Devletsiz bir toplum olmamız komünal ekonominin kurumlaşması için en büyük avantajı oluşturmaktadır. Tarihsel deneyimlerin yeni koşullarda canlandırılması ve yaratıcı uygulamalar için gerekli olan toplumsal bilinç ve örgütlülük düzeyi de 40 yılı aşkın mücadelemiz sayesinde zemin bulmuş durumdadır.
Sovyet deneyiminde görülen devlete ait solhoz tarzının Kürdistan’da uygulanması mümkün değildir. Toplumun ortaklığına dayalı olan Kolhozlar ve ondan etkilenmeyle İsrail’de kurulan Kibutz’lar ile Venezüella’daki komün ve kooperatifler örnek alınabilir. Fakat kendi koşullarımızda en uygun tarzın geliştirilmesi gerekir ki Kürdistan hem dört parçaya bölünmüş durumdadır, hem de coğrafik yapı ve toplumsal kültür kendi özgün ekonomik kurumlaşmalarını oluşturmayı gerektirmektedir.
Kibutz, 19. yüzyılın Saint Simon, Proudhon, Robert Owen ve Martin Buber gibi filozofların etkisi altında gelişmiştir. Kibutizm, Yahudiliğin tarihî bunalımını, baskı ve zulüme karşı bağımsızlık elde etmesi ve Filistin'de hayatını idame ettirmesi gibi iktisadî zaruretleri aksettirir.
Sokak hükümeti
---------------------------------------------------------
“Venezuella da komün ve Sokak hükümeti” açılımı,
Venezüella devlet başkanı Nikolas Maduro’nun “Bürokrasinin giderek halktan koptuğu ve halkın ihtiyaçları yerine kendi çıkarlarına dönük çalıştığı” ve “halkın katılım kanallarının tıkandığı” iddialarına dayanıyor. Maduro bu kapsamda kabinesiyle birlikte ülkeyi dolaşmaya ve ihtiyaçları yerinde tespit etmeye başladı ki bu “sokak hükümetinin ilk aşaması” olarak tarif ediliyor.
İkinci aşamadaysa komünal konseyler kanalıyla halkın yönetime doğrudan katılımının kurumsallaştırılması hedefleniyor. Bu aşamada iktidarın aşamalı olarak tamamen komünal konseylere devredildiği bir ikili iktidar yapısının anayasal olarak güvence altına alınması ilk hedef. Diğer hedef ise, Maduro’nun tarifiyle “komünal konseylerden oluşan bir komünal devlet” kurmak.
-------------------------------------------------------------------------------------
Kolhoz Kibutz ve komünler hepsi toprak kullanımı ile ilgili ama hepsinin üst kurumu devlet Bir devlet tarafından kurulmuş kollanmış köylü örgütlenmeleri
Bu konuda üretim her ne kadar köylüler tarafından yapılsade mübadele bir üst kurum tarafından organize ediliyor.Bu durumda kurumlardan devleti çıkarmak mümkün değil.
Ayrıca çağımızda eneji pazar ticaret finans sektörleri egemen burjuvazinin kontrolunda olmaktadır. Bu örgütlenmeler ekonomik olmaktan ziyade siyasal ağırlıklıdır devlet bu örgütlenmelere teşvik ve destek olamadı zamanda bu kurumlar çöker.
Bu tür kurumlar devlet projelerinde olmalı merkezi bir tarım planları yapılmalı pazarlama için devlet desteği sağlanmalıdır.
Bu model elbette iyi planlandığında bölgede göçü azaltır istihdam sağlamakta yardımıcı olur bazı alanlarda tekelleşmeyi engeller. Ama içinde devlet yoksa sadece purabaganda maksatlı yapılmış söylevlerdir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.