SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Devrim Nasıl Olmalı, Nasıl Olacak?           (gösterim sayısı: 6.052)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

36 kere teşekkür etti.
50 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 19.11.2013- 19:50


SF'de bir başka başlık ve tartışılmaz bir biçimde oldukça önemli bir konu.

http://www.sosyalistforum.net/politik-gundem/64636-devrim-nasil-olmali-nasil-olacak.html

Konuyu başlatan arkadaşın yazısı da şu.


"Devrim Nasıl Olmalı, Nasıl Olacak?

Merhaba arkadaşlar hepimizin farklı idelojileri var.

Kimimiz devrimin mutlaka silahla olacağını savunuyor (ki bencede silahsız devrim olmaz ama su silahlı devrim kitlelerin işcilerin ayaklanması olmalı.)
Kimimiz barışcıl yöntemler ile.

Fakat şöyle birşeye değinmek istiyorum.

Şimdi bir çok silahlı sol örgüt var gerek kırlarda gerekse şehirlerde.
Bu örgütler halk için savaştığını, devrim için, sosyalist bir devrim yapmak için savaştıklarını iddia ediyorlar.
Peki yıllardır dağlarda/şehirlerde o kadar canlar/şehitler veriliyor.
Bize bu eylemler ne kazandırdı?
Gelinen nokta şu; Onlar için savaştığımız halk, o ölen şehitleri "terörist" olarak görüyor.
Bunun nedenini biliyoruz.
Mesela CHE'de ilk kübaya geldiğinde "katil" diye karşılamışlar.
Sonra halk sevmiş, bağrına basmış.

Ama bence böyle olmamalı.
Biz dağlarda ölerek/öldürerek biryere varamayacağız gibi.

Peki ne yapmalıyız? (bence)

Devrimci partiler, kuruluşlar işci grevlerine katılmalı oradaki işcileri bilinçlendirmeli ve örgütleme yapmalı.
İnsanlığı gün geçtikce bir felakete sürükleyen kapitalizm işci ayaklanmasını kendi sağlayacaktır.
Biz buna hazırlıklı olmalıyız.
Madem biz işci devrimi yapacağız ozaman işcileride bu devrime dahil edip daha sonra kitleleri silahlandırmalıyız.
 
Alıntı:
Devrimci Marksistler devrimi bir azınlığın silahlı mücadelesine indirgeyen yaklaşıma da asla prim vermezler ve silahlı mücadeleyi kitlelerin silahlanması ve silahlı ayaklanması olarak kavrarlar. Belli bir öncünün burjuvaziyi ve devletini yorması, zayıflığını teşhir etmesi ve bu yolla kitleleri devrime çekmesi gibi görüşler, işçi sınıfının devrimci mücadelesinde yeri olmayan küçük burjuva anlayışların ürünüdür.  
 
 

Burada tam da şu yukarıdaki söze katılıyorum.

Düşnücelerinizi bekliyorum.

Sizce devrim nasıl olmalı?
nasıl olacak? "




Bu ileti en son melnur tarafından 19.11.2013- 19:50 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 19.11.2013- 19:56


Camillo adlı arkadaşın yorumu da şu:

"Birinci cümlenden cevap vermeye başlarsak; devrimin barışçıl yöntemlerle oluşacağı düşüncesinin adı; "Ütopik sosyalizm"dir.

Endüstri devriminden beri gelen bu ilkel sosyalist akımın; iyi niyetli olmakla birlikte humanist olan şiarinin ütopik ve hedef odaksiz oldugununun en hakiki şahiti tarihtir.

Bu ütopik düşüncenin zaman içerisinde revizyonizm'i sol yanına alarak oppornünizm'in temelini oluşturması yine tarihin çürümüş sayfalarinda kendine belirgin bir yer bulmustur.

Yoksa silahli mücadelenin "esas" oldugunu ifade eden Marx ve Engels psikopat katiller değildiler. Sadece bu mücadelede utkan olmasi için salt sözlerin degil ayni zamanda namlularin konusmasi gerektigini gördüler.

"CHE'de ilk kübaya geldiğinde "katil" diye karşılamışlar." gibi bir ifade kullanmışsın. Burda ya yanlis bir cümle kurdun ya da che'nin hayatiyla ilgili hiç bir bilgin yok. Zira Che Kubaya Ernesto Guevara olarak gitmiş ve CHE olarak devrimci literarüre kazınmıştır.

Bir diğer cümlende "İnsanlığı gün geçtikce bir felakete sürükleyen kapitalizm işci ayaklanmasını kendi sağlayacaktır." demişsin. Bu Bakunin'in anarşizm'inin ikizi olmakla birlikte, kendini "sosyalist" olarak tanimlayan biriyle uzaktan yakından alakasi olmamasi gereken bir ifadedir.

Asıl sorun "nasıl olacak" olmuş

Kolay olmayacak .."

Aslında yazısını "kolay olmayacak" diye bitirirken, doğru söylemiş de, nasıl olacağı konusunda hiç bir şey söylememiş. Ama ortak görüş hep "namlular"a dayanıp duruyor.

Hem bu başlıkta yazılanlara ve yazılacak olanlara bir yanıt ve hem de bu konuyu burada tartışmaya çalışarak sanırım, az çok bu konuda   bir zihin karmaşasından kurtulmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 21.11.2013- 19:53


Siyasal devrim ''zor'' yoluyla olacaktır. Bunun öncelikli anlamı, parlamenter yolla, seçimlerle vb. falan olmayacağıdır. Fidel 1999'da yaptığı bir açıklamada, ''bundan sonraki devrimlerin Bolşevik tarzda veya Küba devrimi örneğindeki gibi süreçlerle'' olmayacağını söylemişti. Mealen buydu söyledikleri ama, burdan parlamenter yolla devrimin gerçekleşebileceği anlamı da çıkarılmamalıdır. Güney Amerika'da seçim yoluyla iktidara gelinmesi, bu süreçlerin ''21.yüzyıl sosyalizmi'' olarak adlandırılması, bu sürecin proleter diktatörlüğe varıp varmayacağı sorusunun yanıtı olmamaktadır. Dolayısıyla bu konuda söylenmesi gereken, şu an için hala devrimin zor yoluyla olacağı gerçeğidir.

Peki bu ''zor''un somuttaki karşılığı nedir? ''silah'' vurgusu bu zor kavramının doğrudan karşılığı mıdır? Hayır, değildir. Bu zor'un somuttaki karşılığı işçi sınıfı ve emekçi halkın yığınsal-kitlesel direnci, ayağa kalkması var olan sisteme şu ya da bu gerekçelerle karşı çıkmasıdır. Hangi koşullarda olursa olsun zor kavramının öncelikli anlamı budur. Küba'da da böyledir,   köylü Rusya'da da, Çin'de de...Kitle olmadan, kitlenin mücadele gücü ve direnci oluşturulmadan, ve o kitleye öncülük edebilecek, yığınsallaşmış, ulusal ölçeğin hemen her yanında örgütlenebilmiş, sınıfın ve emekçi halkın güvenini kazanmış ve o kitleyi mobilize edebilen bir öncü partinin varlığı olmadan siyasal devrimden söz .edebilmek mümkün değildir.

Bir yandan sürekli ''silah''a vurgu yapmak, öte yandan kitlelerin sınıflı bir toplumsal yapıda bilinçleneceği ve bilinçli tercihleri sonucunda sosyalizme yöneleceği anlayışını dile getirmek sosyalist ideolojiye de   leninist yaklaşımlara da aykırıdır.

Şöyle bağlanabilir; bir sosyalistin sorumluluğu öncelikle en temel çıktılarıyla ve bütünlüklü bir şekilde marksizmi öğrenmekte ve öte yandan bu başlıkta soruların yanıtını da doğrudan lenin'de aramak olmalıdır. Devrimin nasıl gerçekleşeceğinin yanıtı en geniş şekilde Lenin'de vardır. Sürekli olarak illegaliteyi övmek, illegalitenin Leninist parti anlayışının temel bir stratejisi olduğunu sanmek ve Leninist örgütlenme ve parti derken akla sürekli ''silahlı müfrezeler''in gelmesi sanıldığı gibi Lenin'in siyaset anlayışıyla ilgili değildir. Her dönemin kendine özgü koşulları vardır. Lenin o Çarlık döneminin baskıcı ortamında bile legal çalışmanın önemini vurgular. Daha parti (RSDİP) ortada bile yokken bu tür vurguları yapar. Narodniklere karşı mücadelesi de kitleden kopuk silahlı eylemleri hiç onaylamaması nedeniyledir.

Konu daha da uzatılabilir; ama bir solcu, bir sosyalist için devrimin nasıl olacağının sorusuna yanıt, (legal) parti, örgütlenme ve kitle üçlemesinde yatar. Elbette Marksist kuramın yönlendirmesi ve ışığı altında ve elbette öncü partinin güncel siyaset konusunda geliştireceği siyasal araçlar, stratejiler ve taktikler yoluyla...




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 22.11.2013- 19:52


Devrim uzak bir ihtimal değildir.Her günün önüne koyduğu eylemdir.Devrim yanıbaşındadır.Eğer her eylemimizi ,bütün enerji yetenek ve dikkatimizi devrim için harekete geçirirsek mutlaka olacağına emin olur.Yani ilk yapmamız gereken inanmaktır.
Yaşamın ve zamanın önümüze getirdiği her gelişme her hareket her olgu bir biçimde devrim ile ilişkilidir.Buda senin önüne bir yol koyar.Sıradan gündelik bir hayatı sürdürmek mi?Yoksa onu değiştirip dönüştürmek mi?Yani düzen mi?Devrim mi?

Devrim çok büyük toplumsal bir eylemin sonucudur.Çok büyük bir toplumsal alt üst oluştur.Devrim eylemini hedefine ulaştımak için bilinçli kollektif yıkıcı bir özne gereklidir.Bu devrimci partidir.Buda yıkıcı bir devrimci toplumsal gücün üzerinde inşa edilebilir.Sonuna kadar devrimci olan toplumsal güç proletaryadır.Sistemden kaynaklı yıkıma uğramış ,uğrayan ,uğrama ihtimali olanlar hızla bu devrimci toplumsal güç ve öznesi ile buluşacaktır.Devrimin nasıl sökün edeceğini kestirmek kolay değildir.Ama devrimci bir ayaklanmayı yönetmek ve zafere ulaştırmak için tarih bize sayısız örnek ulaştırmıştır.Yenilgi ve zaferler ile dolu bir tarihi var devrimin.Öncelikle bunlardan öğrenmeliyiz.
Örgütlü azınlıklar örgütsüz çoğunluklara hükmeder diyor Lenin.Devrimci örgütün önemini bilince çıkarmak zorundayız.Devrimin her aşamasında ona hakim olacak bir bilgelikte olan kollektif yıkıcı gücü hazırlayacağız.

Devrimciler ısrarla düzen ile olan köprüleri kendi hayatlarında ve toplum hayatında havaya uçurma eylemini ısrarla sürdürmelidir.Kapitalist düzeni yıkacak eylemi her gün kovalamalıdır.
Toplumsal özneleri iyi bilince çıkarmalıdır.Ezilen sömürülen sınıf ve halk kitleleri devrimci bir temelde gerçek bir buluşmayı başarmalıdır.


SF'deki aynı başlıkta Ekim Arat arkadaş bunları söylüyor. Ve genel olarak da söyledikleri doğrudur. Devrim kitlelerin güvenini kazanmış bir öncü ve artık yönetilmeme iradesi gösteren bir sınıfın birlikteliği ve siyasi iktidara uzanma çabasıdır.   Ama bu tür açıklamalar da doğru olmasına rağmen eksiktir ve üzerinde düşünülmesi ve sürekli tartışılması gereken bir konudur.

Devrimci özneyi bir şekilde yaratabilmek mümkündür. ( Türkiye'de devrimci özne olduğunu iddia etmeyen özne hemen hemen de yok gibidir.) Peki işçi sınıfı ve emekçi halkın Lenin'in deyimiyle ''artık yönetilmeme iradesi'' olarak nitelendirdiğimiz durum nedir? Leninizm bir yandan işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin kapitalizm altında sınıf bilincine, tarihsel misyonlarına yığınsal olarak ulaşamayacağı önermesinde bulunurken, kitlelerin ''yönetilmeme iradesi''gösterebilmesi hangi saikler nedeniyle gerçekleşir? Üstelik burjuvazi her yönden ideolojik olarak yoksul halkın tepesine çökmüşken sınıf açısından böyle bir aşamanın ortaya çıkabilmesi fazlasıyla idealist bir yaklaşım değil midir? Yine, bu sorularla ilintili bir başka önemli soru, bu süreçte Leninist öncünün yapması gereken nelerdir? Leninist öncü, ''o an'' gelinceye kadar oturup bekler mi? Ya da ''suni denge''yi kırmak için bireysel eylemler mi yapar?

SF konuyu çok erken ''kapatmış''.
Bence böyle bir başlık altında tartışılması gereken bunlardı...



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 25.11.2013- 13:41


Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış


Devrimci özneyi bir şekilde yaratabilmek mümkündür. ( Türkiye'de devrimci özne olduğunu iddia etmeyen özne hemen hemen de yok gibidir.) Peki işçi sınıfı ve emekçi halkın Lenin'in deyimiyle ''artık yönetilmeme iradesi'' olarak nitelendirdiğimiz durum nedir? Leninizm bir yandan işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin kapitalizm altında sınıf bilincine, tarihsel misyonlarına yığınsal olarak ulaşamayacağı önermesinde bulunurken, kitlelerin ''yönetilmeme iradesi''gösterebilmesi hangi saikler nedeniyle gerçekleşir? Üstelik burjuvazi her yönden ideolojik olarak yoksul halkın tepesine çökmüşken sınıf açısından böyle bir aşamanın ortaya çıkabilmesi fazlasıyla idealist bir yaklaşım değil midir? Yine, bu sorularla ilintili bir başka önemli soru, bu süreçte Leninist öncünün yapması gereken nelerdir? Leninist öncü, ''o an'' gelinceye kadar oturup bekler mi? Ya da ''suni denge''yi kırmak için bireysel eylemler mi yapar?

.[/size]



Ne yapar?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 25.11.2013- 16:25


Bir şeyler yapar elbette; yapmalı:)



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 10.928
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

50 kere teşekkür edildi.
36 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 05.12.2013- 19:04


Elbette mücadele eder.   Bu mücadele de öncelikle partiyi kapsar. Partisiz mücadelenin hiç bir anlamı yoktur. Adı ne olursa olsun burjuva partilerinin saflarında bulunmanın sosyalist mücadeleye katkısı da hemen hemen hiç yoktur. Önce komünist bir parti, sonra propaganda ve ajitasyon. Uygun siyasi araçlar. Sınıfı ve emekçi halkı siyasete çekme, yönlendirme.

Gerisi kayıkçı kavgasından başka bir şey değil.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Kim aday olmalı? melnur 10 2607 08.08.2022- 00:26
Konu Klasör Bu nasıl bir zihin yapısı, nasıl bir ruh halidir böyle... melnur 1 2418 13.05.2020- 13:17
Konu Klasör Biz bu hale nasıl geldik, nasıl kurtulacağız? melnur 3 2535 18.01.2020- 09:43
Konu Klasör Devrim nedir, devrim teorileri için ne söylenebilir? melnur 43 22912 30.12.2022- 06:14
Konu Klasör Sürekli devrim mi, tek ülkede sosyalist devrim mi? spartakus 0 4141 14.07.2015- 00:07
Etiketler   Devrim,   Nasıl,   Olmalı,   Olacak
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS