Evet, soru çok basit aslında; evrende ötelere bakmak demek eş anlamlı olarak zamanda geriye bakmak anlamına geliyor. Uzmanı değilim ama, bilebildiğim kadarıyla bu gerçekliğin bir sabit olduu çok yinelenir. Bu durumda evrenin yaşından daha eski yapıların-yıldızların olabilmesi ve hele de görülebilmesinin mümkün olmadığı sonucuna varabiliriz. Ne kadar yetkin teleskoplar yapılırsa yapılsın big-bang'e göre evrenin yaşı olan yaklaşık 14 milyar yıl ( 13.8 milyar yıl) öncesine bakabilmek ve görebilmek mümkün değildir. Oysa Gazeteduvar'da bu sabah gördüğüm bir haber tersini söylüyor.
Gazeteduvar'daki bir yazıyı buraya asabilmek teknik olarak pek mümkün olmadığı için linkini vermeye çalışacağım. https://www.gazeteduvar.com.tr/hubble-uzay-teleskobu-28-milyar-isik-yili-mesafedeki-yildizi-goruntuledi-haber-1558636
Haberde Hubble'ın 28 milyar ışık yılı ötede bir yıldızı görüntülediği ileri sürülüyor. Ayrıca ışığının da 13 milyar yılda ulaştığı bilgisine yer veriliyor. Ya haberde/çeviride bir problem var ya da evrendeki uzaklıklar konusunda eksik bir bilgiye sahibiz. Bir ara uzmanı da olmadığım bir konuda ısrar etmiş ve ne kadar yetkin olursa olsun uzay teleskoplarının görüntü alma konusunda bir sabite sahip olduklarını ve evrenin yaşının üzerindeki uzaklıkları göremeyeceğini söylemiştim. ( Hatta bu konuda bir dergi sahibinin bilgisine başvurmuştum, herhangi bir yanıt da gelmemişti.) Şimdi, gazeteduvar'daki bu haber epey şaşırtıcı. Umarım bu konuda uzman bir arkadaşımız bilgisini bizimle paylaşır.
Bu ileti en son melnur
tarafından 31.03.2022- 07:21 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.