SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
CHP İstanbul İl Başkanı belli oldu           (gösterim sayısı: 3.842)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 18.12.2014- 13:25


CHP İstanbul İl Başkanı belli oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, İstanbul İl Başkanlığı görevinden istifa eden Oğuz Kaan Salıcı'nın yerine eski Genel Başkanlardan ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın'ın getirildiğini belirtti.

Resim Ekleme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, eski Genel Başkanlardan Murat Karayalçın'ın İstanbul İl Başkanlığına getirildiğini bildirdi.

Bingöl, AA’ya yaptığı açıklamada, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, Türkiye'nin gündeminin değerlendirildiğini, bazı boş ilçe örgütlerine atamalar yapıldığını belirterek, "2015'teki genel seçimler için milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmak üzere" İstanbul İl Başkanlığından istifa eden Oğuz Kaan Salıcı'nın yerine Murat Karayalçın'ın getirildiğini kaydetti.




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 18.12.2014- 15:47


Murat Karayalçın'ın İstanbul il başkanlığına gelmesi CHP'nin sağ politikacılara açılma siyasetine İstanbul'da son vereceği anlamına gelir. Bu değişimi böyle okuyorum. CHP genel merkezi sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin her bölgesinde ve genel seçim adaylarında bu yolda ısrar ederse yüzde 30'u geçebilir. Sağ profilli adaylarla seçime giderse sonu yine hüsran olur. İstanbul'daki bu değişimi olumlu karşılıyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 18.12.2014- 22:26


Hedefimiz Gezi'nin sesi olmak

CHP’nin yeni İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ın hedefleri büyük. Seçimlere giderken ‘İstanbul 2015’ başlığını taşıyan bir çalışma hazırlamayı planlayan Karayalçın,çalışmanın omurgasını Gezi’nin oluşturacağını söyledi. “Gezi gibi asi meydanlardan kent muhalefeti yükseliyor” diyen Karayalçın, “Bu sesi seçim programına taşımak görevi de benim” dedi.

Resim Ekleme  

CHP’nin yeni İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, bu görevi “tenzili rütbe” olarak görmüyor ve “Artık İstanbullu olacağım. Ankara milletvekili aday adaylığından feragat ediyorum” diyor. İstanbul’u tanımadığı eleştirilerine “Turist rehberi olarak gitmiyorum” yanıtını veren Karayalçın; eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün “Yanına 4 tane rehber verilmesi lazım” dediği haberleriyle ilgili olarak “Telefon açarak kutladı. Herhalde öyle bir açıklama yapmış olması söz konusu değildir” demekle yetiniyor. Karayalçın, “İstanbul 2015” programı hazırlayacaklarını anlatırken, “İstanbul asi bir kent, Gezi asi bir meydan; bana düşen görev o meydandan gelen sesi dinlemek, İstanbul 2015’e taşımak” mesajı veriyor.

Murat Karayalçın, adı “Ankara” ile özdeşleşmiş bir siyasetçi. “Başarılı” belediye başkanlığı döneminin altı çizilen ve hep “Bırakıp genel başkan olmayacaktınız” eleştirilerine hedef olan Karayalçın’ın milletvekili adaylıklarında ise Samsun, Adıyaman, Rize’ye “tayini” gündeme geldi. Şimdi de il başkanı olarak “tayini” İstanbul’a çıktı. Bugün CHP İstanbul il merkezinde görevi devralacak olan Karayalçın sorularımızı yanıtladı.

‘Başarı için muhtarlık da yaparım’

Belediye başkanlığı, genel başkanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı’ndan sonra il başkanlığı tenzili rütbe değil mi?

Parti geleneğinde böyle bir uygulama var. 1950’de dönemin CHP’li Başbakanı Şemsettin Günaltay, CHP seçimi kaybedince İstanbul il başkanlığına geliyor. Daha önce de söylemiştim: Partinin, sosyal demokrasinin başarısı için muhtarlık da yaparım, genel başkanlık da. Dolayısıyla bunu tenzili rütbe şeklinde yorumlamadım. Sayın genel başkan bana, “Size İstanbul’da ihtiyacımız var” dedi. Benim kültürümde, mensubu olduğum partinin genel başkanı böyle söylerse ona “hayır” demek söz konusu olmazdı. İstanbul il başkanlığı yeterince güçlü bir siyasi kariyer. Milletvekili, belediye başkanı olmadan da siyaset yapılabilir.

Ankara’dan milletvekili aday adayı olmanız bekleniyordu...

Milletvekili aday adaylığından feragat ediyorum. 2009 seçimlerinden sonra, artık belediye başkan adayı olmama kararı vermiştim. 2009’da çok sayıda CHP’li, MHP’li adaya oy vermişti. Ben 100 bin dolayında diye hesaplıyordum, Sayın Mansur Yavaş 200 bin CHP’linin kendisine oy verdiğini açıkladı. 2009’da böyle bir olayın yaşanması beni çok üzdü, yerel yönetimlere bir nokta koydum. Milletvekili adayı olmak istiyordum, önseçimi de kazanabileceğim kanısındaydım.

Yaşınızla ilgili eleştiriler var. Ayrıca İstanbul’u tanımadığınız söyleniyor. İstanbul’a ‘Ankaralı’ mısınız?

Yaşım konusunda söyleyecek fazla bir şeyim yok. Ama bu benim dışımda bir değerlendirme. İstanbul il başkanlığına talip olmadım, adaylığımı koymadım, İstanbul’da siyaset yapma kararı almadım. Ankara’da siyaset yapmak istiyordum, milletvekili olmak arzusundaydım ama böyle bir görevlendirme oldu. İstanbul’u tanımaya gelince; bu eleştiride dile getirilen anlamda kim biliyor, kim bilebilir diye sormak gerekir. 6 bin kilometrekareye yakın 10 milyon seçmeni olan bir kent. Ben İstanbul’a turist rehberi olarak gitmiyorum. Sosyal demokrat hareketin yönetilebilmesi için, İstanbul’un o anlamda tanınmasından çok sosyal demokrat düşüncenin özümsenmesinin daha önemli olduğu kanısındayım. Ama tabii ki İstanbul’u da öğrenebileceğim ölçüde öğrenmek isterim.

Genel seçimler yaklaşırken, ne tür çalışmalar planlıyorsunuz?

Seçim kampanyasında seçmenlerin dikkatini çekmek istiyorum ki; İstanbul’un yönetimi, sorunlarının çözümü için yerel yönetim birimlerinin değiştirilmesi değil, Türkiye’nin yönetiminin değiştirilmesi gerekiyor. Kamuoyu Gezi, Validebağ olaylarıyla ilgili gelişmeleri izliyor ama onun dışında bir de Kuzey Ormanları sorunu var. 1/100 binlik çevre düzeni planı İstanbul’un kuzeyine dokunulmamasını öngörüyor. 2009’da bu plan Topbaş tarafından belediye meclisine sunuldu ve orada oybirliğiyle kabul edildi. 2011 seçimlerine giderken Sayın Erdoğan “Ben seçilirsem, İstanbul’un kuzeyinde 3. köprüyü, 3. havalimanını yapacağım, Kanal İstanbul’u uygulayacağım” diye taahhütte bulundu. Yerel meclis, dokunulamaz, diyor, Başbakan, dokunurum, diyor. İstanbul’un kuzeyinin korunması için belediye meclisinin kararı yetmiyor, Türkiye’nin yönetimini değiştirmek gerekiyor. İstanbul’un en temel sorunu kentsel dönüşüm. 1989’da seçildiğimde daha kentsel dönüşümün adı yokken, Dikmen Vadisi’nde gecekondular için Portakal Çiçeği vadisinde de imarlı konutlar için başarılı kentsel dönüşüm projeleri uyguladık. Tabii İstanbul’u çalışmamız gerekiyor, seçimlere giderken “İstanbul 2015” başlığını taşıyan bir çalışma hazırlayıp sayın genel başkana sunmak gerektiğini düşünüyorum. 2011 seçimlerine giderken AKP seçim bildirgesinin yanı sıra İstanbul ve Ankara için ayrı ayrı program sundu. İstanbul’un sorunlarını çözmek,Türkiye’nin iktidarına gelmekten geçer.

İl başkanı olarak Gezi’nin verdiği mesajı aldınız mı?

Gezi, kent yönetimine katılım talebidir. Yaşam alanıma katılımım, görüşüm, rızam olmadan müdahale edemezsin mesajıdır. Bu mesaj dünyanın bütün “asi” kentlerinde yükselen bir mesaj. Bu, katılım talebinin patlamasıdır. Asi kentler, asi meydanlar var. 2004 yılında insanlık tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri oldu; ilk kez kentsel nüfus kırsal nüfusu aştı dünyada. Artık talepler dünyanın ünlü kentlerinden, meydanlarından yükseliyor. Artık meydan adlarını öğrendik dünyanın, onlar da Gezi’yi öğrendiler. Gezi gibi asi meydanlardan kent muhalefeti yükseliyor. Bu, Türkiye solu için de, dünya solu için de geçerli. Artık kent odaklı bir bakış açısını geliştirmek zorundayız. Bunun özünde de katılım talebi var. Bunu Gezi’de, HES’lerde, Soma’da görüyoruz. Müthiş bir mekân duyarlılığı var. Bu, yeni bir gelişme, partilerin bunu görmesi, kucaklaması lazım. Bu mesajın yükseldiği yerde il başkanı olarak bana düşen görev de; bu sesi dinlemek, bu sesi partime, partimin seçim programına, İstanbul 2015’e taşımak. Bu sesi biliyorum, tanıyorum, bu sese hak da veriyorum, 2015 programına taşıma kararlılığındayım.

'Örgüt müdahale etmelidir'

Şişli sorunu nasıl çözülecek?

Yerel yönetimlerin yasaları, kuralları, Danıştay tarafından geliştirilmiş içtihatları var. CHP’nin kendi hukuku var. Hem yasalar, hem de parti hukuku kullanılarak bu sorunun çözüleceği kanısındayım. Eğer ona rağmen çözülmezse, o zaman da örgüt müdahale etmelidir.

Mustafa Sarıgül’in sizin için ‘İstanbul’u tanımaz, yanına 4 rehber verilmesi lazım’ dediği haberleri basına yansıdı. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Sarıgül telefon açarak kutladı ve başarı dileklerini iletti. O sözler benim de kulağıma gelmişti. Herhalde öyle bir açıklama yapmış olması söz konusu değil. Her ikisi birden olmaz yani. Hem kutlamak, hem de öyle bir değerlendirme yapmak olmaz. Öyle bir değerlendirme yapılsa bile; herhalde kötü niyetle değil de bir espri çerçevesinde dile getirilmiştir. Şişli konusunda Sarıgül, İnönü isimlerinden bağımsız olarak o değerlendirmeyi yapıyorum. Bu sorun aşılabilir, aşılmalıdır. Yasalar ve parti hukuku çerçevesinde aşılamazsa parti hukukunun öngördüğü öteki süreçler işletilir.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın Kadir Topbaş’ı AKP’nin seçim marşı ‘Dombra’yı çalan bando ile karşılaması eleştirilmişti...


Partinin bu tür şeylere karışmasının doğru olmadığını düşünüyorum. O, Beşiktaş Belediye Başkanı’yla kendi hemşerileri, seçmenleri arasındaki bir sorun. Eski bir belediye başkanı olarak söylüyorum; partinin karşılamalar şöyle yapılsın, karşılamalar sırasında şu çalınsın gibi bir müdahalesi olmamalı....

İstanbul milletvekili adayları nasıl belirlenmeli?

Tartışmasız biçimde önseçimi savunuyorum. Alınmış kararlar var, yüzde 85 önseçim yüzde 15 merkez yoklaması uygulanmalıdır. Ama Türkiye genelinden gelerek İstanbul’a taşınmamalıdır da, İstanbul büyüklükleri itibarıyla uygulanmalıdır.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Tezkerenin ayrıntıları belli oldu denizcan 2 3212 02.10.2014- 10:31
Konu Klasör Vezneciler bombacısının kimliği belli oldu munzur 0 3586 10.06.2016- 12:28
Konu Klasör Ankara'da solun adayı belli oldu: Kaya Güvenç melnur 3 6211 21.01.2014- 12:04
Konu Klasör Kanal İstanbul ile İstanbul depremi arasında ilişki var mı melnur 0 1728 01.01.2020- 11:03
Konu Klasör SİP/“TKP” Gerçek Rengini Belli Ediyor Alisan 0 4606 12.03.2014- 15:17
Etiketler   CHP,   İstanbul,   İl,   Başkanı,   belli,   oldu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS