Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Ekoloji ve Hayvan Hakları


Ormanlık alanlar enerji santrallarına açılıyor


Ormanlık alanları petrol boru hatları, enerji santralları, petrol ve doğalgaz aramaları gibi işletmelere açan yönetmelik Resmi Gazete yayımlandı.

Resim Ekleme

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Orman Kanunu'nun 16, 17 ve 18. maddelerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelikler ile, ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol ve doğalgaz arama tesislerinin kurulmasına izin verilmesinin önü açıldı.

Yönetmelik hükümlerine göre ormanlık alanlarda ayrıca, haberleşme tesisleri, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesisler ile eğitim ve spor tesislerine, yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine izin verilebilecek.

Bunların yanında, ormanlık alanlar içinde, balık üretim tesislerine, odun kömürü gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocaklara, define aramasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına da izin verilebilecek. Buna karşılık, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılması için yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı izin verebilecek.

Ormanlık alanlarda kurulmasına izin verilen tesislerin kontrol ve denetimleri de "serbest yeminli ormancılık büroları"na yaptırılacağı hüküm altına alınan yönetmelikte şöyle deniliyor:
"Ancak su isale hattı, baraj, gölet, doğalgaz boru hattı, petrol boru hattı, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonu, enerji nakil hattı, yol, telefon iletim hattı izinlerinde saha kontrolleri yatırım tamamlanıncaya kadar her yıl, yatırımın tamamlanmasını takiben sonu sıfır ve beş ile biten yıllarda yapılır."

Ormanlık alanlarda kurulmasına izin verilen tesislerde patlayıcı madde depolanması halinde çevre güvenlik alanları için yer üstünde de emniyet sahasına izin verilebileceği de belirtilen yönetmelikte, "Ormanlık alanda olmayan yer üstündeki patlayıcı madde depolarına çevre güvenlik alanı için izin verilebilir. Ormanlık alanda yer üstünde patlayıcı madde deposuna izin verilmez" deniliyor.

muhalefet.org

umut  |  Cvp:
Cevap: 1
19.04.2014- 16:38

Ormanlar bir kez daha talana açılıyor


Resim Ekleme
 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yeni bir yönetmelik çıkararak son yıllarda yok edilen orman alanlarının “yeterli olmadığını” gösterdi. Ülkenin bütün ormanları sermayenin ‘insafına’ terk edildi. Amaç mahkeme kararlarını etkisizleştirmek.

Ormanlık alanlarda “ulaşım, savunma ve güvenlik, haberleşme, eğitim tesisleriyle yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere” izin verilebilecek.

Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulama Yönetmeliği ile Orman Kanunu’nun 17/3 ve 18. Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Neler yapılacak?
Yönetmeliğe göre ormanlara yapılabilecek tesislerden bazıları şöyle: Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması hâlinde yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesisleri; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesisleri; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesisleri; elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesisleri; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, su isale hattı, su deposu gibi su tesisleri; atık su tesisleri; petrol ve doğalgaz boru hattı; alt yapı tesisleri; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisleri; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesisler; ilk, orta ve lise ve dini eğitim tesisi gibi eğitim tesisleri.

Önce boz sonra düzelt
Maden ruhsat sahibi, ruhsat süresince bu belgeyle ruhsat alanında prospeksiyon, jeolojik harita yapımı, numune alımı, jeofizik araştırma gibi kazı gerektirmeyen maden arama faaliyetinde bulunabilecek. Uygun görülen taleplere 24 aya kadar ön izin verilebilecek. Madencilik faaliyetleri sonrasında idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanlarında, orman yetiştirilmek üzere hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları ile doldurularak ağaçlandırılmaya hazır hale getirilmesi amacıyla büyükşehir mücavir alanlarında büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında Bakanlıkça uygun görülenlere izin verilecek.

Mahkemelere baypas
Yönetmeliğin yayımından önce ruhsata dayanılarak madencilik faaliyetleri için kurulmuş, ancak kadastro çalışmaları veya mahkeme kararı ile daha sonra orman sayılan alan olduğu anlaşılan kurulu madencilik yapılarına yönetmeliğe göre ruhsat süresi sonuna kadar izin verilebilecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise yönetmeliğin yeni bir hüküm barındırmadığı savunuldu.

Sol

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]