YPG'li Savunma Bakanı: IŞİDe karşı Şamla istihbarat paylaşıyoruz
YPG, son olarak Şengaldeki Ezidiler için IŞİDle karşı karşıya. YPGli Savunma Bakanı Abdulkerim Saroxan, IŞİDe karşı Şam yönetimiyle istihbarat paylaşımı yaptıklarını söylüyor ve bölgedeki cihatçı örgütlerin, AKPnin de dahil olduğu uluslararası güçler tarafından desteklendiğini iddia ediyor.
soL dergisinin 17 Ağustos tarihli sayısında yayımlanmıştır.
Selin Asker - Özkan Öztaş
Suriye ve Irakta ele geçirdiği bölgelerle gücünü artıran ve katliamlarıyla adından söz ettiren Irak ve Şam İslam Devletinin (IŞİD) son olarak Şengalle birlikte Kürt bölgelerine yönelik ağır saldırıları, bir süredir yoğun direnişle karşılaşıyor. Bölgedeki Kürtlerin silahlı gücü Yekineyen Parastina Gel (YPG), son olarak IŞİDin katliama boğduğu Şengale geçiş yaparak bölgedeki Ezidilerin güvenli biçimde Rojavaya ve Türkiyeye tahliye edilmesini sağlamasıyla adından söz ettirdi.
soL, YPGli Savunma Bakanı Abdulkerim Saroxanla görüşerek, yanıtı aranan soruları sordu. Cizire Kantonu Öz Savunma Konseyi Başkanı da olan Abdulkerim Saroxan, IŞİDe karşı kimi bölgelerde Şam yönetimiyle istihbari bilgi paylaşımında bulunduklarını kabul ederken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadın, halkı için meşru bir savunma yaptığını düşündüğünü belirtiyor. Saroxan, ABDnin IŞİDe saldırısını olumlu bulduklarını da dile getiriyor.
'ASLOLAN KÜRTLERİN BİRLİĞİDİR' YPG, Rojava kantonlarında IŞİD saldırılarına karşı bir süredir başarılı bir savunma pozisyonunda. Son olarak, Ezidi katliamına karşı binlerce insanın Rojavaya ve Türkiye sınırına tahliye edilmesinde de kritik bir rol üstlendi. Nasıl değerlendiriyorsunuz süreci?
Ezidiler, Kürtlerin en önemli kültürel unsurlarından biridir. Yıllarca çile çekmiş bu mazlum halka yapılan saldırılar kabul edilemez düzeydeydi. İlk amacımız, yapılan saldırıları önlemekti. Fakat beklenenden çok daha hızlı hareket ettikleri için, Şengalde ağır kayıplar verildi. Ezidileri derhal o yerleşkeden çıkarmak gerekti. Bunu sağlamaya çalıştık. Birliklerimiz bu konuda ellerinden geleni cesurca yaptılar. Öncelikli hedefimiz, Şengalde yaşayan Ezidi Kürtleri Rojavanın güvenli yerlerine çekmek oldu. İnsanları kitleler halinde dağlardan geçirmeye çalıştık. Bu süreçte HPGli dostlarımız da yardımcı oldular.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzaniye bağlı peşmergelerin Şengalden çekildiği yönündeki iddialar hakkında ne söylemek istersiniz?
Bizim için aslolan, Kürtlerin ve mücadelenin birliğidir. Bunun için buradayız ve bunu istiyoruz. Burada peşmergeler de vardı. Ancak kimi noktalarda daha iyisi yapılabilirdi. Bunlardan dersler çıkaracaktır Kürt halkı.
Bir süre önce Rojava sınırına açtığı hendeklerle bölgedeki Kürtlerin tepkisini de çekti Barzani. YPGnin mevcut tutumu nedir, ilişkileriniz ne düzeydedir?
Bölgenin kimi yerel sıkıntılarından dolayı istenmeyen şeyler yaşandığı oldu. Bunların gelecek vadede yaşanmamasını ümit ediyoruz. Bu yönde veriler de var. Kürtler Şengal savunmasında tarihin önemli birliklerinden birini sağlamış oldular. Elbette yakın zamanda yaşanan kimi olumsuzlukları unutmamak gerek. Bunlardan dersler çıkaracağız.
DİPLOMATİK GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİNMEYİZ
YPGnin gücünü IŞİDe karşı nasıl sağladığı da merak konusu. Esadla işbirliği de dile getiriliyor, PKKyle işbirliği de. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
En nihayetinde YPGnin arkasındaki en temel güç Kürt halkıdır. Kimi noktalarda düşmana karşı yakınlaşmalar da olmuştur. Bunlar kritik zamanlardaki önemli örneklerdir. Ancak YPGnin genel politikası bunun üzerine kurulu değildir. PKKnin kritik zamanlarda desteği olmuştur. Aynı şekilde Şam yönetimi ile istihbarat bilgisi paylaşımları mevcut. YPG, bu süreçte organize olabilmiş, gelişkin askeri örgütlenmelere sahip bir yapılanmadır.
Peki, Şam yönetiminin cihatçı çetelere karşı verdiği savaşı nasıl değerlendiriyorsunuz? Esad meşru bir savunma mı yapıyor? Yoksa Batı basınında propaganda edildiği gibi halkı tarafından devrilmek istenen bir lider mi?
Esad, açıktır ki, uzunca zaman Kürt halkı üzerinde baskı kurmuştur. Kürtler burada yıllarca kimlik mücadelesi vermiştir. Ancak bugün yaşanan durumda Esadın halkı için meşru bir savunma yaptığını düşünüyorum. Hâlâ ciddi oranlarda da oy alabilmektedir.
Esadla ilerleyen zamanlarda bir ittifak ya da anlaşma yapma ihtimali var mı?
Bunu konuşmak için çok erken, ilk önce Rojavanın kazanımlarının savunulması ve bundan geri adım atılmaması gerekir. Diplomatik görüşmeler yapmak konusunda ise bir çekincemiz yok.
'TÜRKÇE KONUŞAN IŞİD'LİLER VAR'
Bölgede IŞİDin yanı sıra birçok cihatçı örgüt de bulunuyor. Aralarında bir ayrım gözetiyor musunuz, yaklaşımınız nedir?
Aralarında belirgin bir fark olduğunu söylemek güç... En önemli ortak noktalarından biri, aynı sürecin devamı olmalarıdır. ÖSO ile IŞİD aynı yerlere oynuyorlar ve arkalarında başka güçler olduğu çok açık.
Kimdir bu güçler? AKP burada nerede duruyor?
Kuşkusuz bunlar AKP tarafından da korunan, desteklenen örgütler. Türkiyede birçok hastanede tedavi edildiklerini biliyoruz. Aynı zamanda silah yardımlarını da Türkiyeden alıyorlar. Burada öldürülen pek çok IŞİD militanının üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimliği çıkmıştır. Aynı zamanda aralarında Türkçe konuşan IŞİDliler de var. Bunları biliyoruz.
Peki, YPGnin IŞİDe karşı verdiği savaşta hedeflediğiniz politik rota nedir? Örneğin, YPGnin IŞİDle anlaşma ihtimali ne kadar?
Cihatçı örgütlerle herhangi bir bağlamda anlaşmamız yok. Kimi yerelliklerde masaya oturmuşluğumuz var, fakat bu doğru anlaşılmalıdır. Biz burada bir savaş veriyoruz. Bunun kimi gereklilikleri var. Bu dünyanın pek çok yerinde olan bir durum Burada yaşayan bir halk var ve yaşamsal ihtiyaçları söz konusu. Buralarda yer yer IŞİD ile de resmi temaslar kurup, halkın ihtiyaçlarının karşılanması için saldırmazlık dönemleri sağlıyoruz.
IŞİDin yara alması önemlidir. ABDnin Kürdistanda çıkarlarının olduğunu biliyoruz, fakat yaşanan gelişmeyi IŞİDe yapılan herhangi bir müdahale olarak ele aldığımızda, elbette olumlu karşılıyoruz. Bizim için aslolan Kürdistan mücadelesi ve elde ettiğimiz kazanımlardır. Kürdistanın tanınmasıdır. Kürtlerin birliği ve Kürdistan için verilen mücadelenin esasları bizim için önemlidir. ABDnin yer yer ÖSO ile kurduğu temaslar da bilgilerimiz arasındadır.
Bölgedeki tehditlerin ortadan kalkması halinde, YPG, Rojavada nasıl bir yönetim inşa etmek istiyor?
Kürtlerin özgür bir biçimde dilini ve kültürlerini yaşadığı, kantonlar üzerinden geliştireceği ve genişleteceği bir mücadelemiz var. Şu ana kadar bu konuda atılan adımlar umut vericidir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.