SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Nedir bu işçi sınıfının çektiği!           (gösterim sayısı: 2.510)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 30.09.2014- 11:31


Nedir bu işçi sınıfının çektiği!
Kemal Okuyan


Emek-sermaye çelişkisi var; işçinin yanındasın. Mezhep ayrımcılığı var; Alevinin yanındasın. Ulusal-etnik baskı ve inkarcılık var; Kürdün yanındasın. Cinsiyetçilik var; kadının yanındasın. Farklı cinsel yönelimlere tahammülsüzlük var; LGBT bireylerin yanındasın. Çevre sorunlarına duyarlısın, kültürel-tarihsel değerlerin korunmasını savunuyorsun, yaşam alanlarına sahip çıkıyorsun. Devlete, devletin polisine, her tür baskıya karşısın. Emperyalizmden de milliyetçilikten de nefret ediyorsun.

Oradan oraya koşturuyor, elinden geleni yapıyorsun. Kuşkusuz iyi bir insansın, adalet duygun gelişmiş, vicdanen rahat olmasan da, vicdanlı birisin.

Peki bütün bu sıraladıklarımız bir kişiyi değil de bir siyasi hareketi tanımlıyorsa?

Bir tuhaflık var demektir.

Çünkü nerede bir haksızlık görüyorsa oraya seğirten bir hareket devrimci misyon üstlenemez, en fazla yancı konumuna düşer.

Siyaset, birincil sorunları ikincil olanlardan ayrıştırmayı, önceliklerle hareket etmeyi, farklı olguların birbirleriyle bağlantılarını belli bir hiyerarşi içinde kurmayı gerektirir. Komünistler açısından bu söylenen, topluma işçi sınıfını merkeze koyarak yaklaşmak, sorunları kapitalist sistemin eleştiri ve inkarının içine yerleştirmek, olaylara sınıfsız toplum hedefini, bu hedefe ulaşmak için önkoşul olan siyasal devrimi gözeten bir bakış açısıyla yaklaşıp müdahale etmek anlamına gelir. Bu siyasal yaklaşımın arkasında ideolojik (ki ahlak ve vicdanı da içerir) önkabuller olduğu için, her tür eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı durmak komünist olmanın bireysel ve kolektif sorumluluklarındandır.

Ancak bu bir hareket, bir örgütlenme için ne toplama işlemidir ne de siyasal bir konumlanışın üzerine örtecek ahlaki bir duruş.

Komünist hareket, işçi sınıfı öncülüğünde toplumsal kurtuluş kapısını açmak ve insanlığı sınıfsız-sömürüsüz bir düzene doğru ilerletecek siyasal koşullar için mücadele etmek zorundadır. “Her tür…”le başlayan ve sınıflı toplumların başımıza sardığı adaletsizlik, eşitsizlik ve baskıyla mücadele, bu ana mücadele konusuna bağlanmalı, onun çıkarlarına tâbi kılınmalıdır.

Türkiye’de bu tutuma bencillik deniyor.

Asıl bencillik, parçalara belirleyicilik atfetmektir oysa.

Çağımız, insanlığın kurtuluşunu önemsizleştiren, onun üzerini örten her tür ideolojiyle sert bir biçimde hesaplaşmayı gerektirecek kadar sosyalizmi çağırıyor. Çağrı da değil, insanlığın çığlığı bu…

Yıllardır kimlik siyasetinin her türlüsü sınıf gerçekliğinin tepesine binmiş, siyasal bir varlık olarak işçi sınıfını kemirerek silikleştirmiştir. Bugün birçok ülkede işçi sınıfının çıkarları kimsenin umurunda değildir; dinsel, etnik, cinsel, kültürel referanslar üste çıkmıştır.

Tersi bir müdahale gereklidir.

Müdahale, görmezden gelerek yapılamaz. Bir dizi sorunu önemsizleştirme girişimi asla çözüm değildir. Kapitalizmin hangi sorununun bir kriz başlığına dönüşeceğini tam olarak bilmek olanaksız olduğu gibi, işçi sınıfı hareketi toplumsal dinamikleri kendine bağlama yeteneği kazanmaksızın sermaye sınıfını deviremeyecektir.

İşçi sınıfı hareketinin, hareketin zaman ve mekana dirençli amacı sosyalist devrim perspektifinin her başlıkta merkeze konması gözetilmelidir. Bu titizliğin ortaya çıkaracağı sorular şunlardır: Bir sorun harekete nasıl enerji katar?.. Bir toplumsal dinamik işçi sınıfı hareketini nasıl ilerletir?.. Özgül bir sorunla ilgili hangi konumlanış sosyalist devrimin çıkarlarına uyar?

Geçtiğimiz ay, İskoçya’nın bağımsızlığı için bir referandum yapıldı, “ayrılma”yı savunanlar kaybetti. Marksistler, genel olarak sol konuyu çok tartıştı. İskoçların bilinen anlamda bir ulus teşkil etmediğini, bu nedenle ayrılmanın temeli bulunmadığını söyleyenler olduğu gibi farklı düşünenler de mevcuttu: İskoçlar ulus olmasına ulustu ama ezilen bir ulus değildi!

Buradan ilerlemeye çalıştılar. Oysa asıl sorulması gereken, hangi stratejinin bir bütün olarak Birleşik Krallık’ta emekçi sınıfları ayağa kaldıracağı, onların mücadele ve örgütlenme olanaklarını genişleteceği, dünya devrimci hareketine yarayacağı olmalıydı. Bunları gündeme getirenler de oldu. Yine anlaşamadılar. Ayrılmanın işçi hareketini böleceğini ileri sürenler vardı. Bir de İskoçya’da bağımsızlık talebini milliyetçiliğin değil, neo-liberal politikalara tepkinin tetiklediğini iddia ederek, İngiliz emperyalizminin ve sermaye sınıfının İskoçya’nın bağımsızlığıyla büyük bir darbe alacağını söyleyenler.

Tartışmaya değer…

Biz ise Türkiye’de öncelikle sınıf siyasetini neredeyse vicdansızlıkla itham edecek kadar ileri giden mahalle baskısından kurtulmak durumundayız. Bir de sınıf siyasetini “dayanışma”ya indirgeyen ve sadece sınıfın farklı kesimlerinin karşılaştığı haksızlıklar karşısında ses yükselterek sınıf eksenine yerleşilebileceğini sanan zihniyetten… Sınıfa da kimlikçi yaklaşmaya kalkma eğiliminden…



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 0 kişi görüntülüyor:  0 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Devrimin ve işçi sınıfının ustası:İyi ki doğdun Gorki! melnur 3 2302 29.03.2020- 10:09
Konu Klasör TKP: 105 yıl önce kuruldu, yine kuracağız, işçi sınıfını iktidara taşıyacağız... melnur 0 780 08.11.2022- 05:46
Konu Klasör 1923 Türkiye İktisat Kongresi ve işçi sınıfının kabul olunan iktisadî esasları melnur 2 482 27.03.2024- 05:13
Konu Klasör Sol nedir, sosyalizm nedir? melnur 6 11656 18.12.2021- 06:39
Konu Klasör Sınıf nedir, sınıf bilinci nedir? ayhan 3 11864 19.10.2014- 19:21
Etiketler   Nedir,   işçi,   sınıfının,   çektiği
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS