sovyetler Birliği'nden bahsedilirken sosyalizm değil reel sosyalistti deniliyor. ikisi arasında nasıl bir fark var. sosyalizm ile reel sosyalizm nedir, aralarındaki farklar nelerdir.
Bu ileti en son yura
tarafından 21.03.2014- 19:37 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Reel sosyalizm sosyalizmin uygulamaya koyuluş halidir. Doğruları ve yanlışlarıyla yaşanmış sosyalizm deneyiminin adına reel sosyalizm denmektedir.
reel sosyalizm sosyalizmin uygulamaya koyuluş haliyse neden reel sosyalizm deniliyor da sosyalizm denilmiyor. aradaki farkı soruyorum.
Her ülkenin farklı koşulları sosyalizm pratiğinin farklı şekillerde hayata geçmesine yol açabilir. Sovyetler Birliği sosyalizme çok geri koşullarda girmek zorunda kalmış, üç yıl süren iç savaş yaşamış, ardından ikinci dünya savaşıyla birlikte dünyada en fazla yıkım yaşayan ülke olmuştur. İlk defa sosyalizme geçmenin sorunlarını da yaşamıştır. Sosyalizmin bu koşullardaki pratiği kuram ile arasında bir farklılığın ortaya çıkmasına neden olmuştur. O farklılığı vurgulamak için reel sosyalizm kavramı kullanılmıştır.
reel sosyalizm sosyalizmin uygulamaya koyuluş haliyse neden reel sosyalizm deniliyor da sosyalizm denilmiyor. aradaki farkı soruyorum.
Sosyalizm denildiğinde aklımıza gelmesi gereken, siyasal iktidarın alınmasıyla başlayan bir kuruculuk dönemidir. Kapitalizmden komünizme uzanan bir yürüyüş. Bu uzun yürüyüşte hayata geçirilmesi gereken temel ilkeler var. Bunlar özel mülkiyetin ortadan kaldırılması, yöneten yönetilen ilişkisinin ve kent ile kır arasındaki çelişkinin ortadan kaldırılmasıdır. Komünizme varılma koşulları aşağı yukarı bunlardır. Sosyalist ideoloji bunların gerçekleştirilebilmesi için devlet denilen baskı makinasının sınıfsal özünün değiştirilip proleter diktatörlük halinde yeniden oluşturulmasını, kapitalist ekonominin kaotik yapısının sonlandırılıp planlı bir anlayışa geçilmesini ve olabildiğince, koşullar elverdiğince devletin sönümlenmesini sağlayacak sosyalist bilincin kitlelerde yer etmesini varsayar, önemser, ilkesel düzeyde savunur. Ama bütün bunların nasıl hayata geçeceği konusunda her ülkenin farklı nesnel koşulları da belirleyici olacaktır. Dolayısıyla sosyalizmin bu temel ilkelerinin hayata geçmesi her ülke koşullarından kaynaklanan farklılıklara da sahip olacaktır. Geçmişte de böyle olmuştur. İşte bu ayrımın da anlaşılması ve vurgulanması için reel sosyalizm kavramı türetilmiştir. Ve bence de uygun, anlamlı ve pek çok kavram kargaşasını ortadan kaldırabilecek nitelikte güzel bir kavramdır.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.