SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Laik devletin imam-hatip liseleri           (gösterim sayısı: 5.169)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
evrim
[ evrim ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 23.01.2015
İleti Sayısı: 9
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: evrim
Konu Tarihi: 23.01.2015- 10:08


Ana fikri baştan belirteyim: Ortaokulu imam-hatip lisesinde okumuş biri olarak İHL’lerin devlete köle yetiştirme amacıyla devlet tarafından desteklendiğini düşünüyorum.

Benim okuduğum okul diğer imam-hatiplerden biraz farklıydı. Karma eğitim görüyorduk. Arapçanın yanında 3 farklı yabancı dil (İngilizce, Almanca ve Fransızca) seçeneği vardı. Din dersinde felsefe öğrenip, Türkçe dersinde dünya klasikleri okuyorduk. Buna rağmen Sünni İslam ideolojisiyle harmanlanmış bir eğitim alıyorduk. Dinin devlet için bir araç olarak kullanılmasında Sünniliğin katkısı çoktur. Özellikle Hanefi ve Hanbeli mezhebi hukukçuları devletin bekasına çok önem verir. İmam-hatipler bu Sünni geleneğin resmi eğitim kurumları olma vasfı taşır.

İmam-hatipler kuruluş tarihlerinden itibaren iktidarların oyuncağı oldu.[ii] 1924 yılında, din adamlarının cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlı olması için bu meslek okulları kuruldu. Yani, bu okullar da tüm devlet okulları gibi ideolojik formasyon için kuruldu. Cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlı din adamları yetiştirme konusunda başarılı olamayan İHL’ler, Menderes döneminden itibaren muhafazakâr sağın yuvası olma amacında başarıya ulaştı. Sağ hükümetler tarafından oy deposu olarak ve komünizmle mücadele için kullanıldı. Kenan Evren, -dilinden ayetleri düşürmemesiyle aynı nedenle- komünizm ve anarşi ile mücadele merkezleri olarak imam-hatipleri destekledi. Hatta darbe sonrası 1985’te açılan ilk iki imam-hatipten biri “bölge halkının etnik yapısı, anarşi ve terörün bölgede yoğunluğu” nedeniyle Tunceli’de açıldı.

“Laik” Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluşundan bu yana dini bir hükmetme aracı olarak kullandı. Diyanet İşleri Başkanlığını da bu nedenle kurdu ve koruyor, imam hatipleri de. 12 Martçıların ve 28 Şubatçıların bu okullara karşı aldığı tavrın esas nedeni bu okulların dini okullar olması değildi. Asıl sebep, bu okulların ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar onların istediği devlete değil, muhafazakâr sağ ve milli görüş çevresinin istediği devlete taptıran bir eğitim vermesiydi.

Bugün hükümetin gayrimüslimleri bile zorunlu olarak İHL’lere göndermesinin nedeni, muhafazakâr, devletçi, milliyetçi bir kitle yaratmak. Bu kitlenin, hükümetin onayladığı din adamlarının medya yoluyla verdikleri fetvalara birebir uyacak bir kitle olması amaçlanıyor. Din ile insan kandırmak dünyanın en kolay şeylerinden biri. Bu şekilde kandırılıp, devletle ilgili tek sorunun İslami usullerle yönetilmemesi olduğuna inanmış, bu inancından büyük zorluklarla kurtulmuş biri olarak söylüyorum bunu. Hükümet dinin bu gücünü bildiği için, kendi amaç ve isteklerine uymayan tüm tarikat ve cemaatleri de fişliyor.   Kısacası hükümet, tüm eski iktidarlar gibi kendisine tapacak yeni nesli, kendisi yaratmaya çalışıyor.

Velhasılıkelam, imam-hatipler dini özgürlükleri korumak için değil tam tersine din ile tutsaklık yaratmak amacıyla devlet tarafından destekleniyor.

İnsanlar devlete tapabilirler. İnsanların geri zekâlı olabilmeleri bu yazının konu aldığı sorun değil. Fakat devletlerin kendilerine tapacak insan yetiştirmek için okul açmaları bir sorun, hele ki o eğitimi istemeyen kişilerin vergileriyle. Bütün devlet okullarını özelleştirmeyi beceremiyorsak, en azından dini devletin tekelinden çıkaracak bağımsız dini okulların kurulmasını sağlamalıyız.[iii] En kısa zamanda da Tevhid-i Tedrisat kanunundan kurtulmalıyız.

Yoksa en az birkaç kuşak daha, “öğrendiklerinden kurtulmayı öğrenmek” için tüm hayatını harcayacak.




Osmanlı döneminde de din devletin otoritesi için önemli bir araçtı. Bazı padişahlar şeyhülislamlara -ve ulemaya- karşı kendini gerçekten sorumlu hissederken, bazısı ise devletin –yani yöneten insanların- çıkarları doğrultusunda şeyhülislamlardan temel İslam hukukuna aykırı fetvalar almıştır. “Milli mücadele” yıllarında da benzer durum yaşandı. Padişah kendisi için fetvalar çıkartırken, Mustafa Kemal de kendisi ile ilgili olumlu fetvalar çıkartıyordu.



[ii] Osmanlı’nın son dönemlerinde odağında pozitif bilimin olduğu okullar gelişmeye başlayınca, din, genel kültür ve bilim eğitimlerini birlikte veren medreseler artık sadece din eğitimine odaklanmış, kültür eğitimi de veren merkezlere dönüştü ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla birlikte azınlık okulları ve misyoner okulları gibi kapatıldı. Buna rağmen, bugün anlatılanın aksine “CEHAPE ZİHNİYETİ” bütün din eğitimini sonlandırmadı.

Cumhuriyet döneminde İHL’lerin temeli 1924’te atıldı. “İmam hatip mektepleri” adıyla “aydın ve cumhuriyete bağlı” din adamı yetiştirmeyi amaçlayan ortaöğretim okulları kuruldu. Hala Osmanlı dönemindeki din algısının baskın olması nedeniyle öğrenci sıkıntısı çeken bu okullar 1930 yılında kapanıp yerini Diyanet İşlerine bağlı kuran kurslarına bıraktı. 1949 yılında bu kursların yetiştirdiği din adamlarının cumhuriyet ile bağının zayıf olduğu ve gerici oldukları gerekçesiyle MEB’e bağlı imam-hatip kursları kuruldu.

Demokrat Parti iktidarı sırasında bugün ki İHL’lerin temeli atıldı. Cumhuriyetin başında din adamı yetiştirmek için kurulan İHL’lerin kültür dersleri içerikleri artırıldı, 7 yıllık ortaokul ve lise eğitimi haline dönüştürüldü. Bununla birlikte fark derslerini verenler istedikleri üniversite bölümüne gitme hakkı kazandı. 27 Mayıs darbecileri İHL’leri kapatmayı gündemlerine alsalar da uygulamaya geçirmediler. 3. İnönü hükümetleri döneminde de İHL’ler kapatılmadı hatta din eğitimine bolca önem verildi. 12 Mart Muhtırası’na kadar İmam-Hatip’lere dokunulmadı, hatta hep geliştirildi. 12 Mart sonrası ise ortaokul bölümleri kapatılıp, meslek okulu statüsüne geri döndürüldüler ve üniversitede bölüm kısıtlamaları getirildi.

1974 CHP-MSP hükümeti sırasında ortaokul bölümleri tekrar açıldı ve sayıları çoğaltıldı. İslam geleneğinde “din adamlığı” pozisyonları erkekler için olduğu için İHL’ler sadece erkeklere özel açılmıştı.   1976’da bir velinin kızını İHL’ye sokmak için verdiği çaba sonucu Danıştay kararıyla İHL’ler herkese açık hale geldi ve bu sayede artık meslek okulu olmaktan tamamen çıkıp, din eğitimi verilen okullara dönüştü. 12 Eylül darbecileri bir kanun değişikliğiyle İHL’lerin üniversiteye girişinin önündeki engelleri kaldırdı. 28 Şubat döneminde İHL’ler önceden değindiğimiz gibi 12 Mart muhtırası ile aynı uygulamalara maruz kaldılar. 2012 yılına varıldığında, 28 Şubat düzenlemelerinin hepsi ortadan kaldırılmıştı.



[iii] İHL’lerin yaklaşık %65’i tamamen halk tarafından inşa edilip, eğitime hazır hale getirildi. Sadece kadarı tamamen devlet tarafından yaptırıldı. Yani sivil toplum kendisi bu işi görebilecek durumdadır.

Tarık Beyhan
http://www.3hhareketi.org/blog/Laik-devletin-imam-hatip-liseleri-187/



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
evrim
[ evrim ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 23.01.2015
İleti Sayısı: 9
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: evrim
Cevap Tarihi: 23.01.2015- 10:10


Yazı Liberteryen bir aktivist tarafından kaleme alınmış.

Laik demokraside imam hatiplerin varlığı üzerine doğru tespitler içeriyor.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
yorum2006
[ yorumcu ]

Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 15.08.2013
İleti Sayısı: 772
Konum: Gizli
Durum: Gizli
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

2 kere teşekkür edildi.
Cevap Yazan: yorum2006
Cevap Tarihi: 23.01.2015- 21:20


Bu yazıyı yazan genç arkadaşın İHL'li olsa da, konunun geçmişini iyi bilmediği anlaşılıyor. Bir kere geçmişteki okullara tümden İHL demek yanlıştır. Yani geçmişte bunlar lise filan değildi. İmam Hatip Mektebi veya İmam Hatip Okulu deniliyordu. Lise düzeyinde de değildi. Bunların lise haline getirilmesi 12 Eylül faşizmi ile olmuştur. İşin bam teli de buradadır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında yani dinci Osmanlı devleti bitirildikten sonra, laik eğitime geçildikten sonra, tepkileri bastırmak ve din adamı ihtiyacı için bazı okullar açmakla, günümüzdeki İHL'lerin hiçbir ilgisi yok.

Esasen İmam Hatip Mekteplerini DP döneminde yaygınlaştıran zihniyetinamacı dini istismar etmek ve halkı uyutmak içindir. Bu okulları imam yetiştirmek amaçlı olmaktan çıkmış, adam gibi okuma hakkı verilmeyen yoksul köylü yığınlarının çocuklarını dine hapsederek düzene yamamak için açılmış ve mantar gibi çoğalmıştır. Amaç yoksul halkı din afyonu ile uyutmaktı. Ancak iş bununla kalmadı.

12 Eylül'de tevhid-i tedrisat yasasının açıkça çiğnenmesi ve bunların normal liseye çevrilmesi ise, ülkede ve bölgede solun yükselişini durdurmak için ılımlı İslam rejimleri kurmayı hedefleyen CİA'nın operasyonudur. Bunlar normal lise haline sokulmuş ve altyapıları son derece güçlendirilmiştir. Bunlara yapılan yatırım, bina araç-gereç vb normal liselerin çoğuna yapılmıyordu. Böylece bunların mezunları üniversite sınavlarında başarı kazanarak tüm meslek dallarında yükselecek konuma getirilmişlerdir. Bunlar emperyalizmin güdümündeki geri kalmış kapitalist düzeni İslam sosuyla servis eden günümüz iktidarının da alt yapısını oluşturdular.

Bu çarpık eğitim sistemine karşı yazarın önerdiği tevhid-i tedrisat kanunu kaldırılsın önerisi ise çözüm değildir. Bu kaldırılacak da ne olacak? Her yere mantar gibi dinci okullar açacaklar. Üniversitelerin bile köküne kibrit suyu dökecek, üniversiteleri medreseye dönüştürecekler. Bu çözüm değildir. Çözüm İHL'lerin kapatılması ve sonuna kadar laik eğitimde direnmektir. Eğer sorun din adamı yetiştirmekse, herkes kendi din adamını yetiştirsin, ancak buna lise, üniversite filan denmesin. Din okulu denilsin ve burada okuyanlar ancak din adamı olabilsin.




Bu ileti en son yorum2006 tarafından 23.01.2015- 21:22 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Okullara imam hatip sınıfları umut 5 5046 01.09.2014- 14:06
Konu Klasör Bu kadar İmam Hatip gerekli mi? ayhan 3 4070 05.09.2014- 18:33
Konu Klasör İmam Hatip’te ‘teşvikli’ özel statülü gericilik! proleter 0 3532 24.06.2014- 22:48
Konu Klasör Suudi imam: Dünya dönmüyor umut 2 4205 17.02.2015- 19:27
Konu Klasör 1 milyon kişi imam hatipli yapılacak denizcan 1 4271 26.01.2015- 12:55
Etiketler   Laik,   devletin,   imam-hatip,   liseleri
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS