Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Forum Arşivi
abbas  |  Cvp:
Cevap: 9
17.08.2015- 11:01

Kürt siyasetinin, Türkiye’de durduğu özgün yer ve mücadelesi ile Türkiye’de sosyalizm ve işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olabilme ihtimali iki farklı şeydir. Bugün düzen siyasetinin ve bölgesel gelişmelerin geldiği zemin itibariyle Kürt siyasi hareketinin konumlandığı yer ile sosyalist hareketin amaçları arasında açı vardır. Bu açıyı saptamadan bu harekete yaklaşımda doğal ki farklılıklar oluşuyor. Bunu biraz daha açarsam, özellikle 2002 yılından sonra Türkiye’de AKP’nin iktidara gelmesiyle bir rejim değişikliği yaşanmıştır. Biz sosyalistler bu rejim değişikliğini bir kodlama ya da bir kavram olarak 2. Cumhuriyet olarak anıyoruz. Bu daha demokratik, özgürlükçü, ileri bir rejim değil, tersine emek düşmanı, gerici ve piyasacı bir rejim. Bu süreci bir karşı-devrim süreci olarak gördük. Cumhuriyetin kazanımları başta olmak üzere bu kazanımları siyasi olarak korumayı politik bir görev olarak önümüze koymuştuk.

Kürt siyasi hareketi ise 2. Cumhuriyet rejiminin kuruluş sürecini bir karşı-devrim süreci olarak değerlendirmedi, sermaye düzenindeki boşluklardan büyüyebilme pozisyonuna çekildi, o yüzden karşısına almadı. Ve sosyalist hareketle Kürt siyasi hareketi arasındaki açının bu dönemde arttığını   düşünüyoruz. Seçimlerdeki AKP karşıtlığı üzerinden yaşanan çakışmanın ise çok özgün bir kesit olduğunu saptamak gerekiyor. Meseleyi tek başına AKP karşıtlığı üzerinden değil, bununla birlikte 2. Cumhuriyet rejimi ile ilişki üzerinde kurmanın daha sağlıklı ve Marksist bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.

Kürt siyasi hareketinin 2. Cumhuriyet rejimine ciddi bir uyumsuzluk göstereceğini biz genel olarak bugün düşünmüyoruz.

Kürt emekçileri ile bağların kurulmasını ya da her türlü baskı ve faşist saldırıya karşı dayanışma politikamızı ise bu nedenle geriye çekeceğimiz düşünülmesin. Kürt emekçilerinin her zaman yanında yer alacaktır komünistler. Kürt siyasi hareketine ilişkin eleştirilerini de ifade etmeye devam edecektir. İşçi sınıfı siyasetinin sorumluluğunun bu olduğunu düşünüyoruz.

İkinci cumhuriyet ve Kürt siyasi hareketi bağlamına geri dönersek, bunu tek başına bugün ortaya çıkan seçim tartışması açısından değil Kürt siyasi hareketinin genel siyasi yönelimi olarak görüyoruz. Örneğin Kürt siyasi hareketinden AB ve emperyalist güçlere dönük çağrı anlamına gelen yaklaşımları doğru bulmamız beklenemez.


Kürt sorununa bu kadar doğru teşhis koyan ve solcuların nasıl bir duruş içinde bulunmaları konusunda da en isabetli yorumlarda bulunanların daha güçlü olması gerekirken bölünmeleri Türkiye için şansızlık. Erkan Baş'a sorulsa belki o da benzer sözleri sarfedecektir, bölünerek Türkiye'ye yazık ediyorlar.

ayhan  |  Cvp:
Cevap: 10
18.08.2015- 19:04

Yeni komünist partinin adı ne oldu

Resim Ekleme

HTKP'den 147 kişilik bir bildiri ayrılan komünistler yeni parti kurdu.

HTKP'den 147 kişilik bir bildiri ayrılan ve Kurtuluş Kılçer'in önderleri arasında bulunduğu grup yeni partinin kuruluş dilekçesini bugün saat 15'te İçişleri Bakalığı'na sundu.

34 üyeyle kurulan partinin kurucu genel başkanı Umut Kuruç.

Konuyla ilgili konuştuğumuz Av. Aysel Tekerek, kurucularının ağırlıklı olarak işçi ve tarihsel TKP üyesi olduğunu belirterek; "Evraklarımızı teslim ettik. Parti kurucuları listesi, program ve tüzüğü verdik. Amblemimizi henüz belirlemedik, kurullarımızda belirlenecek, Türkiye Komünist Hareketi işçi sınıfımıza hayırlı olsun" dedi.

Partinin programının yarın gerçekleştirilecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacağı, ambleminin ise TKP'nin 95. kuruluş yıldönümü olan 10 Eylül'de kitlesel bir toplantıyla ilan edileceği öğrenildi.

Yeni bir partinin kurulacağını geçen hafta Odatv'den duyuran TKH'nin önderlerinden Kurtuluş Kılçer, "Türkiye Komünist Hareketi(TKH), sosyalist Türkiye ve sosyalist cumhuriyet şiarıyla ülkemizde sosyalizmin kitlesel bir siyasal hareket olarak örgütlenmesi hedefiyle ve 1920’den bugüne önemli bir tarihsel birikime ve mücadele hattına sahip Türkiye Komünist Partisi’nin yeniden ayağa kalkması için yola çıkıyor" dedi.

Resim Ekleme

Resim Ekleme

Şenol Çarık
Odatv.com

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 11
18.08.2015- 21:34

TKP'den üç ayrı parti çıktı. Şimdilik üçüde ayrı ayrı yollarına devam ediyorlar. Bu sürecin böyle gideceğini sanmıyorum. HTKP ayrı bir kulvarda yoluna devam edebilir ancak KP ile TKH arasında birleşme olabilirmiş gibi geliyor bana. Ayrı parti kurduktan sonra birleşme TKP'de daha fazla etkin olma anlamına geleceği için KP ile şimdi bir birleşme kararı alınmadı. İlerki günlerde bunun gündeme geleceğini düşünüyorum.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]