Defne İçin Sol İttifak'tan açıklama: TİP kendini sürecin dışına taşıdı
Hatay Defne'de 'Sol İttifak' kararı alan oluşumlar ortak açıklama yaparak ittifakın çatı partisi olan TİP'in kendini ittifak dışına taşıdığı belirtti. Açıklamada "TİP bizi ortaklaştıran ve sosyalist bir alternatife kapı aralayan bu olguyu hiçe sayarak, karşı çıktığımız siyaset anlayışının kriterlerini esas alan ve aylar önce ortaya koyduğumuz açık itirazlarımızı dikkate almayan bir aday tercihinde bulunmuştur. Böylece de kendi kendini sol ittifak sürecinin dışına taşımıştır" denildi.
Defne İçin Sol İttifak'ın 7 bileşeni Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tüm itirazlara rağmen kendi adayını belirlediğini açıklayarak çatı partisi olan TİP'in ittifak dışında kaldığını açıkladı.
EMEP, Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Platformu, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Bağımsız Defne Hareketi, Beytulma ve Defne Gönüllüleri Grubu'nun yaptığı ortak açıklamada; TİP'in "Karşı çıktıkları siyaset anlayışının kriterlerini esas alan ve aylar önce ortaya koydukları açık itirazlarını dikkate almayan bir aday tercihinde bulunduğu" belirtildi.
"Defne İçin Sol İttifak sürecine dair kamuoyuna zorunlu açıklama" başlıklı açıklama şöyle:
"Defne İçin Sol İttifak sürecine dair yaşananları başta Defne halkı olmak üzere kamuoyuyla paylaşmak bizler açısından zorunlu bir hal almıştır.
6 Şubat depremleri sonrası Hatay’ın ve Defne’nin içinden geçtiği zorlu süreç de kentin yeniden inşa edilmesinde sorumluluk alan sosyalistler, bağımsız yerel inisiyatifler ve gönüllülerle birlikte Aralık ayında bir yerel yönetim çalıştayı düzenledik. Bu çalıştayda ortaya koyduğumuz ilke ve program ışığında, 28 Aralık’ta “Defne biziz, yönetende biz olacağız” diyerek Defne İçin Sol İttifak’ı kurduğumuzu kamuoyuna deklare ettik. Bu birliktelik ve program Defne’nin geleceği için büyük bir umut doğurdu.
Defne için sol ittifak, depremden sonra bir yıl boyunca sosyalistlerin, devrimcilerin halkla iç içe yürüttüğü dayanışma seferberliğine, bu seferberlik karşısında halkın sosyalistlere yönelik “birleşin ve Defne’de değişim için seçenek oluşturun” çağrısında somutlaşan teveccühüne ve Yerel Yönetim Çalıştayı’nda açığa çıkan, halkın özneleştiği bir başka siyasal müdahaleyi gerçekleştirme iradesine yaslanıyordu. Bu durum seçilecek adayın kim olup olamayacağına dair kriterleri de ortaya koyuyordu. Ne var ki TİP bizi ortaklaştıran ve sosyalist bir alternatife kapı aralayan bu olguyu hiçe sayarak, karşı çıktığımız siyaset anlayışının kriterlerini esas alan ve aylar önce ortaya koyduğumuz açık itirazlarımızı dikkate almayan bir aday tercihinde bulunmuştur. Böylece de kendi kendini sol ittifak sürecinin dışına taşımıştır.
"İTTİFAKIN HER BİR BİLEŞENİ TÜM OLANAKLARINI KENT İÇİN SEFERBER EDECEK"
Defne ilçesinin deprem sonrasında yaşadığı devasa sorunlar ortada dururken, yerel yönetim neredeyse sırra kadem basmışken, halk sosyalistlerden birlikte ortak bir adım atmasını beklerken, çatı partisi olarak belirlediğimiz Türkiye İşçi Partisi, bu sürecin sorumluluğunu taşıyamamıştır.
Defne için sol ittifak bileşenleri olarak, Türkiye İşçi Partisi’nin aksine üzerimize düşen sorumluluğun salt seçim odaklı olmadığının bilincinde hareket edeceğiz. Defne halkının seçeneksiz değildir. Bizler Defne halkıyla birlikte, şehrin yeniden inşası, insana ve doğaya yaraşır bir gelecek için seçim süreçlerini aşan bir çalışmayı canla başla sürdüreceğiz.
İttifakın her bir bileşeni ne olursa olsun tüm olanaklarını, deneyimlerini ve araçlarını bu kentin yeniden inşa edilmesi için seferber edecek, Defne halkının omuz başında olmaya devam edecektir.
Defne’nin sol, sosyalist, demokratik bileşenleri olarak, Defne için Sol İttifak’ın ilke ve ortaya koyduğu programdan asla taviz vermeyeceğimizi bir kez daha kamuoyuna ilan ediyoruz.
Defne Biziz, Biz Defne’yiz.
Yöneten de biz olacağız!
Emek Partisi, Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Bağımsız Defne Hareketi, Beytulma, Defne Gönüllüleri Grubu."
Hatay Halkevi: “TİP, Hatay halkına bir özür ve açıklama borçludur!”
Türkiye İşçi Partisi’nin Defne İçin Sol İttifak’ın ilkelerini ve bileşenlerini gözetmeden Hatay Defne’de kendi adayını açıklaması üzerine Hatay Halkevi bir açıklama yaptı. Hatay Halkevi ittifak ilkelerini hiçe sayan bu tutumundan dolayı TİP’in Hatay halkına bir özür ve açıklama borçlu olduğunu belirtti ve “TİP, bütün ilkeleri ve ortak emeği hiçe sayan “kazanacak aday” tartışmasıyla, karşı çıktığımız düzen siyasetinin kriterlerini, devrimci bir tutuma ve sosyalistler arası hukuka yeğlediğini gösterdi” dedi
Aralık ayında düzenlenen bir çalıştayla yerel seçimler sürecinde birlikte hareket etme kararının ardından “Defne Biziz, Biz Defne’yiz” sloganıyla Defne İçin Sol İttifak kurulmuştu. Ancak ittifak içinde yer alan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ittifakın ilkelerini ve diğer bileşenlerini gözetmeden kendi adayını çıkarmasına bir tepki de yine ittifak içindeki Hatay Halkevi’nden geldi.
Daha önce EMEP, Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ile yerel platformlar Bağımsız Defne Hareketi, Beytulma ve Defne Gönüllüleri Grubu da TİP’in bu hamlesine karşı “TİP kendi kendini sol ittifak sürecinin dışına taşımıştır” demişti.
Hatay Halkevi yaptığı açıklamada TİP’in aday olarak gösterdiği Mehmet Güzelyurt’u ittifakın ortak adayı olarak gösterilmesini önerdiğini ancak Güzelyurt’un belirlenen ilkelere uygun görülmemesi nedeniyle mutabakat sağlanmadığını ifade etti. Güzelyurt’u tek alternatif olarak dayatıldığını ifade eden Hatay Halkevi, “TİP, bütün ilkeleri ve ortak emeği hiçe sayan “kazanacak aday” tartışmasıyla, karşı çıktığımız düzen siyasetinin kriterlerini, devrimci bir tutuma ve sosyalistler arası hukuka yeğlediğini gösterdi” dedi.
Hatay Halkevi, ittifak ilkelerini hiçe sayan bu tutumundan dolayı TİP’in Hatay halkına bir özür ve açıklama borçlu olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
Hatay, yerel seçim sürecinde, genel olarak tüm Türkiye kamuoyunun özel olarak da sosyalist hareketin ilgi odağı oldu. 6 Şubat depremlerinin yıkımını en ağır biçimde yaşayan, AKP iktidarı tarafından ayrımcılığa uğradığı gibi CHP’li yerel yönetimlerin de kamusal görevleri bağlamında ortadan kaybolduğu, tüm bunlara karşı sosyalistlerin öncülüğünde büyük bir toplumsal dayanışma seferberliğine tanık olan kentte halk ilk kez bu ölçüde büyük bir değişim beklentisi ve umudu içindeydi. Bir yandan merkezi idarenin açıktan ayrımcı tutumu diğer yandan kent halkına “çantada keklik seçmen” gözüyle bakan CHP’li belediyelerin sorumsuzluğu ile kaderine terk edilen Hatay halkı, kendi kaderini kendi eline almak zorunda olduğunu anlamış, sosyalistler öncülüğünde yürütülen dayanışma seferberliği ve yaşam mücadelesi ile de kendi kaderini kendi eline alabileceğini, kendi kendini yönetebileceğini görmüştü. Sosyalist hareket bu dayanışma seferberliğinin merkezi konumundaki Defne ilçesinde, başka yer ve zamanda karşılaşılması güç tarihsel bir olanak ve görevle karşı karşıya geldi. Şirketleşmiş, çürümüş, anti-demokratik belediyecilik anlayışının depremle birlikte iflas etmesi ve buna karşı halkta gelişen tepki, depremden bu yana süren dayanışma seferberliği içinde ortaya konan yaratıcı kapasite, mahallelerdeki meclisleşme deneyimleri bir değişimi çağırıyor, kent halkı da hemen her temasta bu değişim için devrimcilerin, sosyalistlerin birlikte harekete geçmesini talep ediyordu.
Türkiye için örnek olacak denilen Defne İçin Sol İttifak nasıl kuruldu, nasıl ilerledi?
İşte bu koşullarda, Defne halkının çıkarlarını önde tutarak kentteki sosyalist örgütlerle ve bağımsız yerel inisiyatiflerle aylar süren diyaloğun ardından, yerel seçim sürecinde birlikte hareket etmek üzere kararlaştık. Düzen siyasetinin, koltuk paylaşımı üzerine kurulu, siyasetin öznesini adaylara halkı da seçmene indirgeyen anlayışının karşısında ilke ve program üzerine kurulu bir ittifak oluşturmayı hedefledik. Bunun için de öncelikle alternatif yerel yönetim anlayışımızı, ilkelerimizi, kentin temel sorunları karşısında çözüm önerilerimizi toplumsal muhalefetin en geniş bileşeniyle tartışmak ve ortak bir anlayış geliştirmek üzere öncelikle bir çalıştay düzenledik. Halkevleri, TİP, TÖP, Kaldıraç, DEM (o zamanki adıyla HEDEP), SMF, EMEP ve SOL Parti’nin ve çok sayıda bağımsız yerel inisiyatifin “Defne Biziz, Biz Defne’yiz” sloganıyla 9-10 Aralık’ta düzenlediği Yerel Yönetim Çalıştayı’na, sayılan örgütlerin genel merkez yöneticileri de dahil olmak üzere yüzlerce kişi katıldı. Halkevleri, TİP, SOL Parti dahil bütün kurum temsilcilerinin ortak vurgusu, sosyalistlere özel bir olanak sunan ve sorumluluk yükleyen Defne’nin Türkiye’ye örnek olacağı, Çalıştay’daki iradenin belirleyici olduğu, hiçbir örgütün kendini bu iradenin önüne koyamayacağı ve burada hata yapma şansımız bulunmadığı şeklinde idi. Nihayet, Çalıştay’ın sonunda ilkelerimizi, programatik çerçevemizi ve yol haritamızı ortaya koyan bir sonuç bildirgesi yayımladık ve “Defne Biziz Yöneten de Biz Olacağız” dedik.
Çalıştayda bir ortak hareket çerçevesinin ve iradesinin açığa çıkması ile birlikte çalışmaların da bir an önce başlatılması gerekiyordu. Kimlerin aday olup olamayacağını öncelikle isimler değil ilkeler üzerinden, çatı partisini de hiçbir örgüt karşısında özel bir hiyerarşi kurmadan ya da dışlamaya gitmeden seçim sürecinde en elverişli olabilecek partiyi belirleme kaygısıyla tartıştık. Belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için aday göstereceğimiz kişiler devrimci, sosyalist kimlikleriyle biliniyor olmalı, gerek deprem öncesinde gerek deprem sonrasında süren toplumsal mücadelelerin etkin bir parçası olmalı, seçileceği görevi yerine getirebilecek yetkinliğe sahip olmalı, hakkında bir şaibe olmamalı, emeğe, kente, doğaya, kadına ve çocuğa karşı suç işlememiş olmalıydı. 28 Aralık’ta da Halkevleri, TİP, EMEP, Kaldıraç, SMF ve TÖP’ün Hatay temsilcilerinin katıldığı ve çalıştay katılımcısı bağımsız inisiyatiflerin destek verdiği bir açıklamayla Defne İçin Sol İttifak’ın TİP’i çatı partisi olarak belirleyerek yola çıktığı duyuruldu.
Verdiği sözleri çiğneyerek sol ittifak sürecini sabote eden TİP, Hatay ve Defne halkına bir özür ve açıklama borçludur!
Hepimize sorumluluk yükleyen bu süreç ne yazık ki aday belirleme aşamasında TİP tarafından sabote edildi. Kimsenin özel olarak tek bir ismi ya da kendi kendisini dayatmadığı, ilkelere uygun farklı alternatifleri tartışılmak üzere önerdiği görüşmeler sürerken, TİP’in tüm bu süreçten bağımsız olarak Mehmet Güzelyurt adını özel olarak işlediğine tanık olduk. Deprem sonrasında kentteki çalışmalarda yer almamış, Yerel Yönetim Çalıştayı dahil Defne İçin Sol İttifak sürecinin hiçbir aşamasına katılmamış olan Güzelyurt, belirlediğimiz ilkelere uygun bir isim olmadığı gibi, bu ismin olası adaylığına karşı olduğumuzu ittifak bileşenleri olarak aylar önce açıkça dile getirmiş ve bu konuda bir dayatma yapılmayacağı sözünü almıştık. Ne var ki bizim tarafımızdan önerilen, belirlediğimiz ortak ilkelere uygun TİP üyesi ya da bağımsız isimler dahil farklı alternatifler söz konusu olduğu halde TİP son aşamada karşımıza Mehmet Güzelyurt’u tek alternatif olarak çıkardı.
TİP, depremden bu yana ortaya koyulan seferberliği, yerel seçim sürecine yönelik olarak aylardır süren ortak çalışmaları, “buranın iradesi belirleyicidir” diye hep birlikte örgütlediğimiz Çalıştay’da açığa çıkan iradeyi, bu süreçte belirlediğimiz ilke ve program doğrultusunda Defne ve Hatay halkına verilen sözleri çiğnedi. TİP, merkezi ve yerel farklı düzeylerde sürdürdüğümüz ikili görüşmelerde ve ittifak masasında konuşulanların, kendi temsilcilerinin verdiği sözlerin aksine hareket ederek Defne solunu ve Defne halkını aylardır oyaladığını ortaya koydu. TİP, bütün ilkeleri ve ortak emeği hiçe sayan “kazanacak aday” tartışmasıyla, karşı çıktığımız düzen siyasetinin kriterlerini, devrimci bir tutuma ve sosyalistler arası hukuka yeğlediğini gösterdi.
Güzelyurt’un adaylığının dayatılması karşısında bizden beklenen ittifak masasından kalkmamız mıydı, bilemiyoruz. Ancak biz, deprem sonrasında ve yerel yönetim sürecinde ortaya koyduğumuz iradenin ve üzerimize düşen sorumluluğun salt seçim odaklı olmadığının bilinciyle hareket edeceğimizi, bu kentin yeniden inşasında özneleştirmek üzere Defne halkını siyasetsiz bırakmayacağımızı söyledik ve bu açıklama ile bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. “Defne Biziz” diyen sol ittifak bileşenleri, belirlenen ilkeler doğrultusunda ve ortak mücadele anlayışıyla yoluna devam edeceklerini açıkladı. TİP ise verdiği sözlere, ortak ilkelerimize ve ittifakın kendisine yüklediği sorumluluğa aykırı bir aday dayatması ile kendisini ittifak sürecinin dışına taşıdı. Bu eleştiriler Sol İttifak bileşenlerince kamuoyu ile paylaşıldığında karşı karşıya kalınan tutum ise “yok sayma” oldu. İttifak masasına ve kamuoyuna bir açıklama sunması gereken TİP, bunun yerine tek tek kişi ve kurumlarla görüşerek yanlışına ortak bulmaya çalıştı ancak reddedildi. Verdiği sözleri çiğneyerek mevcut sol ittifak sürecini sabote eden ve bundan sonraki bir araya geliş olasılıklarını da zayıflatan TİP, bugüne kadar birlikte hareket ettiği kurumlara, Hatay ve Defne halkına bir özür ve açıklama borçludur.
Olağanlaştırılan ve hesabı verilmeyen yanlışlar yeni yanlışların güvencesi olmaktadır. Defne İçin Sol İttifak’ın açıklamasının yayımlanmasının ardından, TİP bu konuda bir açıklama yapmak yerine bu kez de Hatay Büyükşehir Belediyesi için, dün olduğu gibi bugün de düzen siyaseti içindeki güç savaşlarının bir unsuru olarak hareket eden ve TİP adaylığını da bu yönde değerlendiren Gökhan Zan’ı “Hatay İttifakı”nın adayı olarak gösterdiğini duyurmuştur. İttifaklar söz oyunlarıyla kurulan bir araya gelişler değildir. Bu sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik solun bundan sonraki ortak hareket çabalarına da büyük zarar vermiştir. Eleştirimizi sunmak bizim sorumluluğumuz, bu sürecin özeleştirisini vermek de TİP’in sorumluluğudur.
Bu açıklama ile çok özel koşullar içinde açığa çıkmış bir Sol İttifakın yerel seçim sürecinde neden sekteye uğradığını anlatırken kente karşı taşıdığımız sorumluluğu üstümüzden atmayacağımızı, aksine tam da bu süreçte ortaya koyduğumuz sorumlulukla hareket etmeye devam edeceğimizi, yerel seçim sürecine Defne halkının, Hatay halkının çıkarları doğrultusunda müdahale edeceğimizi, ittifakın ilkelerini sahiplenen dostlarımızla birlikte yol yürümeye devam edeceğimizi, kentimizin yeniden inşasında insanca bir yaşam talep eden halkımızın örgütlü gücünü büyüteceğimizi, halkı seçim öncesinde ve sonrasında kendi çıkarları için sokakta seferber edeceğimizi beyan ediyoruz.
Defne ittifakının ilkinde DEM de var, TİP de. İkincisinde yani TİP'in bir çatı aday olarak belirlendiği toplantıda ise DEM yok. Nedeni de belli değil. Daha önce TİP'ten DEM'in içinde bulunmadığı bir ittifaka dahil olmayacağı açıklaması gelmişti. Onun da nedeni belli değil. Bu konularda DEM ve TİP'ten bir ses duyulmadı. ( Ya da ben rastlamadım.)
Açıklamadan öğrendiğimiz TİP'in Defne'de Mehmet Güleryurt'u aday gösterdiği ve bu kararı tek başına aldığı şeklinde. ''Çatı partisi madem ben olacağım, gösterdiğim adayı sizler destekleyeceksiniz'' dayatması içinde mi, bu da belli değil. Yoksa DEM çatı adayın kendisinden çıkmasını mı istedi, DEM devre dışı kalınca TİP de yalnız başına aday mı gösterdi?
Süreç nasıl gelişti, perde arkasında neler oluyor belli değil. TİP bu konuda nedense hiç açıklamada bulunmuyor. İLERİportal hem kör ve hem de dilsiz. Sonuçta...
Belki eğrisi doğrusuna denk gelir ve hem ittifak ve hem de TİP ( hatta TKP) seçime girerek alınacak sonuçları yorumlama imkanı buluruz. Öteden beri savunageldiğim tez, bu tür ittfak ve birleşmelerin bir yerden sonra yarar getirmediği ve sosyalist parti ve örgütler arasında birinin mutlaka öne çıkarak bir çekim merkezi haline gelmesi gerektiği yönündedir.
Şu anda buna en yakın partinin TİP olduğu görülüyor. Pek çok eksiğine rağmen umarım devamını getirirler.
Defne'de TKP de aday çıkartıyor. Hizam Hasırcı. ''Depremde güçlü dayanışma pratiği ortaya koyan sol, neden Hatay genelinde ortak bir adayda uzlaşamıyor, engeller neler?'' sorusuna Kemal Okuyan bir hayli iddialı yanıt veriyor.
''TKP’nin ve adayımız Hizam Hasırcı’nın yakaladığı havanın bir tarihsel fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Uzun bir süredir Defne’de yaygın ve derinlikli bir çalışma yürütüyoruz. Araya çok üzücü, çok yıkıcı ve çok öfkelendirici bir deprem girdi. Çalışmalarımızı dayanışmaya odaklandırdık doğal olarak. Bugünkü tabloda Defne’nin ayağa kalkması ancak örgütlü bir çalışmayla, halkın aktif katılımıyla ve bilimsel, kültürel bir birikimi harekete geçirerek mümkün. TKP bu sorumlulukla hareket ediyor. Aylar öncesinde adayımızı belirledik, çok yaygın bir örgütlülük ve desteğe ulaştık. TKP Defne’de hem seçimleri kazanmak hem de sonrasında tutarlı bir programla hareket ederek Hatay’ın tarihsel, kültürel, toplumsal dokusuna uygun bir yeniden yapılandırma sürecini ranta geçit vermeksizin hayata geçirmek amacında.''
SOL Parti'nin Hatay ili Defne ilçesi belediye başkan adayı gazeteci Serbay Mansuroğlu oldu. Gazeteci Serbay Mansuroğlu, Ensar Vakfı'ndaki çocuk istismarını ortaya çıkarmıştı.
SOL Parti'nin Hatay ili Defne ilçesi belediye başkan adayı gazeteci Serbay Mansuroğlu oldu. SOL Parti Hatay İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada Serbay Mansuroğlu'nun 31 Mart yerel seçimlerinde başkan adayları olduğu açıklandı.
Açıklamada, depremde en çok hasar alan, yıkımın yaşandığı ilçede ittifak arayışının sonuç vermemesi üzerine aday çıkarıldığı ifade edildi. Defne'yi kazanacağını kaydeden SOL Parti Hatay İl Örgütü, Defne'yi bir ittifak meclisiyle yöneteceğini bildirdi.
ENSAR SKANDALINI ORTAYA ÇIKARMIŞTI
Gazeteci Serbay Mansuroğlu, Ensar Vakfı'ndaki çocuk istismarını ortaya çıkarmıştı. SOL Parti'nin açıklamasında da Mansuroğlu'nun bu haberi hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Serbay Mansuroğlu... O bir Defne çocuğu. Başarılarla dolu bir gazeteci. Hatay depremini depremden 13 yıl önce gündeme taşıyan ilk kişi.
Ensar Vakfı'ndaki istismar haberiyle tarikat siyaset ticaret üçlüsünün kirli süreçlerini gözlemleyenlerden ve ifşa edenlerden biri.
Serbay bizim dostumuz, yoldaşımız.
Siyasetin yaş ortalamasına bakarsak genç bir kardeş, memleketin yaş ortalamasına bakarsak tecrübeli bir ağabey.
Defne’nin yaraları dayanışma ile sarılacak. Serbay, depremden hemen sonra Dayanışma Gönüllüleri'nde aktif olarak yer aldı. Hataylı depremzede çiftçilerin, üreticilerin sorunlarını çözmek için kurulan Hatay Dayanışma Kooperatifi'nin kurucuları arasında yer aldı. Dayanışmanın ve mücadelenin Başkan Adayı Serbay Mansuroğlu bu süreçte Defne’nin sesi olacak.
Hatay'da ortaya bir Lütfü Savaş tepkisi çıkmışken solun çok güçlü olduğu bir yer olan Defne ilçesine de bu tepkinin bir şekilde yansıyacağı düşünülebilir. Olması gereken ne, sosyalist partilerimiz her defasında ortak adayla seçim kazanmayı önemsediklerini iddia etmezler mi? ( Ben bu sözleri, bu iddiayı hiç samimi bulmamışımdır.) Öyle böyle değil; CHP burada 44.401 oy ve yüzde 50.48 ile birinci parti çıkarken TİP 24.803 oy ve üzde 28.2 ile ikinci parti olmuştur. DEMin oyu (Yeşil sol Parti olarak) 2.519 ile yüzde 2.86... TKP 1.181, SOLparti 287, TKH 117 oy almıştır. Böyle bir sonuç ortada dururken Hatay Defne'de olması gereken CHP'nin karşısına TİP'in bir aday çıkarması ve diğerlerinin desteklemesi şeklinde olmamalı mı? ''SOLun ortak aday çıkarması'' iddiasından anlaşılması gereken bu değil mi? Sadece Defne'de de değil, ülkenin hemen her tarafında bu iddianın gerektirdiği bir samimiyet varsa solun iddia taşıyabileceği ve tek adam rejimine kazandırabilme ihtimalinin olmadığı seçim bölgelerinde böyle bir uygulamanın ve bir İLKEnin hayata geçirilmesi gerekmiyor mu?Ama hiç öyle olmuyor, lafa gelince herkes sosyalist solun birlikteliğinden yana, pratiğe gelince benim partime en büyük kazanç nasıl sağlarım hinliği peşinde...
( Bir parantez, sosyalist sol bu haliyle hiçbir şekilde birleşmeden yana adım atmayacaktır. Örnekse iki sosyalist partinin birleşmesi başkan ya da genel sekreter sayısının azalması, söz konusu iki partideki yönetici kadroların ise yarı yarıya düşmesi demektir. Hiç kimse, hiçbir yönetici böyle bir adım atmaz, böyle bir ''özveri''de bulunmaz ve içinde bulunduğu konfor alanını kaybetmeyi göze almaz. Bu yüzden uzun zamandır, birleşmeyi sandığın sağlayacağını savunuyorum. Kim, hangi sosyalist parti nin siyaseti halka dokunur, halk tarafından destek görür ve sosyalist parti ve liderler içinde çok büyük adım atarak öne çıkar ve sosyalist partilerin DE önce haline gelir, bence orta erimde bir çekim merkezi haline gelecektir. Sosyalist soldaki dağınıklığın çaresinin de bu olduğunu ve bu konuda çeşitli parti ve örgütlerin bünyesinde sıkışmış bulunan sosyalist dostlara da bu yönde adımlar atmasıyla bu sorunun çözüm yoluna gireceğini düşünüyorum.)
Defne'ye gelirsek sonuçları açısından çok ilginç bir seçim olacağı açık.
İstanbul gibi seçim sonucunu gerçekten merak konusu...
2023 seçim sonuçlarına benzer bir sonuç alınması ve dahası hemen hemen ülkenin pek çok seçim bölgesinde benzer sonuçların ortaya çıkması sosyalistler için bir gelecek perspektifi oluşturmalarına yol açmaz mı?
31 Mart seçimlerinin en merak edilen sonucunun İstanbul olacağı çok açık. İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çeşitli gerekçelerle hiç vazgeçemediği bir metropol. CHP ve muhalefet için de AKP'ye kaptırılmaması gereken bir yer. İmamoğlu için de 2028'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı anlamına da geliyor.
31 Mart seçimlerinde merak ettiğim diğer yerlerin başında Kadıköy, Tunceli (merkez) ve Hatay/Defne geliyor. Defne solun güçlü olduğu bir yer. İlginçtir, 2019 seçimlerinde CHP'nin ardından TİP yüzde 28 ile ikinci parti olmuş, HDP-Yeşil Sol parti (DEM) yüzde 2.86, Sol ittifak (TKP-TKH-SOLparti) ise toplamda yüzde 1'i geçememiş. Ama sonuçlar böyle olmasına rağmen herhalde bir bildiği vardır ki, Kemal Okuyan 31 Mart seçimleri için '' Defne'yi büyük olasılıkla kazanacağız'' demiş!
K.Okuyan'ın yapısı mı böyle, fazla mı heyecanlı, bu tür açıklamalarda bulunmayı mı seviyor, nedense, böyle... Bana gereğinden fazla iddialı, bir sosyalist-komünist parti genel sekreterine pek de uymayan ve ayakları yere basmayan açıklamalar gibi geliyor.
31 Mart gecesi bu soruların yanıtını alacağız ve kuşkusuz sonuç sosyalistlerin beklentisine uygun olur.
Oda tv.'de bir haber, ''TKP Defne'yi kazanıyor.'' SOLportal'da K.Okuyan da her zamanki iddialı yorumunu patlatmış: "Kazandığınızı biliyorduk ama aylardır TKP’yi, Hizam Hasırcı’yı yok sayan anket şirketleri de artık itiraf etti."
2019 milletvekili seçimlerine bir kere daha baktım. CHP 44 bin oyla yüzde elli, AKP yok gibi, 5 bin oyla yüzde 6, TİP 25 bin ile ikinci parti olmuş ve yüzde 29'a ulaşmış, TKP ise 1181 oy ile yüzde 1.5 bile değil. Ama şimdi 31 Mart seçimlerinde çok sevildiği iddia edilen Hizam Hasırcı ile seçimi kazanıyor!
Yani?
31 Mart akşamı sonuçları merakla bekleyeceğimiz yerlerden biri de Defne olacak. ( Bu arada hatırlıyorum, geçen seçimlerde de, ya da daha önceki seçimde TKP yine kazandık-kazanıyoruz açıklamaları yapmıştı. Biz de sanırım forumda epey heyecanlanmıştık. Ama sonuçlar hiç de öyle değildi.)
Umarım bu kez yanılmazlar ve bu açıklamalar birer ajitasyondan başka bir şey değildir.
Bu ileti en son melnur
tarafından 25.03.2024- 07:52 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.