Türkiye'nin Erbil'le imzaladığı 50 yıllık anlaşma çerçevesinde Ceyhan'a pompalanan petrolü alan gemilerin Aşkelon'a demir atması şaşırtıcı değil. Yine CNN'e "Irak açıkça çöküyor. Kürdistan'ın geleceğini belirleme vakti geldi" diyen Mesut Barzani'ye ilk olumlu tepkinin İsrail'den gelmesi de sürpriz değil.
Irak parçalanırken kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak bağımız Kürdistan senaryosunun Türkiye, İsrail ve ABDnin himayesinde işleyeceğine dair bir algı var. ABDde Neo-Conlar İsraille doğal müttefik olacak bir Kürt devletini iple çekse de Başkan Barack Obama, Ortadoğuda yeni bir askeri serencama açık değil. Halihazırda Kürdistan bir istikrar adası ama petrol kenti Kerkük başta olmak üzere Arap ve Türkmenlerle anlaşmazlıkların bulunduğu yaklaşık 16 yeri kapsayan yeni sınırlar üzerinden bağımsızlık ilanı ciddi çatışmaları tetikleyebilir. Ortada Irak-Şam İslam Devleti gibi çok ciddi bir sorun varken Arap ve Türkmen faktörlerini içine alacak bu çapta bir kaos, ABDnin de kapasitesini aşıyor. Haliyle Obamanın önceliği Irakı toparlayacak bir koalisyon hükümetinin kurulması.
Türkiyenin de Irak Kürdistanındaki yatırımlar ve petrol anlaşmasıyla Bağdata karşı Kürtlerin elini güçlendirdiği doğdu. Ancak stratejik bir boyut kazanan bu ilişki biçimi, Kürtleri adım atmadan önce Ankaraya bakmak zorunda bırakıyor. Nitekim Kürdistan Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Hürriyetten Cansu Çamlıbele atılacak adımdan Ankaranın mutlaka haberdar edileceğini söylüyor.
AKP hükümeti resmi söylemde Irakın toprak bütünlüğünden yana tutumunu korusa da ülkenin kaçınılmaz olarak dağılması halinde bağımsız Kürdistana açık kapı bıraktığı izlenimi veriyor. Belki sorun zamanlamada. Türkiye, Kürt sorununa çözüm bulmadan Iraktaki yeni duruma yakalanmak istemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgisi olmakla birlikte PKK ile müzakereleri yasallaştıran son kanun tasarısı da bir Kürt devletinin Türkiyedeki barış sürecine olası etkilerinden duyulan kaygıları yansıtıyor.
Kürt sorunu olan bir diğer bölge ülkesi İranın tepkileri de alenen bir şey söylenmese de Türkiye ile paralellik arz ediyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle, özellikle Süleymaniye yani KYB kanadıyla iyi ilişkiler geliştiren İranın önceliği Irak bütünü içerisinde 2003te elde edilen kazanımlarının korunması. İran bu kazanımın kalıcı olmasının Sünnilerin de yönetimde tatmin edici bir düzeyde yer almasından geçtiğinin farkında. Yine de İran, Kürdistanı Irakın geri kalanındaki siyasetinden ayrı tutuyor. Bu geleceğe yatırım olarak da görülebilir. Burada şunu da not etmek lazım: Kürtler, Türkiyenin buyurgan politikasından yakınırken İranın daha eşit mesafede ilişki geliştirdiğini düşünüyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzaninin Peşmergenin Kerkükün kontrolünü ele aldıktan hemen sonra 16 Haziranda Tahrana gitmesinin bir anlamı olmalı.
Sessizliği bozan gizli ittifak
İsraile gelince; Kürtlerin uzun soluklu ve son derece haklı mücadeleleriyle ilgili ne düşündükleri sır değil. Yahudi devletini tanıyan Mısır ve Ürdün bir yana Arap kuşatmasına karşı İsrail, her zaman İslam dünyasında meşruiyetini güçlendirecek müttefikler aradı. Mesela Türkiyeden sonra Azerbaycan bu boşluğu dolduran ülkeydi. Bu bağlamda Kürtleri de önemsiyor. Bunun ötesinde İsrail, Iraktaki Kürtlerle derin bir geçmişe sahip. Barzan ve Akredeki Yahudi Kürtlerle Barzani ailesinin ilişkileri hep iyiydi. Araştırmacı Selin Bölmenin 2008de SETAya yaptığı derlemeye göre İsrailin kuruluşu ve 1967 savaşı sonrası Yahudilerin İsraile göçünde Kürtlerin yardımları oldu. Geçmişe dayalı iyi ilişkiler, bugün 150 bin kadar Yahudi Kürtü barındırdığı belirtilen İsrail ile temaslara da olumlu yansıyor. Baasın Araplaştırma politikasına Kürtler isyan ettiğinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzaninin babası Molla Mustafa Barzani, İsraille ilk görüşmeyi 1963te yapmıştı. İran istihbaratı SAVAKın ayarladığı görüşme sonrası Mossad, Kürtlere silah, para ve istihbarat desteği sundu. 1964te dönemin İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Şimon Peres ile görüşen Kürtlerin Avrupa temsilcisi Kamuran Ali Bedirhan temaslarda kilit isimdi. Yine İsrail medyasının sırası geldiğinde yayımladığı Molla Barzaninin 1967de dönemin İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayanla çekilmiş fotoğrafları da bu özel ilişkinin tarihine ışık tutuyor. Molla Mustafa Barzani, İsraile ikinci ziyareti 1973te yaptı.
Irak, İran ve Suriye üzerinde göz
Kürtleri koruma adına gizli tutulan ilişkileri 1980de eski Başbakan Menahem Begin ifşa etti. İsrail medyası 2004te Mesud Barzani ve Celal Talabaninin eski Başbakan Ariel Şaronla bir araya geldiğini yazmıştı. Kürtlerle Bağdat arasında 1970te yapılan özerklik anlaşması Kerkükün paylaşımı krizine düğümlenip hayata geçirilemezken İsrail, Kürdistan bölgesinde özerk unsurların oluşmasında hatırı sayılır katkılar sunuyordu.
Kürt bölgesindeki Mossadın eski istasyon şefi Eliezer Tsafrire göre İsrailli danışmanlar 1963-1975 arasında Kürt birliklerini eğitti. Gelişen askeri işbirliği nedeniyle Kerkük rafinerisindeki sabotajda da Mossad parmağı arandı. İsrail, 1991de Çöl Fırtınası Harekatı sırasında Türkiye üzerinden Kürtlere yardım göndermiş, dönemin Başbakanı İzak Şamir de ABDden Kürtlere koruma istemişti. Amerikalı gazeteci Seymour Hershe göre 2003deki işgalin ardından yüzlerce İsrailli ajan Peşmergeye eğitim verdi. Hershe konuşan İsrailli bir yetkiliye göre İsrail için Irak Kürdistanı artık Irak, İran ve Suriye üzerinde bir gözdü. 2006de BBC, İsrailli ajanların verdiği atış taliminin görüntülerini ekrana taşımıştı. Mesut Barzani de 2006ta Kuveyte ziyareti sırasında İsraille ilişki kurmak suç değil. Bağdat İsraille diplomatik ilişki kurarsa biz de Erbilde konsolosluk açabiliriz demişti.
Kürtlerin sessiz kaldığı geçmişteki ilişkiler konusunda İsrail inkârcı bir politika izledi. Bunun nedeni Türkiye ile ilişkileri bozma riski taşımasıydı. Türkiye-İsrail ilişkileri limonileşince, dahası Türkiyenin Kürtlerle geliştirdiği ilişkiler tahayyülün ötesine geçince İsrailin susma gerekçesi değişti. İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad geçen hafta bu sessizliğe Suskunluğumuz en iyisi. Gereksiz bir ifade sadece Kürtlere zarar verir diye açıklık getirdi. Tsafrir de Reutersa demecinde ilişkilerin gizli kalmasını Kürt tarafının istediğini vurguladı.
İsrail hazır, ABD ertelemekten yana
Şimdi böylesi özel bir geçmiş nedeniyle Türkiyenin Erbille imzaladığı 50 yıllık anlaşma çerçevesinde Ceyhana pompalanan petrolü alan gemilerin Aşkelona demir atması şaşırtıcı değil. Yine CNNe Irak açıkça çöküyor. Kürdistanın geleceğini belirleme vakti geldi diyen Mesut Barzaniye ilk olumlu tepkinin İsrailden gelmesi de sürpriz değil. Görevi yeni cumhurbaşkanı Reuven Rivline bırakmadan önce ABD Kongresinin verdiği altın madalya için Washingtona giden İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 25 Haziranda Başkan Barack Obamaya Irakın yoğun bir dış müdahale olmadan bir arada tutulamayacağını belirtip "Kürtler fiilen kendi demokratik devletlerini yarattılar diyerek Kürtlerin bağımsızlığına destek istedi. Ertesi gün Pariste ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Kürtlerin bağımsızlığı kaçınılmaz bir sonuç dedi.
Başbakan Benyamin Netanyahu ise önceki gün mesajı daha da netleştirdi: Kürtlerin bağımsızlık arzularını desteklemeliyiz.
Peresin açıklamasının en dikkat yönü ise petrol satışına arabuluculuk etmesine atfen Türkiyenin Kürtlerin yeni statüsünü kabul edeceği görüntüsü verdiğini söylemesiydi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 27 Haziranda Financial Timesa demecinde Peresin öngörüsünü haklı çıkardı: "Eskiden bağımsız bir Kürt devleti mevzuu Türkiye için savaş nedeni sayılıyordu. Hatta Kürdistan kelimesi bile insanları sinirli yapmaya yeterliydi. Ama onların adı Kürdistan. Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor; onlar bizim kardeşimizdir."
Demeçlerden çıkan sonuç; İsrail bağımsız Kürdistana akşamdan razı. ABD ve Türkiye ise Irakı bir arada tutma seçeneğini tüketilinceye kadar bağımsızlığın ötelenmesini istiyor.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.