TKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydemir Gülerin seçim bürosu, İstanbulun nasıl yağmalandığını anlatan bir rapor yayımladı. Raporda Topbaşın uçuk hedeflerinden kentin tarihsel, kültürel ve endüstriyel mirasının nasıl talan edildiğine kadar pek çok örnek verildi.
(soL - İstanbul) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Seçim Bürosu, İstanbulun AKP hükümeti döneminde nasıl yağmalandığına ilişkin bir dosya paylaştı. Dosyada, son on yılda birçok eğitsel ve kamusal alan başta olmak üzere, tarihi, kültürel ve endüstriyel mirasın nasıl yok edildiği, örnekleriyle sunuldu. Topbaşın gerçeği yansıtmayan raylı sistem ve metro hat uzunluğu verileri de rakamlarıyla açıklandı.
İstanbul, AKP ve diğerleri: Bir yağma öyküsü başlığını taşıyan dosyada, AKPnin raylı sistem ve metro hatları uzunluğu ile ilgili ortaya attığı verilerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Konuya ilişkin verilen bilgilerde 2004 yılından önce İstanbulda raylı sistem toplam uzunluğu 44,5 kilometreyken bunun sadece 8,5 kilometresinin metro olarak kullanıldığı, 2004-2013 yılları arasında inşa edilen raylı sistem ağının 92,8 kilometre ve bu tarihler arasında yapılan metro hattının toplam uzunluğunun 68,34 kilometre olduğu belirtildi. İBBnin 141 kilometre olarak sunduğu raylı sistem hat uzunluğunun bu verilere göre aslında 137 kilometre olduğu ifade edildi.
Topbaş'ın uçuk hedefleri 2019 yılına ilişkin 221 kilometre olan metro ve 279 kilometre raylı sistem hedefine ulaşmak için 5 yıl bulunduğu kaydedilirken, bu süre içerisinde Topbaşın yılda 44,2 kilometre uzunluğunda metro, 55,8 kilometre uzunluğunda da raylı sistem yapması gerektiği belirtildi. AKPnin iktidarda olduğu 11 yıl boyunca yapılan metro uzunluğunun 68,34 kilometre olduğunun altı çizilerek, yılda ortalama 7,59 kilometre metro inşa eden Topbaşın, söz konusu hedefe ulaşması için hızını yaklaşık 6 katına çıkarması gerektiği ifade edildi.
2004-2013 yılları arasında 9 yılda toplam 92,8 kilometre raylı sistem hizmete açıldığı belirtilirken, dokuz senedeki raylı sistem inşa hızının 10,31 kilometre olduğu kaydedildi. Bu hesaba göre yılda 10,31 kilometre raylı sistem inşa eden Topbaşın, hedefe ulaşmak için, bu hızını da yaklaşık 5,5 katına çıkarması gerekiyor.
Kültür yerine "eğlence"
Kırk sayfalık dosyada basında sık yer bulan konular yanında, çok yer bulmayan başlıklara da yer verildi. Milyonlarca dolar harcanan Ayazağa Kültür Merkezinin yıllardır tamamlanamadığı ve 2011de kültür merkezi binasının yıkılarak yeni projede alanın eğlence merkezine dönüştürüldüğü kaydedildi.
Çürümeye bırakılan tarihi miras başlığı altında verilen bilgiye göre de yıllardır Sultanahmette bulunan Osmanlı Devlet Arşivinin Kağıthane Deresinde yeni yapılan ve taşkın riski olan bir alana, Milli Arşiv Sitesine taşındığı belirtildi. Boşaltılan arşiv binasının da Başbakanlığa tahsis edildiği iddiasının bulunduğu hatırlatıldı.
Yok edilen ormanlar Yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınıp bırakılan Ali Ağaoğlunun Maslak 1453 projesiyle yok edilen yeşil alanlar, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı projeleri nedeniyle katledilen ormanlar da TKPnin İstanbul raporunda yer aldı.
Otel yapılması için satılan Beyoğlundaki Narmanlı, Rumeli ve Afrika Hanları ile yine Beyoğlunda AVM yapılmak için yıkılan Emek Sineması, kapatılan Taksim Sahnesi, Alkazaar, Rüya ve İpek sinemaları ile Başbakanlık Ofisi olarak kullanılacak Vahdettin Köşkü ve Fatih Belediyesinin hafriyat toprağı ile üzerini doldurduğu Yedikule Bostanları gibi tarihi alanlar da dosyada İstanbulun tarihi ve kentsel mirasının tahrip edilmesine verilen örnekler arasında yer aldı.
Yandaşlara giden araziler Haydarpaşaport, Galataport ve Haliçport gibi AVM, otel, rezidans projeleriyle tarihi ve endüstriyel mirasın nasıl yağmalandığını resmeden TKP, AKP yandaşlarına verilen eğitsel ve kamusal alanlarla diğer projelere de yer verdi. Bunlar arasında Çalık Holdinge verilen Tarlabaşı Yenileme Alanı, Taş Yapıya satılan Şişli Endüstri Meslek Lisesi, Yasin El Kadı ve ortakları için projesi hazırlanan Etiler Polis Okulu, Nurol İnşaata satılan YTÜ Davutpaşa Kampusu ile Ali Sami Yen Stadyumu arazisi bulunuyor.
Biriken konut stoğuna da vurgu yapılan dosyada, Türkiyede TOKİ inşaatları, mega projeler, AVMlerle konut talebinin doyum noktasına geldiği belirtilerek, son üç yılda üretilen ancak atıl durumda olan konut birimi sayılarına ilişkin şu veriler sunuldu: 2010 yılı 560 bin, 2011 yılı 230 bin ve 2012 yılı 300 bin.
Tekelleşen inşaatlar başlığında Taş Yapının Şişlide bulunan Trump Towers, Çintemani ve Şişli Kaptanpaşa Residence projelerine yer verildi. Dosyanın son bölümünde ise dini yapıların dönüşümü altında kamu kaynaklarının muhafazakar siyasetin gösterisine nasıl alet edildiği Ataşehir Mimar Sinan Camisi, Çamlıca Camisi ve daha inşasına başlanmayan Taksim Camisi örnekleriyle sergilendi.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.