SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Komünist bir ozan: Ruhi Su           (gösterim sayısı: 5.836)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
munzur
[ .... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 19.12.2013
İleti Sayısı: 1.075
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: munzur
Konu Tarihi: 20.09.2015- 01:48


Komünist bir ozan: Ruhi Su
Çağlar Mirik


Ruhi Su müziğini, O’nun siyasi duruşundan, politik bakışından ayırarak anmak soyut ve anlamsız bir üzüntü haline dönüşür. Ruhi Su yalnızca mükemmel bir sese ve derin müzik bilgisine sahip bir sanatçı değil, O aynı zamanda burjuvaziye korkular salan komünist bir aydındı.

Resim Ekleme
Ruhi Su TİP eyleminde

1975 yılının bir akşamında, BBC’nin Türkçe yayınındaki sunucu şöyle diyordu: “Bu akşamki sanat programımızda çok ünlü bir konuğumuz var. Herhangi bir sıfat söylememize gerek yok adını söylediğim zaman hepiniz bileceksiniz: Sayın Ruhi Su…”

Aradan geçen bunca zaman içinde – bugün ölümsüzlüğe yürüyüşünün 29. yılında mesela- Ruhi Su hakkında çok şeyler yazıldı ve anlatıldı. Bunların bazılarında Ruhi Su müziğini O’nun siyasi duruşundan, politik bakışından ayırarak, ‘ne güzel türküler söylerdi’ ‘türkülerin babasıydı’ ‘çileli bir hayat yaşadı’ gibi laflarla soyut ve anlamsız bir üzüntü dile getiriliyor. Bugünkü kuşak da Ruhi Su’yu ‘acılar çekmiş bir türkücü’ olarak öğreniyor. Buna izin vermeyelim. Belki de en çok bugünlerde O’nu başka sıfatlarla da anmak gerekir. Çünkü orada gizlidir Ruhi Su’yu Ruhi Su yapan en önemli özellikler.

Ruhi Su yalnızca mükemmel bir sese ve derin müzik bilgisine sahip bir sanatçı değil, O aynı zamanda burjuvaziye korkular salan komünist bir aydındı. Bir halk aydını olarak, komünist bir aydın olarak hapse ve sürgüne düşüp; işkencelere meydan okudu. Beş sene boyunca hapiste, hücrede tutulmuştur. Ancak o yine de başta işçi sınıfının ve ezilen Anadolu halklarının sesi olarak burjuvaziye meydan okumaya devam etmiştir:

“Mahsus mahal derler kaldım zindanda
Kalırım kalırım dostlar yandadir
Dirligim, düzenim dermanım canım
Solum sol tarafım imanım dinim”

diyerek inanç, direniş ve kavga çağrıları yapmıştır.

Yaptığı radyo programında “Serdari halimiz böyle n’olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak” türküsü nedeniyle radyodaki işine son verildi. Ancak hayatındaki zorluklara bakıldığında bunun hiçbir şey olduğu anlaşılır. Hiçbir şey onu yıldırmadı. O bir kavga adamıydı: Umudun, yarının, güzelliğin, devrimin ve ‘bizden olan ne kadar güzel şey varsa’ onun kavgasını veren bir aydındı. Yüreğindeki devrim ve halk ezgilerinin coşkusuyla, Anadolu halk müziğinin gelişmesine büyük katkılar sağlamış ve yeni yollar açmıştır. 1975 yılında Dostlar Korosu’nu kurup ilk kez çok sesli halk müziği denemelerini o gerçekleştirdi. Nazım Hikmet’in şiirlerini ilk besteleyenler arasında o vardı. Başta Pir Sultan olmak üzere, Hatayi, Serdari ve diğer alevi ozanlarının deyişlerini okuyup yorumlamış ve alevi müziğinin yaygınlaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Başkaldırı türkülerini geniş halk yığınlarına taşımıştır. Onun tavrı devrimden yanadır:

“Dinleyin arkadaşlar, bir atasözümüz var
Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar
Kıyamet dedikleri, ha koptu ha kopacak
Yoksuldan halktan yana, bir dünya kurulacak

Görmüşler ileriyi, atalarımız demek
Herkese yeter dünya, herkese yeter ekmek.”

“Halktan kopuk hiçbir işten, hiçbir insandan hayır gelmez.”
Ruhi Su müziği kendiliğinden, tesadüfi bir müzik değildir. Ayakları sağlam bir temele basar ve kökü halktadır. Kültür, türküler, çok seslilik üzerine çok önemli yazıları vardır. Sadece üretip, yorumlayıp geçmiyor, bu işin teorik çalışmasına da kafa yoruyor. Sanata, sanatçıya ve halka dair görüşlerini kendi anlatımıyla hatırlamak ve yeniden kavramakta fayda var: “Sanatçı da, tıpkı bir çiftçi gibi, demirci gibi işini anlatabilmelidir. Hem diliyle, hem de hüneriyle. Bir başka deyişle, kendi toplumu içinde sanatıyla ekmek yiyebilmelidir. ‘Beni bu halk anlamaz’ demek, en azından, boş bir kendini beğenmişliktir. İnsan kendini beğenmede bile yalnız kalmamalı. Halkın sanatta anlamadığı bir yer olabilir, sanatçı bunu umursamazlık edemez. Çünkü tüketicisi olmayan bir üretim yaşamaz. Hani hükümet zoruyla da yaşamaz demek istiyorum. Elli yıllık değil, yüz elli yıllık deney var önümüzde. Bazı sanat kurumlarının gittikçe yozlaşması, kuruyup gitmesi bundandır. Halktan kopuk hiçbir işten, hiçbir insandan hayır gelmez.”

Aziz Nesin 18 Ocak 1960 tarihli bir gazete yazısında Ruhi Su için şunları diyor: “Söyleyen Ruhi Su değil. Onun ağzında bütün bir yurt dile gelmiş. Kapalı gözlerimin önünden bozkırların çarıklıları, yaylaların yarık tabanları, bitmeyen tozlu yolların yolcuları, gurbetçiler, sıla özlemcileri geçip gidiyor. Bir film görüyorum: Ağaçsız topraklar, topraksız sular… Toprağın insana özlemi, oynayan gelinler, dönüşü yok yollar, aşılmaz dağlar, bitkisiz ovalar, halılar, kilimler, çoraplar, nakışlar… Ruhi Su türkü çağırıyor. Bütün bir yurdu taşıyan gür, yanık, içli ses, bu süslü aynalı, yaldızlı, yıldızlı salona sığmıyor. Yiğit sesi süslü salona sığmayan Ruhi Su bir başına, ama hepimizden yüce.”

O pasaport duruyor mu acaba?
12 Eylül 1980’de yönetime el koyan faşist cunta, Ruhi Su’ya pasaport vermeyerek, O’nun yurtdışında tedavi edilmesini engellemişti. Diyebiliriz ki Ruhi Su’nun ölümünde 12 Eylül generallerinin de payı vardır. ‘Bir defaya mahsus’ verilen ama Ruhi Su’ya verilmeyen o malum pasaport duruyor mu acaba?
20 Eylül 1985’te ölen Ruhi Su’nun cenaze törenine onbinlerce insan ‘Ruhi’ler ölmez!’ sloganlarıyla katılmış, cenaze töreni büyük bir eyleme dönüşmüştür. Cenazede gözaltına alınan 163 kişi İstanbul siyasi şubede 15 gün süreyle gözaltında tutulur ve dönemin terör ve asayisten sorumlu İstanbul emniyet müdür yardımcısı Mehmet Ağar’dır.

Ruhi Su’nun yaptığı çalışmalardan etkilenen ve O’nun izinden giden pek çok sanatçı olmuştur. O sanatçılar arasında en önemlileri Grup Yorum’dur. Grup Yorum da her fırsatta Ruhi Su’dan öğrendiklerini anlatıp, O’nu yaşatmaya devam etmektedir. Son albümlerine ‘Halkın Elleri’ ismini veren, Ruhi Su –ve daha pekçok ustayla- ilgili anmalara en önde giden Grup Yorum’un kendi tarihsel gelişimi içinde ilerlerken geçmişten, ustalardan aldıklarını da unutmadan yürüyüşüne devam etmesi yarınlara bırakılan önemli bir mirastır.

Evet, Ruhi Su bir komünistti. Komünist bir ozan olarak hapse ve sürgünlere düştü ama o bir dağ idi aynı zamanda: Hasan Dağı idi. Bugün de Hasan Dağı gibi dimdik aramızdadır. Boşuna değildir kulağımıza küpe olması gereken dizeleri:

“Dostlarım, kardeşlerim, canlarım
Kaldırın başlarınızı
Suçlular gibi yüzümüz yerde
Özümüz darda durup dururuz
Kaldırın başlarınızı yukarı
Bize göz verildi, gözleyin diye
Dil verildi, söyleyin diye
Kulak verildi, dinleyin diye
El, gövdede kaşınan yeri bilir
Dert bizde, derman ellerimizdedir.”

Ruhi Su fiziki olarak aramızdan ayrıldı ancak sesiyle, fikirleriyle, bıraktığı mirasla coşkun bir su gibi daha nice yıllar boyunca çağlayarak akacak. Ruhi Su, sudur; Sultan Suyu’dur. Sultan Suyu gibi Anadolu’da gürül gürül akmaktadır. O’nun sesinde Anadolu halklarının acıları, dertleri olduğu kadar bu dertlerin dermanları da vardır. Anadolu ve Dünya halkları yaşadıkça Ruhi Su da yaşayacaktır. O’nu yaşatanlara selam olsun.

Gezite



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
munzur
[ .... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 19.12.2013
İleti Sayısı: 1.075
Konum: Gizli
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: munzur
Cevap Tarihi: 20.09.2015- 01:50


Murat Can Yağbasan
İyi ki Geldin Usta!


Resim Ekleme
Afiş: Murat Can

EZGİLİ YÜREK

Hangi taşı kaldırsam

Anamla babam

Hangi dala uzansam

Hısım akrabam

Ne güzel bir dünya bu

İyi ki geldim

Süt dolu bir torbayla

Şöylece çıkageldim

Kime elimi verdimse

Döndürüp yüzümü baktımsa

Kısmet kapıyı çaldı

Kör pınara su geldi

Ben şakıyıp durdukça öyle

Gülün kokusu geldi

Bebesi olmayana

Bunalıp da kalmışa

Acılarla yüklü

Dargın yüreklere

Yetiştim geldim

İyi ki geldim

    RUHİ SU



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 0 kişi görüntülüyor:  0 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Ozan Deniz Sarıtop Hayatı ve Şiir Kimliği Ağrıdaği 0 635 30.07.2022- 14:58
Konu Klasör Ankara NHKM'de Ruhi Su gecesi melnur 0 3716 29.11.2013- 19:25
Konu Klasör Grup Yorum - Ruhi Su albümü tarihselmaddeci 1 4648 06.08.2015- 19:17
Konu Klasör Komünist Manifesto Üzerine umut 1 6229 21.02.2020- 18:14
Konu Klasör TKP ve güncele sırtını dönerek sol komünist olmak! melnur 3 2990 01.11.2022- 05:36
Etiketler   Komünist,   bir,   ozan:,   Ruhi
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS