Suriye'de kritik bir evre açılıyor: İhvan-Baas ittifakı?
ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik saldırıları sürerken, sahadaki üstünlüğü bir süredir elinde tutan Suriye yönetimi yeni planlarla karşı karşıya. Son olarak, İran'ın Beşar Esad'a bir "İhvan-Baas" koalisyonu teklif ettiği öne sürüldü.
(soL - Dış Haberler) Suriye yönetimi, 3 buçuk yıllık vesayet savaşının ardından, bölgesel gelişmelerin de etkisiyle yeni bir planla karşı karşıya gelebilir.
ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine yönelik başlattığı hava saldırısı sürerken, Huffington Post'ta yazan Antoun Issa, çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi.
ABD'nin hava saldırılarını, dolaylı yoldan Suriye yönetimine bildirdiğini, İran'a ise "Suriye ordusunu vurmama" garantisi verdiğini söyleyen Issa, bununla birlikte halen Suriye'nin saldırıara "razı" olup olmadığının bilinmediğini, rıza göstermemesi halinde ABD'nin BM kurallarını çiğneyerek daha geniş askeri operasyonlara başlayabileceğini söyledi.
Askeri olarak, ABD ve müttefiklerinin hava saldırılarına eşlik edecek en önemli kara gücünün Suriye ordusu olduğunu söyleyen Issa, ancak Batı'nın bu işbirliğine itiraz konusunda son derece kararlı olduğunu kaydetti.
İran'dan İhvan'la koalisyon teklifi mi? Suriye'deki İdeal senaryonun, siyasi sitemde ve ekonomide reformlara gidecek, içerideki "muhalif" silahlı grupları orduya entegre edecek bir birlik hükümeti olduğunu savunan Issa, bu sayede Batı'nın IŞİD'i geriletebileceğini belirtti.
Ancak bu uzlaşmanın Beşar Esad yönetimi tarafından yakın vadede kabul edileceğine dair bir işaretin olmadığını belirten Issa, çok önemli bir iddiayı ortaya attı. Şam'da Esad'a yakın milliyetçi çevreler tarafından dile getirilen iddiaya göre, İran, Beşar Esad'a bir "Müslüman Kardeşler-Baas" ittifakı önerdi. Esad, bu öneriyi reddetti ve bu reddi Türkiye'de destekledi. Bir hükümet yetkilisi ve Müslüman Kardeşler yetkilisi iddiayı reddetti, ancak yine aynı "milliyetçi" çevreler, İran'ın uzun süredir böyle bir plan hazırladığını kaydettiler.
Şam yönetimi, bu türden bir uzlaşmaya, sahada üstün olduğu gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Issa'nın iddiasına göre Esad, Suriye'nin çekirdeği sayılabilecek Şam'ı, Lübnan sınırını, sahilleri ve merkez aks olan Hama ile Humus'u kontrol ettiği için, Batı'nın masaya kendisiyle oturmasını bekliyor.
Öte yandan, "Baas-İhvan" koalisyonuna teşkil edecek "model"in, bir süredir Yemen'de hazırlandığı iddia ediliyor. Yemen'deki Husi ayaklanmasının başarıya ulaşmasının ardından, Husi isyancılar ülkedeki Müslüman Kardeşler örgütü Islah partisine zeytin dalı uzatmıştı. Suriye'de de IŞİD'in bertaraf edilmesinin ardından bir İhvan-Baas uzlaşmasının, İran ve Katar tarafından destekleneceği bir süredir konuşuluyordu.
Müslüman Kardeşleri,savaş süresince ÖSO'nun içinde örgütlenmiş olarak düşünebiliriz,ÖSO ise bugün sahada son derece güçsüz,çoğu kadrosunu İŞİD ve El-Nusra'ya kaptırmış bir yapı.Esad'ın hem emperyalizmin aracısı olması nedeniyle,hem de sahada son derece güçsüz olması nedeniyle ÖSO ve devamında müslüman kardeşler ile işbirliği yapacağını düşünmüyorum.Zaten savaş da müslüman kardeşlerin yönetme ortak olması isteği yüzünden başlamıştı,bugün galip durumdayken neden böyle bir şey yapsın?Kaldı ki ÖSO bir taraftan PYD ile işbirliği yaparken bir taraftan da içindeki bazı kesimler işid ve el nusra'ya daha yakın,bu yüzden de ittifak pek mümkün görünmüyor.İran'ın müslüman kardeşleri suriye yönetimine katması çabası ise kendilerinin de emperyalizmle girdiği uzlaşı süreciyle alakalı.Kendisi emperyalizme karşı yumuşamaya giden iran,suriyenin de müslüman kardeşleri yönetime ortak ederek emperyalizmle uzlaşmasını istiyor.Bakalım antiemperyalist baasçılık,nasıl bir yol alacak?Baskılara direnecek mi,yoksa zaman içinde emperyalizme karşı olan tavrında yumuşamayı mı seçecek?
Bu ileti en son proletersosyalist
tarafından 28.09.2014- 02:17 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Baas ile İhvan-ı Müslim ezeli hasımdır, uzlaşmaları imkansıza yakındır.
Ortadoğu'da hiç bir gelişmeye ''imkansız'' dememek lazım. Buradaki savaş aynı zamanda birtakım dengeler üzerinden sürdürülüyor. Esat kendini çok sıkışmış hissetmediği sürece İhvan ile biraraya gelmemeye çalışır. Burada İran'ın rolunu de unutmamak gerek. Esat bu öneriye soğuk bakar ama İran'ı da bir müttefik olarak kaybetmek istemez. IŞİD'e karşı olan koalisyon güçleri Esat'a karşı da bir tavır alırlarsa Esat gelişmelere göre böyle bir kartı değerlendirmek noktasına gelebilir.
Ortadoğu'da hiç bir gelişmeye ''imkansız'' dememek lazım. Buradaki savaş aynı zamanda birtakım dengeler üzerinden sürdürülüyor. Esat kendini çok sıkışmış hissetmediği sürece İhvan ile biraraya gelmemeye çalışır. Burada İran'ın rolunu de unutmamak gerek. Esat bu öneriye soğuk bakar ama İran'ı da bir müttefik olarak kaybetmek istemez. IŞİD'e karşı olan koalisyon güçleri Esat'a karşı da bir tavır alırlarsa Esat gelişmelere göre böyle bir kartı değerlendirmek noktasına gelebilir.
Sayın abbas, imkansıza yakın dedim zaten imkansız demedim. Bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu sizin de takdir ettiğinizi düşünüyorum.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.