Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış
kaçak.
şu pkk de ne örgütmüş be!.. ateşkes ilan eder, akp'ye yarar, silaha sarılır, yine akp'ye yarar. çözüm sürecine katılır, akp'ye yanaşmakla suçlanır, çözüm sürecini bitirip "devrimci halk savaşını başlattığını" açıklar, yine akp'nin oyununa gelmekle suçlanır.
şu akp ne partiymiş be!.. pkk ne yapsa işine yarıyor.
bir karar verin artık, silahların susması mı akp'nin işine yarıyor, susmaması mı? seçimler yaklaşırken pkk ateşkes ilan edince bunun akp'nin tuzağı olduğunu ileri sürenleriniz çok oldu. sonra seçimlere silahların gölgesinde girdik, yine akp'nin tuzağı diye nitelediniz.
-----------------------------------------------------------------------------------
Bu sözlerin çok önemli Sn Kaçak.
Gerçekten PKK ne yapsa AKP ye yarıyorsa dolayısıyla PKK acaba T. Erdoğan a mı çalışıyor.?
Bu forumda ismi çok geçen benimde yıllardır dostum olan Hasan Karataş ın bir iddiası var PKK devletin örgütüdür. Eğer H. Karatşın iddiası doğru ise PKK ne yapsa devlete yarayacaktır Devlette AKP ve T. Erdoğan olduğuna göre PKK ile devletle santranç oynuyor ama bu satrançta yenilen yok.
Burada yazan seçim öncesi ateş kes AKP ye şimdi başkanlık sistemini tartışmak ta AKP ye savaş siyaseti de AKP ye yarıyorsa H. Karataş haklı bu arkadaşlarda Tıpkı H.Karataş gibi düşünüyor ama siyasette bu arkadaşlardan daha cesur davranan H. Karataş oluyor.En azından PKK devletin örgütü diyerek adresi tam söylüyor.
Bir söz vardır insan gittikçe zıttına benzermiş.
Şimdi başkanlık sistemini tartışmak T.Erdoğana yarayacaktır demek bir fikrin tartışmasından bile korkmaktır.
Evet T.Erdoğanın bir önerisi başkanlık sistemi türk tipi olması peki başkalarının önerisi ne duymak bu kadar mı korkutucu. Tartışsınlar bizde neye karşı çıktığımızı bilelim.
Ben diyorum başkanlık sistemi iki partili sistemdir küçük partilere parlemento da yer yoktur onun için karşıyım. Ama belki farklı bir model öne sürecekler benim kuşkularımı yok edecekler o zaman taraf olurum.
Çünkü bu sistem cumhur başkanının aktivist yapmıyor .Dünya çok büyük bir ekonomik ve siyasi kriz yaşıyor olması dolayısı ile en önemli makam pasif duramaz. Çevremiz de bir çok devlet artık başkanlıkla yönetiliyor.
Çayı görmeden niçin paçaları sıvayalım.
ben pkk ile ilgili bu cümlelerimle ironi yapmak istemiştim. yani orada pkk'ye değil, onun her farklı yönelimini akp'ye hizmet gibi gören sol(!) aklında eleştirisi vardı.
ancak pkk'nin bu konularda eleştirisi elbette ağır biçimde yapılmalıdır. pkk neden kendi ayağına kurşun sıkıyor? neden kürd halkına zarar veren, bu zamana kadar elde ettiği kazanımlara zarar veren böyle saçma bir sürece yöneldi? bu konuların analize ihtiyacı var.
ancak ben doğrudan "pkk devletindir" yaklaşımı gerçekçi değil ve statik bir yaklaşım. onun yerine pkk'ye devletin müdahalesinden söz etmek daha doğrudur.
pkk belki ilk kuruluş döneminde devletin istihbaratının müdahil olduğu bir yapı da olabilir. ancak sonradan bunun dışına çıktığı ve devletin başına büyük dert olduğu ortada. diğer kürd ve sol güçleri pkk şiddeti eliyle temizlemek, yok etmek isteyen devlet, sonra durumun farklılaştığını, pkk'nin (varsa) kendi kontrolünden çıktığını görmüş olmalı.
peki günümüzde pkk neden kendi ayağına sıkan bir duruma gelmiş olabilir? bunu da öcalan'ın devletin elinde oluşuyla başlayan süreçle açıklayabiliriz.
öcalan devletin eline geçince açıklamaları, politik tavrı değişti, bilindiği üzere. mesela pkk'ye geri çekilme talimatı verdi. o geri çekilmelerde devlet çekilmekte olan pkk gerillalarına bir çok yerde saldırıp, ileri sürülen rakamlara bakılırsa 750 kadar pkk'linin ölümüne sebebiyet vermiş.
düşünün, pkk esir düşen liderinin sözünü dinliyor ve o geri çekilirken kardoları öldürülüyor. ama buna rağmen o dönem buna tepki göster(e)medi. bir kişi için pek çok kişiyi feda edebildi. çünki pkk lider kadrosu, öcalan'ın seçtiği ve getirdiği, öcalan'a sadık, ama iradesi zayıf, politik analiz yeteneği olmayan, vasat insanlardandı. öyle olmayanlar da zamanla o hâle geldi, getirildi.
mesela bugün bakın, pkk lider kadrosuna, bayık, karayılan, hozat, vb.ye. bunların açıklamalarına bakın, mesela bayık'ın "pkk olmasaydı hdp %5 bile oy alamazdı" saçmalamasına bakın. bu mu lider?! böyle lider olur mu? bunların bir arada veya tek tek görüntülerine, oturuş kalkışlarına, röportaj yaparkenki tavırlarına bakın. bir lider görebiliyor musunuz? acz içinde, iradesiz, politik yönü belirsiz, her türlü iç ve dış gücün manüplasyonuna açık, devletin de ağzına bakan, kaybeden ve kaybetmeye mahkum bir topluluk oldukları çok açık. bu anlamda artık devletin elindediler diyebiliriz.
silaha tekrar sarılmaları için bir neden yoktu. pekala yasal politik mücadele ile ciddi kazanımlar elde edebilecek bir yere gelmişlerdi. anadilde eğitimi de, diğer demokratik talepleri de, özerkliği veya öz yönetimi de gerçekleştirebilirlerdi. ama silah ve şiddet dilini kullanmayı marifet bildiler. çünki iradeleri ve politik analiz-sentez yetenekleri kalmamıştır.