Emek ve Özgürlük İttifakı ortaklarından TİP ve EMEP, HDP'nin 'Cumhurbaşkanı adayı' kararına ilişkin açıklama yaptı. İki parti 'ortak adaya daha yakın' oldukları belirtti.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın basın danışmanı ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi cumhurbaşkanı adaylarıyla seçime gireceklerini duyurmasının ardından açıklama yaptı. TELE1’den Fırat Yeşilçınar’a konuşan, HDP'nin de aralarında olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ortaklarından TİP'in Genel Başkanı Erkan Baş’ın basın danışmanı, seçimde ortak aday destekleme seçeneğine daha yakın olduklarını söyledi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın basın danışmanı şu açıklamayı yaptı:
"Genel Başkanımız 2 gündür MYK kampı çerçevesinde yoğun toplantı halinde olduğu için ilgili açıklamayı henüz izleyemediğini ancak bu konuda TİP’in, daha önce kamuoyuyla paylaştığı görüşlerin açık olduğunu, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ortak açıklamasında da altı çizildiği üzere ilkelerimize uygun mutabakat ile belirlenmiş ortak aday seçeneğine daha yakın olduklarını ifade etti."
EMEP: ORTAK ADAYA AÇIĞIZ Emek ve Özgürlük İttifakı ortağı EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise söz konusu açıklamaya ilişkin, "Ortak adaya açığız. Toplumsal mutabakat oluşmalı. Tek adam gitmeli. Bu olmazsa da ittifak kendi aday arayışına girebilir" dedi.
NE OLMUŞTU? Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars İl Örgütü’nün 4’üncü Olağan Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kendi adaylarıyla seçime gideceklerini belirterek yakın zamanda cumhurbaşkanı adaylarını açıklayacaklarını ifade etmişti.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın açıklaması sürpriz olmadı; dillendiriliyordu. Birkaç gün önce Mithat Sancar'ı Halk tv.de İsmail Küçükkaya'nın programında izlemiştim. O da aynı şeyi söylemişti ama aday adı açıklamalarının muhalefetin çoklu adayla birinci tur seçimine katılacağı anlamına gelmemesi gerektiğini de söyleyerek hala, evet hala bu konuda bir açık kapı bırakmıştı. Ben de öyle düşünüyorum. HDP bir cumhurbaşkanı adayı açıklasa bile altılı masanın uygun bir aday isminde anlaşması durumunda, örnekse Kılıçdaroğlu, kendi adaylarını geri çekebilme iradesi göstereceklerdir. Çünkü bu seçimin çok önemli bir referandum olduğunun en çok HDP bilincinde. Kimi zaman ''muhatap alınmalıyız'' yollu açıklamalar yapmalarının nedeni haklı olarak ve muhatap alınmak ve demokratikleşme konusunun kendilerine nasıl yansıyacağını bilmek istemeleridir. Haklılar ama altılı masadaki İYİP kartı açık seçik bir dayanışmanın önünde engeldir. Yine de süreç sonunda uygun bir tek adayla seçime gidilecektir.
EMEP ve TİP'in açıklamaları, SOLparti'nin daha önce söyledikleri de tek adayın destekleneceği yönündedir. Bu konuda bir arıza çıkacağını düşünmüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turda kazanılmalıdır. Bu seçimde sosyalist sol ön almalıdır. Seçimin ikinci tura kalması Erdoğan'a bir hamle daha yapma fırsatı kazandıracaktır ki, altılı masa partilerinin CHP ve kısmen İYİP dışında kalanlarının AKP ile çok fazla bir farkları olmadığı çok açık. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri olan EMEP ve TİP'in altılı masanın uygun adayının birinci turda desteklenmesi konusunda HDP'ye ''adayını geri çek'' baskısı da yapacaklardır. Emek ve Özgürlük İttifakı HDP'yle birlikte bu konuda bir hata yapmayacaklardır, buna eminim, altılı masa bir hata yapmazsa tabi...
Durum aslında pek de öyle değil gibi geliyor bana. Evet, sosyalist partilerimizin kitle kazanma gibi bir sorunları var; var da sorun meclis dışında kalarak mı bu konuda daha etkin olabilme olanağı elde edilebilir, yoksa meclis içinde mi? Bence soruyu bu şekilde ortaya koyarsak daha doğru bir ilişki tanımlamasında bulunmuş oluruz. Soru'nun yanıtı, hiç kuşkusuz meclise girerek, meclis olanaklarını kullanarak ve böylelikle daha görünür hale gelerek kitle kazanma şansı olabilir. Bu yüzden meclise girmek ve sol muhalefeti o çatı altında yapabilmek önemli. HDP veya CHP ile meclis konusunda bir şekilde anlaşabilmeyi buna bağlamak gerekir, diye düşünüyorum. (melnur) Evet meclis kürsüsü, Sosyalistlerin kendilerini ifade edebilecekleri önemli bir platform... Bunu inkar etmiyorum. Fakat meclise HDP çatısı altında girildiğinde, toplumdaki ön yargılar sebebiyle dikkate alınabilirliğiniz kalmıyor. Çünkü, toplumun büyük bir kesimi hala HDP hakkındaki ön yargılarını aşabilmiş değil. Üstelik bu ittifak, Sosyalist partilerin cılız kitlesel desteği göz önüne alınırsa, HDP'nin dominant unsur olma özelliğini taşımaya mahkum. Bu da emek hareketini, ulusal bir harekete eklemlenme sonucunu doğuracaktır. Bu zamana kadar olan hep buydu... Milliyetçi söylemlerin bu kadar hakim olduğu bir toplumda böyle bir yaklaşımın başarılı olabilme imkanı yok. Bu sebeple sınıf hareketinin özgünlüğünün korunması, meclise üç-beş milletvekili sokulması kadar önemli bir konu hala...
Bu ileti en son Proleter_Devrimci
tarafından 09.01.2023- 22:47 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
HDP veya CHP ile birlikte belirli koşullarda anlaşarak parlamentoya vekil sokabilmek ve tıpkı Erkan Baş ve TİP örneğinde olduğu gibi seçildlkten sonra kendi partilerine dönmek, hiç kuşkum yok o sosyalist partinin kitle kazanması yönünde artı bir özelliktir, özenle sürdürülmesi de gerekir. İşte karşımızda bir TİP örneği var. TKP'nin daha kurumsal bir yapısı ve onlarca yıllık birikimi ve bir geleneği olmasına rağmen daha dünkü parti konumunda olan ve kadrolaşma ve örgütlenme konularında daha yeni yeni toparlanmaya çalışan TİP sanıyorum TKP'den daha fazla oy alacaktır. ( Oy almak bir sosyalist parti için önemsiz değildir, siyasetinin toplumda ne kadar karşılık bulduğunun bir göstergesidir.) TİP yerine TKP olabilseydi, benzer bir siyasetle parlamentoya girip orada TKP adıyla yer alabilseydi, varolan birikimi ve oluşturduğu kadrolarıyla çok daha fazla görünür bir hal alacaktı. Eminim sonuçta bugün TİP'in ulaştığı seviyenin çok daha üstüne çıkabilecek bir potansiyeli de olabilirdi. Olumsuz bir yanı olduğunu da düşünmüyorum. CHP ve HDP'yle doğru bir zeminde sıcak ilişkiler kurulduğunda TKP kadroları kendilerini ifade edebilecek yetkinlikte bireylerden oluşuyor, neden bir sorun olsun? Hem böyleikle HDP ve CHP'den de yüzü sola dönük kesimlerle çok daha sıcak ilişkiler kurulabilir. Meclis olanakları kullanılarak çok daha görünür hale gelinebilir...-falan.
HDP'li Garo Paylan'ı dinliyorum Halk tv.de, o da benzer şeyleri söylüyor; ''aday çıkarsak bile altılı masanın adayı ile görüşürüz.'' Olması gereken de ve büyük olasılıkla gerçekleşecek olan da bu. Altılı masanın adayı-muhtemelen Kılıçdaroğlu- hem Emek ve Özgürlük ittfakı tarafından ve hem de Sosyalist Güç Birliği bileşeni olan SOLparti tarafından desteklenecektir. Bunun dışında bu iki ittfak dışında kalan çeşitli sol ve sağ tandanslı çevreler tarafından da destek görecektir. Çünkü hepimizin ortak bir sorunu var; bu karanık süreci bir an önce sonlandırmak ve saray rejiminnden kurtulmak Ve bunun yolu da, bunun biricik yolu da sandıkta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan karşıtlığında birleşmek. Hiçbirimizin bu sorumluluktan kaçmak gibi bir lüksü olamaz. Ülkenin bir ölçüde düzlüğe çıkabilmesinin başka bir yolu yok. Denklem bu kadar basittir ve denklem bu kadar basitken başka başka gerekçelere sığınıp farklı bir siyasi yol tutturmak açık seçik söylüyorum, ya cehaletin dip yapmış halidir ya da sanal medyada bolca bulunduğunu bildiğimiz trollüktür.
( TKP için bir şey söyleyemiyorum; onlar hala karar verememişler; sanırım Sosyalist Güç Birliği bileşenleriyle konuşup bir karar verecekler!)
HDP'nin aday açıklaması bence altılı masayı sıkıştırmak amacıyla ileri sürülmüş bir hamledir. HDP seçim sonrasında altılı masanın hazırlamaya çalıştığı yol haritasında yer almak istemektedir ki, bu konuda haksız olduğu asla iddia edilemez. Tek adam rejimine son vermeyi amaçlayan muhalefetin seçim sonrası programında HDP'nin hassasiyetleri gözetilmelidir. HDP'nin bu konudaki eleştirilerinin yerden göğe kadar haklı bir yanı vardır; ama bu hassasiyetleri dillendirmenin yolu kendilerinin bir aday çıkaracakları kararı mıdır, kestiremiyorum. Bu karar toplumda iyi kötü var olan umudu bir kenarından törpülemekten başka bir işe yaramıyor.
HDP'nin şunu anlaması gerekiyor; altılı masada bir İYİP gerçeği var. İYİP orada olduğu sürece altılı masadan HDP'yle doğrudan bir ilişki kurulması mümkün değildir. Bu durum, ülkenin ve altılı masanın bu gerçeği HDP'ye aday çıkarma kararı verdirmemeli. CHP'yle, Deva'yla, İYİP dışında diğer partilerle görüşme çabası içine girebilir ve seçim sonrasına yönelik hassasiyetleri bu yolla dile getirilebilirdi. Hala çok geçmiş değil. Ve bence aday çıkarılsa da çıkarılmasa da seçime bir şekilde tek adayla girilecektir ama işte bu aday konusunun seçimi kazanma noktasında bir sıkıntı yaratmadığı da söylenemez.
Saray rejimine sandıkta mutlaka bir yenilgi tattırılmalıdır.
Bu konuya değinmeyen, önemsemeyen,gereğini yapmayan hiçbir kişi, parti ve örgütün ciddiye alınacağını düşünmüyorum. Ciddiye de alınmalı zaten!
Bu ileti en son melnur
tarafından 11.01.2023- 00:16 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Emek ve Özgürlük İttifakı 'Birlikte Değiştirelim' demek için İstanbul’da buluşuyor!
Emek ve Özgürlük İttifakı, yoksulluğa, savaşa, baskılara dur demek için “Birlikte Değiştirelim Mitingi”nde buluşacak.
Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, 15 Ocak Pazar günü İstanbul’da ilk mitingini düzenleyecek.
Alın teriyle geçinmeye çalışan emekçilerin, baskı ve şiddete meydan okuyan kadınların, özgür bir gelecek düşleyen gençlerin, özgürlük mücadelesi yürüten tüm kimliklerin, eşit yurttaşlık isteyen Alevilerin, demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren Kürtlerin; ezilen tüm halkların mücadelesini büyütmek için bir araya gelen Emek ve Özgürlük İttifakı, yoksulluğa, savaşa, baskılara dur demek için “Birlikte Değiştirelim Mitingi”nde buluşacak.
İttifakı oluşturan siyasi parti ve mücadele kurumlarının Genel Başkanlarının, Eş Genel Başkanlarının, Sözcülerinin ve Eş Sözcülerinin de katılacağı miting, 15 Ocak Pazar günü saat 13.00’te Kartal Meydanı’nda gerçekleşecek.
Demirtaş'tan 15 Ocak çağrısı: Ben bile oradayım, inanmıyorsanız gelin görün
Selahattin Demirtaş, pazar günü gerçekleşecek olan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın mitingine davette bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, "Hava soğuk olabilir ama gelişmeler sıcak. Lütfen herkes, mitingde olacak şekilde hazırlığını yapsın. Ben bile geliyorum. İnanmıyorsanız gelin görün" dedi.
Edirne F Tipi Cezaevi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Ocak'ta Emek ve Özgürlük İttifakı'nın İstanbul'da gerçekleştireceği miting için çağrı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, "Yoksulluğa, Savaşa, Baskılara Dur Diyelim" sloganıyla 15 Ocak Pazar günü İstanbul Kartal Meydanı’nda ilk ortak mitingini düzenleyecek.
Selahattin Demirtaş, yurttaşları söz konusu mitinge şu sözlerle davet etti:
"Bu süreçte yapılacak her miting geleceğimiz açısından hayati derecede önemlidir. Allah göstermesin ölüm hariç hiçbir mazerete takılmadan mutlaka alanları coşkuyla doldurmalısınız. Emek ve Özgürlük İttifakı'mızın ilk mitinginde size bir armağanımız da olacak. İnşallah seversiniz. 15 Ocak Pazar saat 13.00. İstanbul Kartal Meydanı bekliyorum."
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın İstanbul mitinginde on binler buluştu: 'Birlikte değiştirelim!'
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın İstanbul mitinginde on binler buluştu: 'Birlikte değiştirelim!'
İstanbul’un birçok ilçesinden Kartal Meydanı’na akın eden on binler, sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdu. Meydanda saatler öncesinden müzik ve halaylarla coşkulu bir hava hakim oldu.
Emek ve Özgürlük İttifakı, ilk mitingini İstanbul'da düzenledi. Kartal Meydanı'nda buluşan on binler yoksulluğa, savaşa, baskılara karşı “Birlikte değiştirelim" dedi.
Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, bugün ilk mitingini İstanbul’da düzenledi.
İstanbul’un birçok ilçesinden Kartal Meydanı’na akın eden on binler, sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdu. Meydanda saatler öncesinden müzik ve halaylarla coşkulu bir hava hakim oldu.
Miting öncesi Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan siyasi partilerin eş genel başkanları, eş sözcüleri ve başkanları, kortej halinde mitingin gerçekleştirileceği Kartal Meydanı’na yürüyüş düzenledi.
Kortejde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Perihan Koca, Pelin Kahiloğulları, Juliana Gözen, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüleri Barış Kayaoğlu ve Dilşad Canbaz ile partililer yer alırken, “Savaşa, yoksulluğa, baskılara dur diyelim. Birlikte değiştirelim” pankartı açıldı. Kurulan kortejde HDP bileşenleri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SODAP, SYKP, Yeşil Sol Gelecek Partisi de yer aldı.
Mitinge ayrıca Karhan Gümrükleme işçileri, Halkevleri, Kaldıraç, Uluslararası İşçi Derneği, LİMTER-İŞ’te örgütlü direnişçi LCW işçileri, Kadın Meclisleri, Demokratik Emekliler Sendikası, Doğu-Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, İstanbul Amed Federasyonu, Muş Dernekler Federasyonu, Silvanlılar Derneği, Batman Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Amed Dernekleri Federasyonu, Birleşik Emekliler Sendikası, KESK Başkanı Mehmet Bozgeyik, Patnos Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri İstanbul ve Gebze şubeleri ve eş başkanı, Hubyar Sultan Derneği, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nden Şenol Karakaş, Adalet Nöbeti tutan anneler ve DDKD Temsilcisi Mehmet Eminen, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve Abisi Gürkan Korkmaz, Karakoçan Dernekler Federasyonu, Iğdır Dernekler Federasyonu, Dersim Dernekler Federasyonu, Van Dernekler Federasyonu, Silvan Siirt Dernekler Federasyonu, KAYDER, Bitlis Dernekler Federasyonu, Diyarbakır Bismil Derneği, Diyarbakır Silvan Tokluca Köy Derneği, İkitelli Muş Derneği ile diğer pek çok kurumun yönetici ve üyeleri, yazarlar, sanatçılar da katılarak destek verdi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “Savaşa, yoksulluğa, baskılara dur diyelim. Birlikte değiştirelim” sloganıyla gerçekleşen miting öncesinde bazı yolların trafiğe kapatıldığını duyurdu.
POLİSTEN, GÖKKUŞAĞI BAYRAKLARINA ENGEL
Miting alanına gökkuşağı bayraklarıyla girmek isteyenlerin bayrakları polisler tarafından içeri alınmadı.
MİTİNG KÜRSÜSÜNDEN SELAMLAMA
Tüm engellere rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyen kadınlar ve LGBTİQ+’lar, hakları için yıllarca mücadele eden Emekliler ve EYT’lier; parasız, özgür ve anadilde eğitim mücadelesi veren gençler, dünyayı emekleriyle var eden ve işyerlerinde direnişe devam eden işçiler ve emekçiler, ülkenin dört bir yanında devam eden ekoloji mücadelesini yürütenler miting kürsüsünden selamlandı.
Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentleriyle Kartal Meydanı’na zılgıtlarla giriş yaptı. Meydandaki kitle, Barış Annelerini alkışlarla karşıladı.
'DEMİRTAŞ SÜRPRİZİ'
Edirne Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitinge sosyal medyadan mesaj gönderdi. Demirtaş, paylaşımında “Ben yola çıktım, geliyorum, halayda buluşalım #EmekveÖzgürlükİçin” ifadelerine yer verdi. Ayrıca mitingin startı, sözlerini ve müziğini Selahattin Demirtaş’ın yazdığı “Emekçiyiz” şarkısıyla verildi.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.