SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Kadına Emek Sömürüsü           (gösterim sayısı: 2.500)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
munzur
[ .... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 19.12.2013
İleti Sayısı: 1.075
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: munzur
Konu Tarihi: 11.08.2015- 11:47


Kadına Emek Sömürüsü

Kadınlar emek sömürüsünün en büyük mağduru durumunda. Daha ucuza, kayıt dışı ve sosyal haklardan mahrum olarak istihdam edilen kadın, pek çok işyerinde dezavantajlı işleri de üstlenmek durumunda kalıyor. Ücretsiz aile işçilerinin büyük bölümü de kadınlar. TÜİK’in verilerine göre 2 milyon 65 bin kadın ücretsiz aile işçisi olarak maaş almadan, gelir elde etmeden çalışıyor.

Emek sömürüsünün en büyük mağduru kadınlar

Kadına Karşı Emek Sömürüsü

Resim Ekleme

Hükümet her fırsatta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulandığını iddia etse de devletin resmi verileri bunu doğrulamıyor. Kadına karşı negatif yaklaşım, istihdam piyasasında kendini çok daha fazla hissettiriyor. Emeği sömürülen kadın, daha ucuza ve sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyor. Kadın istihdamını teşvik için çeşitli düzenlemeler iddiasındaki hükümet, uzun yıllardır devam eden bu tablo karşısında sessiz.

İş hayatında kadına yönelik emek sömürüsü, erkeklere göre çok daha yüksek düzeyde. Hem devletin resmi verileri hemde yapılan araştırmalar, kadının emeğine dönük sömürüyü açık şekilde ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kayıt dışı istihdam olarak ifade edilen sigortasız çalıştırılma, kadınlarda erkeklere göre çok daha yüksek. TÜİK’in en son açıkladığı Aralık 2014 İşgücü İstatistiklerine göre erkeklerde yüzde 27,9 olan kayıt dışı istihdam, kadınlarda yüzde 45,8 çıkıyor. Yani neredeyse iki katı…

Hükümet kadın istihdamını artırmaya yönelik adım atarken temel sorunların başında çalışma şartları geliyor. Uzmanlar, kadın istihdamını artırmanın yanı sıra çalışma şartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Bu yönde adım atılmaması durumunda iş hayatında kadının emek sömürüsü, pek çok sosyal soruna yol açabilir uyarısı yapılıyor.

Yapılan araştırmalar, kadınların daha ucuza çalıştırıldığına ortaya koyuyor. Özellikle iş bulmanın güç olduğu Anadolu illerinde ve kırsal kesimde, kadınlar asgari ücretin çok altında, 500-600 liraya 8-10 saat çalıştırılıyor. Bu ayrımcılık, ekonomik nedenlerden dolayı çalışmak zorunda olan kadınlar için daha da ağırlaşıyor. İş seçeneği bir hayli az olan kadına, düşük ücret dayatılıyor.

Devletin resmi verilerinin yanı sıra yapılan araştırmalar da kadın emeğine yönelik sömürüyü gösteriyor. Kayıt dışılık ile ilgili son araştırma, sekreteryasını TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SPM) yürüttüğü ‘Sosyal Politikalar Platformu’ üyelerinden Prof. Dr. Cem Başlevent’ten geldi. “Kayıt Dışı İstihdama Dair Yanıtlanmayı Bekleyen Bazı Sorular” başlıklı çalışmada kadın istihdamının yaklaşık üçte birine karşılık gelen tarım sektöründe kadınlar arasında kayıt dışılık oranının yüzde 95 olduğu görülüyor. Araştırma evlenen kadınların kayıt dışı çalışmaya kolay razı olduklarını da ortaya koydu. Bunun geri planındaki en önemli sebep ise “dolaylı kayıtlılık”. Evlendiğinde eşinden dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabilen kadın, kayıt dışı çalışmaya daha kolay gönüllü oluyor. Evli kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı, ciddi miktarda yükseliyor.

Çalışmaya göre medeni durumu dikkate alındığında evli kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı yüzde 29,7. Buna karşın evli erkeklerde bu oran yüzde 21. Boşanmış kadınlarda kayıt dışılık yüzde 30,5 iken bu oran aynı gruptaki erkeklerde yüzde 25,4. Araştırmaya göre dul kategorisindeki yer alan kişilerden kadınlarda yüzde 58 olan kaşıt dışılık erkeklerde yüzde 45. Bu oranlar, kadınlarda kayıt dışılığın genel olarak daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmada, sosyal güvenlik primlerinin çok yüksek olması, kayıtlı çalışanların sosyal yardımlardan yararlanamaması ve kayıtlı çalışmanın bazı durumlarda emekli maaşını azaltıyor olması kayıt dışı çalışmayı teşvik eden faktörler olarak görülüyor.

KADIN ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ

Türkiye’de resmi verilerde ‘çalışıyor’ olarak görülen kadınların önemli bir bölümü tarım sektöründe istihdam ediliyor. Tarımda çalışanların ücretsiz aile işçisi olarak istihdam dikkate alındığında, kadın aslında çalışıyor ama maaş alamıyor. TÜİK’in bu yöndeki verileri de çok çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor. Aralık verilerine göre ücretsiz aile işçisi oranı erkeklerde yüzde 4,4 iken kadınlarda yüzde 27,1. Bir başka ifade ile 2 milyon 65 bin kadın ücretsiz aile işçisi olarak maaş almadan, gelir elde etmeden çalışıyor. Bu kişilerin önemli bir bölümü tarımda istihdam edilenlerden oluşuyor.

İsa Yazar
Gazeteci – Yazar




Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Din sömürüsü, ''ezan'' provokasyonu... melnur 1 2358 16.03.2019- 22:42
Konu Klasör Emek Platformu Emek Sineması inşaatını durduracak ilkay 0 3387 02.04.2014- 19:37
Konu Klasör Emek ve Yabancılaşmış Emek nedir? melnur 0 3411 19.09.2013- 01:17
Konu Klasör Emek örgütlerinden 1 Mayıs açıklaması: 'Emek bizim, gelecek bizim!' melnur 1 397 30.04.2023- 00:21
Konu Klasör TKP Kadıköy, Maçoğlu ve TİP üzerine... melnur 13 427 22.03.2024- 08:59
Etiketler   Kadına,   Emek,   Sömürüsü
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS