Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Yaratılışçı Savlara Yanıtlar

"Canlılığın sudan karaya geçişinin bilimsel bir kanıtı yoktur. Fosil bulgular yoktur, anatomik ve fizyolojik incelemeler tarafından da geçersiz kılınmaktadır."

( Harun Yahya, Yaratılış Atlası 2, s.620-622)



Yanıt: 408 milyon yıl önce, Erken Devoniyen Dönem'de, iki tip kemikli balık türedi; Sarcopterygii ve ışın yüzgeçli balıklar ( ray-finned fishes). Sarcopterygii grubu balıklar akciğer balıklarını, Coelacanth ve Rhipidistianlar'ı içermekteydi. Eusthenooteron, lob yüzgeçli Rhipidistianlar (ripidistian) grubunun bir üyesidir ve tetrapodlar ( dört ayaklılar) bu gruptan türemişlerdir. İchthyostega (ikitostega) Grönland'da bulunan, Geç Devoniyen Dönemi amfibyumların başlangıcına verilecek ilk örnektir.

-Eushenopteron ile İchthyostega'nın kafatası kemiklerinin yapısı benzerdir, iki parça kafa kemiğine sahiptirler.

-Eusthenopteron amfibyumlardakine benzer dişlere sahiptir.

-Eusthenopteron, sadece kara hayvanlarında ve Sarcopterygii'de bulunan içburun deliklerine sahiptir.

Bilinen en eski tetrapod ( dört ayaklı) olan Acanthostega'nın ( 360 milyon yaşında) iskelet özellikleri üzerine yapılan çalışmalar, tetrapod anatomisinin, atalarımız tümüyle sualtında yaşarken evrimleşme geçirdiğini ve sualtında yaşam için geliştiğini göstermiştir. Karada yürüyebilen ilk omurgalı, balık yüzgeçleriyle sürünmedi; iyi düzenlenmiş ayakları milyonlarca yıl önce gelişmişti. Acanthostega, yürümesine destek olma konusunda destek olmayan kollara sahipti. Yine de suda yeteri kadar işlevseldi; kolları yaratığın bitkilerce zengin olan lagünün dibinde kendini sürüklemesini sağlıyor; yüzgeçleriyle sürekli hareket ederek suları hareketlendirip kolayca fark edilen dalgalar yaratmak zorunda olan balıklara kıyasla, avına saldırmada üstünlük sağlıyordu. Buna ek olarak, Acanthostega, bir tetrapod olmasına karşın, karada yaşayan canlılarınkine göre balıklara daha çok benzeyen bir işitme sistemine sahipti ve bir balık gibi nefes alıyordu. Paleontologlar, Acanthostega ile aynı dönemde yaşayan ve bazıları daha gelişmiş olduğu için karasal yaşama daha yakın olan beş tetrapodun daha parçasını buldular.

Bilim ve Gelecek, Nisan 2007,Sayı 38.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]