Meclis Genel Kurulunda toplantı yeter sayısı sağlandı. Meclis Genel Kurulu açıldı. Muhalefet milletvekilleri, fezlekelerin okunmamasına tepki gösteriyor. Meclis'te tartışmalı oturum sürüyor.
Meclis'te gergin fezleke oturumu/Güncelleniyor
TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakanın fezlekelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Oylamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından AKP'liler de Genel Kurul Salonuna girdi.
Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, birleşimi açtıktan sonra CHP'nin yaptığı başvuru üzerine olağanüstü toplanıldığını belirterek, elektronik cihazla yoklama yaptı. Bu sırada CHP, MHP, BDP ve HDP milletvekilleri sisteme girerken, Genel Kurul salonunda bulunan AKP milletvekilleri ise sisteme girmedi. Bu sırada sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı'na pusula gönderdi.
Yoklama için 5 dakika süre tanınmasına rağmen, pusulalar nedeniyle sonucun açıklanması uzun sürdü.
Yakut, pusula gönderen milletvekillerinin ismini okuyarak Genel Kurul'da olup olmadığını kontrol etti. Bu sırada bazı milletvekillerinin itirazı üzerine, Yakut, "15 mükerrer pusula var, niye itiraz ediyorsunuz? İsim okumadım" diyerek toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündeme geçti.
İşte Meclis'te dakika dakika tarihi fezleke oturumu.. Güncelleniyor...
Hasip Kaplan konuşuyor: "Bizim fezlekelerimiz jet hızıyla Meclis'e geliyor. Onlara gelince sorun yok, bize gelince bölücülük. Kunta Kinteler'i, zencileriyiz Meclis'in."
CHPLİ AKİF HAMZAÇEBİ: Konu çarpıtmaya gerek yok. Türkiye 17 Aralıktan beri olağanüstü bir dönem yaşıyor. Halkın gündemi değişti. Bir soruşturma dosyası, bir dinleme kaydı her gün yayınlanıyor.
Fezlekeler bugün de Meclisin bilgisine sunulmadı. 17 Aralıktan bugüne kadar CHP olarak fezlekenin Meclise intikal etmesini bekledik.
Gazete haberleriyle Meclis önergesi verilmez. Bütün delillerin parlamentoya sunulması gerekir.
Bakanlar hakkındaki Meclis soruşturma önergemiz Meclis Başkanlığına verilecektir.
AKPnin vereceği yangından mal kaçırmak gibi Meclis önergesi olmayacak bizim vereceğimiz.
Bozdağ, şöyle konuştu: Genel görüşme önergesini incelediğimiz zaman bası hususların öne çıktığını görüyoruz. Birinci nokta bu fezlekelerin TBMMye ulaşıp, milletvekillerinin bilgisine sunulmasının, bir dizi idari işlemlerle engellendiği iddiası yapılmaktadır.
Baktığınız zaman soruşturma kapsamında, sayın bakanlarla ilgili bir takım hususlar gündeme gelince, dosya Adalet Bakanlığına gönderiliyor. Bu tarihten sonra Adalet Bakanlığı bu dosyayı 26 gün sonra iade etmiştir, basında bir takım açıklamalar yapılmış 45 gün bakanlıkta bunun bekletildiğine ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Bu gerçek dışıdır.
Görevde bulunan veya görevden ayrılan başbakan ve bakanlar hakkında, bakanların görevleriyle ilgili olarak yapılan şikayet ve ihbarların ancak anayasanın 100ncü maddesine göre işleme tabii tutulacağı, belirtilen şartlarda oluşmadan TBMMye intikal ettirileceğine dair yasal bir dayanak bulunmadığı, bu tür evrakın doğrudan TBMM Başkanlığına gönderilmesi hükmünü ifade ediyorum.
Bakanlığın buradaki görevin sadece postacılıktır. Bu evrakın içerisine bakması mümkün değildir. Biz bunu iade ettik. Bakarsanız esasında cumhuriyet savcılığın yazısına, 2006daki genelgeye atıf yaparak gönderiyor. Burada usule aykırı bir işlem yok. Biz geldiği gibi göndermiş olsaydık bu sefer de başka şeyler söylenecek. Niye onu yapmadınız, niye bunu yapmadınız? Bu tartışmaların bir faydası yok. Yürürlükteki mevzuata uygun mu değil mi? Bizim yaptığımız işlem doğrudur. Diğer bir husus bakın bakanlarla ilgili hususlarda Meclisi harekete geçirme görevi savcılara ait değildir.
BOZDAĞ KONUŞUYOR Verilen aranın ardından hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı.
MECLİS TV YAYINI BİTİRDİKTEN SONRA MI?
Meclis Başkanvekilinin oturuma sık sık ara vermesi de tartışma konusu oluyor.
CHP Millletvekili Sabahat Akkiraz, "Ara vermelerin nedeni saat 19.00 da meclis tv yayını kesildikten sonra görüşmelere geçmek...Korku bacayı sarmış..Korkunun altında kalacaklar" diyor.
Oktay Vural'ın "Biraz önce ifadelerim konuşmam Meclis TV tarafından kesilmiştir. Evet kesilmiştir. Bu kesintiyi yapan bürokratlar hakkında işlem yapmanızı istirham ediyorum. Alo Fatih hattı mı var?" dediği duyuldu.
Bir milletvekili "Alo Sadık hattı mı var burada?" dedi.
Oturuma 5 dakikalık ara verildi.
Sadık Yakut: Usul tartışmaları sonrasında başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmamıştır.
HDP'YE SÖZ YOK HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Başkanvekili Yakut'ta söz istedi. Ancak Yakut, genel görüşmede söz vereceğini belirterek talebi reddetti. Kürkçü ayağa kalkarak karara tepki gösterdi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılıcaktır. Aslında Canikli şunu demek istiyor: 'Bu fezleke okunursa biz duman oluruz. Korkmuyorsanız gelin bunları inceleyelim, soruşturalım"
KAPLAN: BURASI SEÇİM MEYDANI DEĞİL BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan: Kamu vicdanı karşısında çırılçıplak olmak zorundayız. Burası seçim meydanı değil. Seçim meydanları savaş meydanına döndü.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: "Delilleri ortaya dökülmüş bir durum var. Ortada bir suç örgütü var bu suç örgütünün içinde 4 tane bakan var" dedi.
USUL TARTIŞMASI BAŞLADI Canikli:"Soruşturma daha bitmedi, iddianame aşamasına daha gelmedi. Buna rağmen hodri meydan diyoruz Bu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuralım diyoruz."
İlk sözü AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye verdi.
Sadık Yakut yaşanan tartışmalar üzürine TBMM'de usül tartışması açtı.
OKTAY VURAL KÜRSÜYE YÜRÜDÜ MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu sözlerin ardından kürsüye yürüyerek, "Siz darbecisiniz, gayrı meşru bir meclis başkanısız" sözleri tansiyonu yükseltti.
YAKUT: OKUNMAYACAK Verilen aranın ardından Sadık Yakut, CMUK'nın 157. Maddesi'ne göre fezlekelerin okunmayacağını söyledi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Soruşturmada gizlilik var, içerik okutulmayacak"dedi.
"HIRSIZ VAR" DEDİ, ARA VERİLDİ Meclis Başkanıvekili, fezlekelerin okunmamasına engel olarak "soruşturmanın gizliliğini" gösterdi. Bu sözlerin ardından tartışma çıkınca genel kurula ara verildi.
Oktay Vural'ın mikrofonun sesi kapandıktan sonra 'Hırsız var' dediği için oturuma 10 dakika ara verildiği öğrenildi.
AKP'Lİ CANİKLİ: "BİLGİ VERİLMESİN'' AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, fezlekelerde yer alan bilgilerin basına servis edildiğini belirterek, "Bilgilerin karartılması söz konusu değildir" iddiasında bulundu. Canikli, "bilgilerin gizli olduğunu" belirterek, okunmaması talebinin "hukuka uygunlukla ilgili olduğunu" öne sürdü.
Canikli şöyle dedi: "Bu bilgiler zaten şu anda tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bu dosyalardaki bilgilerin tamamı herkeste mevcuttur. Bunların milletvekillerinden kaçırılması, bu bilgilerin karartılması söz konusu değildir. Soruşturmanın gizliliği kalkmıştır. Fezlekelerdeki tüm bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması, CMK açısından sorun teşkil etmiyor ama ekli dosyalardaki bilgilerin gizliliği devam ediyor. Buradaki hassasiyet sadece çok açık hukuk kuralınını ihlal edilmemesinden kaynaklanıyor. Soruşturma Komisyonu kurulmasının talep edilmesi için ekli dosyaların gelmesine gerek yok. Her aşamada TBMM'de usulüne uygun şekilde Soruşturma Komisyonu kurulması halinde, yeterli imzanın bulunması halinde TBMM Başkanlığı'na iletilebilir. Bakanların da kendi talepleri doğrultusunda, arkadaşlarımız şu an imza topluyorlar. Bunlar önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Biz de bunların görülmesi, denetlenmesi için Soruşturma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Çünkü biz de milletvekillerinin komisyon aracılığıyla bu bilgilere ulaşmasını istiyoruz. Soruşturma Komisyonu kurulduğunda üye arkadaşlar, bu bilgilerin tamamına ulaşacaklardır, denetleyeceklerdir ve ona göre kararlarını vereceklerdir."
KAPLAN: DENETİME AÇILMALI BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan,BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti Grubu'nun eski bakanlar ile ilgili soruşturma önergesi vermeye hazırlandığını, muhalefetin de fezlekelerin denetime açılmasını istediğini ifade ederek, "Biz bu konuda tecrübeliyiz; 945 fezleke geldi, okundu. Kürtçe 'su ver' demişiz fezleke gelmiş. Bazıları kaplumbağa hızıyla geliyor, mehter marşı eşliğinde...Bazıları jet hızında Devlet bize mi çalışıyor kardeşim? Ama elhamdülillah bizimkilerde hırsızlık, yolsuzluk, cinsel saldırı, dolandırıcılık yok. Eşit okunmasını istiyoruz" diye konuştu.
HAMZAÇEBİ: MECLİS GÜNDEMİNE SADIK KALIN CHP Grup Başanvekili Akif Hamzaçebi de, Yakut'a, "Meclis gündemine sadık kalması" konusunda uyarılarda bulundu.
"Sayın başkan yapmış olduğunuz işlem hem anayasa, hem içtüzüğe aykırıdır" diyen Hamzaçebi, "Bizim olağanüstü çağrımızı siz okudunuz. İki bölümde oluşuyor, birincisi dört bakanla ilgili fezlekelerin okunması. İkinci bölüm de fezlekelerin Meclise intikalinde, genel kurulun bilgisine sunulmasında yaşanan gecikme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. İkincisi anayasamızın 98nci maddesinin birinci fıkrası açıktır. Meclis soruşturması milletvekillerinin bilgi edinme denetimlerinde biridir. Benim bir şeyimi yakalamış gibi araya girmenize gerek yok" dedi.
"Meclis soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis soruşturmasında TBMM genel kurulu, cumhuriyet savcılığının gereğini yapar. Baştan sona inceleme yetkisine sahiptir" ifadelerini kullanan Hamzaçebi "Burada 80li yıllardan örnek var. Başkanlık makamı, yapmış olduğu sunuşta, hem savcının talebini okuyor, hem de tetkike açılmasını ifade ediyor. 90lı yıllarda uygulama yine bu şekilde. 90lı yıllardaki çağrıyı yapan Hüsamettin Cindoruk, 2000 yıllarındaki çağrıyı yapan sayın Bülent Arınç. O da diyor ki, dosyaların milletvekillerinin takdir ve değerlendirilmesine sunulması, sıra 2010lu yıllara geliyor. Bir başka hukukçu başkan, hukuku katlederek milletvekillerin denetim hakkını elinden alıyor. Bir başka türlü karar verme imkanına sahip değildir. Bu bilgiyi saklama hakkına sahip değilsiniz. Aksi takdirde anayasaya karşı suç işlemiş olacaksınız" ifadelerini kullandı.
OTURUMU NEDEN MERAL AKŞENER YERİNE SADIK YAKUT YÖNETİYOR? Öte yandan Vural, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un TBMM Başkanı tarafından görevlendirilip görevlendirilmediğini sordu. Daha önceki oturumlarda bu görevlendirmelerle Başkanvekillerinin görev yaptığını belirten Vural, daha önce hazırlanan nöbet listesine göre, bu oturuma TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlık etmesi gerektiğini ifade etti.
Sadık Yakut ise 14 Mart'ta TBMM Başkanı tarafından hazırlanan görevlendirme yazısını gösterdi.
Oktay Vural ise nöbet listesinde bugün oturuma başkanlık etmesi gereken Meral Akşener yerine Sadık Yakut'un görev almasının nedeninin AKP genel merkezinde kararlaştırılan şekilde oturumu yönetmek olduğunu belirtti.
"GAYRI MEŞRU SUNUŞTUR" Muhaleffet millietvekilleri TBM Başkanı Yakut'a gündeme ilişkin sert çıkışlarda bulundu. MHPli Oktay Vural ve CHPli Akif Hamzaçebi fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanıvekili Yakut'a tepki gösterirek "Fezlekeleri görmek istediklerini" belirtti.
Oktay Bural, "Bu gayri meşru bir sunuştur. Bu bakımdan bundan önceki bütün sunuşlar Meclis soruşturması taleplerinin, Meclisin onda biriyle bundan önce başkanlığa gelen bakanlarla ilgili tezkerelerle ilgili nasıl ibareler kullanılmışsa aynı ibareler kullanılmasıdır. Sizin böyle bir yetkiniz yoktur. Sayın Başkan böyle bir şey olmaz. Milletvekillerinin tetkikine sunuldu ibaresinin Meclis Başkanlığına sunulması lazım. Bu sunuşunuzda, Meclis soruşturmasıyla ilgili fezlekesi gelen sayın bakanın hangi suçu işlediği, TCKnın hangi maddesine istinaden fezlekenin hazırlandığına ilişkin bir bilgi de yoktur. Bu sunuşunuz, bundan sonraki sunuş için de örnek teşkil edebilir. Milletten saklamayınız. Saklayacak bir şey yoksa, size gelen dosyayı biz de görmek incelemek istiyoruz. Görevinizi kötüye kullanmayın" dedi.
MECLİS'TEN NOTLAR *CHPli vekiller tam kadro geldi.
*CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurula katıldı. CHP Genel Başkanı, Genel Kurul Salonuna saat 15.00te girdi.
*MHP lideri Devlet Bahçelinin katılmadığı Genel Kurulda partisine mensup milletvekillerinin büyük bir bölümü salonda yer aldı.
*Başbakan Erdoğan da genel kurula katılmadı.
*BDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak olağanüstü toplantıya katılmadı. BDP ve HDPde yaklaşık 10 vekilin toplantıya katıldıkları görüldü.
*Bazı bağımsız vekiller de salonda yerlerini aldı.
*AKP'li vekillerin büyük bir bölümü Genel Kurulda yoklama yapılmadan önce kuliste bekledi. Genel Kurul Salonunda yaklaşık 10 AKP'li vekilin olması dikkat çekti.Yoklamanın ardından Genel Kurul Salonuna AKP'li vekiller de girdi.
*Bakanlar Kurulu sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler oturdu.
'YEMİŞİM SUÇUNU' DEDİ FEZLEKELERİ GETİRDİ CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi.
Fezlekenin orjinaline basına da gösteren Tekin, bunun suç olup olmadığı yönündeki soruları ise şöyle yanıtladı: ''Yemişim suçunu. Hırsızlık suç değil de bu mu suç. Eğer bu suçsa suç işliyorum''
Bakanlar hakkındaki iddiaların öyle gazete küpürlerinden, haberlerden kaynaklanmadığını da vurgulayan Tekin, ''Bu iddialar öyle gazete iddiaları değil, devletin savcısının iddiaları. İşte fezleke. Bakanlar Kurulu'nun üçte biri suç işlemiş. Türkiye'nin dış politikasını da tehlikeye atmış. Fotoğraflar, belgeler, paralar ortada. Sadece bir vicdan lazım'' dedi.
Hırsızlığı, yolsuzluğu dünyada bile duymayan kalmadı AKP hala mecliste okunmasını engellemeye çalışıyor. Pişkinliğin mecliste tavan yaptığı bir gün bu. Gidecekleri belli de bir gün daha olsa iktidarda kalıp nimetlerinden yararlanmak işlerine geliyor.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.