Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Doğa Bilimleri
13.04.2017- 22:57

NASA tarihi keşfi açıkladı

NASA, Dünya dışında canlı hayatının bulunabileceği en olası yerlerin, Jüpiter'in uydusu Europa ve Satürn'ün uydusu Enceladus olduğuna dair yeni kanıtları olduğunu açıkladı.

Resim Ekleme

'Okyanus dünyalar' olarak adlandırılan uydular üzerinde elde edilen son bulguları bugün bir canlı yayınla duyuran NASA bilim insanları, özellikle Enceladus uydusu, "bizim bildiğimiz anlamıyla canlı hayatının hemen hemen tüm gereksinimlerine sahip," açıklamasında bulundu.

Kullanılan dev spektrometre sayesinde Cassini uzay gemisinin tespit ettiği bol miktarda hidrojen molekülünün, Enceladus'un buzul yüzeyinden yükseldiği ifade edildi. Satürn'ün en büyük altıncı uydusu olan Enceladus'ta, buz örtüsünün altında okyanus bulunuyor. Araştırmacılara göre bu uydunun okyanusu ve kayaç çekirdeği arasındaki hidrotermik reaksiyon nedeniyle, hidrojen atomlarının ortaya çıktığı düşünülüyor. Eğer bu tez doğru ise, kimyasal metan gazı da okyanusların oluşmasını sağlıyor olabilir.

Canlı hayatının var olması için sıvı halde su, enerji kaynağı ve karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen, sülfür ve fosfor gibi kimyasalların bulunması gerekiyor.

http://www.milliyet.com.tr/nasa-tarihi-kesfi-acikladi-dunya-2431990/

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
13.04.2017- 23:04

NASA: Saturn'de bildiğimiz anlamda yaşamı destekler nitelikte bulgular mevcut

NASA, Saturn'ün uydusu 'Enceladus' üzerinde bulunan kimyasal enerji formunun, "bildiğimiz anlamda" yaşamı destekler nitelikte olduğunu duyurdu.

Resim Ekleme

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Cassini uzay aracı ile Hubble teleskopunun ulaştığı verileri paylaştı.

Basın toplantısı düzenleyen NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuc, Satürn konusundaki yeni keşfi "Yaşanabilir ortam icin gerekli her şeyin bulunduğu bir alan tanımlamaya en yakın nokta" şeklinde yorumladı.

Açıklamada, Satürn'ün uydusu 'Enceladus' üzerinde bulunan kimyasal enerji formunun, "bildiğimiz anlamda" yaşamı destekler nitelikte olduğu, buzlarla kaplı olan Enceladu'un Dünya dışında şimdiye kadar ulaşılan en iyi yaşam izlerine sahip olabileceği belirtildi.

Öte yandan Jupiter'in gezegene en yakın altıncı uydusu Europa'dan da su çıkışı gözlemlendiği ifade edildi.

http://haber.sol.org.tr/dunya/nasa-saturnde-bildigimiz-anlamda-yasami-destekler-nitelikte-bulgular-mevcut-192749

melnur  |  Cvp:
Cevap: 2
14.04.2017- 09:18

Bilim insanları açıkladı: Satürn'ün uydusu dünyadan sonra yaşama en uygun yerlerden biri

Bilim insanları Satürn'ün Enceladus uydusunun Güneş Sistemi'nde Dünya'dan sonra yaşama en uygun yerlerden biri olabileceği açıkladı.

Resim Ekleme

NASA, Japonya ve Avrupa ülkelerinin Enceladus'u incelemek için uzaya gönderdiği Cassini uydusundan gelen verileri inceleyen ekip tarafından yapılan açıklamaya göre, uydu Güneş Sistemi'nde Dünya'dan sonra yaşama en uygun yerlerden biri.

Cassini ekibinden Dr. Hunter Waite "Enceladus'un okyanuslarının yaşama uygun olduğundan eminiz ve oraya tekrar gidip daha fazla araştırma yapmamız lazım" diye konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, 500 kilometre genişliğindeki uydunun buz kaplı yüzeyinden atmosfere su parçacıkları püskürüyordu. Cassini'nin yaptığı kimyasal analiz sonucunda Enceladus'un buz tabakasının altındaki okyanusun tabanında sıcak hidrotermal bacalar bulunduğu ortaya çıktı.

Hidrotermal bacalar dünyadaki okyanusların tabanında canlıları besleyen bir kaynak görevi görüyor.

Bacalar kimyasal reaksiyon sonucu ortama hidrojen de salarak mikro organizmaları besliyor.

Enceladus'un kabuğundan dışarı püsküren parçacıklarda da hidrojen tespit edildi.

Resim Ekleme

Bu bacaların varlığı, orada kesinlikle yaşam olduğu anlamına gelmese de bilim insanları Enceladus'a tekrardan bir uydu göndererek bu su parçacıklarında biyolojik belirtiler aramayı düşünüyor. Bölgeye 2026'da yeni bir gözlem uydusu gönderme planı hazırlık aşamasında.

Dr. Hunter Waite "Eğer yaşam yoksa, neden olmadığını öğreniriz. Eğer yaşam bulursak, çok daha iyi. Ama yaşam olmasa bile yaşama bu kadar uygun bir yerde neden yaşam olmadığını ortaya çıkarmak da yaşam bulmak kadar değerli olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Enceladus'un kabuğunun altında kilometrelerce derinlikte olduğu düşünülen okyanus, Satürn'ün kütle çekim etkisi sayesinde oluşan ısı sonucu sıvı halde kalabiliyor.

Satürn ve uydularını 12 yıldır inceleyen Cassini uydusu görevini sonlandırmak üzere. Görevi bittiğinde Enceladus'a düşüp oradaki hayatı etkilememesinden emin olmak için bilim insanları uydunun Satürn atmosferine girerek yanmasını sağlayacak.

http://ilerihaber.org/icerik/bilim-insanlari-acikladi-saturnun-uydusu-dunyadan-sonra-yasama-en-uygun-yerlerden-biri-70525.html

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]