SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 5 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   4   5   >   son» 
Sn.Veda'nın ''bilimsel sosyalizm'' anlayışı...           (gösterim sayısı: 18.048)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 09.05.2016- 18:54


Sn.veda kendi sitesinde bilimsel sosyalizm ile ütopik sosyalizm arasındaki farkı yorumlamış. Şöyle:

BİLİMSEL SOSYALİZM

Ütopik Sosyalizm ile Bilimsel sosyalizm arasındaki en temel ayırım,Ütopik Sosyalizm'in iradeci,yani VOLANTARİST olmasıdır.

İradeyi temel alan ve İRADEYLE toplumsal gelişimi açıklamaya çalışan,gelişimin nesnel yanını yok sayan Ütopik Sosyalizm,insanın yabancılaşmasına,insana aykırı faaliyetlerin ortaya çıkmasına neden olan maddi koşulları ortadan kaldırmadan,salt iradi olarak insanın özgürleşeceğini savunur.
Bu bağlamda metafizikçidir,bu bağlamda İDEALİSTTİR.

Lenin Ütopik Sosyalizmi,Küçük Burjuva Sosyalizmi olarak niteler.
Ütopik Ve Bilimsel Sosyalizm adlı kitabında Şöyle der;

"Bundan otuz yıl öncesine dek, Marksizm Almanyada bile egemen doktrin değildi;küçük burjuva sosyalizmi ile işçi sınıfı sosyalizmi arasında yer alan gelip geçici,karma ve derleme bir takım görüşler ağır basıyordu,
Latin Ülkelerinde,Fransa,İspanya ve Belçikada ileri işçiler arasında en yaygın doktrinler Proudhonculuk,Blanquicilik ve Anarşizmdi."

İşte Marksizm bu akımlarla arasına mesafe koyarak,Sosyalizmi ütopik olmaktan çıkarmış,ona Bilimsellik kazandırmıştır.
Marks, "Bakunin'in Devlet Ve Anarşi Kitabı Üzerine Düşünceler" adlı kitabında şunları söyler.

"Bakunin toplumsal devrim konusunda hiç bir fikre sahip değil,yanlızca bu devrimin siyasal laflarını biliyor;bu devrimin ekonomik koşullarının onun için hiç bir anlamı yok.Bundan önceki ister gelişmiş ister gelişmemiş,bütün ekonomik biçimlerin işçinin(ister ücretli işçi,ister köylü,vb biçiminde olsun) köleleştirilmesini içermesinden ötürü,bir köklü devrimin bütün bu biçimler altında aynı derecede mümkün olduğuna inanıyor.   ...Bakunin'in toplumsal devriminin temeli,ekonomik koşullar değil,iradedir."

Marks devamla,   Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı ya önsözde Bakunin'in bu düşüncelerini eleştirmeye devam eder.

"Hiçbir toplumsal formasyon içinde barındırdığı üretici güçleri geliştirmeden ortadan kalkmaz.Yeni ve daha yüksek üretim ilişkileri,varoluşlarının maddi koşulları bizzat eski toplumun rahminde olgunlaşmadan asla ortaya çıkmaz."

Ütopik Sosyalistler için Devrim ,var olan nesnellikten bağımsız,iradeye bağımlı olduğu için,Devrim'in ekonomik koşullarla,üretici güçlerin gelişimi ile,bu üretici güçlerin,verili üretim ilişkileri ile olan bağını yok sayarlar.

Bu nedenle de onlar için Kapitalizme uğramadanda,tarihsel gelişimin herhangi bir aşamasında Komünizme geçilebilir.
Bunun için inanmış,iyi örgütlenmiş bir SİYASAL İRADE yeterlidir.

Oysa Sosyalizmi bilimsel yapan ve onu ütopik olmaktan kurtaran,Devrimin,üretici güçlerle,üretim ilişkileri arasındaki zorunlu uygunluk yasasının bozulması sonucuna dayandığı gerçeğidir.

Lenin Ütopik Ve Bilimsel Sosyalizm adlı yapıtında şöyle der;

"Bütün dünyada olduğu gibi,Rusya'nin ekonomik gelişimi feodaliteden kapitalizme doğru ve büyük ölçüde kapitalist makina üretiminden sosyalizme doğrudur.
Kapitalizmin dahada gelişmesinin dışında,büyük ölçüde kapitalist makina üretiminin dışında "farklı" bir sosyalizme geçiş yolu üzerine kurulan bütün hayaller,Rusya'da ya liberal baylarımıza ya da gerici küçük mülk sahiplerine (küçük burjuvaziye) vergidir.Hala sol narodniklerin kafalarını dolduran bu hayaller,yanlızca küçük burjuvazinin gericiliğini(geri niteliğini) ve zayıflığını yansıtır. "
"Marks'ın bütün yapıtlarının yansıttığı temel düşün,Marks'tan beri,bütün ülkelerde kanıtlanmış olan düşün,kapitalizmin feodalizme oranla İLERİCİ olduğudur.İşte yanlızca bu anlamdadır ki Marks ve bütün Marksistler(Rakitnovun çirkin ve saçma deyimiyle)" kapitalist ilmiği allayıp,pullarlar"!
Yanlızca tarihsel gelişimin koşullarını kavramayan anarşistler yada küçük-burjuvalar feodal bir ilmikten ya da kapitalist bir ilmikten söz edebilirler.;hiç fark etmez,çünkü ikisi de birer ilmektir!Bu, suçlama ile yetinmek ve ekonomik gelişmenin nesnel sürecini anlamamak demektir"
Feodalite yüzyılları,emekçi halk için uyuşukluk yüz yılları olmuştur.
Kapitalizm onyılları,milyonlarca ücretli işçiyi uyandırmıştır.
Sol -Narodnik tarikatının sayın bayları,sizlere sesleniyorum;bunu anlamak yeteneğinden yoksun oluşunuz,sosyalizmden hiçbir şey anlamadığınızı ya da sosyalizmi nesnel koşulların yarattığı bir milyonların savaşı olmaktan çıkarıp iyi niyetli bir ihtiyarın peri masalı haline sokmak istediğinizi gösterir."

veda



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 09.05.2016- 18:59


Şimdilik sadece ''ilgisi yok'' diyorum. Bilimsel sosyalizm ile ütop,k sosyalizm arasındaki fark siyasi iktidarın nasıl alınacağıyla ilgili bir yaklaşıma indirgenemez. Ütopik ile bilimseli ayıran şey sosyalist ideolojinin bilimsel dayanaklarıdır. Kapitalizmin çözümlemeleri, sömürü merkezli bir sistem oluşu ve toplumsal değişimin neden ve nasıl gerçekleştiğinin yasalarının ortaya çıkartılmış olmasıdır. Basitçe budur. Detaylandırılabilir elbette ama siyasal iktidarın nasıl alınacağı konusundaki farklılıklar bilimsel sosyalizmin savunulduğu veya savunulmadığı anlamına gelmez. Katılım olursa daha sonra tartışılabilir. Zaten pek çok konu başlığımızda da bu konuya değinilmişti.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 10.05.2016- 11:20


Veda aslında Marksizm i anarşizm e karşı Leninizim i de   köylü devrimcilerine ve goşistlere karşı koruyucu davranan bir yazı kaleme almış.
Bu gün anarşizm Marks dönemine karşı daha fazla etkin Köylü devrimciliği ise artık hükümsüz bir durumdadır.
Anarşizm teknolojinin gelişmesi sayesinde devrimin daha fazla sınıfların katılımı ile ve daha fazla duygusal etkileri yüzünden dünden fazla etkindir.

Sosylizmin bilimsel oluşu kendinden önceki sınıfların iktidarı ile kapitalizmin yarattığı sınıfalr arasındaki derin çelişkilerin kavgaya neden olacağı düşünülerek söylenmiştir.
Tarih kralların şahların yaşam ve savaşlarını anlatsada hiç anlatılmayan görülmeyen sınıflar savaşıdır.
İnsanlar buharlı makinalardan mıknatıslı mototorlara geçişi her ne kadar egemen sınıflar içindeki rekabeti anlatsada alttaki sınıfaların zorlaması üretimdeki etkileri yapılan mücadeleler karşısındaki sömürüyüdeki dalgalanmalar pazarlardaki etkileri yok sayamaz.
Kölelerle köleler sahipleri arasındaki kavgalar kölelerin maliyetiniN yükselmesi kölelerin verdiği özgürlük savaşları tarihi değiştirmediği söylenemez.

Günümüzde işçi sınıfı ve burjuva sınıfı arasında ücret savaşlarından dünya görüşüne kadar süren iktidar savaşı da tarihi değiştiren nesnel şartlardır.

Sosyalizm işçi sınıfı iktidarıdır.Bilimsel oluşu bundan önceki sınıf savaşları kadar tarihsel oluşundandır.
Sosyalizm sadece işçi sınıfının iktidarını anlatmaz aynı zamanda onun yönetim biçimini ve üretim ve paylaşımıda anlatır.

Ve kandinden önceki sınıf iktidarlarından daha fazla demokratik daha fazla adil ve ilerici olduğunu anlatmak için vardır.
İnsanlığın çalışma zorunluluğunun ortadan kaldırılması çalışmayı gönüllü yapacak kadar teknolojik gelişmeyi en önemli stareteji yapması   bilimi kendine rehber edecek yol seçmiştir..

İnsanlığı bütün özel mülkiyetçi sistemlerin verdiği yabacılaşmadan top yekün arıtacak derecede doğallığa giden merdivenlerin ilk basamaklarıdır.
Onun için sosyalizm kapitalizmden çok fazla devrimcidir aynı zamada kapitalizmin tahrif ettiği dünyayı bütün canlılara yeniden armağan edecek kadar duygusal bir düzenleyicidir.

Sosyalizm de insanın kabesi insandır.

Hem bilimsel hem duygusal yürünecek bir yoldur sosyalizm.

Not: Tabii anlayana Devleti put yapana değil.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 12.05.2016- 03:42


Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış



Hem bilimsel hem duygusal yürünecek bir yoldur sosyalizm.

Not: Tabii anlayana Devleti put yapana değil.




Komünizme varmak için proleter diktatörlüğünün gerekliliğini ''devleti put yapmak olarak'' algılıyorsanız ve proleter diktatörlüğe proleter demokrasi diyerek oradan liberal demokrasi üretiyorsanız, sosyalizmin yanına ''bilimsel'' ekini süs olarak kullanıyor demeksiniz. Sosyalizmin bilimselliği marksizme içkindir ve bunun kabulü de proleter diktayı gerekli kılar. Bunun da anlamı devletin sınıfsal niteliğinde yatar. Bulanıklık aşılmadan sosyalizmi bilimsel olarak nitelemek soyut bir düzeyde kamamalı, marksist bütünlük içinde ele alınmalı.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 12.05.2016- 10:04


Sürekli söylüyorum ama nedense size anlatamıyorum Bunu sebebi ben değilim sizin anlamak istememeniz veya kendinizi o şekilde savunma refleksi.

Ben hiç bir sosyalizm de Liberal demokrasi savunmadım. Özgürlükleri rakabeti ve demokrasiyi savundum hala savunuyorum inatla da savunacağım.

Proleterya diktatörlüğü eşittir proleterya demokrasisidir. Hatta demokratik siyaset diktatörlükten daha önemlidir.
Diktatörlük işçi sınıfının kendi düşmanları için uygulanır .Demokrasi kendi içinde kendisini geliştiren ve giderek sınıfı (kendi varlık durumunu) ortadan kaldıran daha uzun ve çetfefilli bir uğraştır.

Demokrasiyi diktatörlüğün önüne koymadın mı devlet putlaşır yaşanmış gerçekte budur devlet putlaşmıştır.

Bilimsel sözü benim senin savunmanla gerçek olmaz o zaten vardır ve ütopik sosyalistlere karşı savunulan şeydir. Dünya kurulduğundan bu yana sınıflar arası çelişkiler yaşanmış ve bazı idalist insanlar, felsefeler paylaşımı en insancıl yol olarak görmüş onun savaşını vermiş bu uğurda ağır bedeller ödemiştir.. Bilim savunanlarda bunun şartları ancak teknolojik ilerlemenin olduğu dönemde ve bireyle değil sınıfla olacağını söylemiştir.

Bilimsel sosyalizmi savunmak yanış hata yapmaktan kimseyi kurtarmaz. Marksı da robot veya makine yapmaz.
İnsan en önemli faktördür Egemen güçler işçiyi insan saymadığı için Marks içinin düzene itiraz etmesi gerekir demiştir .
Onun için ekmeğine bir lokma ilave etmek için değil onuru için savaştığında devrimcidir demiştir.

Evet sosyalizm kapitalizm kadar bilimseldir.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 13.05.2016- 20:49


Ben hiç bir sosyalizm de Liberal demokrasi savunmadım. Özgürlükleri rakabeti ve demokrasiyi savundum hala savunuyorum inatla da savunacağım.

İnatla savunduğunuz şeyin liberal demokrasi olduğunu anlayamadığınız sürece neyi inatla savunduğunuzu da anlayamayacaksınız. Konuyu bukadar sulandırmanın anlamı da yok. Sosyalizmin bilimselliğinin ne olduğunu burada da başka başlıklarda da yazdık. Sizin bu konuda farklı fikirleriniz varsa onları yazarsınız. Konuyla ilgili olmayan şeyler yazmayı alışkanlık edinmişsiniz.

Sn.veda bilimsel ve ütopik sosyalizm farkını kendince yazmış. Ben onun yazdıklarının ütopik bilimsel sosyalizm ayrımıyla hiç ilgisi olmadığını söylüyorum. Ayrıca farkın ne olduğunu da yazıyorum. Dediğim gibi konuyla ilgili katılım olsa ve konuyla ilintili bir şeyler söylense tartışma daha da derinleşir. Sadece siz yazmışsınız ama siz de çoğu zaman olduğu gibi ilgisiz şeyler yazmışsınız.

Soru gayet basit aslında. Sosyalizmin bilimselliğinden ne anlaşılır, ne anlamalıyız?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 14.05.2016- 08:40


Bir insan hoşuna gitmeyen şeyler duyduğunda konu ile alakası yok der heleki duydukları alışkanlıklarını aşıyorsa tepkisi daha büyük olur
Demokrasinin rakabetin sosyalizmle hiç alakası yok hee.
Şaşarım bu söze ama sizde haklısınız bu güne kadar sosyalisler hiç demokrasinin kendiler tarafından topluma götürecekleri konusunda ders çalışmadı.Kitaplarında bu konu konusunda sayfa ayrılmadı. Örgütlerinde bu konuyu hiç tartışmadı.

Hep demokrasiyi istediler .
Şimdi sosyalizmde de demokrasi vardır dendiğinde garip garip bakmalarına hiç şaşmamalı.
Koca sistem yerle bir oldu sebep hep kendi dışında oragizasyonlarda arandı.
Hiç kimse kimseye sormadı bizim suçumuz ne kadardı diye.
İşte demokrasi alışkanlığı olmayan komünistler örgütlerindede bunu hiç düşünüp konuşmadlar ama burjuvanın verdiği vereceği demokrasiyi durmadan tartıştılar.

Şimdi söyle konumuzla alakası yokmu demokrasinin.?
Hem bilimsel sosyalizm savunucusu olacaksın hem demokrasiyi ortaya koymayacaksın.
İşte o savunduğun sosyalizm bilimsel olmuyor Ütopik oluyor.

Nasıl devrimci dönüşümleri gerçekleştireceksin .Nasıl insanda gelişmeyi sağlayacaksın demokrasi olmadan. Nasıl komünizme yürüyeceksin.

Demokrasini sosyalist cumhuriyet kadar önemi var.
Demokrasiyi elinin tersi ile it savunanları değersizleştir ondan sonra bilimsel sosyalizmden söz et.

Liberal demokrasi miş  

Soruya cevap demokrasi anlaşılıyor. Sosyalizm kapitalizm gibi sınıf iktidarıdır bu iktidar iktidardaki sınıfın kendi arasındaki ilişkisi   demokrasi iktidardan atılan sınıf için diktatörlüktür.
Siz demokrasiyi ayrıştırın kime ne kadar olacağına karara verin.

Bir demokrasi aklınızda tahayül edin içindeki sınıfları ve o sınıfların örgütlenmesini taleplerini düşünün . Birde varmak istediğiniz hedeflerinizi.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 14.05.2016- 20:13


Sn.hakkı;

Bu başlıkta yazdıklarını tekrar tekrar oku ve sonra da kendi kendine ''ben ütopik sosyalizm ile bilimsel sosyalizm arasındaki farkı mı anlattım?'' diye sor. Hiç sanmıyorum ama belki size gösterilen tepkinin nedenini anlarsınız!



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 14.05.2016- 20:50


Sn.veda'nın yazdıklarına tekrar dönersek, ilk elden siyasal iktidarın nasıl alınacağı konusu doğrudan bilim olarak nitelendirilemez. Ütopik sosyalizm ile bilimsel sosyalizm arasındaki fark da bu konuyla ( doğrudan)   ilişkilendirilemez. Salt ''iradeci'' bir anlayışı savunan ve bu konuda nesnel koşulları göz ardı eden biri veya bir örgüt bilimsel sosyalizmi savunuyor olabilir. Savunduğu yöntemin yanlış ve doğruluğu bu konudan bağımsız olarak da tartışılabilir. Benzer şekilde ''nesnel koşulları''n öneminin altını çizen biri veya bir örgüt bilimsel sosyalizmin temel çıktılarını reddediyor da olabilir. ''Reformist'' tanımlamasını da zaten bu durumlar için kullanmıyor muyuz?

Bilimsel sosyalizm ve ütopik sosyalizm arasındaki farkı bir kenara koyduğumuzda nesnellik ve öznellik konusunda neler söylenebilir? Leninizm nesnelliği göz ardı eden bir iradeci anlayışa kesinlikle karşı çıkar. Marks için de durum aynıdır. Marks kapitalizm geliştikçe çoğunluğu elde edecek olan işçi sınıfının kapitalizmi devirecek bir bilince sahip olabileceği konusunda bir hayli iyimserdir. Ne var ki, bu konuyu pek de işlememiştir. Lenin ise bu konuda Marksizmde bulunan boşluğu öncü partiyle doldurur. Marksizm Leninizmde öncü parti sınıfın sistem içinde kitlesel olarak elde edemeyeceği sosyalist bilincin temsilcisi ve sınıfın tarihsel çıkarlarını savunan tarihsel aklıdır. Kapitalizmde işçi sınıfı ancak partisiyle birlikte bir güçtür. Partisiz sınıf kapitalizmi devirecek bilince sah olamadığı, olamayacağı gibi bu konuda gereken stratejik ve taktiksel yönelimleri de kendiliğinden gerçekleştiremez. Öncü partinin önemi de burada yatar. Nesnellik ve öznellik konusu bu anlamda bütünüyle partinin okuması ve güncel ile tarihsel olanı sosyalist doğrultu içinde kavramasıyla bir anlam kazanır. Nesnellik sınıf ve emekçi kitlelerin sistem karşısında tuttukları yerdir; egemen ideolojinin basıncıyla kendi sınıfsal çıkarını burjuvazinin sınıfsal çıkarıyla bütünleştiren kitlelerin bulunduğu koşullarda ne bu geri durum yüzünden sınıfsal mücadele   terkedilir ve ne de yine aynı nedenle salt iradeci yöntemler savunularak sınıfın önemi göz ardı edilebilir. Burada sorulması gereken soru da, sınıfın ve emekçi kitlelerin geri bir bilinç içinde düzenle bütünleşmesi konusunda partinin ne yapması gerektiği ve bir anlamda ''dışardan bilinç''ın nasıl gerçekleştirileceğidir.

O da başka bir yazının konusu olsun!



Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 5 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   4   5   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm melnur 19 16415 30.08.2013- 00:25
Konu Klasör Ütopik ve Bilimsel Sosyalizm* spartakus 5 5535 24.09.2015- 21:45
Konu Klasör Bilimsel ve ütopik sosyalizm bedrettin 4 4563 19.02.2018- 21:04
Konu Klasör Marksizm, bilimsel ve ütopik sosyalizm denizcan 47 25819 01.02.2016- 20:13
Konu Klasör SF'de ''bilimsel sosyalizm bilimi üzerine'' melnur 6 5380 01.07.2015- 17:55
Etiketler   Sn.Vedanın,   bilimsel,   sosyalizm,   anlayışı.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS