Altan Tan, Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürlerine yer vermesinin fikir özgürlüğü olmadığını iddia ederek "Üç tne sahte naylon beyaz Türk beni alkışlayacak diye dinimden imanımdan vazgeçecek halim yok" dedi.
HDP milletvekili Altan Tan, bugün mecliste basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin soruları üzerine Charlie Hebdo saldırısı hakkında konuşan Tan, Hz. Muhammed'in ya da bir başka inancın kutsallarının karikatürünün çizilmesinin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini savundu.
Tan, "Atatürk'ü diyelim ki sen sevmeye bilirsin, fikirlerini kabul etmeye bilirsin, yaptıklarını yanlış görebilirsin, bunları ifade edersin, bunlar ifade özgürlüğüdür. Ama hakaret etmeye kalkarsan, abuk subuk şekillerde tasvir edersen, onu seven, güvenen, inanan insanları rencide edersen, işte bu fikir özgürlüğü değildir" şeklinde konuştu.
İNEK BENZETMESİ: "DEMEK Kİ BELANIZI ARIYORSUNUZ"
Hz. Muhammed'in suretinin İslam'da yasak olduğuna değinen Tan, "Sırf sosyetik olacak, fikir özgürlüğü olacak, üç tane sahte naylon beyaz Türk beni alkışlayacak diye dinimden imanımdan vazgeçecek halim yok" şeklinde saldırgan ifadeler kullandı.
Tan, ilginç bir benzetme yaparak Hindistan'da da ineğe hakaret edilemeyeceğini söyledi. "Şimdi Hindistan'da bir toplumdasınız ve her gün kesilen inek resimleri yayınlıyorsunuz. Demek ki belanızı arıyorsunuz, yani eğer öyleyse" diyen Tan, sözlerini "Şimdi inek kutsal mıdır değil midir? Bana göre inek kutsal değil. Ama bir topluma göre o inek kutsal addediliyorsa, siz her inek gördüğünüzde elinize taş alıp atarsanız, her gün inekle ilgili olumsuz şeyler, hakaret edici, tahkir edici, küçümseyici bir yayın politikası izlerseniz işte buna hakaret diyoruz" şeklinde sürdürdü.
Altan Tan' a kimse dininden imanından vazgeç demiyor. Altan tan, her konuşmasına demokrasi ve özgürlükle başlayıp, aynı sözcüklerle tamamlardı. Kendisine dokunan bir konu olduğu zaman ortada ne demokrasi kaldı, ne özgürlük.
İşler biraz karışıyor. Charlie Hebdo dergisi çalışanlarına yapılan kanlı saldırı denklemi karmaşık hale getirdi. Öncesinde dincisiyle, solcusuyla, alevisiyle, LGBT bireyiyle yapılan liberal karışım almış başını gidiyor memlekete az kalsın demokrasi getiriyordu. Ama işte şişede durduğu gibi durmuyorlar, bir bakıyorsunuz her biri başka bir tarafa çekiştirmeye başlamış. Peki nasıl olacak, nasıl bir arada durulacak, Charlie Hebdo katliamı hiç olmamış gibi mi yapılacak?
HDP milletvekili Altan Tan önceki gün mecliste düzenlediği basın toplantısında Hindistan'da ineğe hakaret edilemeyeceğini söylemiş. "Şimdi Hindistan'da bir toplumdasınız ve her gün kesilen inek resimleri yayınlıyorsunuz. Demek ki belanızı arıyorsunuz, yani eğer öyleyse" diyen Tan Sırf sosyetik olacak, fikir özgürlüğü olacak, üç tane sahte naylon beyaz Türk beni alkışlayacak diye dinimden imanımdan vazgeçecek halim yok" diyerek açıklamasının motivasyonunu da ifade etmiş. Altan Tanın açıklamasının buraya alamadığımız kısımlarında ifade özgürlüğü değil de hakaret olarak kabul edilen davranışların nasıl cezalandırılacağına dair bir mesaj yok. Papa bile cezayı yumruk atmakla sınırlandırmıştı.
Öte yandan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç Charlie Hebdo seçkisi yayınlayan Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılar ile ilgili dün yaptığı açıklamanın son kısmında ..düşünce ve ifade özgürlüğü sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğüdür... Partimiz, ifade ve basın özgürlüğünün kullanılması önündeki tüm engellerin kaldırılması için her zaman olduğu gibi bugün de mücadele edecek, tehdit altında olan Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile dayanışma içinde olacaktır. demiş.
İfade özgürlüğünü kullananlar ile belasını arayanlar tanımları arasındaki uçurumun kapanması biraz zor. Sosyetik, sahte, naylon, beyaz Türk ile mutaassıp Kürt arasına konmak istenen uçurum ise en hafifinden koca bir ayıp.
Cizrede Kürt gençlerini öldürenler ile ifade özgürlüğünü katledenler ortak iken, kalkıp Hindistandaki inekten bahsetmek elifi görünce mertek sanmak değildir de nedir? Diğer taraftan Pariste geçen yıl bu zamanlar öldürülen üç Kürt kadının katili ile Charlie Hebdo saldırganlarının yolu yaşadığımız ülkede kesişiyorken ifade özgürlüğünü savunmakla yetinmek siyasetsizlik değil midir? Emperyalim, kapitalizm, ılımlı-ılımsız İslam, radikal İslam, dinci gericilik, faşizm bağlantısı kurulmayınca fili neresinden tutarsak orası ile tariflemiş oluyoruz.
Siyaset tercihler üzerinden yapılıyor. Charlie Hebdo saldırısını okurken hakaret kısmından tutmak da, ifade özgürlüğünden dem vurmak da bir tercih. Bu farklı yaklaşımların aynı çatı altında kendini ifade etmesi ise başka bir tercih. İşin bir yanı gelecek hayalimizin tercihlerimize yön veriyor olması, diğer bir yanı ise güncel tercihlerimizin bizi hayallerden öte bir gerçeğe taşıması. Sözün özü emperyalizm çağında hayaller liberal demokrasi olunca gerçeklik koca bir tas çorba oluyor.
"Üç tane sahte naylon beyaz Türk" bunu alkışlayacak diye imanından vazgeçemezmiş... Yahu Paris'te tam 1 Milyon insan yürüdü. Sistem muhalifleri de, sistem yandaşları da, sağcısı da, solcusu da. İçlerinde uşaklık ettikleri emperyalizmin liderleri de vardı. Bunlar da mı "üç tane sahte naylon beyaz Türk"?
Bu adamların kafalarındaki demokrasi içinde laikliğin olmadığı bir demokrasi. Kendilerine her türlü özgürlük helal, kendilerine aykırı her özgürlük haram.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.