Marksist yazar Haluk Yurtsever'le pandemi sonrası sınıf mücadeleleri üzerine
İleri Haber'de de köşe yazıları yayımlnan Marksist yazar Haluk Yurtsever, Marksizm Sohbetleri adlı programımızın ilk konuğu oldu
İleri Haber'de de köşe yazıları yayımlnan Marksist yazar Haluk Yurtsever, Marksizm Sohbetleri adlı programımızın ilk konuğu oldu. Yurtsever'le iki videodan oluşan dizinin ilk bölümünde, yaşadığımız pandemi felaketi dönemine "hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" klişesinin dışına çıkarak yanıt bulmaya çalıştık. Bu bölümde:
Pandemi sonrası kapitalist üretim ilişkilerinde nasıl bir dönüşüm bekleyebiliriz?
Kapitalistler, kriz-fırsat ilişkisini nasıl değerlendirir?
Yaşanan pandemiyi uygarlık sorunsalı açısından nasıl değerlendirirsiniz?
Uygarlık sorunsalı, sosyalist programı içermenin yanı sıra düşünce biçimimizi değiştirmeyi de içerir mi?
sorularının yanıtlarını aradık.
Haluk Yurtsever konuşmasının bir yerinde ''yeni dünya koşulları içinde yeni tarzda bir örgütlenme''nin gereğinden söz ediyor. Sosyalist partilerdeki ''tek başlarına yukarıdan aşağıya'' örgütlenme tarzının toplumsal kesimlerle ilişki kurma konusunda yetersiz kaldığı imasında bulunarak partilerimizin bu konuda ortaya çıkan zorlukların aşılması için yeni kavramlar ortaya attığını ve bunlardan birinin de ''gönüllü üyelik'' olduğunu söylüyor. Kuşkusuz konu çok daha geniş. Sosyalist partilerdeki demokratik merkeziyetçilik konusunu sürekli gündeme getirişim eminim pek çok kişide artık sıkıntı vermeye başlamıştır. Ama bu konu gerçekten önemli. Değişen dünyada Marksizmin temel yapısının da değişmesi gerektiğini söylemiyorum. Ama değişen koşullara uyum sağlayabilme konusunda hem parti işleyişi ve üyelik ve hem de nesnelliğin ortaya çıkardığı başlıklara nasıl müdahale edilebileceği konusunda Yurtsever'in de değindiği yeni ve farklı ilişkiler kurabilmenin yolları aranmalıdır. Aslında yeterli olup olmadığı tartışılabilir ama bu konuda birtakım çalışma ve çabaların olduğu da bir gerçek.
Bence solun yoğunlaşması gereken başlıklardan belki de en başa yazılması gereken şey de bu konu. Sosyalist partilerimizin toplumsal bir güç olamamasından yakınıyoruz, ama aralarında hemen hemen hiç de önemli farklılıklar bulunmayan kimi sosyalist aydınlarımızı bile içine alacak bir parti yapısı kuramıyoruz. Nedeni şu ya da bu. Bir araya gelmenin önünde engel oluşturabilecek ideolojik ve siyasi farklılıklar olmamasına karşın hala bir parti içinde birlikte siyaset yapamaz haldeysek ve ayrı ayrı partilerde bulunmayı neredeyse marifet sayıyorsak bu haldeki bir sosyalist partilere neden dönüp baksın, neden ilgi duysun?
Ortada böyle yalın bir gerçek varken bu nesnelliği garip durumu aşamayan bir sosyalist partinin siyasal ve toplumsal alanda bir çekim merkezi olabilme olanağı var mı?
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.