Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 İşçi sınıfı, sonuncu kavga
30.01.2015- 23:28

AKP'nin grev korkusu: Bakanlar Kurulu grevi 60 gün erteleme kararı aldı

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal İşçi Sendikası'nın uyguladığı grevi 60 gün süreyle erteleme kararı aldı. Karar fiili olarak grev iptali anlamına geliyor. Sendikanın konuya ilişkin kısa süre sonra açıklamada bulunması bekleniyor.

Resim Ekleme

Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Kararda metal işçilerinin grevi "milli güvenliği bozucu" ilan edilmeye çalışıldı:

Ekli listede belirtilen işyerlerinde Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden altmış gün süreyle ertelenmesi; 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun 63 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/1/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.

munzur  |  Cvp:
Cevap: 1
30.01.2015- 23:31

AKP düzeninde işçi sınıfına grev de yasaklı bir hale gelmiştir. 60 gün erteleme, grevin 60 gün sonra başlayacağı anlamına gelmiyor. Bu grevin yapılmayacağı anlamına geliyor. İşi sınıfına grev sadece 12 eylül harekatı sırasında yasaklanmıştı. AKP'nin yasak kararı, işçi sınıfı düşmanlığının halen devam ettiğini gösteriyor.

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 2
31.01.2015- 00:34

Erteleme kararına tepki: İşçilerden işgal kararı

Bakanlar Kurulu'nun grevi erteleme kararını öfkelenen metal işçileri işgal dahil birçok seçeneği gündeme aldı. İstanbul Bağcılar'daki Paksan'da işçiler fabrika önünde toplandı ve işgal kararı aldı. Gaziosmanpaşa'da bulunan Ejot Tezmak işçilerinin de fabrikayı işgal edeceği öğrenildi.

Resim Ekleme

Barış Doğan / Ali Can Demir / Meryem Yıldırım - İleri Haber

Güncelleme 22.05 - Paksan

Paksan fabrikasında işçilerle yapılan toplantının ardından açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Bölge Sorumlusu Yılmaz Bayram sarı ve faşist sendikaların aldığı kararlara boyun eğmeyeceklerini söyledi.   Bayram yarın saat 14.00’de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısına kadar grev çadırında beklemeye devam edeceklerini açıkladı.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 21.40 - Gebze Sarkuysan

Sarkuysan önünde açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu grevin ertelenmesi kararına tepki gösterdi. AKP hükümetinin sermaye yandaşı olduğunu ifade eden Serdaroğlu, MESS’le asla anlaşmayacaklarını ve aynı masaya oturmayacaklarını tekrarladı. İşyerlerinde bu şekilde iş barışının süremeyeceğini ifade eden Serdaroğlu mücadelelerinin süreceğini vurguladı. “Pazartesiye kadar metal patronlarına zaman veriyoruz. Ya MESS'ten istifa ederler ya da uzun bir mücadeleye hazır olurlar" şeklinde konuşan Serdaroğlu şöyle şöyle devam etti: “Ortalıkta 'darbe, darbe' diye dolaşan hükümet, işçilere darbe yapmıştır. Kurullarımızı yarın toplayacağız, planlamaları yapacağız. Uygulamalarımızı belirlediğimiz ölçüde sürdüreceğiz. Şimdilik beklemeye devam edin.”



--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 21.00

Ejot Tezmak işçisi Bülent Birkan İleri Haber’e insiyatif aldıklarını belirterek “83 kişiyle fabrikayı işgal ettik” açıklamasında bulundu. Fabrika içerisinde “Şalterler kapansın, üretim olmasın”, “Asıl metal grevi şimdi başlıyor”, “Grev yoksa üretim de yok” sloganlarıyla dolaşan işçiler daha sonra fabrika yemekhanesine girerek işgali başlatan ilk fabrika oldu. Birleşik Metal İşçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi İlker Tetik’de işgalde bulunuyor.

Paksan Makine’da 98’i mavi yakalı, 40'ı beyaz yakalı işçi olmak üzere toplamda 98 işçi fabrikayı işgal etti.

Ejot Tezmak'tan işgal görüntüleri:



--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 20.41 – Bursa

Bursa Prysmian fabrikası da grev erteleme kararını tanımadı. İleri Haber’e konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ayhan Ekinci işçilerin gece 24.00-08.00 vardiyasına girmediğini söyledi. “Bakanlar kurulu kararını hep birlikte değerlendirdik. Çadırda direnişimiz sürüyor” ifadelerini kullanan Ekinci şöyle devam etti: “Metal işçileri MESS’e diz çöktürdü. Bunun üzerine MESS hemen gitti hükümetin eteğine sarıldı. Ama metal işçileri aksine daha da güçlü oldu. Bu süreç metal işçisi için çok iyi bir eğitim oldu. Birleşik Metal İş’e üye işçiler tüm metal işçileri adına daha fazla kinlenmiş durumda. İşverenlerle işyerlerinde demokratik yollarla çalışma koşullarının tükendiğini görüyoruz. Bu kararla 1980 öncesi sermaye ve işbirlikçilerinin daha net şekilde açığa çıktığını görüyoruz.”

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 20.15 – Mersin-Hatay

Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Güldal Mersin’de Çukurova İnşaat Makinaları fabrikası önündeki bekleyişlerini sürdürdüğünü söyledi. İleri Haber’e konuşan Güldal şunları paylaştı: “Şu an çadırlarda direnişimiz devam ediyor. Grev erteleme kararı siyasi bir karar. Hükümet milli güvenliği tehdit ediyor diye böyle bir karar aldı. Çadır kurduğumuzda da bunlar tehlikeli diyor, milli güvenlik bozuluyor diyor. Bunların çadıra alerjisi var. Özellikle de grev ve direniş çadırına alerjileri var. Hatay’da da direnişimiz aynı şekilde sürüyor.”

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 20.00- Gebze Sarkuysan

600'ü aşkın Sarkuysan işçisi fabrika önünde bekleyişlerini sürdürüyor. İşçiler "İşbaşı yapmayacağız" diyor. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Sarkuysan önünde bir açıklama yapacak.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 19:57 - İstanbul

Erteleme kararını tanımayan İstanbul Bağcılar'daki Paksan işçileri:



Güncelleme 19.46 - Eskişehir

Birleşik Metal İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak İleri Haber’e konuştu. “Eskişehir bölgeye bağlı Demisaş'ta işyerimizi işgal etmiş durumdayız” diyen Kavak AKP iktidarının geldiği günden beri işçiye baskı yaptığını ifade etti. “30 yıl aradan sonra ilk defa MESS yenilgiye uğradı” diyen Kavak şunları söyledi: “Beyaz yakalılar bile bize oy verdi. MESS bunu görünce koşa koşa iktidara gitti “Beni kurtarın” dedi. Bakın Bakanlar Kurulu’nda grev erteleme kararı bugün açıklandı ama karar dün alınmış. Üstelik Cumhurbaşkanının bile imzası var kararda. Cumhurbaşkanı ne karışıyor?

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 19.21 - İzmir

Bakanlar Kurulu'nun getirdiği grev erteleme kararını tanımayan grevdeki fabrikalar arasına İzmir'deki Mahle Piston Fabrikası da eklendi. Mahle önünde bekleyişlerinin sürdüğünü İleri Haber’le paylaşan Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek “İşçiler çok öfkeli” dedi. “İşçi düşmanı iktidarın zaten yaptıkları ortadaydı” diye konuşan Çeltek   “Bu kararla işçi düşmanlığı tescillendi” ifadelerini kullandı. “Herkes şapkasını önüne koyup hesaplaşma sürecine girecek” şeklinde konuşan Çeltek, metal işçisinin farklı olduğunu, tepkisinin de farklı olacağını kaydetti. Çeltek "Metal işçisi bunu unutmaz" ifadelerini kullandı. Fabrika patronu ile Pazartesi gününe kadar işçilerin ücretli izinli sayılmaları konusunda anlaştıklarını aktaran Çeltek, yarın yapılacak Birleşik Metal İş Başkanlar Kurulu toplantısından çıkacak karara göre karar vereceklerini söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------

Güncelleme 18.55 - Bilecik

Bilecik Demisaş’ta 505 işçiyle fabrika işgali başladı.

İleri Haber’e konuşan Birleşik Metal İş üyesi Demisaş işçisi Hamit Kart 45 dakika önce işyeri işgalinin başladığını söyledi. “505 işçi fabrikanın içerisinde işgalde. Daha önce de Paşabahçe işçileri içinde ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle grev ertelendi. Sermayeyle MESS’in aldığı kararlar bunlar. Buradan şunu belirteyim ki bu grev sadece metal işçisinin değil, bütün işçi sınıfının grevidir. O yüzden herkes bu greve sahip çıkmalıdır. Bu herkesin direnişi. Biz metal işçisiyiz. Üstümüze düşeni yapıyoruz. Bu kararı kararı bekliyorduk. Erteleme kararının nedeni para kaybetme korkusu. Metal sektörü ekonominin can damarıdır. Ekonominin ayakta durmasını sağlayan sektördür.

--------------------------------------------------------------------------------

Bakanlar Kurulu'nun Birleşik Metal İş sendikasının grev kararını 60 gün süreyle ertelemesinin ardından işçilerin öfkesi büyüyor. İstanbul Gaziosmanpaşa'da bulunan Ejot Tezmak ve Bağcılar'da bulunan Paksan'da işçiler fabrikayı işgal etmeye hazırlanıyor. Sendikanın bölge sorumlusunun aktarımına göre Ejot Tezmak'ta işçiler fabrikayı işgal kararı alırken, Paksan'da da bir açıklama yapılması bekleniyor.

Birleşik Metal İş Sendikası Paksan İşyeri Baştemsilcisi Rıfat Codura Paksan’da işçilerin fabrikayı işgal ettiğini söyledi. “Erteleme kararını hiçbir şekilde tanımıyoruz” diyen Codura fabrika direniş alanında beklediklerini ve alandan ayrılmayacaklarını kaydetti.

Ejot Tezmak fabrikası önünde ise metal işçilerinin bekleyişi sürüyor. İleri Haber’e bilgi veren işçiler hiçbir şekilde üretime başlamayacaklarını aktardı. BMİS İstanbul 2 Nolu’ Şube Başkanı Yılmaz Bayram’la birlikte fabrika önündeki çadırda toplantı yaptıklarını paylaşan işçiler kararı tanımadıklarını ve fabrika önünde beklediklerini ifade ettiler.

PAKSAN İŞÇİSİ: "İÇERİ GİRECEĞİZ"


İleri Haber'e konuşan Paksan işçilerinden Şerafettin Topal mücadeleyi bırakmayacaklarını ve pazar gecesi başlayacak vardiya öncesi içeri gireceklerini ancak üretim yapmayacaklarını belirtti.

İşçilerin fabrika önündeki toplanışı sürerken, direnişçi Ülker işçileri de desteğe geldi. Direnişteki Ülker işçileri kararın kabul edilmez olduğunu belirttiler.





denizcan  |  Cvp:
Cevap: 3
31.01.2015- 09:45

"Olacaklardan sorumlu AKP iktidarı ve MESS'tir"

Birleşik Metal-İş sendikası tarafından yapılan açıklamada Bakanlar Kurulu'nun grev erteleme kararına tepki gösterilirken, haklarını alıncaya kadar mücadele etmeye devam edileceği belirtildi.

Resim Ekleme


(İleri - Emek) 29 Ocak'ta 10 kentte 22 fabrikada başlayan metal grevini Bakanlar Kurulu'nun ertelemesiyle ilgili grevi başlatan sendika Birleşik Metal-İş açıklama yaptı. "Toplu Sözleşme ve Grev hakkına DARBE" başlığını taşıyan açıklamada, kararın "Bakanlar Kurulunun gerçekte sermayenin bir kurulu olarak hizmet verdiğini açıkça" kanıtladığı belirtildi.

Haklarını "alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemlerini" kullanmaya devam edeceğini belirten Birleşik Metal-İş'in açıklaması şöyle:

"GREV HAKKIMIZI GASBEDENLERLE

AYNI MASAYA OTURMAYACAĞIZ


Bakanlar Kurulu bugün almış olduğu işçilerin grev hakkının ortadan kaldırılması kararıyla bir kez daha sermaye ile işçiler arasında kimden yana olduğunu ortaya koymuştur.

Bakanlar Kurulunun bu kararı “milli güvenlik” denilen şeyin gerçekte sermayenin güvenliğinden başka bir şey olmadığını ve Bakanlar Kurulunun gerçekte sermayenin bir kurulu olarak hizmet verdiğini açıkça kanıtlamıştır.
Kendilerine dayatılan ücret zamlarını ve çalışma koşullarını kabul etmeyen on binlerce metal işçisinin grev yolu ile hak arayışı ertelenmemiş ortadan kaldırılmıştır.
Bakanlar Kurulunun kararı, Danıştay tarafından iptal edilmedikçe yeniden grev başlayamaz. Bu nedenle erteleme değil hak gaspı söz konusudur.

Bugüne kadar sermaye ve sarı sendikanın işbirliği yolu ile mücadeleleri engellenmeye çalışılan metal işçilerin mücadelesi, bu kez de hükümetin bu ikiliye verdiği destekle ezilmeye çalışılmaktadır.
Birleşik Metal-İş Sendikası ve üyeleri grev kararı aldıkları zaman bir şeyin altını kalın çizgilerle çizmişlerdir: Bedeli ne olursa olsun onu ödemeye hazırız!

28 Nisan tarihinde ÇSGB’da “taraflar anlaşarak YHK’ı özel hakem belirlesinler” teklifi sendikamız tarafından “arabulucu istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz” diye yanıtlandığından şimdi bunu grevin kaldırılması kararıyla gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.
Biz her türlü olasılığı düşünerek grev kararımızı aldık.
Bakanlar Kurulu kararının yasal sonucu 60 gün boyunca ile arabuluculuk kurumu devreye girecektir.
Açık ve net söylüyoruz: Grev hakkını gasbeden bir hükümetin belirleyeceği hiçbir arabulucuyla ve işçilerin hak mücadelesine saygı göstermeyi öğrenemeyen sermaye örgütüyle bu süreçte aynı masaya oturmayacağız.

Grevin durdurulması kararının işçilerin mücadelesini engelleyerek işyerlerine barış getireceğini sananlar yanılıyorlar.
Aksine bu karar mücadele azmimizi bilemiştir.
Bir kez daha söylüyoruz. Arabulucu değil hakkımızı istiyoruz. Alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemlerini kullanmaya devam edeceğiz.
Bu karar bizi rahatsız ettiği gibi, bu kararla rahatlamayı umanları da rahatsız edecek.
Üstelik misliyle!
Sadece işyerlerinde değil, sokaklarda da!

Sonuçlardan biz sorumlu değiliz. Sorumlu olanlar hakkımızı gasbedenler yani AKP iktidarı ve dağılmaya başlayan sermaye örgütü MESS’tir.

MESS üyesi işverenler şunu iyi anlasınlar: İşbirlikçi ve dayatmacı düzen ortadan kalkmadıkça bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu"

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]