik HDP penceresinden görünen manzara…

Yeter ki kansız, cenazesiz bitsin şu kampanya…




Bu ileti en son umut tarafından 20.05.2015- 13:22 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
abbas
[ emeğin gücü ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 21.12.2013
İleti Sayısı: 830
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: abbas
Cevap Tarihi: 20.05.2015- 20:20


HDP barajı geçemezse AKP'ye iktidar yolunu açacak, barajı geçerse elini kuvvetlendirip AKP'yi iktidarda tutmaya çalışacak. ''AKP'yi ben geriletirim'' laflarını sadece AKP karşıtlarından ve Nişantaşı solcularından oy toplamak için yapıyor. Binali Yıldırım AKP'nin en kötü koşulda azınlık hükümeti kurabileceğini söylemişti. Demirtaş ve Sırrı Süreyya'nın beyninde hemen bir ışık çaktı ve boşluğu nasıl doldururuz diye düşündüler. Memleketi hükümetsiz bırakmayacaklarını söylemişlerdi ya, bu sözleri de onun devamı. Azınlık hükümetine dışardan destek verilebilirmiş. Hani, AKP'yi geriletmeyi düşünüyordu bu zihniyet?

Bugün Adana konuşmasında Cumhuriyet'i yalanlamaya çalışmış. ''Böyle bir niyetimiz yok'' demiş. Daha önce söyledikleri ağızlarından kaçmış o halde!

Devlet Bahçeli kadar olamıyorlar! Adam azınlık hükümetini de desteklemeyiz, AKP ile koalisyon kurmayız diyor, net olarak. Demirtaş ve Sırrı Süreyya ise konuyu ağızlarında ıslatıp duruyorlar. Dün öyle, bugün böyle. Onlar da biliyor, karar yetkisinin İmralı'da olduğunu. İmralı ise çözüm sürecinden memnun olduğunu ve AKP'yi iktidarda kendilerinin tuttuğunu söylemedi mi?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 21.05.2015- 11:39


Can Dündar Demirtaş'a yanıt verdi

Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar, dün tartışma yaratan yazısına Demirtaş'ın cevap vermesinin ardından bugünkü köşesinde konuyla ilgili değerlendirmesini paylaştı.


Cumhuriyet gazetesinin dünkü nüshasında HDP heyeti ile görüşmesini aktaran Can Dündar'ın, "HDP AKP'ye dışarıdan destek verebilir" sözleri tartışma yarattı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da Malatya'daki miting sırasında yalanladığı sözlerle ilgili Can Dündar bugünk köşe yazısında değerlendirmesini paylaştı.

Dündar, sözlerin kendi izlenimini ifade ettiğini belirterek "izlenimlerimizden rücu etmeyelim" dedi.

Can Dündar'ın köşe yazısı şu şekilde:

İletişim fakültelerinde ders verirken, haber kaynaklarından alınan bilgileri, İngilizcesinden naklen şöyle sınıflandırıyoruz:
“On the record”: Söylenen her şey yazılabilir.
“Background”: Söylenen şey, söyleyene atfedilmeden yazılabilir.
“Off the record”: Söylenen şey, yazılmamak kaydıyla söylenmiştir. Sır olarak saklanır.
Genelde haber kaynağımızla buluştuğumuzda, ağzından çıkanı nasıl yansıtacağımızı açıkça konuşuruz. Önümüzde teyp vardır; kaynağımız “Bunu kaydetmeyin lütfen” der; teybi durdururuz.
“Bunu bana atfen yazmayın” der, bazen “güvenilir bir kaynak” diye yazarız, bazen izlenim olarak yansıtırız.
Bir uyarı yapılmadıysa da demeç olarak veririz.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder ile Adıyaman’daki buluşmamızda, haberciliğin bu üç unsuru da vardı.
Teybimiz baştan sona açıktı.
Bazıları demeçti, olduğu gibi yansıttık.
Bazısı sadece özel sohbetti, sır olarak sakladık.
Bir kısmı da tahminler, ihtimaller, yorumlardı; onları da dünkü yazımda kendi izlenimim olarak aktardım.
Sohbetin genelinden çıkardığım sonuçla, HDP’nin AK Parti ile bir koalisyona hevesli olmadığını, buna karşın “yeniden iktidar olurlarsa” dışardan destek fikrine “çözüm süreci”nin yaşatılması şartıyla uzak olmadıklarını yazdım.
Konunun hassasiyetini bildiğim için de gayet dikkatli bir dil kullandım. “Çözüm süreci şartıyla” olduğunun altını çizdim.
Hangi koşullarda olabileceğini de (kimseye atfetmeden) madde madde aktardım. Hatta “Erdoğan’ın son laflarından rücu etmesi gerekir” cümlesindeki gibi bana ait olmayan sözcükleri de tırnak içinde kullandım.
Sayın Demirtaş, haberin “kötü niyetli” olmadığını vurgulamasına rağmen, “Ne içerden, ne dışardan destek niyetimiz yok” diyerek bu yanlışı düzelteceğimizi umduğunu söylemiş dün...
Bu gazeteyi bilenler, kötü niyetle manşet atılmayacağını bilir. Bir izlenimin manşet olması siyasi soruna yol açtıysa, “İzlenim sahibinin yorumudur” denilip geçilebilirdi.
Biz, tanıklarımıza da güvenerek “izlenim”imizden “rücu” etmeyelim. Kötü niyetli olmadığımızı teslim ettiği için de Selahattin Başkan’a teşekkür edelim.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 22.05.2015- 10:20


HDP seçimden sonra AKP’yi destekleyecek mi?

Özgür Şen



Demirtaş ve Önder’in son röportajlarından sonra bir süredir tartışılan konu doğal olarak tekrar alevlendi. Pek çok kişi HDP’nin, seçimden sonra AKP’yi destekleyip desteklemeyeceğini soruyor. Cevaptan bağımsız olarak kimse bu sorunun kendisinin açığa çıkarttığı garipliğin farkında değil mi?

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz saçmalığıyla bir ilgisi yok bu garipliğin. Asıl mesele, bir siyasi parti olarak HDP’nin oturduğu yerin bir türlü anlaşılamıyor oluşu.

HDP liderliği bundan şikayetçi mi? Kesinlikle hayır… HDP, bu belirsizlikle oy toplamaya çalışıyor çünkü.

Partinin herkesin malumu olduğu köklerinin öne çıkmaması için, kökenden gelen ulusal tonun oy tabanını daraltacağı korkusuyla yoğun bir çaba harcanıyor. Bu çaba harcanırken de, toplumun istisnasız her kesimine seslenmeye çalışılıyor. HDP, kampanyası sırasında patronlarla da görüşüyor, işçilerle de…   Demirtaş, din alimliğinde Erdoğan’la yarışırken siyaset kulvarında ulemalığı meşrulaştırıyor ama kentli laiklere de göz kırpmayı ihmal etmiyor. Batı dünyasına gülücükler atan HDP’nin bir toplantısına sol kökenli bir adayın konuşması sayesinde Amerikan karşıtlığı damgasını vurabiliyor.

Bu kadar çok ipte cambazlık yapan bir partinin bir süre sonra yanlış anlaşılmaları düzeltmeye mesai harcamasından doğal ne olabilir? Bu mesainin bizzat HDP yöneticileri ya da HDP destekçileri tarafından harcanmasının önemi var mı? Sonuçta birileri durmadan HDP’nin aslında ne olduğunu ve ne dediğini anlatıyor.

Herkese hitap edip herkesin partisi olmaya çalışan bir hareket, bu karmaşanın içinde herkese seslenirken, siyasette herkesi aynı anda mutlu etmek mümkün olmadığı için bir noktadan sonra farklı kesimler nezdinde kendisini düzeltmek zorunda kalıyor.

Patronlara seslenirken, işçileri memnun etmenin bir yolu yok. Yolu olmadığı için de patronlara anlattığınızı işçilere gittiğinizde düzeltmek, işçilere anlattığınızı patronların huzurunda kılıfına uydurmak zorundasınız.

Diyaneti kaldırmak hedefiyle ilk anda laiklere şirin gözükebilirsiniz, ancak kutsal kitap ve peygamber alıntılarıyla kuracağınızı söylediğiniz inanç bakanlığını aynı kesimlere mazeret söyleyerek anlatmak zorunda kalırsınız. Üstelik laiklik vurgusunun dozunu da kitleye göre ayarlar, laikliği her niyete yenen bir yemeğe çevirirsiniz.

Solcuların Amerikan karşıtı söylemleri, resepsiyonlarda ayağınıza dolanınca tamamen farklı sözcükler kullanmaktan başka şansınız yoktur.

Bu nedenle, böylesi bir karmaşanın içinde verilen röportajın kritik cümlesi, AKP’yi destekleme kısmı değil. O röportajın en vurucu yeri, o paragrafın AKP’yi desteklemeyi ilkelere bağlayan, ilkelerde anlaşılırsa herkesin desteklenebileceğinin söylendiği kısmı.

Başka beyanatlarda da var bu ilkeler… İnsan gerçekten merak ediyor hangi ilkeler diye.

Zaten tam da bu sebeple, HDP’nin AKP’yi destekleyip desteklemeyeceği sorusunun bir önemi yok. Hatta, HDP’nin barajı geçip geçmeyeceği bile bir açıdan önemsiz. Asıl önemlisi şu sorunun yanıtsızlığı; HDP seçimden sonra hangi ilkeler ışığında hareket edecek? Saçma baraj sistemi nedeniyle seçim aritmetiğinin en önemli partisi hakkındaki bu sorunun bugün yanıtlanamıyor oluşu, Türkiye siyasetinin geleceğine dair en önemli ipucu.

Türkiye koşar adım bir belirsizliğe doğru giderken, baraj hesaplarına, AKP’li denklemlere değil, ilkelere bakmak, siyaseti ve seçenekleri ilkeler ekseninde değerlendirmek lazım.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
abbas
[ emeğin gücü ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 21.12.2013
İleti Sayısı: 830
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: abbas
Cevap Tarihi: 23.05.2015- 19:55


Zaten tam da bu sebeple, HDP'nin AKP'yi destekleyip desteklemeyeceği sorusunun bir önemi yok. Hatta, HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği bile bir açıdan önemsiz. Asıl önemlisi şu sorunun yanıtsızlığı; HDP seçimden sonra hangi ilkeler ışığında hareket edecek? Saçma baraj sistemi nedeniyle seçim aritmetiğinin en önemli partisi hakkındaki bu sorunun bugün yanıtlanamıyor oluşu, Türkiye siyasetinin geleceğine dair en önemli ipucu.

HDP-BDP seçime ne kadar ne yaptıysa seçimden sonra da onu yapacaktır. AKP'yi iktidarda tutmayı kendi dar ulusçu anlayışları için gerekli gören bu anlayış aynı siyasetini sürdürecektir. Demirtaş ''memleketi hükümetsiz bırakmayız'' gerektiğinde ''AKP'yi dışardan destekleriz'' demedi mi?




Bu ileti en son abbas tarafından 23.05.2015- 19:56 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör ‘Dışarıdan bilinç’ meselesi - Ender Helvacıoğlu melnur 0 2 26.01.2022- 11:21
Etiketler   HDP,   AKPye,   dışarıdan,   desteğe,   sıcak
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS