SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 4 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   3   [4] 
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
bedrettin
[ ..... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 30.08.2013
İleti Sayısı: 907
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: bedrettin
Cevap Tarihi: 13.01.2016- 16:49


Alıntı Çizelgesi: owert yazmış

''Bir insan ya ULUSALCI dolayısıyla ŞÖVEN ve MİLLİYETÇİ, ya da SOSYALİST'tir. ''

İboda büyük değişimler var. Kürt siyasalı ulusalcıyım diye bangı bangır bağrıyor   ama bizim kübaist ibo ,onlara siz şövensiniz milliyetçisiniz diyemiyor bay ibo.. onun tabiriyle */:'!?;XQvrec (vala bu kadarını becerebildim o baya bu yazış   konusunda   iyiimiş   :)   )





Zırvalamış, ulusalcılık veya milliyetçilik şoven olmak da değildir faşist olmak anlamına da gelmez. Şovenizm ve faşistlik milliyetçilikten çıkar, milliyetçilikten beslenir. İkisi arasında fark var. Kürt milliyetçileri de bunlardan bağımsız değildir, onlar için de geçerlidir.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.992
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 13.02.2018- 20:55


SOSYALİZM illaki ve illaki Enternasyonel olmak zorundadır.

SOSYALİZM'in reddettiği mülkiyet kavramıyla yaşanılan topraklara ve ülkeye olan aşıklık, kısacası ulusalcılık aslında bünyesinde, gizli MİLLİYETÇİ'lik barındıran bağnaz, aynı zamanda çağ dışı bir düşüncedir.

BÜTÜN DÜNYA İŞÇİLERİ VE EZİLEN HALKLAR İKTİDAR KAVGASI İÇİN BİRLEŞTİKLERİNDE; ulusalcılık nereye konabilecektir.

Bir insan ya ULUSALCI dolayısıyla ŞÖVEN ve MİLLİYETÇİ, ya da SOSYALİST'tir.

İkisi taban tabana zıt kavramlardır.

Ulusalcılar; her ne kadar insanları aldatmak ve FAŞİST, ŞÖVENİST maskelerini gizlemek amacıyla SOSYALİST kisveye bürünseler de,

Alabildiğine ahlaksız, Alabildiğine muhbir, alabildiğine bulundukları ülkelerinin patron ve ağalarının çanak yalayıcısı SAHTEKAR ve kaatillere katliamcılara övgüler düzecek kadar pervasızlaşmış, zaman zaman darbecilere göz kırparak iktidar olmayı amaçlayan kişiliksiz GÜRÜHLAR'dır.

Buna en basit örnek olarak şu an için AKP'nin katliamcı politikasına şak şak yapan VATAN PARTİSİ ve şürekasına oy veren kan taşıyan, sempati duyan, onları destekleyen KİŞİLİKSİZ KİŞİLER gösterilebilir.


SF'de İbo'cu adlı üye yazmış bunları.
SAvunulacak bir yanı yok.

İbo'cu ''enternasyonal, sosyalizm, ulusalcılık, şovenizm, milliyetçilik'' gibi konularda bir şeyler söyleyerek ''ulusalcı sosyalizm'' olamaz demek istemiş ama pek de anlatamamış. Yazısının sonunu ''kişiliksiz güruhlar''a bağlayarak konu hakkındaki açıklamasını tamamlamış :)

Peki neden böyle? ''Ulusalcı sosyalizm''in ne olup ne olmadığı konusunda tutulan yol neden böyle saçma sapan bir yoruma neden oluyor :)






Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.992
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 17.02.2018- 18:33


Peki neden böyle? ''Ulusalcı sosyalizm''in ne olup ne olmadığı konusunda tutulan yol neden böyle saçma sapan bir yoruma neden oluyor? sorusuyla bitirmişim bir üstteki yazıyı. Aslında yanıtı belli. Birincisi, ulusalcılık ve ulusalcı sosyalizm kavramlarıyla ne söylemek istediklerini pek de bilmiyorlar. Ulusalcılık ve enternasyonal kavramlarını karşı karşıya getirerek, bir solcunun enternasyonal olması gerektiği düşüncesinden yola çıkıyorlar ve buradan da kayıtsız koşulsuz bir kürt kuyrukçuluğuna varıyorlar. Bir sosyalistin ezilen bir halktan yana olması gibi tamamiyle yüzeysel ve hiçbir derinliği ve genişliği olmayan bir saptamadan yola çıkarak ulusalcılık kavramının içeriğini de doldurmadan bir solcu ve sosyalistin asla bulaşmaması gereken bir siyaset tipi olduğuna karar veriyorlar. Daha doğrusu karar vermişler. Ulusalcılığı da bir anlamda hakaret ve küfür gibi kullanıyorlar. Kısaca ne enternasyonal derken enternasyonalizmden ve ne de ulusalcılık veya ulusalcı sosyalizm derken kavramın ne olduğundan haberdarlar. Ve çoğu kez bu kavramlarla ilgili bir konu açıklanmaya çalışıldığında   ya sonunu bir küfre, hakarete bağlıyorlar veya karikatür düzeyinde açıklamalarda (!) bulunuyorlar.

Oysa Marksist anlamda bilimsel sosyalizmden söz edilecekse, hem enternasyonalizmin ve hem de ulusalcılıkla ilgili somut gerçekler vardır. Bunlardan birincisi işçi sınıfı ideolojisinin proleter enternasyonalizmi içermesi ve birlikte ayrılmaz bir bağ oluşturmaları, ikincisi, enternasyonale varılacak yolun ulusal düzeyde siyasal devrimle başlayacak olması gerçeğidir. Enternasyonalizm ve ulusallık ile bilimsel sosyalizmin ortalama ilişkisinin bağlamı budur. Genişletilebilir kuşkusuz, ne var ki, proleter enternasyonalizmini siyasal devrim perspektifinin üzerinden atlayan bir perspektif olarak nitelemek ve bu yönde çaba göstermek gerçekte burjuva kozmopolitizmine yuvarlanmaktan ve liberal bir savruluşa uğramaktan başka bir şey değildir. Bu siyasal tavrın Türkiye ve dünyada hiçbir karşılığı da bulunmamaktadır. Bilimsel sosyalizmin her yenilgisi ve her geri adım atma süreci bu tür savruluşların gündeme gelmesine ve bu tür safsataların görünürlük kazanmasına yol açmaktadır. Buna bir de Türkiye'de solun içinden geçtiği süreci katın   bu çarpıklığın neden kimi zihinlere yerleştiği kolayca anlaşılacaktır.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.992
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 31.10.2022- 06:53


İlginç bir başlık olmuş ve gerçekten de tek tek ele alınıp tartışılabilir spesifik konular da içeriyor. Öncelikle şu artı değer konusu.. Kapitalizmin sosyalizmden çok da farklı olmadığını söyleyen ve artık değerin sosyalizmde de olduğunu söyleyen Kaçak arkadaşın yorumunun doğru olmadığı belirtilmeli. Hakkı arkadaşımız doğru yorumlamış, emekçilerin (işçinin) ücretlerine yapılan kesinti sosyalizmde olduğu gibi doğrudan birilerinin cebine girmez. Yani burada da bir kesinti var, bir anlamda toplumsal bir artık ürün veya ürün fazlası vardır. Ama bu toplumsal artık ürün kapitalizmdeki artık ürüne benzetilemez, çünkü ortada bu artık ürüne el koyan birileri yoktur. Sosyalizmdeki artık ürün bu nedenle bir artık değer haline gelmez. Sosyalzmdeki artık ürün bir şekilde yeniden topluma döner. Bu yüzden kapitalizmdeki artık ürün, artık değer konusunu sosyalizmde gerçekleştirilen-gerçekleştirilecek artık ürün konusuyla çok da lişkilendirmemek aynılaştırmamak gerekir.

***
Bir başka konu şu özellikle sözde sol,sosyalist ve dahi enternasyonalist forumlarda yıllarca köpürtülmeye çalışılan enternasyonalizm ve ulusalcılık konusu... Ulusalcılık oralarda tanımlanmadan, tanımlanamadan birtakım duygusal, önyargılı reflekslerle ''kürt ulusalcılığına karşıtlık'' olarak algılandı. Kürt ulusalcılığına kayıtsız koşulsuz bir destek veriyorsan ve bir de kendini solculukla, sosyalistlikle ilişkilendiriyorsan enternasyonalistsin ve hatta yetmez ''enternasyonalist komünist''sin demektir! Daha da ileri gidildi, ulusalcılık bir yerden sonra bir hakaret ve hatta bir küfür gibi de kullanılmaya başlandı. Araya faşist, neo-faşist sıfatları da eklenerek, CHP, TKP, zaman zaman ÖDP(SOLparti) ve hatta Halk Cephesi için böyle bir ötekileştirme ve şeytanlaştırma tavrı öne çıkarıldı. Yani bu iki kavram da o zamanın iklimi içinde ve özellikle adını saydığımız şimdilerde kapalı olan forumlarda sadece Kürt ulusalcılığına endeksli bir yorum olarak gerçekleştirildi.

Gerçekte enternasyonalizm işçi sınıfının tarihsel çıkarlarını savunmak, gözetmek ve ülke sınırları dışında başka ülkelerle, başka işçi sınıfı ve halklarla dayanışma ve kardeşlik ilişkisine girmek demektir. Enternasyonalist olmayan solun ( eğer böyle bir sol da bu ülkede varsa) sosyalizmi kendi ülkesindeki süreçlerle sınırlayan kesimlere denmeli. Bir anlamda komünizme inanmayan, savunduğu sosyalizmin komünist bir topluma varmayacağını,   hedeflemeyeceğini savunan kesimler olmalı. Aslında bu da net değil, bu da bir yorum ve bana pek çok yorum içinde   en mantıklısı gibi geliyor.

Enternasyonalizmin başka ülke sosyalistleriyle karşılıklı bir dayanışma ve kardeşlik ilişkisi içinde olma anlamına geldiğini söylemiştik, bu durum bir ülkenin kendi koşullarında gerçekleştireceği devrim ve/veya devrimci mücadelenin başka ülkelere ''ihracı'' anlamına gelmez. Komünizmin gerçekleşebilmesi için evrensel boyutlarda bir sosyalizme ihtiyaç duyulması ilkokul öğrencisi mantığıyla mücadelenin de enternasyonal düzeyde olması gerektiği, bu mücadelenin ulusal boyutta olmasının önünde bir engel oluşturmayacağı...-falan falan. Bu tavır işi yokuşa sürmektir. Sosyalist devrim tek tek ülkelerde gerekleşecektir. Çünkü her ülkenin kendisine özgü öznel ve nesnel koşulları vardır. Bir ülkede sürdürülen mücadelenin o ülkedeki temel başlıklarıyla başka ülkelerdeki temel öncelikleri farklılık gösterebilir. ( İklim, doğal çevre gibi benzer sorunlar da olabilir.) Dolayısıyla ''ortak bir mücadele'' gibi süreci bulanık hale getiren kavramlardan uzak durulmalı, diye düşünüyorum. Her ülke kendi devrimini kendi içinde bulunduğu koşullarda gerçekleştirecek, eşitsiz gelişme nedeniyle bu süreç o ülkeye özgü olacak ve o ülke dinamiklerinin ön plana çıkmasıyla gerçekleşebilecektir. Böyle bir gerçek de ortadayken, sürekli enternasyonalizm, dünya devrimi, vb. gibi   kavramlarla sosyalist mücadenin ulusal ölçekteki gücünü bulanık hale getirmek anlamsızdır ve yararsız bir gevezelikten de başka bir şey değildir.

Şu soru sorulabilir; bir insan sosyalistse komünist yani bir anlamıyla enternasyonalist olmak zorunda mıdır? Bence bunun yanıtı ''hayır''dır. Tıpkı bilimsel sosyalizmin geçiş sürecindeki gibi büyük işletmelerin kamulaştırılması ve büyük sermayenin özel mülkiyetine toplumsal fayda bağlamında el koyulmasını savunan kesimler olabilir ve bu sürecin komünist topluma kadar varmasını istemeyebilirler veya komünist toplumu fazla hayalci bulabilirler. Eğer bu mantıkla bakılacak olursa bu kesimlere , ( varsa bu tür sosyalistlere)   ulusalcı denilebilir. Yoksa, öyle Kürt hareketine kuyrukçusun öyleyse enternasyonalist, Kürt ulusalcılığının mücadelesine karşısın öyleyse ulusalcısın şeklndeki yaklaşımların çok da ciddiye alınır bir yanları bulunmuyor.




Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 4 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   3   [4] 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Şeyh Sait Tartışması: Tarihsel gerçek ve sol... melnur 4 300 27.12.2023- 10:40
Konu Klasör Sosyalizm tarihinin en çok tartışılan dönemi... melnur 3 1260 02.04.2022- 01:14
Konu Klasör Sosyalist forumda komünist tavır:) solcu 20 23453 14.12.2014- 23:49
Konu Klasör Sosyalist forumda TKP yorumları böyle yura 16 10685 10.08.2015- 00:11
Konu Klasör Sosyalist forumda ''hangisi'' tartışması denizcan 16 10715 01.03.2016- 11:56
Etiketler   Sosyalist,   forumda,   ulusal,   sosyalizm,   tartışması
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS