Dünya üzerinde bulunun tüm coğrafyalarda dalga dalga yayılan 68 İsyanının bayrağını en önde tuttu onlar. Üniversitede, amfilerde, kantinlerde ve sokaklarda yükselen sloganlara ve bağımsızlık haykırışlarına nefes oldular
BURAK BUTUR
1972, kızıla çalan bir sabahta haykırdı devrimci gençliğin 3 önderi. Ölüme de eyleme gider gibi gittiler. Bir devrimcinin nasıl ölüme gideceğini öğrettiler bizlere, sehpaya yürürken. Son nefesinde dahi mücadele etmeyi öğrettiler. Öyle önderler yetiştirdi ki Anadolu Denizler uğruna ölüme yürüyen Mahirleri, Mahirin öfkesini kuşanıp tetiğe basan İbrahimleri yetiştirdi. Yakın tarihe 3 fidan olarak geçtiler. Haziran İsyanında, ODTÜde ağaçlara sarılan gençler fidanlarını andılar her fırsatta. 68den günümüze Denizler yine en hızlısı hepimizin. Yol gösteriyorlar, omuz oluyorlar, güç veriyorlar. Milyonlarca yürek, milyonlarca yumruk onları anıyor, onlarla birlikte yürüyor emperyalizmin üzerine.
***
Dünya üzerinde bulunun tüm coğrafyalarda dalga dalga yayılan 68 İsyanının bayrağını en önde tuttu onlar. Üniversitede, amfilerde, kantinlerde ve sokaklarda yükselen sloganlara ve bağımsızlık haykırışlarına nefes oldular.
DENİZ GEZMİŞ
1947 yılında Ankara Ayaşta doğan Deniz, ailenin 3 çocuğunun ortancasıdır. İlk ve orta öğretimini Sivasta başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesine kayıt olur. THKP-C Lideri ve devrimci gençlik önderi Mahir Çayanda Haydarpaşa Lisesinde okumuştur. Deniz, 18 yaşına geldiğinde gençlik ve halk arasında ilgiyle takip edilen Türkiye İşçi Partisinin Üsküdar İlçe Örgütüne kayıt olur. Siyasi yaşamı TİP Üsküdarda başlarken ilk eylemine 31 Aralık 1966 yılında katılır. Kasım 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt olur.
İŞGALİN ÖNDERİ GEZMİŞ
12 Haziran 1968 İstanbul Üniversitesinin işgalinin önderlerinden biri olan Deniz, bu zamana kadar birçok kez gözaltına alınır. Devrimci gençlik içerisinde etkinliği artan ve ilgi çeken Deniz işgalden kısa bir süre sonra gerçekleşen 6. Filoyu protesto eylemlerinde Amerikan askerlerini denize döker. Bu eylemlerden dolayı 30 Temmuzda gözaltına alınırken bırakıldığı 20 Eylüle kadar öğrenci gençlik içerisinde çoktan önder sıfatını almıştır. Mahir Çayanla birlikte Kızılderede katledilen Cihan Alptekinle beraber Devrimci Öğrenci Birliğini (DÖB) kurmuştur. Tarihler 31 Mayıs 1969u gösterirken İstanbul Üniversitesinde işgal eylemi başlatılır, öğrencilerin önderi yine Deniz Gezmiştir. Polisin işgalci öğrencilere saldırmasıyla başlayan direnişte yaralanır ve kaldırıldığı hastaneden firar eder. Haziran sonunda hem eğitim hem de Filistinde yaşanan direnişe destek amaçlı El-Fetih kamplarına gider.
FAKÜLTEDEN İHRAÇ EDİLİR
Eylül'e kadar Filistin'de gerilla kamplarında kalan Deniz Gezmiş, 1 Eylül 1969'da, 10 Haziran'da "üniversiteyi işgal" ettiği gerekçesiyle Hukuk Fakültesi'nden ihraç edilir. Hakkında tutuklama kararının olduğu bu dönemde gazetecilere gizlendiği yerden demeçler verdi. 23 Eylül 1969'da Hukuk Fakültesi'nde olduğu sırada haber verilen polislerin de fakülteye gelmesi üzerine teslim olan Gezmiş, 25 Kasım'da serbest bırakıldı. Ancak Yıldız Devlet ve Mühendislik Akademisi'nde Battal Mehetoğlu'nun sağcılar tarafından öldürülmesinden sonra okulda yapılan aramada, ele geçirilen dürbünlü bir tüfeğin Gezmiş'e ait olduğu öne sürülerek hakkında yeniden tutuklama kararı alındı. 20 Aralık 1969'da yakalanan Gezmiş, kendisiyle birlikte tutuklanan Cihan Alptekin'le birlikte 18 Eylül 1970'e kadar tutuklu kalır.
THKO KURULUŞU
1970 yılının son çeyreğinde öğrenci gençlik hareketinden uzaklaşarak gelişen koşullar dolayısıyla silahlı mücadele yöntemini seçen Deniz, Ankarada bulunan Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan ve İstanbulda bulunan Cİhan Alptekinle beraber Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurar. 11 Ocak 1971 yılında Ankara İş Bankasının Emek Şubesi soygununa katılır. 23 Aralık 1970 Çarşamba günü, Ankara Hukuk Fakültesi önünde vurulan devrimci öğrencilerden İlker Mansuroğlunun 28 Aralık 1970 Pazartesi günü akşamı tedavi edildiği hastanede ölümü üzerine Dağcılar (Denizlerin grubu) , tepkilerini dile getirmek amacıyla yapacakları eylem için Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğini seçerler. Dağcılar, 29 Aralık 1970 Salı günü ABD Büyükelçiliği önündeki polis noktasının kurşunlanmasıyla başlayan eylemler dizisinin ardından 4 Mart 1971'de dört ABD'li askerin Balgat'taki Tuslog Tesisleri'nden kaçırılır. 04 Mart 1971 Perşembe günü yayınlanan bir bildiri ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun (THKO) varlığını duyururlar.
YAKALANIŞI
12 Mart 1971 faşist askeri darbeyle birlikte gençlik üzerinde artan baskılardan ve kır gerillası eylemleri için koşulların uygun hale gelmesinden dolayı Deniz Gezmiş yanında Yusuf Aslan ile beraber Sivasa gitmek için Ankaradan yola koyulurlar. 16 Mart 1971 günü motorla Sivasa gitmeyi planlayan önderler orada bulunan arkadaşlarıyla buluşup Malatyaya daha önce belirledikleri dağlara çıkmayı düşünürler. Sivas Şarkışla girişinde Denizin motoru bozulur ve ilçe merkezine kadar elleriyle iterek götürürler motoru. Kamyoneti bulunan bir kişiden yardım isterler. Motoru bagaja yükleme işinden sonra tam yola koyulacakken bekçiler Denizleri fark ederler. Kimlik kontrolü için bekçilerle birlikte karakola doğru giden Gezmiş ve Aslan havaya ateş açarak kaçmaya başlarlar. Şarkışla sokaklarında bekçilerle çatışma yaşanır. Bekçilerin açtığı ateşle yaralanan ve yürüyemeyen Yusuf, Denize kaçmasını ve kendisini merak etmemesini söyler. Gemerek tarafına doğru kaçan Deniz bir astsubayın arabasıyla kaçmaya başlar. Gemerek çıkışlarına barikatların kurulması sebebiyle ilerleyemeyen Deniz, ateşe ateşle karşılık vererek kaçmaya devam eder. Çukuru andıran bir yerden havaya ateş etmeye devam eder. Askerlere Ateş etmeyin, tamam çıkıyorum diye seslenir. Askeri araca bindirilerek Kayseriye oradan da dönemin İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlunun yanına getirilir. Menteşoğlu aklı sıra Denizle dalga geçmek için Sivasta ne aradığını ve nereye gittiğini sorar. Deniz sinirli bir ses tonuyla Devrime! der. Bakan Menteşoğlu haritadan Sivası göstererek; 'buradan mı gidiyorsun devrime' der. Deniz, Menteşoğluna Senin kafan almaz öyle şeyleri, göstereceğiz siz ve sizin gibilere, sizler güvenilir birer Amerikan uşaklarısınız diye bağırır. Bakanın Denizi rezil etme planı suya düşer. Kendisi rezil olmuştur.
Uzun süren mahkemeler sonucunda aslında kararı çoktan verilmiş oturumlar yapıldı. Salonlarda adaletin sadece yazıda kaldığı bariz belliydi. Denizleri sivil mahkeme değil askeri sıkıyönetim yargılıyordu. Denizin mahkeme heyetine Size güvenimiz yoktur demesi alınan tavrı açıklar nitelikte.
SONSUZLUĞUN DERYASINDA BİR ÖNDER
5 Mayıstan çıkıp 6 Mayısın ilk saatlerine girdiğimiz sıralarda cezaevinin koridorlarında pırangaların sesleri duyuldu Deniz kendini bu ana çoktan hazırlamıştı. Eyleme gider gibi gideceğim diyordu Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde Yusuf Aslan ile birlikte saat 01.00-03.00 saatleri arasında idamı infaz edildi. Denizler Türkiye halklarının bağımsız mücadelesinde önder oldular. Deniz hayatının son anına dek kavgasını savundu. Son sözlerinde şöyle haykırdı egemenlerin yüzüne karşı; Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizmin yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler."
***
YUSUF ASLAN
Yusuf, 1947 Yozgat doğumludur. İlk ve orta öğrenimi Yozgatta muhafazar eğilimlerin güçlü olduğu bir yerde okumuştur. 1966 yılında ODTÜye girer ve sosyalist fikirlerle tanışır. İlk olarak ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübüne giren Yusuf daha sonra DEV-GENÇ üyesi olur ve çalışmalarına hızla devam eder.
1969 yılında Filistine El-Fetih kamplarına gider. Burada bir yandan İsraile karşı savaşırken bir yandan da uçak ve helikopter eğitimi alır. Yusuf, arkadaşlarının anlattıklarına göre ulaşım araçlarında (otomobil, motor vb.) oldukça bilgili ve yeteneklidir. Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivaş Şarkışla'da yaralı olarak yakalanır. 6 Mayısta sabaha karşı biyolojik yaşamına idamla son verilir.
Fikirleri ve mücadelesi ise Türkiye sosyalist hareketine örnek olmuştur. Yusuf idam sehpasında karanlığı yırtan sesiyle şunarı söyler; Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerikanın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!
HÜSEYİN İNAN
Hüseyin 3 fidanın en genciydi. 1949 yılında Sivasın Gürun ilçesine bağlı Bozhüyük köyünde doğar. İlk ve ortaokulu Pınarbaşında, liseyi ise Kayseride okuduktan sonra 1966 yılında ODTÜ İdari Bilimler Bölümüne üye olur. Aynı dönemlerde Sosyalist Fikir Kulübü, Dev-Genç ve TİPe üye olur ve aktif siyasi yaşamı başlar. Devrimci gençliğin artan anti-emperyalist eylemlerinin öncüsü oldu. Köylülerin feodal ağalara karşı başlattığı toprak işgallerine yerinden destek vererek kır mücadelesiyle ilgili ilk fikirlerini oluşturmaya başladı. Hüseyin 1968 yılına gelindiğinde TİP ve MDD içindeki tartışmalardan daha ayrı bir fikir olarak gizli bir şekilde kır gerillası mücadelesini geliştirmeye ve dağa çıkma planları yapmaya başladı. MDD fikrinden vazgeçmemiş olsada mücadele olarak silahlı mücadeleyi seçti ve kendisini bu şekilde geliştirmeye dikkat etti. Ankara'da, özellikle ODTÜ öğrencisi olan ve önderliğini Sinan Cemgil ile birlikte Hüseyin İnan'ın yaptığı grup, Türkiye sosyalizm tarihinin ilk silahlı örgütü olan THKO'nun çekirdek kadrosunu oluşturdu.
FİLİSTİN GÜNLERİ
Aynı yıl İdari Bilimler Fakültesi'nden çıkartılan Hüseyin İnan, sonrasında Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la birlikte paylaşacağı, ODTÜ Birinci Yurt'ta 201-202 numaralı odada kalmaya devam etti. 14 Ekim 1969'da, THKO'nun bu nüvesini oluşturan grup ile birlikte Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'nün askeri kanadı olan El-Fetih'in gerilla eğitim kamplarına gider. Burada aldıkları eğitimin ardından bir süre İsrail'e karşı yapılan kimi eylem ve karakol baskınlarında görev alır.
YAKALANIŞI
Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Cihan Alptekin'in de kuruluşunda yer aldığı THKO'nun öncü teorisyeni olur. Bu, diğerleri tarafından lider olarak kabul edilmesini beraberinde getirir. Sadece teorisyenlikle sınırlı kalmaz ve THKO'nun tüm silahlı eylemlerinin bizzat içerisinde yer alır. 29 Aralık 1970'de,4 Dev-Genç üyelerinden İlker Mansuroğlu'nun öldürülmesi üzerine, THKO'nun örgüt olarak ilk kez ismini kullandığı Kavaklıdere Polis Karakolu'nun kurşunlanması, 1 Ocak 1971de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basılarak önce bir, daha sonra dört Amerikalı askerin kaçırılması eylemlerinde bulunur.
23 Mart 1971de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde düştükleri pusuda THKO'lu bir diğer militan, Mehmet Nakipoğlu'yla beraber yakalanır.
Deniz ve Yusuf'la Ankara 1. Nolu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından 9 Ekim 1971'de idama mahkûm olur. İdamların önlenmesi için kamuoyunda ve örgüt arkadaşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmasına rağmen 6 Mayıs 1972de idam edilerek biyolojik yaşamına son verilir. Genç yaşında yaptı teorik tahliller ve pratikte başarısı devrimciler tarafından örnek alınır. Hüseyin sehpaya çıktığında haykırır; "Ben şahsî hiç bir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm
***
Deniz, Yusuf, Hüseyin... Bazıları kavgalarına sonsuza dek sarılırlar. Bizlere son sözlerini miras olarak bırakanlara bin selam olsun. Mahir, Deniz, İbrahim ve tüm 68 önderleri, Gezi'de yitirdiğimiz canlarımız ve bu yolda ölümü göze alanlara sonsuz saygıyla. Son sözü direnenler söyler.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnanın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarısına verilen oyların sonucu*:
Üye sayısı: 450
Oy verenler: 323
Kabul edenler: 273
Reddedenler: 48
Çekimserler: 2
Oya katılmayanlar: 118
Açık üyelikler: 9
Partiler: Adalet Partisi (AP), Bağımsız (Bğz.), Birlik Partisi (BP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Güven Partisi (GP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Millet Partisi (MP) Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeni Türkiye Partisi (YTP)
Kabul edenler
Adana: Cevdet Akçalı (AP), Fazıl Güleç (CHP), M. Salahattin Kılıç (AP), Melih Kemal Küçüktepepınar (CHP), Ali Cavit Oral (AP), Emir H. Postacı (CHP), Kemal Satır (CHP), Ahmet Topaloğlu (AP), Turgut Topaloğlu (GP), Alpaslan Türkeş (MHP), Hüsamettin Uslu (AP)
Adıyaman: M. Zeki Adıyaman (AP), Ali Avni Turanlı (Bğz.)
Afyonkarahisar: Hasan Dinçer (AP), Hamdi Hamamcıoğlu (GP), Ali İhsan Ulubahşi (AP), Kazım Uysal (AP)
Amasya: Yavuz Acar (AP), Salih Aygün (AP)
Ankara: Orhan Alp (AP), Oğuz Aygün (AP), Musa Kazım Coşkun (AP), Orhan Eren (AP), İ. Sıtkı Hatipoğlu (CHP), Mustafa Maden (AP), H. Turgut Toker (AP), Aydın Yalçın (AP), Ferhat Nuri Yıldırım (AP), Şerafettin Yıldırım (AP), Mustafa Kemal Yılmaz (AP)
Antalya: Hasan Akçalıoğlu (AP), İhsan Ataöv (AP), Süleyman Çiloğlu (AP), Ömer Eken (AP), Rafet Eker (AP, Hasan Ali Gülcan (CHP)
Balıkesir: İbrahim Aytaç (AP), Cihat Bilgehan (AP), M, Şükrü Çavdaroğlu (AP), Kemal Erdem (AP), Ahmet İhsan Kırımlı (AP), M. Nurettin Sandıkçıoğlu (CHP), Osman Tarı (AP)
Bilecik: Şadi Binay (AP)
Bingöl: Mehmet Sıddık Aydar (Bğz.), Mehmet Bilgin (YTP)
Bolu: Ahmet Çakmak (AP), Nihat Bayramoğlu (AP), Halil İbrahim Cop (AP), M. Şükrü Kıyıkoğlu (AP)
Burdur: A. Mukadder Çiloğlu (AP), Mehmet Özbey (AP)
Bursa: Ahmet Türkel (AP), Barlas Küntay (AP), Cemal Külahlı (AP), Ertuğrul Mat (AP), Kasım Önadım (AP), Mehmet Turgut (AP), Mustafa Tayyar (AP)
Çanakkale E. Kemal Bağcıoğlu (AP), Mesut Hulki Önür (AP), Refet Sezgin (AP), Zekiye Gülsen (AP)
İstanbul: İbrahim Abak (AP), İsmail Hakkı Arar (CHP), Sadettin Bilgiç (AP), Ferruh Bozbeyli (AP), İlhan Egemen Darendelioğlu (AP), Tekin Erer (AP), Nuri Erdoğan (AP), Orhan Cemal Fersoy (AP), Hasan Güngör (AP), Mustafa Fevzi Güngör (AP), A. Şeref Laç (AP), Osman Özer (AP), Akgün Silivrili (AP), İsmail Hakkı Tekinel (AP), Naime İkbal Tokgöz (AP), A. Turgut Topaloğlu (AP), Hasan Türkay (AP), Mehmet Yardımcı (AP)
İzmir: Şevket Adalan (CHP), Mustafa Akan (AP), Şükrü Akkan (AP), Muzaffer Fazlı Arınç (AP), Burhanettin Asutay (CHP), Münir Daldal (AP), Ali Nailli Erdem (AP), İhsan Gürşan (AP), Nihat Kürşad (AP), Akın Özdemir (AP), Orhan Demir Sorguç (AP)
Kars: Latif Aküzüm (AP), İsmail Hakkı Alaca (AP), Mustafa Doğan (AP), Kemal Kaya (AP), Veyis Koçulu (AP), Osman Yeltekin (CHP)
Kastamonu: Orhan Ali Deniz (AP), Hüseyin Sabri Keskin (AP), Mustafa Topçular (AP), Hasan Tosyalı (GP)
Kayseri: M. Şevket Doğan (AP), Turhan Feyzioğlu (GP), Hayrettin Nakipoğlu (AP), Vedat Ali Özkan (AP), Enver Turgut (AP), Mehmet Türkmenoğlu (GP)
Kırklareli: Mehmet Atagün (AP), Feyzullah Çarıkçı (AP), Hasan Korkut (AP)
Kırşehir: Cevat Eroğlu (MP), Mustafa Kemal Güneş (AP)
Sakarya: Nuri Bayar (AP), Yaşar Bir (AP), Güngör Hun (AP), M. Vedat Önsal (AP)
Samsun: Talat Asal (AP), Mustafa Boyar (CHP), Doğan Kitaplı (AP), Nafiz Yavuz Kurt (AP), Hüseyin Özalp (AP), Bahattin Uzunoğlu (AP), İsmet Yalçıner (AP)
İstanbul: Eşref Derinçay (CHP), İbrahim Bedreddin Elmalı (MP), Ahmet Bahir Ersoy (CHP), Orhan Eyüboğlu (CHP), Orhan Kabibay (CHP), Rıza Kuas (TİP), Sezai Orkunt (CHP), Haydar Özdemir (BP), M. Kazım Özeke (CHP), İlhami Sancar (CHP)
İzmir: Coşkun Karagözoğlu (CHP), Talat Orhon (CHP), Şinasi Osma (AP), Kemal Önder (CHP), Ali Naki Üner (AP)
Kars: Turgut Artaç (CHP)
Kastamonu: Muzaffer Akdoğanlı (CHP), Mehmet Seydibeylioğlu (CHP)
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.