SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Komünist enternasyonal üzerine...           (gösterim sayısı: 2.811)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 10.04.2018- 02:08


SF'de açılan bir konu üzerinden hem enternasyonalin ne olup ne olmadığı ve hem de ulusalcılığın ne anlama geldiği başka bir başlıkta açıklanmaya çalışılmıştı. Ama bu konunun orada ve farklı bir başlıkta sıkışması çok kullanılabilir olmayacağı için ayrıca böyle bir başlığın açılmasını uygun görüp, oradaki bir yazıyı da buraya başlangıç yazısı olarak aldım. Daha sonra ilgili yorumlarla daha da zenginleştirilir ve enternasyonalin ne anlama geldiği etraflıca işlenmiş olur.

Komünist enternasyonal üzerine...

Marks Komünist Manifesto başta olmak üzere pek çok çalışmasında komünistlere, ulusal ölçekte siyasal devrim hedefinin zorunluluğunu hedef olarak gösterir.Enternasyonalizme ulaşabilmenin bundan başka bir yolu da bulunmamaktadır. Enternasyonalizmi savunmak ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini önemsiz kılacak cümleler kurmak değildir. Bir komünist hiçbir şekilde ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini bir kenara koyarak bir ulusal mücadeleye kendini adayamaz. Eğer adarsa, eğer böyle yaparsa bu sefer de bu yaptığının hem komünistlik ve hem de enternasyonalizm olduğunu iddia edemez. Komünistlik ve hatta enternasyonal komünistlik iddiası varsa, hangi koşullarda olunursa olunsun öncelik, hep sınıfsal mücadeleden yana çıkmak olmalıdır. Bu kadar basit, bu kadar net!

Şu sorulabilir; ''ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini hadi anladık diyelim, enternasyonalizm bunun neresinde?''

''Tam merkezinde'', ''tam da bu sürecin kendisinde...''

Ulusal ölçekte siyasal devrim enternasyonal komünist topluma giden sürecin en zorlu kilometre taşıdır. Enternasyonalizm, nihai kurtuluşun ulusal ölçekte olmadığını, sınıfsız dünyaya ancak ulusal ölçekte gerçekleştirilen devrimlerden sonra emperyalizmin geriletilmesi ve dünyasal planda etkisiz hale getirilmesi sonucu gerçekleşebilir. O zamana kadar enternasyonalist olabilmenin gereği ulusal ölçekteki devrimi önemsiz kılacak gevezeliklerden sıyrılmak olmalıdır. Ulusal ölçekte siyasal devrim yeryüzündeki bütün komünistlerin kendi ülkelerindeki önceliğidir. Bu öncelik, ulusal ölçekteki komünist öznelerin bir araya gelmelerine, dayanışmalarına...-engel değildir. Ne var ki, bu süreçten çok farklı beklentiler içine girmek ve hele ulusal ölçekteki devrim perspektifini önemsizleştirecek gevezelikler içine girmek   enternasyonalist komünist olmak değildir.

Bu konularda yıllarca saçmalamaktan başka bir şey yapılmadı bu sözde sol-sosyalist forumlarda. Komünizmin enternasyonalizm ile olan ilişkisi o kadar saçma sapan bir düzlemde yorumlandı ki, bir ara ''iki çeşit sol var, bunlardan biri enternasyonal solculuk, diğeri ulusal solculuk'' saçmalığına kadar kadar vardırıldı ve birincisi Kürt halkının dostu, diğeri düşmanı olarak yorumlandı.  

(Ne günlerdi ama!)

Bir daha özetleyelim:

1- Enternasyonalizm işçi sınıfının ve sonuçta insanlığın nihai -sonal- kurtuluşunun dünyasal planda olduğu anlamını içerir. Ulusal ölçekte kurtuluş yoktur.

2- Ulusal ölçekte siyasal devrimi en üste yazmadan, sınıf mücadelesini bu perspektif ile donatmadan enternasyonalizm cümleleri kurmak sadece bir gevezelik değil ve aynı zamanda bir şarlatanlıktır. Kendini aldatmaktan ve yanlış algı yaratmaya çalışmaktan başka bir şey değildir.

3-Her ülkedeki siyasal devrimlerden sonra enternasyonalist birleşmenin nasıl gerçekleşeceği o zaman ve koşulların konusudur. ( İnsanlık önüne çözebileceği sorunları koyar.)

4-Ulusal ölçekteki siyasal devrim perspektifini savunmadan ne komünist olunabilir ve ne de enternasyonalist. Aksini iddia eden ya bu konuda bilgisizdir veya bu konularda haddinden fazla içten pazarlıklıdır.

http://www.solpaylasim.com/k7455ks8-sf-de-hem-sosyalist-hem-ulusalci-olmak.html#c23486



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 15.04.2018- 09:02


Bir kez daha altını çizmekte yarar var: Enternasyonalizm ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini yok sayan bir ideolojik tutum ve bir örgütlenme biçimi değildir. Ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifinden yoksunluk bir komünist ile bir devrim kaçkını arasındaki farktır. Ulusal ölçekte devrim perspektifi olmazsa ulusal ölçekte de enternasyonal düzeyde de siyasal devrim gerçekleşemez.Ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifi ve bu uğurda siyasal iktidar hedefi yoksa ve ayrıca, bu uğurda bir örgütlenme çabası içine girilmiyorsa sosyalizmin gerçekleştirilebilme şansı da yoktur. BU yüzden ulusal ölçekteki siyasal devrim perspektifini enternasyonalin karşıtı gibi yorumlamak -üstte söyledim- devrim kaçkınlığından ve sosyalizmi bir gevezeliğe dönüştürme çabasından başka bir şey değildir.

Enternasyonalizm sosyalist devrimin dünyasal ölçekte ve eş zamanlı olarak yapılacağı anlamına gelmez.

Enternasyonalizm enternasyonal bir örgütün ulusal ölçekteki siyasal devrimlerin zamanlaması, taktik ve stratejik hedef ve siyasetlerin ne olması gerektiği konusunda ülke komünist partilerin önüne de geçemez. Her ülkedeki devrimler o ülke komünist partilerin mutlak egemenliğinde gerçekleşir. Enternasyonale dünyasal planda kapitalizmi yıkma görevi vermek, bu konularda ulusal ölçekteki siyasal devrimin gereksiz olduğu izlenimi vermek de bir devrim kaçkınlığından başka bir şey değildir.


Ve en önemli konu da, ve altının kalınca çizilmesi gereken konu da ve ayrıca büyük büyük harflerle yazılıp çizilmesi gereken konu da...-bu saçmalıkları, sanki bir şey söylüyormuş gibi yazıya dökmenin de bir devrim kaçkınlığı anlamına geldiğini kavrayabilmek ve bu tür çabalar içinde olanları solcu-sosyalist olarak değil de bir şarlatan olarak değerlendirmek ve hatta yok saymanın daha uygun bir davranış olacağının bilincinde olmaktır.

Enternasyonalizm sınıfsız bir toplumun enternasyonal bir düzeyde olacağının ve bunun için de ulusal ölçekteki siyasal ve toplumsal devrimlerin enternasyonal için temel bir koşul olduğunun bilincine varabilmektir. Ulusal ölçekteki siyasal devrim perspektifi de   önemli olanın, başat olanın sadece sınıfsal mücadele olduğu, ulusal ölçekte sosyalist mücadeleyi bir kenara bırakarak herhangi bir ulusal mücadeleye yedeklenmenin ve kuyrukçu bir tavır sergilemenin enternasyonalizm olmadığı ve tam tersine hem enternasyonalizm ve hem de sosyalizm karşıtlığı içinde olmakla eş anlamlı bir tavır olduğu anlaşılmalıdır. Farklı bir konumda ısrar ve inat etmek ise şarlatanlıktan başka bir şey değildir.




Bu ileti en son melnur tarafından 16.04.2018- 15:33 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 16.04.2018- 15:58


Benzer pek çok başlıkta enternasyonalizm, ulusalcılık, bilimsel sosyalizm üzerinde yorumlarda bulunduk. Sanırım anlaşılmıştır; bir kere enternasyonalizm Kürt hareketine yedeklenmek falan değildir. Kürt hareketi etnik bir temelde şiddet unsurunu öne çıkartarak bir mücadele içinde. Bu mücadelenin sonal hedefi ayrı bir devlettir. Bu strateji yürütülürken ABD emperyalizmi de dahil her türlü gerici yöneliş içine girmekte de bir sakınca görmemektedir. Türkiye solu hangi gerekçeyle olursa olsun böyle bir siyasetin yandaşı olamaz. Türkiye solcusu böyle bir siyasetin parçası da olamaz. Türkiye'de solcu olmak kesinlikle Kürt hareketini destekleme gibi bir anlama gelmemektedir. Enternasyonalizm ve UKKTH gevezelikleri ile sınıf mücadelesinin önüne bir ulusal mücadeleyi getirmek soldan-solculuktan uzaklaşmak anlamına gelir. Sosyalistler işçi sınıfına alan açmayacak bir siyasetin yanında olmazlar. Kürt hareketi on yıllardır yürüttükleri siyaset ile hem Kürt ve hem de Türk halkında milliyetçiliğin yükselmesine neden olmuştur. Bu etnisite ve şiddet temelli siyasetin halen de ülkede milliyetçiliğin yükselmesine ve sınıf mücadelesini daraltıcı bir etkiye yol açmaktadır. Bu siyasete eklemlenerek sol bir gündem ve sol bir siyaset izlemek mümkün değildir. Solun bu konuda bir netliğe sahip olması gerekmektedir. Dolayısıyla enternasyonalizm gerekçesiyle Kürt ulusalcılığına yanaşmanın hiçbir anlamı yoktur.

Enternasyonalizm ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini savunmanın temel önceliğidir. ''Enternasyonalizm ulusalcılık karşılığıdır'' diyerek ulusal olanla hiçbir ilgisinin olmadığını söylemek şarlatanlıktır. Cehalettir. Ön yargılı olmaktır. Karşı devrimci saflara savrulmaktır. Enternasyonalizm işçi sınıfının tarihsel çıkarlarından yana olmaktır her şeyden önce. Ve bu yüzden ulusal olanla ilgilidir ve ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifi savunulmadan enternasyonalist olunamaz.

Tekrar edelim; enternasyonalizmin ulusalcılıkla bir ilgisi yoktur. İki ayrı ideolojidir. Ama enternasyonalizmin ulusal olanla mutlak bir ilgisi vardır. Siyasal devrim. Ve siyasal devrim de enternasyonal düzeyde değil, ulusal ölçekte yapılır. Lenin'in dediği gibi ulusal ölçek dünyada meşru olarak kabul edilmiş sınırlardır. Enternasyonalizmin gerçekleşebilmesinin başkada bir yolu bulunmamaktadır.




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 17.04.2018- 14:04


Bir üstteki yazının son paragrafı bu.

Tekrar edelim; enternasyonalizmin ulusalcılıkla bir ilgisi yoktur. İki ayrı ideolojidir. Ama enternasyonalizmin ulusal olanla mutlak bir ilgisi vardır. Siyasal devrim. Ve siyasal devrim de enternasyonal düzeyde değil, ulusal ölçekte yapılır. Lenin'in dediği gibi ulusal ölçek dünyada meşru olarak kabul edilmiş sınırlardır. Enternasyonalizmin gerçekleşebilmesinin başkada bir yolu bulunmamaktadır.

Bu paragraftaki '' siyasal devrim de enternasyonal düzeyde değil, ulusal ölçekte yapılır.'' cümlesi bir yorum değildir. Kesinlik taşıyan bir bilgidir. Siyasal devrimin ulusal olanla ilgisi de buradadır ve ölçeğin enternasyonal düzey değil, ulusal çerçeve olduğu anlamındadır.

Kapitalizmin dünyasal aşamaya geçmesi ve üretimin de benzer bir şekil alması bir başka deyişle kapitalist üretimin dünyasal bir yaygınlık kazanması devrimin de dünyasal olması gibi, sözde enternasyonal devrim gevezeliklerine bir altyapı arayanlara sormak da gerekir; kapitalist üretim ulusal sınırların dışına taşmasaydı, enternasyonalizm olmayacak mıydı, o zaman ulusal bir devrimi mi savunacaktınız?

Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade 'sini sahneleştiren AST, müziklerini de sanıyorum Timur Selçuk'a yaptırmıştı. İki kez izlemiştim ve unutmadığım bir replik te, ''sağcıyla sağcı, solcuyla solcu'' dan sonra gelen ''çevir kazı yanmasın'' repliğiydi. :)

Bu sözler bu şarlatanların tavır ve sözlerine o kadar uyuyor ki!

Tekrar edelim; enternasyonalizm ulusal ölçekteki siyasal devrim perspektifini savunmakla başlar. Açık ve net! Gevezelik yaparak, işi sulandırarak değil, açık ve net! Enternasyonalizmin gerçekleşebilme yolunun her ülke sosyalistlerinin kendi ülkelerinde iktidarı almalarıyla başlayacaktır. Enternasyonal bir devrim diye bir şey de yoktur. Çünkü her ülkenin devrimci durumları birbirinden farklılık gösterir. Bir ülkenin iktidarı ele geçiriş süreci bir başka ülkenin iktidarı alabileceği koşulların aynısı olamaz. Hem taktik ve hem de stratejik olarak mümkün değildir. Her ülke ayrı ayrı siyasal devrimlerini gerçekleştirecektir. Enternasyonalin anlamında böyle bir devrim stratejisi yatar. Ayrıca...

Evet, ayrıca, siyasal devrimlerin farklı koşulları nedeniyle her ülkede farklı yollardan geçmesi ve farklı bir süreç izlemesi ve iktidar ele geçirildikten sonra sosyalist kuruculuğun başlayacak olması, kurtuluşun ulusal ölçekte olacağı anlamına gelmez. Defalarca yazdık, çizdik. Şarlatanlar enternasyonal konulu gevezeliklerinin ve şarlatanlıklarının artık yenilir yutulur şeyler olmadığını anladıklarında bu kez ''ama kurtuluş tek ülkede olmaz ki...'' demeye başlamış...

Sanki nihai kurtuluşun tek ülkede olabileceğini savunanlar varmış gibi... :)




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 20.04.2018- 16:31


Kapitalist üretimin ulusal ölçek dışına taşarak dünyasal ölçekte yaygınlık kazanması bir kısım siyasal devrim kaçkını şarlatanda devrimin enternasyonal düzeyde olacağı propagandalarına yol açmakta ve bir kısım kerameti kendinden menkul solcularda ise proletaryanın reddine ve bilimsel sosyalist ideolojinin temel tez ve yaklaşımlarının değiştirilmesinin savunulmasına yol açmaktadır. Siyasal devrim konusunda ulusal ölçeğin reddi veya yarım ağızla zoraki savunulmasının   Leninist ideoloji ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Mantıklı bir tutarlılığı da yoktur. Çeşitli başlıklarda defalarca açıklandı ve açıklanmaya da devam edilecek. Devrimin öznesi olarak proletaryanın reddi yani, geniş anlamda düşünüldüğünde yaşamını emek gücünü satarak geçinen insanlarımızın sosyalist mücadelenin temel unsuru olmaktan çıkarılması ve devletin sınıfsal niteliği dahil, sosyalist ideolojinin temel tez ve yaklaşımlarının reddi ise Marksizm ve Leninizmin inkarından başka bir şey değildir.

Bu tür konumlanışların ve ayrıca bu konumlanış içinde iddia edilenlerin bilimsel sosyalist ideoloji ile hiçbir ilgisinin olmadığıni bir kez daha yinelemekle ( şimdilik ) yetinelim.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 24.04.2018- 21:16


''Kapitalist üretimin ulusal ölçek dışına taşarak dünyasal ölçekte yaygınlık kazanması bir kısım siyasal devrim kaçkını şarlatanda devrimin enternasyonal düzeyde olacağı propagandalarına yol açmakta....'' demiştik, buradan devam edilecekse, tekrar tekrar altını çizmeliyiz; enternasyonal bir devrim diye bir şey yok. Ulusal ölçekte bir devrim stratejisi var. Her ülke komünistleri kendi ülkelerinde siyasal devrimi gerçekleştirmekle yükümlüdür çünkü dünyada eş zamanlı bir devrim teorisi de Leninizme aykırı!

Gelişmiş ülkeler kendi çelişkilerini yani kapitalizme içkin olan antagonist çelişkiyi geri kalmış ülkelere ihraç ederler ve orada birikmesine neden olurlar. Bu durum geri kalmış ülkelerdeki çelişkilerin büyümesi anlamına gelir ve siyasal devrim koşullarını ileri ülkelere göre daha fazla olgunlaştırır. Bu yüzden ulusal ölçekte devrim vurgusu daha çok gelişmiş değil geri kalmış ülkelerde öncelikli bir hal alır. Ve her ülkede devrimci durumların farklılığı da eş zamanlı devrim veya enternasyonal devrim gibi altyapısı olmayan gevezelikleri önemsiz hale getirir. Az buçuk çözümleme yapabilme becerisi olanların rahatlıkla fark edebileceği böyle bir gerçek bile bu sözde sol-sosyalist forumlarda yıllarca inkar edildi. Ve bu inkarla birlikte kuyrukçuluğun altyapısı hazırlandı.

İnanılmaz günlerdi!



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.954
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 28.04.2018- 11:12


''Az buçuk çözümleme yapabilme becerisi olanların...'' şeklinde bir ifade kullanmışım. Bu ifadeden çözümlemelerin sadece geri kalmış ülkelerde siyasal devrime yol açacağı kesinliği de çıkmamalı. İlerlemiş ülkelerde devrim konusu da çözümleme konusu yapılabilir. Ve buralarda ortaya çıkabilecek bir devrimci parti beklenmedik bir anda patlayan geniş tabanlı bir ayaklanmayı iktidarın fethi sürecine taşıyabilir. Ama genellikle emperyalist dönemde devrimin geri kalmış ülkelere   kaydığı gerçeğini de yadsımamalıyız. Bugüne kadar hep öyle oldu ve gelişmiş ülkelerde böyle bir olanak hiç ortaya çıkmadı.

Bu yüzden enternasyonalizmi (ayrıca)   emperyalist zincirin en zayıf halkalardan başlayarak kırılacağı bir süreç olarak kavramakta da yarar var.





Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör 'İlerici Enternasyonal' üzerine melnur 2 1988 01.06.2020- 11:17
Konu Klasör “Dünyada ve Türkiye’de Komünist Ufuk” üzerine... melnur 0 115 02.01.2024- 23:09
Konu Klasör Enternasyonal melnur 0 3308 05.08.2013- 01:16
Konu Klasör Enternasyonal nedir? spartakus 1 5389 21.12.2014- 02:18
Konu Klasör İkinci Enternasyonal spartakus 1 4137 21.12.2014- 23:08
Etiketler   Komünist,   enternasyonal,   üzerine.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS