Bakırköy Kadın Cezaevi'ndeki tutukluya getirilen Che afişi, resim bir 'aile üyesine ait olmadığı için' verilmedi. Kâğıt maskeye de "Değişik kimliğe bürünmek için kullanabilir" denilerek el konuldu.
Radikalden İsmail Saymazın haberine göre, Bakırköy Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan Sultan Işıklıya, arkadaşları tarafından gönderilen bir kâğıt maske, Che Guevara afişi, Yılmaz Güney ve şair Hasan Hüseyin Korkmazgilin fotoğraflarının bulunduğu kartpostallar sakıncalı bulundu. Cezaevi idaresi, ipçikle kulağa geçirilen kağıt maskeyi Hükümlü kimliğini gizlemek için ya da değişik kimliğe bürünmek için kullanılabilir diye yasaklarken, Chenin afişine ve bir konser fotoğrafına ise Ancak aile fertlerine ait olanlar içeri sokulabilir diye el koydu.
Yasadışı DHKP/C adına eylemlere katıldığı iddiasıyla tutuklanarak, Bakırköy Kadın Cezaevine konan 24 yaşındaki Sultan Işıklıya, geçen yıl 18 Eylülde bir grup arkadaşı tarafından hediye gönderildi. PTT kanalıyla gönderilen zarfa cezaevi idaresi el koydu. Yapılan incelemede zarftan çıkan sakıncalı materyaller:
Bir arkadaş grubunu gösteren fotoğraf
2 adet kafaya geçirilmeye yarar lastik ipçikle yapılmış, göz kısımları oyulmuş, yüze takılmaya yarar maske
İdil Kültür Merkezinin tiyatro, fotoğraf ve sinema çalışmalarını gösteren takvim
Che Guevara afişi
Üzerinde Yılmaz Güney ve şair Hasan Hüseyin Korkmazgilin resmi ve şiiri olan birer kartpostal
Bakırköy Adliyesi önünde konserde çekilmiş ve TAYAD standının görüldüğü fotoğraflar
Kâğıt maskeyle gizlenebilirmiş Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu; maske, fotoğraf, kartpostal, afiş ve takvimin Işıklıya verilmemesini kararlaştırdı. Işıklı karara itiraz etti. Bakırköy İnfaz Hâkimliği, 12 Şubat 2014te yaptığı değerlendirmede, Işıklının itirazını reddetti. Kararda; yönetmeliğe göre, kişinin ancak aile fertlerinin resimlerini bulundurabileceği belirtilerek, kime ait oldukları bilinmeyen A4 ebadındaki resimler ile Che Guevaranın afişi ve konser fotoğrafının bu kapsama girdiği savunuldu. Kararda, Kendi ailesine ait olmadığından verilmemesinde hukuka aykırı bir yön olmadığı ileri sürüldü. Yılmaz Güney ve Hasan Hüseyin Korkmazgilin fotoğrafları ve bir şiirinin bulunduğu kartpostalların sakınca oluşturabileceği, kâğıt maskenin ise Hükümlünün kimliğini gizlemek için ya da değişik bir kimliğe bürünmek için kullanılabileceği iddia edildi.
Sultan Işıklı, yazdığı mektupta uygulamayı eleştirdi. Cezaevinde Korkmazgilin kitaplarını okumak mümkün olduğu halde kartpostalının yasaklanmasına anlam veremediklerini kaydetti. Kim oldukları belli değil denilerek, şahsi fotoğraflara yasak konduğunu ifade eden Işıklı: Tuhaf olan şu ki, hem kim olduklarını bilmiyorlar, hem de ailem olmadığına karar verip resimlerimi vermiyorlar. Tüm ailemle ne zaman, nasıl tanıştılar, belirsiz! Keyfilik bu ya, aile ve arkadaş fotoğrafı yasak değilken ve hapishanede fotoğraf çektirebiliyorken, resimler verilmiyor diye yazdı. Işıklı kâğıt maske yasağına ilişkin, Yüksek güvenlikli hapishaneden kaçabilirmişiz! Maskeyle neler yapabilirmişiz de haberimiz yokmuş dedi.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.