HDP Oylarındaki Düşüşün Nedeni Kürt Seçmenin Öz Yönetim Tepkisi
1 Kasım seçimlerinde en fazla oyu kaybeden MHP oldu. MHP'yi ise HDP izledi. HDP'ye oy kaybettiren neden neydi? İşte HDP oylarındaki düşüşün nedeni!
HDP Oylarındaki Düşüşün Nedeni Kürt Seçmenin Öz Yönetim Tepkisi HDP Oylarındaki Düşüşün Nedeni Kürt Seçmenin Öz Yönetim Tepkisi HDP Oylarındaki Düşüşün Nedeni Kürt Seçmenin Öz Yönetim Tepkisi .
HDP 7 Haziran'a göre Türkiye genelinde 1 milyon seçmenin oyunu kaybetti. Güneydoğu ve Doğu illerinde de partinin oyları geriledi. HDP'den yapılan ilk değerlendirmelere göre, bu düşüşün arkasındaki bir numaralı neden, "Öz yönetim" ilanı ve bu amaçla sokaklara kazılan hendeklerin yol açtığı gerilim var.
7 Haziran seçimlerine "Barajı geçme" motivasyonuyla giren HDP, parti içi analizlerin de çok üzerine çıkarak yüzde 13 oranında oy almıştı. Ancak 1 Kasım seçimlerinde tablo değişti. Özellikle batı illerinde sandıkların açılmasıyla birlikte HDP'nin oyları baraj sınırına geriledi. Genel Merkez'de "Baraj altına düşme endişesi yaşıyoruz" yorumları yapılırken yurtdışı oyların da katkısıyla HDP barajı geçmeyi garantiledi.
Ancak bu defa barajı geçmek 7 Haziran seçimlerindeki anlamı taşımıyordu. 7 Haziran'da "barajı geçmek" bir "zafer"di, 1 Kasım seçimlerinde ise baraj geçilse de oyların dramatik bir şekilde gerilemesi, HDP için hayal kırıklığını beraberinde getirdi. Çünkü, 7 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı saha çalışmalarında barajı üç puan farkla aşacağını öngöremeyen, sonucu sürpriz olarak değerlendiren parti, bu defa da oylarının bu ölçüde düşeceğini tahmin edememişti.
7 Haziran seçimlerinde 6 milyonun üzerinde oy alan HDP 1 Kasım seçimlerinde 1 milyon seçmenin oyunu kaybederek 5 milyon oy alabildi. Oy oranı yüzde 3 oranında gerileyerek yüzde 13'ten yüzde 10'a düştü. Parti hem batı illerinde hem de Kürt seçmenin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde oy kaybetti.
DİYARBAKIR'DA YÜZDE 7'LİK GERİLEME Bu illerden biri bölgenin nabzının attığı Diyarbakır. 7 Haziran seçimlerinde HDP Diyarbakır'da 950 bin seçmenden yaklaşık 637 bininin oyunu almıştı, oy oranı yüzde 79'a ulaşmıştı. AK Parti ise, 112 bin oyla yüzde 14 oy oranında kalmıştı. 1 Kasım'da bu tablo anlamlı bir şekilde değişti. HDP'nin oy oranı yüzde 72'ye, oy sayısı 575 bine düştü. AK Parti'nin ise oy oranı ise yüzde 21, oy sayısı 169 bin oldu. Diyarbakır'daki bu değişim başka illerde de görüldü.
HDP'nin oylarının büyük oranda gerilediği illerden biri Bingöl. 7 Haziran'da Bingöl'de AK Parti yüzde 46.9 HDP ise yüzde 40.9 oranında oy almıştı. 1 Kasım'da HDP bu oyların yüzde 11'ini kaybetti ve yüzde 29'a geriledi. Benzer bir gerileme Ağrı'da yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde bu ilde oyların yüzde 78'ini alan HDP, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 68 oranında oy alabildi. AK Parti ise 7 Haziran'da yüzde 15 olarak gerçekleşen oy oranını 1 Kasım'da yüzde 26.9'a çıkardı.
BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI: ŞANLIURFA HDP en büyük hayal kırıklıklarından birini Şanlıurfa'da yaşadı. 7 Haziran'da yüzde 38.4'e kadar çıkardığı oylarının yüzde 10'unu kaybetti. 7 Haziran seçimlerinde bu ilden 5 vekil çıkaran HDP, 1 Kasım'da yüzde 28'e düşen oy oranı ile 3 milletvekili elde edebildi.
1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'nin listesinin ilk sırasına koyduğu Beşir Atalay ile girdiği Van'da da HDP'nin oyları geriledi. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 74 oranında oyuyla şehrin 8 vekilinden 7'sini alan HDP'nin oy oranı 1 Kasım'da yüzde 9 gerileyerek yüzde 65'e düştü. AK Parti milletvekili sayısını ikiye çıkardı.
HDP, küçük oranlarda da olsa kalesi konumundaki Hakkari ve Şırnak'ta da oy kaybetti.
İSTANBUL'DAKİ KAYIP HDP 7 Haziran'da sadece bölgede değil batıdaki büyükşehirlerde de önemli oranda oy almıştı. Bu illerde de partinin oyları ve milletvekili sayısı düştü. 7 Haziran'da toplam oyların yüzde 12.43'ünü aldığı İstanbul'da oy oranı yüzde 10.04'e geriledi. 7 Haziran'da İstanbul'dan 11 milletvekili çıkaran HDP bu vekilliklerin dördünü kaybetti, 7 milletvekili çıkarabildi.
Parti, 7 Haziran'da iki milletvekili çıkardığı İzmir'de de oy kaybetti. Partinin 7 Haziran'da yüzde 10.3'e çıkan oy oranı 1 Kasım'da yüzde 8.64 oldu. HDP Batman'da yüzde 4.5, Adana'da yüzde 2.5, Mersin'de yüzde 3, Gaziantep'te yüzde 5, Tunceli'de de yine yüzde 5 oranında oy kaybetti.
BÖLGEDE DÜŞÜŞÜN NEDENİ ÖZ YÖNETİM HDP oy kaybının nedenlerini önümüzdeki süreçte değerlendirecek. Ancak Al Jazeera'nin ulaştığı HDP kaynaklarının "Bölgedeki kaybın nedeni ne?" sorusuna verdiği ilk yanıt, "Halkın öz yönetim ilânlarına ve beraberinde gelen gerilime duyduğu tepki" oldu. Verilen örneklerden biri, Diyarbakır'dan. YDG-H mensubu yüzü maskeli gençlerin Diyarbakır'ın ticari olarak kalbinin attığı Sur ilçesinin aşağı mahallelerinde kazdığı hendekler ve yaşanan çatışmalar HDP'ye tepkiyi beraberinde getirdi. HDP'liler bunu "Halk henüz özyönetime hazır değildi" sözleriyle açıklıyor.
Bir diğer neden ise, bölgenin çözüm süreci ile girilen barış ortamının kaybolmasının faturasını PKK üzerinden HDP'ye kesmesi oldu. HDP'de yapılan değerlendirmeler batı illerindeki oy kaybının başlıca nedenlerinden birinin de "çatışmalar" olduğu yönünde.
HDP oy oranındaki bu gerilemeyi, barajı kıl payıyla geçebilmesinin nedenlerini bu hafta içinde partinin yönetim organlarında ele alacak.
Oy kaybeden sadece HDP değil, MHP de kaybetti, CHP'deki küçük artışı bile ''kayıp'' hanesine yazmak mümkün. Üç muhalefet partisinin seçimde başarısız olmasının nedenini ayrı ayrı değerlendirmek gerekse de üçünün de karşılaştığı temel sorun AKP'nin izlediği korku ve şiddet siyaseti karşısında çaresiz kalınması ve özellikle Ankara katliamı konusunda gereken tepkiyi gösterememeleridir. Davutoğlu bile ''Ankara katliamından sonra oyumuz yükselmeye başladı'' derken HDP ve CHP buna gereken yanıtı veremediler ve bir anlamda IŞİD belasını halka anlatamadılar. Bu ortamdan AKP çok iyi yararlanmasını bildi. Sadece bu da değil, AKP seçime çok büyük medya desteği ile girmiş, her türlü devlet imkanlarını kullanmış, parasal kaynak konusunda hiçbir sorunla karşılaşmamıştır. Seçim yarışı eşit olmayanların yarışıydı denilebilir.
HDP'nin 1 Kasım'daki sorunu sadece öz yönetim tepkisiyle açıklanamaz. Bunun da etkisi vardı ama tek başına yeterli bir açıklama değil. Bir kere HDP girdiği her seçime bir dezavantajla giriyor. HDP ve Demirtaş ne kadar da ''Türkiyelileşmek'' konusuna vurgu yapsa da kendisine oy verenlerin büyük bir kısmının bile bu konudaki kaygılarını gidermede yetersiz kalıyor. Öz yönetim tepkisi bu kesimde açığa çıkıyor ve kürtlerin temel isteğinin özerklik, federasyon ve hatta bağımsız bir devlet olduğu endişesi bu kesimde belirleyicilik kazanıyor. Kürt hareketinin ve HDP'nin bu konuda halka güven verebilmesi bir hayli zor. Bu durumun muhafazakar kürt seçmenin de ortak kaygısı olduğunu düşünüyorum. Sadece doğuda değil, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde oy kaybının ikinci önemli nedeni bence bu durum.
Seçimden önce HDP'lilerden ''yüzde 20 oy alacağız'' açıklamaları geliyordu, bu açıklamaların hiçbir gerçekçi yanı olduğunu düşünmüyorum. HDP üzerinde PKK baskısını hissettikçe ve bu baskı nedeniyle toplumun ''PKK'yle arana mesafe koymuyorsun'', ''PKK şiddetine karşı çıkmıyorsun'' eleştirileriyle karşılaştığında bocalıyor. Bu bocalama HDP'yi bir yerden sonra daha ileri taşıyamaz. HDP Türkiyelileşmek konusunda ciddi ise, belli bir samimiyet taşıyorsa günlerce bir odaya kapanıp bu soruya halkı tatmin edici bir yanıt bulmak zorundadır. Sırrı Süreyya dahil bu soruya verilen yanıt ''söylersem şiddet duracak mı?'' şeklinde oluyor ve bu yanıt da topluma -haklı olarak- anlamsız geliyor. HDP bu konuya eğilmeden, bu ''sorunu'' aşmadan baraj sınırındaki oyunu arttıramaz.
Şunu da eklemek gerek; HDP bütün bu olumsuzluklara rağmen yüzde 11'e yakın bir oyla barajı geçmişse ortada başarısızlık falan da yoktur. Çıta o kadar yükseltilmişti ki, bu beklentinin gerçekleşmemiş olması bir hayal kırıklığına neden oldu. Eleştiriler biraz da bundan kaynaklanıyor.
Bu ileti en son melnur
tarafından 03.11.2015- 20:23 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
HDP başarısız değil, CHP ''oyumuzu ve milletvekili sayımızı arttırdık'' diyor, MHP'yi saymıyorum, o zaman bu AKP yüzde 50'yi nasıl aldı? AKP yüzde elliyle tek başına iktidar olduysa ortada bir başarı ve başarısızlık yok mu? AKP seçimin galibiyse diğerlerinin hepsi de başarısız.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.