SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Sol odak ihtiyacı ve HDP açmazı-Onur Emre Yağan           (gösterim sayısı: 3.661)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 22.08.2014- 13:26


Sol odak ihtiyacı ve HDP açmazı-Onur Emre Yağan  

   
Türkiye yeni ana muhalefet partisini, sol yeni liderini buldu mu? HDP ülkenin iki muhalefet odağını; Kürt siyasi hareketini ve sosyalist hareketi birleştirir mi? Eğer iki dinamik birliktelik sağlarsa kitleselleşme iksirini bulur mu? Yoksa artık herkes “Kürtçü”mü olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, bilhassa Selahattin Demirtaş'ın oy oranı vesilesiyle sol kamuoyunda tartışılan ve tartışılmayı hakeden bazı başlıklar bunlar.

“Yeni rejim için yeni sol muhalefet” oluşturmaya çalışan siyaset mühendislerinin gündeminde de bu soruların olduğu yine yazılıp söylenenlerden anlaşılıyor.

Yapılan tartışmalarda iki uç eğilim göze çarpıyor. Birinde, Kürtlerin mücadelesine karşı mutlak bir mesafe oluşturma düsturuyla hareket ettiği için Demirtaş'ın başarısız olduğunu ve elde ettiği sonucun sol harekete bir katkı sağlamayacağını aksini düşünmenin “Kürtçülük” olduğunu söyleyenler var.

Diğer uçta ise HDP-Demirtaş'ın solun büyük çaresizliğini ortadan kaldıracak siyaset tarzını ve enerjiyi üretebileceğini ancak HDP'nin Türkiyelileşerek kazanacağını salık verenler var. Sol örgütlerin birlik yapması ve yüzde on barajını aşması da bu yaklaşıma içkin.

Peki, Demirtaş başarılı mıdır değil midir? Söz konusu olan alınan oy, istatistiki veriler ve kamuoyu tepkisi (teveccühü) ise (ki seçim bu, daha ne olsun) Demirtaş'ın başarılı kabul edilebileceği yeterince açıktır.

Bununla birlikte, sol siyasetin bu sonuçtan etkileneceği, HDP dışında kalan sol-sosyalist örgütlerin “çatı kuralım” dayatma ve ısrarıyla karşılaşacağı da öngörülebilir.

***

Durum böyleyken şu sorular daha önemli hale gelmektedir. Örneğin, Türkiye'nin tamamının sol temsiliyetini sağlayabilecek ortak bir zemine, Kürt hareketinin örgütsel gövdesinin oturması (birlik) artık mümkün müdür ve bununla birlikte; sosyalist hareket açısından doğru olan yaklaşım başka bir ifadeyle önümüzdeki dönemin stratejisi ne olmalıdır?

İlki, Türkiye toplumunun sola açık kesimi ve sosyalist hareket ile Kürt siyasi hareketi arasındaki tanımlı ve belirli olan mesafenin tamamıyla ortadan kalkması, kısa vadede (1-2 yıl) olabilirmiş gibi görünebilir ama öngörülebilir politik gelişmeler nedeniyle sonrasında mümkün değildir.

Çünkü bu iki dinamik arasındaki ilişki bir “tabula rasa” değildir. Seçimden sonra boş bir sayfaya yazmaya başlamadığımızı biliyoruz. Geçmişte aradaki mesafeyi oluşturan siyasi tutum ve hedefler iki taraf için de hâlâ geçerliliğini korumaktadır.

Geçtiğimiz 10 yılda temel stratejisini Ortadoğu'daki emperyalist müdahalenin neden olduğu boşluklardan faydalanmak olarak ortaya koymuş olan ve Kürt ulusal çıkarlarını merkeze alan Kürt hareketinin, bu pozisyonunu ve stratejik konumunu değiştirmesi önümüzdeki dönem muhtemel görünmemektedir.

Bu söylenen bir eleştiri ve sahadan kaçma değil, tespit ve sahaya hakim olmadır.

Bölgedeki gelişmeler Kürtler açısından bağımsızlığın kapısını açacak şekilde seyretmekte ve Türkiye'deki Kürt hareketinin de beklenenin aksine, daha “Kürdistani” bir hatta çekilmesi olasılığı artmaktadır.

Rojava'daki Kürt inisiyatifi (devleti) bir daha kolayca yok edilemeyecek bir örgütlülüğe kavuşmuş, Irak'ın parçalanması ve özerk olan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık ilan etmesi an meselesi haline gelmiştir.

Dolayısıyla PKK hareketi önümüzdeki dönem AKP ile ilişkisini yer yer çatışmalı olsa da devam ettirecek, dahası AKP gibi ABD ve diğer emperyalist güçlerin bölgeye dönük müdahalesinde bir muhatap olarak konumlanmak isteyecektir.

Bu tabloda, sosyalist hareketin öncelikleri ile Kürt hareketininkiler arasında bir örtüşme, senaryo gerçekleştiğinde ortadan kalkar. HDP'nin kuvvetli belirleyeni olan Kürt siyasetinin tavrının bu partiyi mutlaka etkileyecek olması ve “Türkiyelileşme”, “solun çatı örgütü olma” gibi iddiaların zaafa uğraması söz konusudur.

***

Ancak bu duruma rağmen bugün için geçerliliğini koruyan bazı değerlendirmeler yapılabilir.

Birincisi, AKP'ye teslim olmayan yarımın, varlığını bir sol alternatife armağan etmek üzere uzun süredir dinamik bir biçimde beklediği ve AKP'nin krizinin devam ettiği bir vakıadır. Türkiye'nin bağımsız, sınıf mücadelesi eksenli ve sosyalist bir cumhuriyeti hedefleyen sol odağını yaratmak sosyalistlerin öncelikli hedefi olmalıdır.

İkincisi, Türkiye'de bugün için sadece AKP ve onun gerici düzenini karşıya alan bir mücadele ortaklığı, Kürt hareketi ve sosyalist hareket arasında gerçek, eşit ve geliştirici bir ilişkinin yolunu açabilir.

Üçüncüsü, solun toplumsal çıkış yapma olanağını artıracak ve hareket alanını genişletecek gelişmeler değerlidir. Demirtaş'ın elde ettiği sonuç buna hizmet ettiği ve bunu geliştirmeyi hedeflediği ölçüde önemsenmelidir.

“Yeni bir cumhuriyet” hedefleyen bir sosyalist odak, düzen içi “radikal demokrasi” veya “özgürlük” arayışında olan bir sol odakla AKP ve sermaye karşıtı mücadelede elbette bazen yan yana gelebilir. Panik yapmaya ve korkmaya lüzum yok. Sosyalist programınızda, hedeflerinizde ve ilkelerinizde tutarlı ve kararlıysanız bu ilişki sizi liberal veya Kürtçü yapmaz. Haziran İsyanı bunun verilerini yeterince ortaya çıkarmıştır.




Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Onur Emre Yağan ve faşizm koşullarında muhalefete muhalefet etmek... melnur 0 380 26.08.2023- 03:32
Konu Klasör Biz demiştikçilik...-Onur Emre Yağan denizcan 2 5010 10.12.2014- 23:53
Konu Klasör Rojava konusu-Onur Emre Yağan denizcan 1 3693 10.10.2014- 12:25
Konu Klasör Rojava ve Şam; dost mu, düşman mı?-Onur Emre Yağan denizcan 0 3187 21.11.2014- 10:51
Konu Klasör 'Kürdistan' çöpte mi masada mı?-Onur Emre Yağan denizcan 1 4530 30.08.2014- 16:33
Etiketler   Sol,   odak,   ihtiyacı,   HDP,   açmazı-Onur,   Emre,   Yağan
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS