Metin Feyzioğlu, Güle 6 öneride bulundu. Köşkten ayrılan Feyzioğlu gece yarısı Başbakan Tayyip Erdoğandan randevu istedi. TBB Başkanı bugün Dolmabahçede Başbakanla bir araya gelerek önerisini aktaracak.
Cumhuriyetten İlhan Taşçının haberine göre Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Ergenekon ve Balyoz gibi tartışmalı davalarda yaşanan bunalımdan çıkış formülü olarak nitelendirdiği; özel görevli mahkemelerin kaldırılması, verdikleri mahkûmiyet kararlarının bozulması ve kesinleşmiş kararları kapsayacak şekilde yeniden yargılama yolunun açılmasını da içeren 6 maddelik önerisini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Feyzioğlunun sürpriz ziyareti sırasında bu önerinin işlerlik kazanması için hükümetin sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Köşkten ayrılan Feyzioğlu gece yarısı Başbakan Tayyip Erdoğandan randevu istedi. TBB Başkanı bugün Dolmabahçede Başbakanla bir araya gelerek önerisini aktaracak.
Metin Feyzioğlunun, TBB Barolar Birliği Yönetim Kurulu ile birlikte açıkladığı, yargıda yaşanan krizden çıkışa ilişkin öneri ve değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:
Çift başlı ceza yargılaması kalkmalı Terörle Mücadele Mahkemeleri kaldırılmalı: Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hâkim oldu. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Özel görevli mahkemelerin kesin olarak kaldırılmasından sonra, davaların yine özel görevli olan terörle mücadele mahkemelerinde görülmesi, yurttaşların hukuki güvenlik ve adil yargılanma hakkına dair endişelerini gidermeyecektir. Terörle mücadele mahkemeleri de Terörle Mücadele Kanununun 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır.
Af önermiyoruz: Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Ergenekonun çözüm formülü: Kaldırılan özel görevli ağır ceza mahkemelerinin, davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine dair kanun maddesi (Geçici 2. madde) derhal kaldırılmalıdır. Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalı ve mahkûmiyet kararlarının sırf bu nedenle, görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlanmalıdır. Böylece Ergenekonda ve Yargıtay aşamasında bulunan diğer davalarda bir günde bozma kararı verilebilecek. Hatta tahliye kararı bile vermesi mümkündür. Davalar yerel mahkemelere kaydırılmalıdır. Yeniden yargılama zorunlu olmalı: Özel görevli mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmelidir. Örneğin AİHMnin verdiği kararların ardından iç hukuk yeniden yargılamayı emreder. Yasamanın antidemokratik olduğunu kabul ettiği ve kesinleşmiş karar veren mahkemede yeniden yargılama yapılabilir.
Keyfi mahkûmiyet hükümleri ve tutuklama kararlarına ceza verilsin Kusurlu hâkim tazminat ödesin: Anayasamıza göre mahkemelerin ve hâkimlerin bütün kararları gerekçeli olmak zorundadır. Gerekçesiz verilen mahkûmiyet hükümleri ve tutuklama kararları keyfiliktir. Bu keyfilik sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince ve Anayasa Mahkemesince bireysel başvuru sonucunda hükmedilen tazminatlar kusuru bulunan hâkimlere rücu edilmelidir. Adli kolluk şart: Yargı güvencesinin sağlanmasına ilişkin çok önemli bir adım olarak Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulmalı ve bu teşkilat mensuplarının tayin-terfileri dahil tüm özlük işlemleri güvence altına alınmalıdır. Bu şekilde kolluğun cumhuriyet savcısının emirlerini yerine getirmeme, savsaklama, soruşturmayı savcıdan bağımsız yürütme uygulamaları da son bulacaktır.
Milli irade tabiri, otoriter iktidarların tercihi Feyzioğlu çözüm önerisini ilk Gül ile önceki gün yaptığı görüşme sırasında paylaştı. Köşkten ayrılan Feyzioğlu saat 23.00te Başbakanlık Özel Kalemini arayarak randevu istedi. Kısa süre sonra da Başbakanlıktan Feyzioğluna randevu verildiği iletildi. Feyzioğlu bugün saat 15.00te Dolmabahçede Erdoğanla bir araya gelerek önerisini aktaracak. Erdoğan, Feyzioğlunun Adli Yıl açılış töreninde konuşmasında yönelttiği eleştirileri sert ifadelerle tepki göstermişti. Feyzioğlunun, Milli irade tabiri daha ziyade,giderek otoriter eğilimler sergilemeye başlamış siyasi iktidarların tercihi olmuştur değerlendirmesine Başbakan, Baro başkanının yargı yılının açılışında konuşması yanlış. Yargıtay Kanununda böyle bir hakkı yok. Bir daha böyle bir durum söz konusu olursa, açılışa asla gitmem. Ayrıca, yargı yılı açılışı gereksiz bir durum. Hükümet yılı açılışı var mı? Yargı açılışını kendi içinde yapsın sözleriyle yanıt vermişti.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.