"Kambriyen patlaması, bir yaratıcının hareketinin kanıtıdır; patlama ile aniden hiçlikten çok sayıda karmaşık yapı yaratılmıştır. Fosillerde birdenbire tür çeşitliliği olması, yaratılışı destekler. Patlamadan önce hiç bir fosil bulunmamaktadır."
(Harun Yahya, Yaratılış Atlası 1,s.38; Yaratılış Atlası 2, s.613)
YANIT: Bütün fosil kayıtları, canlı türlerinin, çok uzun bir sessizlik döneminden sonra, Kambriyen Dönemi denilen ve 542-488 milyon yıl öncesi arasını kapsayan bir zaman dilimiin, özellikle de 542-530 milyon yıl öncesine denk gelen döneminde, ani bir sıçrama ya da patlama yaparak çeşitlendiklerini; daha önceleri çok uzun süre boyunca dünyada tek hücreliler hakimken, bu dönemde birden çok sayıda çok hücreli farklı türün ortaya çıktığını gösteriyor. Yaratılışçılar, eğer devrim doğruysa, değişik canlı türleri Kambriyen'den önce de olmalıydı diyerek, Kambriyen döneminin Evrim Kuramı'nı değil, canlıların tümünün bir kerede yaratıldığını anlatan Yaratılışı doğruladığını ima ediyorlar.
İlk bilinen mikrofosiller 3.5 milyar yıl önceye gitmektedir; yani 3-3.5 milyar yıl önce evrimleşmekte olan hücre yapıları vardı. Fosil kayıtlarında, çok hücrelilere ait en eski fosil izleri 670 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Bu da Kambriyen Dönem'den 130 milyon yıl önceye denk gelir. Kambriyen Dönem'de, ilk kabuklu organizmalar oluşmuştur, örneğin brachhiopodların ve trilobitlerin kabukları mevcuttu. Bu dayanıklı kabuk yapıları, kendilerinden daha önce var olan yumuşakça yapısındaki çokhücrelilerden çok daha iyi fosilleşir ve bugüne kadar kalır. Pre-kambriyen dönemdeki yumuşak vücutlu tün organizmalar fosilleşemeden yok olup gitmi,şlerdir. Ama buna rağmen bugün, o döneme ait bazı fosil izlerine de rastlamaktayız; o döneme aiğt alglerin, denizanasuının, kurtçukların fosillerini bulabilmekteyiz. Fosillerin "patlamadan" önceki görece azlığı beklenebilir bir şeydir; zira patlamadan önceki organizmaların çoğunluğu yumuşak gövdelere sahipti ve bu nedenle de fosilleşmeleri zordu. Ayrıca o devrin kayaları o kadar eskidir ve öylesine deformasyona uğramıştır ki, o kayalarda fosil bulabilmek hemen hemen imkansızdır.
Çok önemli bir nokta neden 500 milyon yıl yaşında bir memeli ya da 100 milyon yıl yaşında bir insan iskeleti bulamadığımızdır. Madem, yaratılışçılara göre, her şey Kambriyen Dönem'de birdenbire yaratıldı, öyleyse neden trilobitlerle aynı yaşta dinozorlar, memeliler ve kuşlar bulamamaktayız? Neden Adem'in büyük büyük torunlarının iskeletlerini, Devoniyen Çağ'da yaşamış amfibyumların ( hem karada, hem suda yaşayan iki-yaşamlılar) fosilleriyle yan yana göremiyoruz? Bilim adamları jeolojik çağları kafalarından uydurmamaktadır; elde edilen fosiller ve bu fosillerin yaşları, bu gelişimi jeolojik gelişim çizgisinde de ispatlamıştır.
( Bilim ve Gelecek, Nisan 2007, sayı 38.)