SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Siyasette 'otörlük' /Metin Çulhaoğlu           (gösterim sayısı: 3.685)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

37 kere teşekkür etti.
53 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 01.12.2013- 06:13


Siyasette 'otörlük'/Metin Çulhaoğlu

Siyaset bir ''sanat'' mıdır?

Bu soru ara sıra gündeme gelir, tartışılır. Kesin bir sonuca varıldığı söylenemez; ama siyasetin bildiğimiz sanat dallarıyla pek ortak yanı olmadığı genellikle kabul edilir. Her işin bir ustaca, bir de acemice yapılanı olduğundan, ustalıkla yürütülen bir siyaset insana ''işte, bu bir sanattır'' dedirtebilir. Bir bakıma, ''aşk sanatı'', ''savaş sanatı'', ''hırsızlık sanatı'' deyişlerinde olduğu gibi''

Ancak, siyasete bu basit anlamın ötesinde gerçekten ''sanatsal'' özellikler yakıştırılacaksa, bilinen sanat dalları arasında başvurulabileceklerin başında sinema gelir. Nedenini açıklamaya çalışalım.

''Otör'' (Fransızca ''auteur'') kavramı ilk kez sinema sanatında geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Anlamı, kısaca şöyledir: Bir yönetmen, belirli bir filmi kendi tarzı ve üslubuyla baştan sona belirleyip ona özel damgasını vuruyorsa, o yönetmen artık bir otördür. Öyküsü kime ait; senaristi, yapımcısı, ışıkçısı, oyuncuları, fotoğraf direktörü kim olursa olsun filmin ''yazarı'', otörü, yönetmendir. Film, tümüyle onun malıdır''.

''Otör'' kavramıyla siyaset arasındaki benzeştirme açısından işi biraz daha yokuşa sürüp kimi ''zorlayıcı'' örneklere başvuralım. Örneğin Sefiller (Victor Hugo), Monte Kristo Kontu (Alexandre Dumas-baba) ve Macbeth (Shakespeare) defalarca filme çekilmiştir. Çekenler arasında Billie August, Claude Autant-Lara, Paul Schrader, Orson Welles ve Roman Polanski gibi ''kalburüstü'' denebilecek yönetmenler de vardır.

Peki, bu kalburüstü yönetmenler, kendi sinemasal yorumlarında Hugo'yu, Dumas'yı ve Shakespeare'i ''silen'', bu yazarlarda ne varsa hepsini kendi ustalıklarına ''yazdıran''bir otörlük sergileyebilmiş midir?

Olmamıştır ve mümkün de değildir.

Ne olursan ol, bu devlerin yapıtlarıyla öyle kafana göre oynayamazsın.

Ancak, kavramın yumuşatılmış, daha esnek karşılığıyla bakarsak, az önce anılan yönetmenler gene de otör sayılabilirler; kendi yorumlarını yansıtmışlardır ve izleyicilere örneğin ''Polanski''nin Macbeth'i Welles'inkinden şuralarda farklılaşıyor'' dedirtebilmişlerdir.

* * *

Siyasete, daha doğrusu sol siyasete gelirsek...

Teori, kavram ve pratik açısından solun hayli zengin bir birikimi, müktesebatı vardır. Bir bakıma klasik edebiyatın devleri gibidir; gerçi size ikide bir ''sakın ha!'' diye parmak sallamaz, kaş çatmaz; ama kafanıza göre takılmanıza, ''ben yaptım oldu'' türü yaklaşımlara da kesin sınırlar çizer.

İşte, dağarcıkta ne varsa bunu motomot uygulamaya kalkan kupkuru bir ''sadakat'' ile yorum ve doğaçlamanın gidebileceği sınırlar arasında sanıldığından çok daha geniş bir yaratıcılık alanı vardır ve önemli olan bunun görülmesidir. Yumuşatılmış karşılığıyla siyasette ''otörlük'' bu alanda yapılır, yapılmalıdır; eğer siyasette ''sanatsal'' bir yan da olsun isteniyorsa, yine bu alanda aranmalıdır.

Günümüzde, ''işçi sınıfının öncülüğünden'' devlet analizlerine, ittifaklardan cepheye kadar pek çok başlığa bu çerçevede bakmak mümkündür.

Bu ülkede yakın gelecekte sosyalizm mücadelesi bağlamında gerçekleştirilen, başarı sağlayan, ''tutan'' ne olursa, buna bakanlar hiçbir zaman ''miras adına ne varsa sıfırlayıp yepyeni bir şey ortaya çıkarmışlar'' diyemeyecektir.

Otörlüğün bu kadarı kimsenin harcı değildir.

Ama ''Türkiye sosyalist hareketi, teorik ve pratik mirası yaratıcı ve yenilikçi biçimde yeniden canlandırdı'' diyen çıkacaktır.

Otörlükse, hep birlikte böylesini deneyelim, zorlayalım...


http://haber.sol.org.tr/yazarlar/metin-culhaoglu/siyasette-otorluk-83430




Bu ileti en son melnur tarafından 01.12.2013- 06:21 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Siyasette yeni yapılanma ve sol-Metin Çulhaoğlu melnur 0 3821 04.04.2017- 16:38
Konu Klasör Elitmişiz! - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1939 13.07.2019- 10:48
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu hakkında... melnur 7 2791 23.08.2023- 07:29
Konu Klasör Metin Çulhaoğlu ile sohbetler. melnur 5 1920 06.10.2022- 00:39
Konu Klasör Zor, şiddet ve terör - Metin Çulhaoğlu melnur 0 1556 17.12.2019- 06:03
Etiketler   Siyasette,   otörlük,   Metin,   Çulhaoğlu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS