soL Haber Portalı yazarı Kemal Okuyan'ın kaleme aldığı "Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı" Yazılama Yayınevi etiketiyle 3. baskısını yaptı.
Türkiye solunda yerli-yersiz kullanılan "ulusalcılık" kavramına ve ona eşlik eden "işçilerin vatanı yoktur" önermesine marksizmin temel kaynaklarıyla karşılık veren Kemal Okuyan çalışmasında, emperyalizmle ve gericilikle mücadelenin geçiştirilmesine karşı bir mücadele çizgisi olarak yurtseverliği öne çıkarıyor.
"İşçilerin vatanı yoktur" diyerek böbürlenenleri "Bunun işçi sınıfının yoksulluğunu bir erdem gibi sunmaktan farkı yok" sözleriyle eleştiren Okuyan, "bizim vatanımız yok diye ortalıkta caka satmak, komünistlerin işi olamaz." diyor.
İşte Kemal Okuyan'ın "Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı" kitabında "işçinin vatanı yoktur" önermesinin tartışıldığı o bölümler:
"Proletaryanın vatanı olmaz!" Gına gelmiş olmalı... Yurtseverliğin, devrimcilerin dünyasından kapı dışarı edilmesi için bir tanrıya dilekçe vermedikleri kalan liberallerin, Marx'tan hatırladıkları bir avuç önermeden biri bu.
Lakin yanlış hatırlıyorlar! (...)
İşçilerin vatanı yoktur... Komünist Manifesto'da böyle yazıyor. Doğrudur.
Doğrudur da Manifesto'da gerçekte ne yazıyor?
"Komünistler ayrıca, vatanı, milliyeti kaldırmayı istemekle suçlandı. İşçilerin vatanı yoktur. Sahip olmadıkları bir şeyi onlardan almak mümkün değildir. Proletarya öncelikle siyasal egemenliği ele geçirmek, kendisini ulus olarak kurmak zorunda olduğu sürece, hiçbir şekilde burjuva anlamıyla olmamakla birlikte, henüz kendisi de ulusaldır."
"İşçilerin vatanı yoktur"u bir böbürlenme konusu olarak öne atanlar ne dediklerini gerçekten bilmiyorlar. Bunun işçi sınıfının yoksulluğunu bir erdem gibi sunmaktan farkı yok. Övünülecek bir şey değildir, bu bir durumdur; "bizim vatanımız yok" diye ortalıkta caka satmak, komünistlerin işi olamaz.
Komünistler, Marx'ın öngördüğünden de uzun bir süreye yayılan kapitalizmin tasfiyesi için, işçi sınıfının kendini bir ulusal sınıf olarak kurmasının yolları üzerinde durmalı. (...) Yurtseverlik bir taktik olarak değil, içselleştirilmiş bir nitelik olarak, işçi sınıfının bu doğrultuda en önemli silahıdır.
Millileştirme kavramı -yani üretim araçlarının bireysel mülkiyet konusu olmaktan çıkarılması, kamu mülkiyetine geçiş- nereden çıktı sanılıyor? İşçi sınıfı iktidarı alır ama üretim araçlarının mülkiyeti işçi sınıfına değil, tüm topluma verilir!
Görüldüğü gibi "işçilerin vatanı yok" ezberinin sorumlusu kesinlikle Marx değil. Dolayısıyla komünistlerin Nâzım'ın muhteşem dizelerinden esinlenerek geliştirdiği "Bu memleket bizim" sloganına karşı "bu memleket bizim değil, biz dünyalıyız" demeye getirenler, Marx'ı rahat bırakıp uzaylı referans bulmalılar kendilerine...
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.