[size=2]Türkiye'de AKP karşıtı ve kürt siyasalından bağımsız örgütlenmeler var. TKP böyle bir partiydi. Bölünmeden sonra ortaya çıkan KP ve TKH böyle partiler. Seçim öncesinde kürt siyasalı ve CHP'ye birleşme çağrısı yapsa da ÖDP de böyle bir parti sayılabilir. Bu partilerin doğru bir siyaset içinde olduğu söylenebilse de kitleselleşme konusunda gerçek bir atılım yapamamaktadır. Bence örgütlenme konusunda sadece doğru bir siyaset izlemek yeterli olmuyor. Sosyalist partilerin sayıca fazlalığı hepsinin de yanlış bir siyaset izlediği şeklinde yorumlanamaz. Sosyalist partilerin izlediği siyasette hiç mi doğru bir yan yok. Hepsi mi yanlış? Kitle kazanamıyorlarsa bunun başka bir nedeni omalı. Bana göre bunun nedeni Türkiye'de sosyalist mücadelenin Avrupa'ya göre çok geç tarihi olmasından. Zaman içinde bu konudaki zorluklar aşılacaktır.
Dayanışma arkadaşın katkısı için ayrıca teşekkür ederim.
Kısaca Dayanışma arkadaş zaten böyle bir politika var ama yine yeterli olmuyor demekte.
Yeni bir yazı ekledim BHH üzerinde eleştirleri biraz daha BHH masaya yatırarak analizine ihitiyacı var .Yani o yazıda BHH ayrıca tartışabiliriz. Evet BHH de de zaaflar ortaya çıktı ama bu BHH tümü zaaflı demek bence doğru değil. Aktörlerinin zaafı desek yerine oturur.Yoksa BHH taban kitlesinin sunduğu politika , izlenen poltikadan daha ileri olmuştur.Neyse...
Ayrıca Helvacının yazısındaki sosyalistler üzeründe ki genel değerlendirmeye katılıyorum Yani Stratejik hatta konusuna ... Kim yaptı bunu ?Kimler? Eğer bir batakta isen o batağın çamurları mutlaka sana da bulaşır.
Türkiye sosyalistleriKürt sorunuyla batak içine çekilmiştir ve bu batağa saplananlara ve batağı oluşturanlara karşı radikal tutum marjinal kalmanı sağlayabilir. Bu anlamda batağa doğru evrilenlere belli bir dönem yumuşak politikalar da izlenebilir ki izalnmişti. Tıpkı Kemalizme karşı izlenen politika gibi ya da CHP nin sol kanadına izlendiği gibi. .
Ancak belli bir zaman evrim sonrasında poltikan radikaleşmek zorunadır. (Helvacı gibiler sosyalistlerin daha baştan böyle poltika izlenmelidir diyen tarafta olduğunu biliyorum )
Esasında BHH bu radikaleşmenin ortaya çıkmaya başlamasından başka bir şey değildir.
Kürt siyasalının BHH karşı takındığı sert tutumun altında bunun olduğunu devrimci sosyalist poltikadan nasibini almış olanlar bilirler.anlarlar. Burada sadece tartışma daha zamanı değil yada şimdi değil tarzında olabilir ki bazı siyasi duruşlar mesela Halk evleri gibi buraya yatmaktadır.
Daha fazla uzatmadan ben son 6-7 yıldır Kürt siyasalına devrimci sosyalistlerin radikal tavır alamadıklarından ve bu yumuşak poltikasından sürekli rahatsız olan taraftayım. Ve sosyalistlerin kürt siyasalına karşıt ,kendi ulusal sorun olmak üzere Türkiye toplumsal sorunlarının çözümü konusunda tavır tutum almasını savunan tarafta oldum. Yani sosyalistler sosyalist ve devrimciliklerini ortaya koyamadıklarından kitlelerle bağ kuramadığıan inanlardanım. Kısaca Masaya yumruğunu vurmayan sosyalistler olduğundan Toplumlarla ilişki kuramadığını düşünenlerdenim.
Şu forum sayfalarına bakın . Mesela Hakkı arkadaşın Kürt sorununa ilişkin kaçtane net karşıt altarnatif sunan yazısı vardır. Hakkı ve bunun gibi bir sürü arkadaşların yazıları Kürt sorunu ateşten top gibi görüp hep uzak kalmayı içerir. Bu tek hakkı arladaş için geçerli değildir ,genel anlamda kalemi güçlü olan ,ağzı laf yababilen sosyalsitlerin durumudur. Ama bunun yanında sosyalizmin 80 yıllık mecrasında oluşan eksikliklere kürt siyasalına hizmet edercesine kova ile su taşırlar. Ve bazı arkadaşlar bundan şikayet eder nerde ise sürekli sosyalizmin sorunlarını gündeme taşıdıklarından dolayı ne sosyalist nede komünistliklerini bırakırlar .
dayanışma arkadaş şunu iyi bilir benim gibilerde Hakkıyı savunmak zorunda kalır. Evet sosyalizmin sorunlarına kafaya takacaklarına Türkiyede toplumsal örgütlenmenin neden olmadığına bu arkadaşlar kafaya takmaya başlayınca karşılarına Kürt siyasalı çıktığından ve Kürt siyasalının Türkiye sosyalistleri içinde papüleritesi hüküm sürmesinden bu arkadaşlar Türkiye toplumsal örgütlenme eksikliğini sosyalistlerde aramaktalar. Tıpkı Kürt siyasal kesimin dediği gibi '' beceriksiz adamlarsını be,yenildiniz , 40 yıldır da bir bok yapamıyorsunuz ? '' gibi söylemleri bu arkadaşlarda görürüz yada bu söylemleri desteklerler. Elbette bunu yenilik adına yaparlar ,ya da kafa yorulması adına. Esasında eski TKP li arkadaşlarda bu duygusal yoğunluk hayli fazla .Bunu nedeni ise bence tüm geleceklerini SSCB ye bağlamaları ve onun yenilgisiyle sosyalist anlayışta stratejik yanlışların bulunduğuna inanmaları .Bana göre ise suç sosylizmde değildir .her ülkede uygulaması farklı olacak sosyalist anlayış uygulamalrındadır. Bizde bunun yaşayabiliriz. Bu sosyalist anlayışta yanlışlığın olduğunu göstermez. Sosyalizmsistem olarak dünyada cocukluk evresini yaşamakta olduğunu unutmayalım. geri ileri gidişler olacaktır. Mesela komboçyada çok ileri oldu,adamlar nerede sosyalism dışında düşünen ki o sosyalizmde kendi kafalarında ki sosyalizmdi,kafa uçurmaya başladılar allahtabn viyatnam işe girdi de toplumu kurtardı yoksa tüm halkı kesecekti adamlar
Bu ileti en son owert
tarafından 30.11.2015- 05:25 tarihinde, toplamda 4 kez değiştirilmiştir.
Hayatımda hiç yapmadığım şey sosyalistlere küsmektir.
Geçimişte TKP deki İşçinin Sesi Atılımcı ayrılığın da ben İşçinin Sesi tarafında kaldığımda Atılımcılara küsmedim Daha önceleri TKP halkın Kurtuluş kavgası veya TKP .Dev-Yol kavgalarında da karışımda olan arkadaşlara küsmedim Bazen onlar benle konuşmadı ben o davaranışta ısrarcı olmadım.
Bu günde Kürt siyaseti peşinde koşan devrimci arkadaşlara küsmüyorum. Onları anlamaya çalışıyorum hep derim kendin özne olmadın mı başka bir öznenin peşinden gidersin.Kürt siyaseti peşinden giden devrimciler için böyle düşünüyorum Onun için devrimcilerle Kürtleri ayırıyor farklı bakıyorum.
Kürtleri yaptıkları siyasetinde haklı bulduğum çok yer var. Belki bende Kürt olsa idim onlarla birlikte olurdum.
Marx ın şu sözü çok hoşuma gider sonucu bu cümleyi anlamak belirleyeceğini düşünüyorum.. Çok kullanırım hepiniz bilirsiniz -İşçi sınıfı ekmeği için değil onuru için savaştığında devrimcidir-Buna benzer bir sözü Romalılarla kavgaya giren Köle Startakusta da duydum.
Ben kürt siyasetini böyle düşünüyorum onur davası. Onursuzlaştırılmak istenen (Kürtler) halk.
Bu forumda sosyalistler içinde tartıştığımda Sovyetler Birliğini çok eleştirdim bazıları çok kızmasına rahmen daha eleştireceğim Ama bir anti sovyetçinin eleştirisini sosyalizm karşıtı olarak görürüm ve ona hiç izin vermem.
Ve bunu bir kaç formda yaptım burda da yaptım.
Bunu neden yazma gereği gördüm belki kendimi anlatmak istedim belki de bana karşı çıkışları anlamsız bulduğum için.
Türkiyede sosyalistlerin örgütlenmekteki ihtiyaçlarını düşünmeleri beni çok memnun etti ve heyecanlandırdı bende fikrimi söyledim Bulunduğum yerde bazı arkadaşlara fedekarlık yapacağımıda anlattım
Çünkü zafer görmek istiyorum. Hiç bir sosyalist örgütün düşmanı değilim. Haziran hareketinden umutlu değilim keşke yanılsam.
Biz geçmişte gecekondularda hukuku sağlıyorduk Bu gün bu hukuku dinciler tarikatlar cemaatler sağlıyor. Bizim terk ettiğimiz mekanları onlar kaptı.
Bizimle dalga geçiyor, o aşağılıklar solcular elit semtlerdeler diye. Haksızda sayılmaz.
Evet SB nin yıkılışı biz çok etkiledi ama kendimize gelmeliyiz.
Bana göre komünistler .Öncelikle yerel olmalı enternasyonel ilişki kurmalı bilgi küresel olmalı ve şu probagandayı yapmalı en güçlü kapitalist ülkede devrim beklentisi. Oralar da çıkabilecek bir siyasi krizin bizim gibi ülkeleri çok etkileyeceğini düşünüyorum.
İşçi sınıfı örgütlerine dönmeli onların kavgasını tıpkı kürtlerde olduğu gibi onur kavgasına dönüştürmesinde ön ayak olmalı.
Kendine güvenmeli umutlu olmalı umut vermeli. Bazen çıkmaza girdiğimde Lenin okuyorum bazen zekasına hayran bazı yazılarına gülerek bazı da haksızlık yaptığını düşünüyorum özellikle R. Lüxenburg a. Ama mükemmel bir devrimci mükemmel bir öğretmen biz ne kadar öğrenciyiz bunu 12 eylül öncesi kanıtladık.
Ben kimse ile kavgalı değilim eleştirilerime devam edeceğim birilerini kızdırsam da.
Belirsizlikten sağlıklı bir gelecek çıkartmak pekâlâ mümkündür. Bulamadıkları istikrarın hayalini egemenlere bırakalım. Biz işimize bakalım. Aydemir Güler.
Aydemir Güler daha belirsizliklerin içinden çıkamamış durumda.
Bense hedef gösteriyorum. Stareteji belirliyorum. kime ne kadar dost kime düşman olunmasını söylüyorum iki yazıyı da oksunlar hangisi daha net ifadelerle anlatılmaktadır.
Bence belirsizlikten çıkılmalı Dünya hiç bir dönem bu kadar derin kriz yaşamadı Ne 1871 de ne 1917 de nede 1940 ta.
Aydemir Güler bir dünya savaşından söz ediyor bense savaş var devam ediyor diyorum Dünya artık 1945 te yaşadığı biçimde dünya savaşı yaşamayacak eğer yaşarsa bu dünyanın çöküşü demektir.
Devrimin ve zaferin tek adresi var onur savaşı. Unursuzlaştırılanların isyanı komünistlerin isyandaki öncülüğü.
Owert arkadaş, kürt hareketine benim kadar radikal çıkış yapan biri yok diyorsun, haklı olabilirsin. Ancak bu forumda kuyrukçu hareketlere de eleştiriler yöneltildiğini biliyor olmalısın. Kürt hareketine eleştiri yöneltmek ve kuyrukçu siyasetlerle araya mesafe koymak da kitle kazanmak için yeterli olmuyor. Türkiye'de solun önüne engel olarak çıkanlar sadece kürt hareketinin izlediği siyaset değil ki. Liberal solun sola verdiği zararları da görmek lazım. Forumlarda kendilerini marksist veya komünist olarak görüp kürt hareketine yedeklenenler Hakkı'nın yaptığı gibi komünist ideolojiye karşı çıkıp bu konuda komünist ideolojiyle ilgisi olmayan şeyleri savunanlar da sosyalist ideolojiye zarar veriyor. Karşı çıkılacak olan şey sadece kürt hareketi değil, bunların hepsine karşı çıkılmalı. Forumlarda bu kesimlerin hepsinin yazılarına rastlıyoruz ve bu kesimler sol düşünceye zarar veriyorlar.
BHH gezi direnişi sonrasında ortaya çıktı. Çıkış nedeni doğruydu. Şansızlığı seçim sürecine girilmiş olmasıydı. Yönetimden çatlak sesler çıkması, HDP ve CHP'nin desteklenmesi gibi çağrıların yapılması bence onu da işlevsiz bir hale getirdi. BHH kurulmasaydı geziye katılanlar oylarını zaten bu iki partide toplayacaklardı. BHH bu kararıyla kendini işlevsiz bir hale getirdi. Şimdi CHP veya HDP'ye gidenleri tekrar kendi bünyelerine nasıl alırlar, bu yönetim biçimiyle nasıl ileri doğru hamle yaparlar, bilmiyorum. Bana zor geliyor.
Hakkı'nın yaptığı gibi komünist ideolojiye karşı çıkıp bu konuda komünist ideolojiyle ilgisi olmayan şeyleri savunanlar da sosyalist ideolojiye zarar veriyor.
Çok doğru tesbit Sn Dayanışma.
Ben komünist idolojiye karşı çıkıyorum çünkü Anarşist değilim
Komünizm tarihsel mataryalizm de bilimsel olarak gidilmesi gereken yoldur. İdoloji ile ilgisi anarşizmdir.
Komünizme varılabilmesi için onun için savaşım gerekmektedir kendiliğinden varılabilecek süreç değildir. Eğer özneler savaşımlarını onur savaşına yükseltmezse komünizm sadece hayallerde kalır insanlık birer robota döner.
Hakkı'nın yaptığı gibi komünist ideolojiye karşı çıkıp bu konuda komünist ideolojiyle ilgisi olmayan şeyleri savunanlar da sosyalist ideolojiye zarar veriyor.
Çok doğru tesbit Sn Dayanışma.
Ben komünist idolojiye karşı çıkıyorum çünkü Anarşist değilim
Komünizm tarihsel mataryalizm de bilimsel olarak gidilmesi gereken yoldur. İdoloji ile ilgisi anarşizmdir.
Komünizme varılabilmesi için onun için savaşım gerekmektedir kendiliğinden varılabilecek süreç değildir. Eğer özneler savaşımlarını onur savaşına yükseltmezse komünizm sadece hayallerde kalır insanlık birer robota döner.
İşte böyle owert arkadaş, canımız sıkıldığı için Hakkı'ya sataşıyor değiliz, bu saçmalıklarla kafa bulandırdığı için ve sosyalist ideolojiye aykırı şeyleri sosyalizm adına söylediği için onu eleştiriyoruz. Kürt hareketini eleştirelim ancak Hakkı ve Hasan Karataş gibi neyi savunduğu belli olmayanları da eleştirebilmeliyiz. Bunu yapabildiğimizde sosyalistlerin doğru bir yerde durmasını sağlamış oluruz.
Şu forum sayfalarına bakın . Mesela Hakkı arkadaşın Kürt sorununa ilişkin kaçtane net karşıt altarnatif sunan yazısı vardır. Hakkı ve bunun gibi bir sürü arkadaşların yazıları Kürt sorunu ateşten top gibi görüp hep uzak kalmayı içerir. Bu tek hakkı arladaş için geçerli değildir ,genel anlamda kalemi güçlü olan ,ağzı laf yababilen sosyalsitlerin durumudur. Ama bunun yanında sosyalizmin 80 yıllık mecrasında oluşan eksikliklere kürt siyasalına hizmet edercesine kova ile su taşırlar. Ve bazı arkadaşlar bundan şikayet eder nerde ise sürekli sosyalizmin sorunlarını gündeme taşıdıklarından dolayı ne sosyalist nede komünistliklerini bırakırlar .
dayanışma arkadaş şunu iyi bilir benim gibilerde Hakkıyı savunmak zorunda kalır. Evet sosyalizmin sorunlarına kafaya takacaklarına Türkiyede toplumsal örgütlenmenin neden olmadığına bu arkadaşlar kafaya takmaya başlayınca karşılarına Kürt siyasalı çıktığından ve Kürt siyasalının Türkiye sosyalistleri içinde papüleritesi hüküm sürmesinden bu arkadaşlar Türkiye toplumsal örgütlenme eksikliğini sosyalistlerde aramaktalar. Tıpkı Kürt siyasal kesimin dediği gibi '' beceriksiz adamlarsını be,yenildiniz , 40 yıldır da bir bok yapamıyorsunuz ? '' gibi söylemleri bu arkadaşlarda görürüz yada bu söylemleri desteklerler. Elbette bunu yenilik adına yaparlar ,ya da kafa yorulması adına. Esasında eski TKP li arkadaşlarda bu duygusal yoğunluk hayli fazla .Bunu nedeni ise bence tüm geleceklerini SSCB ye bağlamaları ve onun yenilgisiyle sosyalist anlayışta stratejik yanlışların bulunduğuna inanmaları .Bana göre ise suç sosylizmde değildir .her ülkede uygulaması farklı olacak sosyalist anlayış uygulamalrındadır. Bizde bunun yaşayabiliriz. Bu sosyalist anlayışta yanlışlığın olduğunu göstermez. Sosyalizmsistem olarak dünyada cocukluk evresini yaşamakta olduğunu unutmayalım. geri ileri gidişler olacaktır. Mesela komboçyada çok ileri oldu,adamlar nerede sosyalism dışında düşünen ki o sosyalizmde kendi kafalarında ki sosyalizmdi,kafa uçurmaya başladılar allahtabn viyatnam işe girdi de toplumu kurtardı yoksa tüm halkı kesecekti adamlar
Sn.owert;
Siyasetlerini Kürt Ulusal Hareketi'ne yedeklenerek sürdürmeye çalışan parti ve örgütler dışında, sözde sol-sosyalist forumlarda gördüğümüz kuyrukçu solcuları bir kenara ayırdığımızda sol siyaseti düzen partilerinden bağımsız bir biçimde götürmeye çalışan parti ve örgütlenmeler kürt hareketine eleştirel yaklaşabiliyorlar. Belki bu yayınlara ulaşamadığımız için bu tür eleştirel yorum ve çalışmalardan pek rastlayamıyor olabiliriz. TKP baştan beri bu tutumunda ısrar etti, bölünme yaşandıktan sonra HTKP EMEPleşme yolunda adımlar atarken Komünist Parti aynı çizgide ısrar etti-ediyor. HTKP'den ayrılan TKH de bağımsız sosyalist siyasette ısrarını sürdürüyor. Bu konuda umutsuz olmaya hiç gerek yok. Türkiye'de Marksizm Leninizm'i rehber edinmiş, düzen solu ile ilişkisini ''asgari'' düzeye indirmiş ve bağımsız sosyalist bir doğrultuda sınıf mücadelesini yükseltmeye çalışan komünistler var. Ellerinden geleni de yapıyorlar.
Kürt hareketi elbette eleştirilmelidir. Bağımsız sosyalist doğrultu kürt hareketi ile eleştirel bir dayanışma içinde olmalıdır. Sağa dönük her hamlesine, her siyasetine ağır eleştiriler de yöneltilmelidir. Emperyalizm karşısındaki boyun eğen ve kabullenen siyasetlerinde, daha da ötesi ''Biji Obama'' anlayışına, ABD ve AB emperyalizmine yollanan ''çözümde hakem'' mesajlarına temelden karşı çıkılmalıdır. Ama burada bir başka önemli noktayı da gözden kaçırmamak gerek. Kürt ulusal hareketi hiçbir zaman ''düşman'' kategorisine de sokulmamalıdır. Böyle bir şey yok. Kürt ulusalcılığı doğrusu ve yanlışı ile onlarca yıldır mücadele veriyor. İnsanlarını kaybediyor, gencecik kürt gençleri bir yığın yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşamlarını yitiriyor. Böyle bir harekete karşı milliyetçi kutba savrularak ötekileştirici tarzda eleştiriler de yöneltilmemeli. Böyle bir konumlanışın da yanlış olduğunu düşünüyorum.
Benim çok daha önemli gördüğüm konu Kürt Ulusal Hareketi'ne yedeklenmeyi solculuk sayan ve 80 öncesinde siyasetin neresinde bulunursa bulunsun 80 sonrasında kürt hareketinin yükselişe geçmesiyle birlikte bu hareketin etki alanı içine girmiş ve kuyrukçu olarak nitelediğimiz kişi ve odaklaradır. Kürt hareketine yöneltilebilecek eleştirilerin çok daha fazlasını, çok daha yoğun bir biçimde bu kişi ve odaklara yöneltebilmeliyiz. Asıl sorun burada yatıyor. Sözde sol-sosyalist forumların sosyalist mücadeleye en büyük zararları da böyle bir konumlanış içinde bulunmaları ve bu konumlanışın sol-sosyalist bir konumlanış olduğuna inanmaları ve sonuçta kuyrukçuluğun solcu olmanın gereği olduğu yönünde algı yaratan bir odağa dönüşmeleridir. Hatırlarsınız, foruma yeni kaydolan bir arkadaşın daha ilk yazısında '' Sanalda SF, SP ve EF varken size ne oluyor, neden forum açıyorsunuz?'' şeklindeki garip yakınması hep bu algının zihinlerde yarattığı tutsaklıktan kaynaklanıyordu. Evet, asıl problem burada yatıyor ve kırılması gereken algı da budur.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.