2025'te Mars'ta ilk insan kolonisinin kurulması planlanıyor. İnsanlık tarihinde çığır açacak olan bu ekibin içerisinde Türkler de olabilir. "Mars One" adlı projeye başvuran Türkler'den 6'sı ilk elemeyi geçmeyi başardı.
2025'te Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmayı amaçlayan "Mars One" adlı projeye, 100 ülkeden 200 binden fazla başvuru yağdı. Bu başvurular arasında onlarca Türk de vardı, ancak sadece 6 Türk ilk elemeyi geçmeyi başardı.
Türk adaylardan 3'ü isimlerinin açıklanmasına izin verdi. 34 yaşındaki Güler Ergun, 43 yaşındaki Yasemin Higgins ve 18 yaşındaki Ece Kabadayı ilk turu geçen bin kişi arasında... Eleme; direnç, uyum, merak, yetenek gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapıldı.
Önümüzdeki 2 yıl boyunca adaylar, fiziksel testler ve uzay yolculuğu simülasyonlarına tabi tutulacak. En uygun isimler belirlenmeye çalışılacak. İlk etapta tüm eleme turlarını geçecek 4 kişinin 2024'te Mars'a gönderilmesi planlanıyor.
Mars'a gidecek ekipte 2 kadın 2 erkek yer alacak. 2 yıl sonra 4 kişilik bir ekip daha Mars'a gidecek. Hollandalı girişimci Bas Lansdorp tarafından geliştirilen Mars One projesi, en geç 2025'e kadar Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmayı hedefliyor.
Mars'ta yaşam için yeni bulgu: Su kaynağı olabilir
Mars ile ilgili yapılan bir araştırma, gezegende yaşam için yeni bir bulguyu ortaya çıkardı.
DHAnın haberine göre; ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun yürüttüğü araştırma kapsamında Mars'ın yüzeyinde buzul tabakaları keşfedildi. Kurum ayrıca buzulların Mars'a yerleşecek ilk insanlar için kritik bir su kaynağı olabileceğini de söyledi.
Mirror gazetesine konuşan araştırma lideri Colin Dundas, "Bir süredir Mars yüzeyinde buz olduğunu biliyorduk fakat buzun gezegen üzerinde yaşanabilirlik sağlayıp sağlayamayacağı bilim toplumunda uzun bir süredir tartışma konusuydu" ifadelerini kullandı.
EROZYON TARAFINDAN OLUŞTU
Araştırmacılar, üç Mars yılı öncesinde alınan görüntüleri analiz ederek, buz tabakalarının erozyon tarafından oluştuğunu ve buzulların kutuplara bakan dik yamaçlardaki sekiz ayrı yerde bulunabileceğini iddia ettiler.
Sekiz bölgenin de az miktarda krater oluşturması sebebiyle buzulların yeni oluşmuş olabileceğini söyleyen Dundas, "Bu görüntülerle Mars'taki buz tabakalarının oldukça sığ derinliklerde başladığını gözlemleyebiliyoruz. Bu durum, jeolojik olarak yakın geçmişte Mars'ta kar örtüsü bulunduğu teorisini destekliyor" dedi.
Araştırmacılar, buzul tabakaların Mars'taki gelecek görevler için yararlı bir su kaynağı olabileceğini düşünüyor.
Mars'ın kutup takkelerinde buzul olduğu biliniyordu. Bu haberde farklı ne var anlayamadım. Buz varsa bunun suya dönüştürülebilmesi de mümkün anlamına gelir; yeter ki böyle bir teknolojiyi oraya taşıyabilelim.
Mars'ta eninde sonunda kolonileşme gerçekleşecek; biraz spekülasyon yaparsak, yaklaşık 4-4.5 milyar yıl sonra güneşin yakıtının bitmesiyle önce kahverengi dev ve sonra beyaz cüceye dönüşecek olan yıldızımız bu süreç içinde Marks'ı daha ılıman iklimli bir gezegene de dönüştürecektir. O süreç, merkür, venüs ve dünya'nın genişleyen güneşimiz tarafından yutulacağı bir dönem olacaktır. Mars bu anlamda da önemlidir. Kısaca Mars öyle ya da böyle mutlaka bir kolonileşme süreci yaşayacaktır.
Bu ileti en son melnur
tarafından 29.11.2018- 22:37 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
NASA uzay aracı Mars'a indi. Insight, Mars yüzeyine sorunsuz iniş yaptı.
NASA'nın uzay aracı InSight'ın TSİ 22:53'te Kızıl Gezegen'in atmosferine girerek iniş yaptı. InSight, son 6 yıl içerisinde NASA'nın Mars'a indireceği ilk uzay aracı. Son hazrlıklar ve iniş anının kontrol merkezindeki heyecanı NASA tarafından canlı yayınlandı.
İnişin hemen ardından InSight'ın iniş sırasında çektiği Mars'ı gösteren ilk fotoğraf da kumanda merkezine ulaştı.
NASA'nın Mars'ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight'ın bu açığı kapatıp Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya iletmesi umuluyor.
NASA uzmanları dün InSight'ın iniş rotasına son şeklini verdi ve planlanan noktaya inişin gerçekleşmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı.
ABD'nin California eyaletindeki Pasadena bölgesinde bulunan NASA merkezinden yürütülecek olan iniş görevi için son hazırlıklar yapıldı.
Bugüne kadar Mars'la ilgili tüm araştırmalar gezegenin yüzeyiyle sınırlı kalmıştı.
NASA'nın daha önce Mars'a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.
InSight'ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek.
Mars'taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilim insanlarının ilk kez fikir sahibi olmasını sağlayacak.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.