''Bu zamana kadar meclis nezdinde hep üvey evlat muamelesi görmüş yargı, bugün sizden yargının, yürütmenin emri altına alınmasını doğuracak bu yasa tasarısına dur demesini diliyor.''
Hakim ve savcılar harekete geçti
İSTANBUL- AKP'nin hazırladığı yeni teklif yasalaşırsa hangi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesinin hangi dairede görev yapacağını Adalet Bakanı belirleyecek.
AKP teklifi kanunlaştığında HSYK tek kelimeyle boşalacak ve dört yıl önce seçimle gelen 22 HSYK üyesi yeniden seçilecek. Teklifle HSYK'da ''asıl'' ve ''tamamlayıcı üyelik'' diye yeni bir üyelik modeli gelecek. Kimin asıl kimin tamamlayıcı üye olacağını ise Bakan belirleyecek. Üye sayısı 11'e çıkarılıp görev alanı yeniden belirlenen HSYK 3. Daire ise ''5+5'' şeklinde iki heyet halinde çalışacak. Adalet Akademisi'nin Başkanı'na da kanun çıkınca ilk toplantısında Bakanlar Kurulu seçecek.
Teklif bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.
HAKİM VE SAVCILARDAN İMZA KAMPANYASI
Binlerce Hakim ve savcının üyesi adalet.org sitesi de HSYK'nın yapısını değiştiren teklife karşı kampanya başlatma kararı aldı.
Adalet.org'dan yapılan çağrıda şöyle denildi:
''Sayın Meclis Başkanımız,Sayın Milletvekilleri
Bilindiği üzere, hükümetimiz tarafından meclisimize bazı kanunlarda değişiklik yapılması için kanun tasarısı sunulmuştur.
Bu kanun tasarısıyla özellikle HSYK nun yapısında anayasanın ruhuna, kuvvetler ayrılığı ilkesine ve yargı bağımsızlığı ilkesine aykırı değişiklikler yapılmak istenmektedir. Yargı bağımsızlığı daha güçlendirilmesi gerekirken, telafisi mümkün olmayan bir geriye dönüş söz konusudur. Bu günün meclisinin oluşmasında, 2010 yılında yapılan değişikliklerin millet nezdindeki olumlu etkisi vardır. 2010 yılında sizlere kendi kurulunuzu seçme hakkı verdik dediniz. Bağımsız yargı, tarafsız yargı olacak dediniz. Seçimlerde milletten oy isterken bile olumlu değişiklikleri referans gösterdiniz.
Anayasamızda yargı devletin asli güçlerinden biri olarak gösterilmiştir. Yargısız devlet, devlet değildir. Bu zamana kadar yasama ve yürütmenin birlikte hareket etmeleri sonucu üzerimizde istenilen her tasarruf yapıldı. Meclis hukukun kaynağı,milletin iradesinin merkezi olması yönünden diğer iki gücün devlet işlerini görmeleri sırasında o iki güce de eşit davranmalıdır. Bu zamana kadar meclis nezdinde hep üvey evlat muamelesi görmüş yargı ,bugün sizden yargının ,yürütmenin emri altına alınmasını doğuracak bu yasa tasarısına dur demesini diliyor. Yürütme organının emri altında olan bir yargının adalet üretebilmesi mümkün değildir.
Biz hakim ve savcılar yalnız meclisin iradesi olarak ortaya çıkmış kanunu amirimiz görür, vicdanımızda o kanunu uygularken bize yardımcı olur. Bunun üstünde irademizi etkileyecek hiçbir gücü kabul etmiyoruz.
Sonuç olarak hangi siyasi görüşten olursa olsun; Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını dileyen tüm milletvekillerimizden o kutsal çatı altında yargının, dolayısıyla milletin vekili olarak yargı bağımsızlığına sahip çıkmalarını diliyoruz. Saygılarımızla.
Gerçekten yüreğinde ,mesleğinde yargının bağımsız olmasını isteyenler destek versin.Yukardaki beyana karşıysanız.Yapılanların doğru olduğu yönünde siz başka başlık açınız.Evet öncelikle sadece bir EVET OYU İle destek olunuz.Altına EVET diyerek imzanızı atınız.Bilen bir meslektaşımız T.B.M.M FAKS numaralarını yazsın.Dileğimizi yüce meclise gönderelim.Bu forumda oluşacak düşünceleri,altına atılacak imzaları,bir süre sonra meclisimize toplu olarak sunarız.Herkese selam ve saygılar."
Yurt
SOL CEPHE
Bu ileti en son ilkay
tarafından 09.01.2014- 19:33 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.