Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Kültür-Sanat haberleri
melnur  |  Cvp:
Cevap: 17
31.10.2023- 08:23

Dün pazartesiydi ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramından sonra ilk ve orta dereceli okullar için bir tatil kararı alınmıştı. Daha tenha olur, kalabalığın curcunası olmaz, kitap standlarını daha rahat gezerim diye TÜYAP kitap fuarına gitmeye karar vermiştim. Beklentime uygun olarak fuar çok kalabalık değildi, hatta biraz ''ıssız'' olduğu da söylenebilirdi. Rahat rahat dolaştım, yayınevlerinin görevlileriyle uzunca sohbet etme fırsatı buldum. Güzeldi de, ama kitaplar bilindiği gibi çok pahalıydı. Siyasal iktidarın kağır siyaseti sonuçta piyasaya da yansımştı. Kendileri okumuyordu, başkaları da okumamalıydı. Yeni basılan bir kitabın fiatı 150-200 tl.den aşağı değil. Kim alabilir, kim okuyabilir ki; bu da dünkü manzaranın üzücü yanı...

Birkaç kitap aldım; Haluk Yurtsever'e   (face'te) neden İLERİ porta'da yazmadığını, günlük haftalık yazılarını beklediğimizi söylemiştim. O da yanıt olarak yeni bir kitabı bitirdiğini ve YORDAM'dan çıkacağını açıklamıştı. Yetkililerle konuştum, matbaayla bir sorun yaşandığı için fuara yetişmediği ve ancak hafta sonu geleceğini umduklarını söylediler. YODAM'ın Cağaloğlu'ndaki yerinin telefonunu verdiler, temasa geçip oradan edineceğim. ''KOMÜNİST UFUK'' beni merak ettiriyor.

NİSAN yayıncılıktan ( Partizan'ın) ''sonuçları ve Dersleriyle İhanete Uğrayan Devrim ve Rosa Lüksemburg'' kitabını aldım. Stand görevlisi arkadaşın çay ikramıyla da uzun sayılabilecek bir süre sohbet etmiştik. DÖNÜŞÜM yayınlarından çıkan ROSA'nın başka bir kitabını da edindim. ''Eserleri ve Mücadelesiyle ROSA Lüksemburg''... Yordam'dan Terry Eagleton'un ''Marx neden haklıydı'' kitabı, sahafların birinde Bertrand Russell'in ''Bolşevizm''i edindiğim diğer kitaplardı. Bunların yanı sıra birkaç tane broşür nitelğinde kitapçıklar da satın alarak Kitap fuarındaki bir günümü sonlandırdım.

Okulların tatil olmasıyla fuarın daha sessiz olması beklenen bir şeydi ama bu kadar tenhalık gerçekten rahatsız ediciydi. ''Pek çok yayınevi stand da açmadı'' dedi bir arkadaş, ''Çok pahallık var, 3-5 metrekarelik bir yerin on günlük fiatı 16 bin tl'' diye yakındı.

İyiye giden hiçbir şey yok.Hiç kimse kulağının üzerine yatmamalı, her şey uyarında gidiyormuş gibi davranmamalı. Gerçekten içine girdiğimiz karanlık tünelin sonunda hiçbir ışık görünmüyor. 29 Ekim pazar gününde milyonlarca cumhuriyet sevdalısının caddeleri, meydanları doldurduğu bir umut gününde bile   her gün sürekli ''yükseliyoruz'' nidalarını atan bir sosyalist parti 100-150 kişiyle yürüyorsa ve hiç kimse de dönüp bakmıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. Soru soramıyoruz, olana bitene sağlıklı yaklaşamıyor, çözüm üretemiyoruz demektir. Kalabalıklaşma konusuna bir türlü çözüm üretemiyoruz demektir.

Umudun ve umutsuzluğun iç içe geçtiği günlerden geçiyoruz.
Sosyalistlerin yalnızlığına, Tüyaptaki standların yalnızlığı karışıyor.
Ama işte bu günlerde   direnenler de var, cumhuriyete sahip çıkanlar da...
Can Atalay mutlaka çıkacak, ne yaparlarsa yapsınlar engel olamayacaklar,
Erkan Baş mutlaka mücadelesine karşılık bulacak...

Kitaplar da eninde sonunda okuruyla buluşacak...

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]