SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Devrimcilerin siyasetle imtihanı-Gonca Eren           (gösterim sayısı: 3.028)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 14.07.2015- 15:35


Devrimcilerin siyasetle imtihanı-Gonca Eren  

Türkiye sosyalist hareketinin tarihi ile Türkiye siyasi tarihini yanyana koyduğunuzda ikisinin örtüştüğü momentler doğal olarak geleceğe devrettikleri ile beraber anılır. Ne yazık ki bu dönemler oldukça azdır ve talihsiz bir biçimde yenilgilerle doludur. 1921’de, yeni bir ülkenin kuruluş sancılarının çekildiği bir dönemde bir katliam ile önü kesilen Türkiye komünist hareketi, sonraki uzunca bir dönemi yeraltında ve siyaseten etkisiz olmanın daha da ötesinde yok hükmünde geçirmek zorunda kalmıştır. Çok partili hayata geçiş ile beraber kurulan sosyalist partiler, Demokrat Parti geleneği ile Türkiye sağının siyaset sahnesinde merkezi rolünü tahkim etmesi yanında düşünüldüğünde ancak sosyalist hareketin tarihine not düşülebilecek bir etki yaratmıştır. 1960’lar ve 12 Mart kesintisinin ardından 1970’lerin özel bir yeri vardır. Ama bu dönemde toplumsallaşan sosyalist hareketin ve işçi sınıfı hareketinin iktidar perspektifinden yoksun siyasi hatlarla malul olması, yaşanılan çok önemli mücadele deneyimlerine rağmen ülkenin 12 Eylül’e gidişini engelleyememe sonucunu yaratmıştır. Darbe sonrası karanlık dönemde yılgınlığın, çözülüşün, sağa kaymanın, sola küfretmenin hengamesine karşı solda inat ve ısrar edenlerin ve bu dönemin solda konum belirleyen yeni kuşaklarının ısrarı, yine Türkiye siyaset sahnesi açısından bakıldığında varlık yokluk bağlamında ele alınabilmekte, daha ötesi iddia edilememektedir. Uzun bir kesit olarak ele alabileceğimiz bu dönemde yine toplumsal hareketler ve sınıf hareketi bağlamında ele alınabilecek çok önemli deneyimler yaşanmış ama bunlar da sadece şimdilik sadece Türkiye solunun tarih kitabına not edilmekten ibaret kalmıştır. Türkiye’de solun siyaset alanında sözünü en ileri noktadan söyleyebileceği bir kesit olarak gündeme giren Haziran direnişi, içerisinde var olmanın ötesinde, bu olanak vasıtasıyla solun kulvar değiştirmesini ve ülke toprağında etkili bir siyasal güce erişmesini sağlayamamıştır. En azından şimdilik...

Yanlış anlaşılmasın. Amacım Türkiye sosyalist hareketinin tarihi üzerinden bu topraklarda devrimciliğin ne kadar umutsuz bir durum olduğuna dair tez yazma niyetinde değilim. Tam tersine tarihi boyunca kapitalizmin krizleri ile debelenen, bölge ülkelerle ilişkileri ve bu ülkelerin uluslarası alanı etkileyen iç/dış gelişmeleri vs ile sorunların biriktiği bir ülkede solun karşısına çıkan olanakları değerlendirebilme konusunda önemli talihsizlikler yaşandığını, bunların hepsinin bugüne ve yarına yönelik derslerle dolu olduğunu düşünerek bu çerçeveyi çizdim.

Sorun bu ülkede devrimcilerin, komünistlerin siyasetle ve örgütlülükle imtihanıdır. Ülkenin toplumsal damarlarına yerleşmiş ve bu alanları uzun soluklu olarak tutabilme becerisini kazanmış adlı adınca komünist öznenin, bağımsız ve iktidarı hedefleyen bir siyasal çizgi ile devinememesidir sorun. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle, ama yarın böyle olmamalı.  

Bu toprakları tanıyan, toplumla gerçek bağlar kurabilen ve kök salabilen, sosyalist bir siyasal hattın meyvelerini bu kökler sayesinde alabilen ve geleceğe devredebilen bir öznenin yokluğunda hangi tür toprağın daha verimli olacağı tartışması daha çok su kaldırır. Geçmişte de böyle olmadı mı? Devrimci romantizm çok güzeldir ama devrimci gerçek ve hayal arasındaki ince çizgide gezinebilmeyi bilendir de aynı zamanda. Dünyadaki devrimci gelişmelerden ve hatta iktidar örneklerinden esinlenenler, ayaklarını bu topraklara basmadan yüzlerini kilometrelerce ötelerdeki deneyimlere çevirdiklerinde şabloncu ve devrim modeli ithal eden onlarca örgütün çıkmış olması ve hüsrana uğranması başka nasıl açıklanabilir? Benzer bir ruh hali Türkiye’de ortaya çıkan solun siyasal ve ideolojik olarak etkili çıkışlar yapma olanağına sahip olduğu dönemlerin mutlaklaştırılması ve hiçbir zaman aslı gibi olamayacak suni çıkışların ısrarla zorlanmasıdır. 90’lı yıllarda öğrenci hareketinde parasız eğitim talebi üzerinden yaratılan meşruiyet, toplumun vicdanında gayet meşru bir yer edinen bir işgal eyleminin kötü kopyalarıyla defalarca tekrar edilmeye çalışılması,   yine aynı dönemlerde Gazi eylemleri sonrası aynı tepkinin her mahalleye barikat kurarak tekrardan örgütlenebileceğinin yıllarca zannedilmeye devam edilmesi... Örnekler çoğaltılabilir, hatta Haziran Direnişi’ne kadar getirilebilir. Haziran Direnişi sonrası bu direnişin bugüne devrettiği olanaklar üzerinden değil, sadece güzellemelerle yaşatılmaya çalışılması da benzer bir örnektir.

Bir başka sıkıntı da sosyalist hareketin burjuva siyasetine müdahale edebilecek yaratıcı, etkili ve devrimci araçları geliştirebilmesinde ve hayata geçirebilmesindedir. Haksızlık etmeyelim, tarihimiz bu açıdan oldukça özgün ve ilerletici deneyimler barındırmaktadır. Ama öte yandan toplumsallaşma, büyük siyaseti devrimci bir tarzda yapma ve iktidar perspektifini kaybetmeme denklemleri tarihimizde çok bilinmeyenli bir şekilde masaya konmuş, bu bilinmezlik içinde parametrelerden bir veya birkaçının gündemden düşürülmesi ile yanlış bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Oysa ki denklem bütün parametreleri ile masada durmaktadır ve denklemin kendisi bütün bilinmezden gelinen parametrelere rağmen adlı adınca ortadadır.

Uzun lafın kısası Türkiye devrimci hareketi, sosyalist siyaseti iktidara taşıyabilecek bir perspektifle ve örgütlülükle önümüzdeki süreci kazanma hedefiyle hareket etmek zorundadır. Türkiye sol tarihine bir yaprak daha açmak için değil, Türkiye’nin siyasal geleceğine sosyalizmin kızılını çalabilmek için...




Bu ileti en son denizcan tarafından 14.07.2015- 15:37 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 0 kişi görüntülüyor:  0 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Devrimcilerin siyasetle imtihanı denizcan 1 3875 13.09.2015- 01:18
Konu Klasör Bir mirası anlayabilmek…-Gonca Eren denizcan 0 3127 04.11.2014- 22:59
Konu Klasör Sosyalistlerin CHP'yle imtihanı... melnur 0 359 08.11.2023- 07:18
Konu Klasör İlhan Cihaner, CHP Genel Başkanlığı'na aday oldu: Sol siyasetle başarıya ulaşacağız melnur 5 2603 21.01.2021- 08:40
Konu Klasör “Ya sosyalizm ya barbarlık!” - E. Eren proleter 2 4022 27.10.2014- 01:36
Etiketler   Devrimcilerin,   siyasetle,   imtihanı-Gonca,   Eren
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS