Bu öğretiye dayanan çözümleme yöntemi ise epeydir Marksist yöntem olarak biliniyor.
Her derde deva mıdır?
Kimilerince öyledir. Örneğin Türkiyede son dönemin gelişmelerini doğru okuyamadığı, öngörülerinde yanlışlandığı düşünülen sosyalistlere Marksist yöntemi kullanmadınız da ondan diyenleri görüyoruz
Sahiden böyle midir?
Konuya döneceğiz.
***
Korkut Boratavın bir aktarımıyla devam edelim.
Korkut hoca 80lerde Zimbabwedeyken bir öğrencisi maddeci tarih görüşü konulu bir seminer hazırlamış. Eski bir gerilla olan, 30 yaşını aşmış bu öğrenci, yaptığı sunumda maddeci tarih görüşünün geçerliliğini anlattıktan sonra bir eksikliğine de değinmiş:
Maddeci tarih görüşü iyidir, ama Çimanimani Dağlarındaki olayları açıklayamamaktadır
Çimanimani, Zimbabwe-Mozambik sınırında bir dağ sırasıdır. Korkut hocanın daha sonra öğrendiğine göre jeolojik yapısı ters sayılan bu özel coğrafya insanlarda kimi tuhaf algılara yol açmaktadır. Bir de, oralara gezinti amacıyla gidenlerden kaybolanlar, kendilerinden bir daha haber alınamayanlar vardır
Ve maddeci tarih görüşü bunları açıklamakta yetersiz kalmaktadır (Korkut Boratav; Emperyalizm, Sosyalizm ve Türkiye, Yordam Yayınları 2010, s. 175).
Ne dersiniz?
Bunun gibi: Ya Türkiyenin siyasal yaşamında da Çimanimani Dağlarındaki gibi esrarengiz şeyler oluyor, Marksist yöntemin inceliklerine vakıf kişiler bile yöntem kifayetsizliğinden süreci doğru tespit edemiyor, isabetli öngörülerde bulunamıyorsa?
***
Bir örnek:
Ulusların kendi kaderlerini tayini, emperyalist bloğun iç çelişkileri, bu arada ultra emperyalizm gibi başlıklarda Leninin Lüksemburg, Kautsky ve diğerleri karşısında haklı çıkması, doğrudan doğruya Marksist yöntemi onlardan çok daha ustaca kullanmasının sonucudur.
Peki, Lenin aynı yöntemi kullanarak ülkesindeki siyasal süreçler nelere gebeyse, bunların hepsini önceden görebilmiş midir?
Örneğin Lenin 1916da İsviçredeyken Rusyadaki Şubat 1917yi kestirebilmiş midir?
Kuşkusuz, bunlar Çimanimani Dağlarında olanlar kadar esrarengiz şeyler değildir. Değildir ama elde Marksist yöntem var diye hepsinin öngörülmesini beklemek, süreçteki ve gerçek zamandaki her tür olumsallığı dışlayan mutlak tespitler aramak saçmadır.
Marxa (18 Brumaire-1852) bunları birkaç yıl önce söyleseydin ya kardeşim demeye benzer
***
Türkiyeye dönelim
Yakın geçmişte AKPye bu ülkeyi demokratikleştirici misyon biçenler, meselenin maddi temeline pek önem vermedikleri ve çelişkiler hiyerarşisinde altlarda duranlara takılıp kaldıkları için fena halde çuvallamışlardır.
Yani bu kesime Marksist yöntemin orasını burasını başka şeylerle melezleyip kullanmaya kalkarsanız işte böyle olur demek mümkündür. Ha Marksist yöntem de ne ki, biz başka modellerden hareket ettik derlerse o zaman müstahaksınız deriz olur biter
Uzatmayalım: Marksist yöntem, daha bütünlüklü ve tarihsel boyuta sahip olguların değerlendirilmesinde vazgeçilmez bir araçtır; üstelik üzerine çok fazla şey katmadan Ancak, aynı Marksist yöntem, Türkiyede örneğin 7 Haziran-1 Kasım 2015 dönemini değerlendirirken ya da önümüzdeki birkaç yıl içinde neler olabilir sorusuna yanıt ararken başka girdilere ihtiyaç duyar; daha esnek ve ucu açık olmak zorundadır.
Yoksa maddeci tarih görüşü Çimanimani Dağlarındaki olaylara uygulandığında ne çıkıyorsa buradan da o çıkar
***
Sahi, Türkiyede önümüzdeki birkaç yıl içinde neler olabilir?
Yani Marksist yöntemle bakıldığında?
Söylenebilecek şudur: Türkiye, önümüzdeki dönemi, bir siyasal odağın yumuşama, vaz geçme gibi rota değişikliklerine hiç yer vermeyen faşist hamleleriyle, bu odağın yaptıklarının çoğunu müktesebat sayan, ama kendini restorasyoncu olarak sunan bir başka odak arasındaki itişmelerle yaşayacaktır.
İlkiyse, artık faşizm denmesinde hiçbir sakınca yoktur
Restorasyonsa, liberal olmayacağı kesindir
Restorasyonsa, isteyen Yalçın Küçükün 36 yıl önce Erbakan ve 12 Eylül için söylediğini uyarlayabilir: Erdoğanı indirip Erdoğancılık yapacaklar
Bundan ötesi Çimanimani Dağlarıdır ve hangi yönteme başvurursak vuralım orada olacakları bugünden kestirmek mümkün değildir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.