SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 5 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   4   5   >   son» 
sosyalizm           (gösterim sayısı: 26.297)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: hakkı
Konu Tarihi: 27.12.2015- 10:16


Niçin Sosyalizm.

Bizler yaşadığımız dünyadan hoşnut değilsek ve kendimiz ve insanlık için bir geleceğin bittiğini düşünürsek bu günün yerine insanlık için daha güzel olacak bir dünya kurgularız. Bu teorisini yaptığımız   dünyayı 2 soru ile anlatmaya çalışırız. Kapitalizm,in karşısına sosyalizm (komünizm)gibi bir rejimi bize öğütlemişlerdir ve geçmişle karşılaştırıp insan için en doğal sistemin Komünizm olduğunu söyleyenler birde içine bilimsel sistem koyanlar bize 2 sorunun hangisinin öncel olduğunu sorarlar

1 niçin sosyalizm (komünizm)
2 nasıl sosyalizm (komünizm)
Biz yaşadığımız dünyadan kendi geleceğimiz için korkuyorsak, bu kapitalizm bizim için tehlikeli bir hal almışsa, önce niçin sosyalizm sorusu daha önce gelmektedir.

Bu soru aslında yaşadığımız hayat için daha gerçekçi tıpkı soğukta kalmış bir insanın en acil ihtiyacı üstü kapalı rüzgar almayan sığınak istemesi gibi eğer sığınağı bulduğumuzda nasıl bir sığınak sorusunun cevabını arayacağız aramakta da haklıyız.

Niçin sosyalizm: Bu yaşamış olduğumuz adına kapitalizm denilen sistem insandan çok sermaye birikimini hedefler bu birikim sınırsızdır öncelikle küçük sermayeleri üstüne çeker sonra daha büyükleri hiç doymaz hepsini tek elde toplamak onun rüyalarında gördüğü hayallerini kurduğu bir dünyadır, hatta bütün evreni ister. Onlara sömürü yetmez hapsini ister savaşlar çıkarır canlar yakar depremler yaratır yuvalar yıkar fırtınalar çıkarır ormanları yok eder daha doymaz gölleri kurutur denizleri kirletirler, karnı tok ama gözü açtır bunların.

Hindistan da 80 sente ürettiği ayakkabıyı   İstanbul da 200 liraya satar 250 bin yoksul çocuğu karın tokluğuna çalıştırır Irakta 1 milyon insan öldürür bir sürü cani yetiştirir doymaz çünkü istedikleri bütün evrendir

Bunlar engerektir çıyandır der nazım usta aşımıza ekmeğimize göz koyandır der ustamız.

İşte biz niçin sorusuna zorunluluktandır diye cevap vereceğiz. Çünkü artık bu dünyada bize yaşamı zehir ediyorlar daha 20 sine gelmeden toprağa veriyorlar   kendileri saraylara sığmıyor bize bir barakayı haram ediyorlar bol bol cennet vaad edip kendileri cennette yaşıyorlar işte onun için sosyalizm, başka şansımız kalmadığı için sosyalizm.


Nasıl bir Sosyalizm :   İçinde insana yakışan her şeyin olduğu sosyalizm. Özgürlüklerin demokrasinin gelişmenin sevmenin genç yaşta ölmemenin olduğu sosyalizm.

Devletin giderek küçüldüğü insanın giderek büyüdüğü köleliğin bir daha gelmemek üzere gittiği sosyalizm.  

Çalışmanın zorunlu olmadığı bütün ihtiyaçların temin edildiği insan ömrünün uzatıldığı her kesin her kesi sevdiği korkunun tarihten silindiği sosyalizm.

İnsan bilincinin geliştiği bütün yüklerin insan üstünden atıldığı insanların kendisi için bütün planlarını kendileri yaptığı bir sosyalizm istemekte hepimiz halkıyız ve bunu kimseden istemiyoruz biz kendimiz için bunu yapacak kudretteyiz . Yeterki bizi engelleyen şeyler ortadan kalksın

Biz   niçin istediğimiz ve nasıl istediğimizin bilincinde olalım.  

Hakkı Baykuş




Bu ileti en son hakkı tarafından 27.12.2015- 10:32 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 27.12.2015- 20:57


Niçin sosyalizm: Komünizme ulaşmak için.
Nasıl sosyalizm: Özel mülkiyetin kaldırılıp proleter diktatörlüğün kurulduğu bir sosyalizm.



SOSYALİZM
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 10:44


Sosyalizm:

Sosyalizm konusunda çok şeyler okuduk çok şeyler duyduk kimleri hayallerimizle eşleşti kimileri bizim hayalimizdekilere hiç benzemedi.
Bir çok ülke, rejim, sosyalizm olduğunu iddia etti bir çok devlette. Kimimiz devlet mülkiyetini sosyalizm dedik, kimimiz geniş sosyal hakları, kimimiz yüksek ücreti. Sosyalizm yani toplumsal düzen kapitalizmden kopup bir de devrim diye yıkıcı bir faliyetle gelen şekle.  
Kapitalizmden kopmuş ;Marxın kapitalizmin doğum izlerini taşıyan dediği- parçalar bulunduran az boz da değil bayağı bulunduran bir rejim halbuki bir çok şeyi yok etmek için yola çıkan insanların hedefi dir sosyalizm.

İşçiliği ortadan kaldıracak, mülkiyeti bütün toplumun mülkü yapacak, yabancılaşmayı yok edecek, insan sırtına gereksiz yük olan devlet, din, idoloji para, Pazar gibi bütün gereksizleri ortadan kaldırmak için yola çıkanların hedefi olmuştur sosyalizm.
Ama hiçbir yokuşu bir çırpıda çıkamadın gibi hiçbir inişi de bir çırpıda gerçekleştiremiyor insan.Mecburen çıktığı yollardan inmek durumundasın çıkarken kullandığın bazı araçları inerken de kullanmak zorundasın.

İçinde bulunduğumuz kapitalizm yani sınıflı düzen ilk sınıflı oluşu özel mülkiyetle başlamıştır sonraları insanların bazıları çalıştıran esir eden, köle sahipleri. Bazıları da çalışan, mülksüz, köle olmuştur.Bu sistemler 1 ayda 1 yılda olmamış 10 binlerce yıllık bir tarihsel süreçtir işte bu süreçlerin tasfiyesi içinde yüzlerce yıl gerekmektedir.Bu süreç içinde sadece mülkiyet engel değil ,insanında kendine yabancılaşması ürettiğine yabacılaşması da engellerdendir.

Dünya bir çok sınıflı sistemler yaşadı köle sistemi, feodal sistem ve en son kapitalist sistem. Birde bu sistemlerin içindeki değişimler geri kalmışlıklar, ilerlemişlikler, sınırlar, devletler, ticaret, din, gelenekler. Krallar, baronlar, beyler, patronlar. Bankalar, fabrikalar, doğanın tahrifatı, iklimlerin insanı tehdit etmesi gibi. Sosyalizmde insanın uğraşacağı çok büyük bir sorunlar yumağının düşünüldüğünde bayağı zor bir işi sosyalizmin özneleri yüklenmiş olmaktadır.

İnsanın özgürleşmesi için bu içinde yaşadığımız zincirlerden kurtulmak gerekiyor. Onun için insanlığa bir rehber gerekmektedir. İşte bu rehber insan aklı, insan becerisi ve insanın bütün evreni anlamak istediği sorması, eleştirel bakması,   merakı bunun için insan kendine bilimi rehber seçmiştir.

Tarihimizde bir çok insanlığa rehberlik etmiş   mürşid olmuş bir çok insanın dediği gibi bilim tanrıyı savaşta yendi. ---

Bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.Hacı Bektaş Veli: ---İlim şehirse (kendinden söz ediyor)Ali kapısıdı.Muhammed:---En hakiki mürşid ilimdir.M.Kemal.---gibi bir çok insan ilmi bilmeyi kamil insan olmayı önermiş cehaleti yenmenin öğrenmek bilmek anlamak ve merak olduğunu insanlığa tavsiye etmiştir.

İşte sosyalizm bütün bunlarla başa çıkabilecek ve bu yola baş koymuş bilimi rehber etmiş   insanların uzun soluklu zorlu mücadele yoludur.Bu bir hayal değil içinde yaşadığımız düzene baktığımızda düştüğümüz karanlıktan çıkmayı düşündüğümüzde bizde insanız müdahale ettiğimizde değişebilir dediğimizde, önümüzde başka seçenek yoktur.
Ya devrim ya barbarlık- diyen Rosa Lüxenburg. onurlu yaşamdaki kararlılığı göstererek hayatın   bize iki seçenek bırakmakta olduğunu söylemiştir. Ya onurun için savaşacaksın ya onursuz köleler olmaya devam edeceksin.

İşte Marx da işçi sınıfına bunu söylemiştir. Ekmeğin için değil onurun için savaştığında devrimcisindir.


Hakkı Baykuş




Bu ileti en son hakkı tarafından 28.12.2015- 11:55 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: denizcan
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 12:30


Hakkı açtığın konunun başlığı sosyalizm olduğu için önce devrimden sonra hangi sürece sosyalizm dediğini bize açıklar mısın? İkincisi çok tekrarladığın için soruyorum, ''işçi ekmeği için değil onuru için savaştığında devrimcidir'' ne demek, işçi onuru için nasıl savaşır? Çok tekrarladığın için bu sözü Marks nerede söylemiş, onu da yazar mısın, yazının tamamını okumak istiyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 18:32


Çok sevdiğm bir slogandır İşçi sınıfı ekmeğine bir dilim ilave etmek için değil onuru için savaştığında devrimcidir.

Nerede demiş Marx. Onu sen arayıp bulacaksın. Felsefe ile ilgili eleştirilerine bak.

Anlamını merak ediyorsan onu sana anlatayım.

Hatta bir çok yazıda ip uçları verdim. Örneğin Spartakus   ve özgürlükler konusundaki   yazılarımda ne anlama geldiğini anlattım.
Sosyalizm   işçi sınıfın devrimci olduktan sonraki eyleminden itibaren başlayan bir süreçtir . Bu sistem işçi sınıfı kendisini köle olarak tasviye etmeye başlaması ile köle olmasının tamamen kalkıncaya kadar geçen süredir.

İşçi sınıfını ücretli köle yapan bütün nesnel şartların kaldırılmasına kadar uzanır. Yani toplumsal özgürlüğe giden bireysel özgürleşmeyle başlayan süreçtir in adıdır Sosyalizm.




Bu ileti en son hakkı tarafından 28.12.2015- 18:34 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 18:46


Devrimden sonra komünizme kadar uzanan süreç sosyalizmdir diyorsun yani. Bunu mu anlamalıyız.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.955
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 21:56


İşçi sınıfının mücadelesini ekonomik mücadelenin ötesine taşımak gerekiyor. İşçi sınıfı ve emekçi halkın ekonomik mücadelesi önemlidir ama yeterli değildir. Ekonomik alandaki mücadele mutlaka siyasi ve ideolojik alana taşınmalıdır. Sn.hakkı'nın Marks'a atıfla söylediğinin kendi başına o kadar da önemli bir yanı yoktur. Burada defalarca söylemeye çalıştık   burjuvazinin yoğun ekonomik, siyasi ve ideolojik basıncı altında işçi sınıfı ve emekçi halk kitlesel olarak kendi sınıfının tarihsel çıkarlarının ayırdına varamaz. Bu yüzden İşçi sınıfı ekmeğine bir dilim ilave etmek için değil onuru için savaştığında devrimcidir. sözü kendi başına bize pek de bir şey söylemez. Önü veya arkası doldurulmadıkça iktidar mücadelesinde bir işe de yaramaz. Nedense bu şekilde, sınıf mücadelesinde, doğrudan doğruya bize bir şey söylemeyen alıntılarla çok fazla meşgul oluyoruz ama, günümüzde işçi sınıfı ve emekçi halkın durumunu en çıplak haliyle anlatabilen sözlere gözlerimizi kapıyoruz. Yanlış etkileniyoruz, sınıf bilincini yanlış kavrıyoruz. Hiçbir işe de yaramıyor.

Sosyalizmi önemsiyorsak gerçekleşebilmesinin yolunun siyasal devrimden ve siyasal devrim perspektifinden geçtiğini içselleştireceğiz. Bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda bilgilenmeye çalışacağız. Bilgiye ulaşmadıkça yorum yapmaktan kaçınacağız. Bilgi olmadan fikir oluşmaz. Sosyalist ideoloji ise çok daha kapsamlı ve bütünlüklü bir bilgi gerektirir. Sağda solda bulduğumuz tek cümlelik alıntılarla ne sosyalizm ve ne de Marksizm anlaşılabilir. Sosyalizm kapitalizmden komünizme geçiş sürecinin adı olmasının yanında işçi sınıfının bilimsel ideolojisi ve yol göstericisidir. İdeoloji olarak aldığımızda önümüze mutlaka sosyalist devrim perspektifi konulmalı ve bunun için de mutlaka örgütlenmenin önemini kavramalıyız. Örgütsüz halkın yenilgiye mahkum olduğu gerçeği ilk önce kendini komünist olarak tanımlayanlar için geçerli olmalıdır. Bunlar yoksa, önemsenmiyorsa ne konuşursak konuşalım, çok da anlamlı değil!



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
KARINCA
[ KARINCA ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 31.10.2013
İleti Sayısı: 105
Konum: İstanbul
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: KARINCA
Cevap Tarihi: 28.12.2015- 22:09


“İşçi sınıfı ekmeğine bir dilim ilave etmek için değil onuru için savaştığında devrimcidir” sözü aslında çok önemli bir sözdür.
Kapitalist Sistem işçi sınıfını modern köle haline getirmiştir.Köle olmak,köle olmayı içine sindirmek ve bir dilim ekmek için bu köleliğe katlanmak,buna rıza göstermek,ONURUNU yitirmektir.
İşçi Sınıfı ya Devrimcidir,ya da hiçbir şey değildir.
İşçi Sınıfı başkası için sınıf olma,kendi için sınıf olma konumuna gelmedikçe,Devrimci olamaz.
İşçi Sınıfı’nın onuru onun DEVRİMCİLİĞİDİR!
Hakkı Arkadaş gibi,Elveda Proletaryacıların Marks’ın bu sözünü dile getirmesi de ayrı bir çelişki tabi!




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 29.12.2015- 10:15


[quote="dayanışma yazmış

[size=2]Devrimden sonra komünizme kadar uzanan süreç sosyalizmdir diyorsun yani. Bunu mu anlamalıyız.



Engels anti Duhring te bunu söylüyor. Buna itiraz edenler var ama ben Engels i haklı buluyorum.
Bir ilave edeyim Benim anladığım Engels ten sosyalizm kendini ve içinde bulunan nesnelleri tasviye ederek komünizm e dönüşüyor.

Birde başka türlü anlayanlar var sosyalizm tamamı ile bitecek komünizm bu bitişten sonra başlayacak diyenler var .[/size]



Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 5 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   4   5   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör sosyalizm ile reel sosyalizm arasında ne fark var yura 5 14119 23.03.2014- 12:22
Konu Klasör Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm melnur 19 16420 30.08.2013- 00:25
Konu Klasör Sosyalizm melnur 2 4650 18.02.2020- 06:32
Konu Klasör Sosyalizm ve din proleter 0 2883 21.01.2015- 22:26
Konu Klasör Sosyalizm ve Din melnur 0 3372 12.08.2013- 23:27
Etiketler   sosyalizm
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS