Aydınlık Türkiyeyi yaratacağız' diyen Sol Cephe Tarsus'ta yola çıktı
Sol Cephe çağrısına Tarsustan da yanı geldi. Sol Cephenin 15 Aralık kuruluş toplantısında yer alan "yerelliklerde kurulma kararı" doğrultusunda Tarsusta Sol Cephenin kuruluş toplantısı gerçekleştirildi.
Uğur Pişmanlık - soL
İmzacıların ve bazı sendika, siyasi parti, dernek temsilcilerin ve halkın katıldığı toplantı 12 Ocak 2014te Saint Paul Cafede yapıldı. Tarsus Sol Cephe toplantısında soL gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca CHP Tarsus belediye başkan adayı Dr. Haluk Bozdoğan, CHP aday adaylarından Osman Homurlu ve Alptekin Eser, 68ler Birliği Genel Başkanı Sönmez Targan da toplanıya katılanlar arasındaydı.
Sol Cephe Tarsus toplantısı, Ali Çatal, Orhan İnce ve Bülent Hallaçın yer aldığı divanın oluşturulmasıyla başladı. Toplantının ilk konuşmasını, Sol Cephe Yürütme Kurulu üyesi Kemal Okuyan yaptı. Okuyan, Sol Cephenin Türkiyenin her yerinde tabandan örgütlenerek kurulmaya başlandığını belirterek, emperyalist işgalcilere ve gericiliğe bu topraklarda yer olmadığını vurguladığı konuşmasında şunları söyledi,
Toplumda iktidarın işini bitirecek seçenek yoktu. Sokaklardaki halk örgütsüzdü. Bireysel hakların örgütsüzlüğü nedeniyle seçenekler yaratıldı. AKPyi yöneten on bir yıllık güç, Erdoğandan bıkmıştır. Bütün cemaatler, zengin sınıflar, emperyalist ülkeler Erdoğandan vazgeçer ama kendi kazanımlarını terk etmezler. Erdoğandan kurtulmaya çalışıyorlar. Burada ne yapmalıyız? Erdoğan ve ekibinin işini halkımız ve Suriye bitirmiştir. Haziran direnişine güzelleme yapmıyorum ama dört kentte bulundum. Ve burada söylenenler "biz böyle bir şey görmedik oldu. Örgütsüz halk bitirici darbeyi vuramaz. Biz o noktadayız. Bir halk her zaman sokağa çıkmaz. Halk gerektiğinde yine sokağa çıkar. Örgütsüz halka sunulacak yollar açıktı. Kolay yoldan cenneti yaratma şansımız yok. Karşı tarafta para var, güçlüler. Sol Cephe Haziranın bıraktığı boşluğu doldurmak için ve bu tabloyu değiştirmek için kuruldu. Haziran direnişinde halkımız birlikte mücadele etmeyi öğrendi, paylaşma ve dayanışmanın tadını çıkarttı. İnsani değerlerin tadını aldı ve Türkiye toplumunun örgütlenme isteği doğdu. Herkes o halk kavramının içinde kendisini bulan herkes örgütlenmenin içinde bulundu. Bu duygunun içinde bulunmak için Sol Cephe kuruldu. AKPnin tam zıttıyız. Onlar gerici biz ilericiyiz. Hangi stratejiyi savunursa savunsun biz örgütlü olmalıyız. Her yerellikte cephe kurulsun. Tartışsınlar. Rüşvetçi kaymakamı nasıl kovarız, bunu tartışsınlar. Yerel yönetimler rant olmaktan çıkıp gerçek bir cephe olsun. Cephe dediğin A partisi B veya C siyasi partisinin bir araya gelsin, anlaşmalar yapılsın öyle kurulsun. Bu kez tersini yapalım dedik. Sol Cephenin aydın desteği başladı. Büyük gücü (düşmanı) yenmek için tartışacağız. Bursa, Kocaeli, Çorlu Babaeski, Ankara Yenimahalle Keçiörende bir hafta on gündür toplantılar başladı. Sandığımızın üzerinde bir katılım var.
1976dan beri beri örgütlü siyasetin içindeyim. Karşımızda iktidar en zayıf iktidardır, arkasındaki güç onu güçlü kılandır. Aslında iktidarın kadroları yok, dökülüyorlar. Gülen cemaati geri çekildiği için kadro bulamıyorlar. Bürokrasiye, emniyete atadıkları dökülüyor. Biz örgütsüzlüğümüzün bedelini ödüyoruz. 12 Eylülün üzerimizdeki tahribatı bu denli ödüyoruz. Sol Cephe birden fazla siyasetin talebinde oluştu. Hakkını verelim şunu yapmamız gerekiyor, gerçek bir halk örgütlememiz yaratılmalıdır. Türkiyenin en iyi sanatçıları üretken akademisyenleri sol cephenin arkasında bulunuyorlar. Onların parası varsa bizim kararlılığımız var. 30 Mart günü seçim akşamı AKPnin nasıl bir hile yapacağını kimse bilemez. Belki Hazirandan daha fazla fırtına kopar. Cemaat çekildiği için saçma sapan işler yapacak çok kaotik sürece gireceğiz. Örgütsüz halk ezilir. Yalnızca bir iktidarı yenmek için değil, kendimizi korumak için de Sol Cepheye örgütlülüğe, ihtiyacımız var. Ne zaman halkça hareket ettik, o zaman kaçarlar. Onlar halkı örgütsüz ve yalnız buldukları zaman harekete geçiyorlar. Tekel işçileri değil miydi Erdoğanı korkutup 1 ay saklandıran. Yine kürtaj için kadınlar değil miydi Erdoğanı korkutan. Sıkıyönetim ya da faşizmden daha fazla ne yapabilir k? Halkımız korkuyu aştı. Zaten Sol Cephe ayrıntılara boğulmak için kurulmadı. Gördüğünüz ilkeler bizim kılavuzumuz olacak. Tarsusta da Sol Cephe kuruldu ve sabahlara kadar Tarsusta tartışın. Ama asıl işimiz Türkiyedeki gericiliğe karşı sabahlara kadar tartışmak ve mücadele etmek olmalıdır.
Kemal Okuyanın konuşmasının ardından katılımcılar söz aldı. İlk olarak Liseliler Meclisi adına İpek Denli konuşma yaptı. Konuşmasında, "AKPnin bize dayattığı bu yaşam tarzını kabul etmeyeceğiz ve bir başka yaşamın sosyalizmde olduğunu biliyoruz" dedi. Daha sonra emekli savcı Osman Homurlu söz alarak bir konuşma yaptı. Ülkemiz kötü günlerden geçmektedir. AKP iktidarı, nereden bakarsak bakalım halk düşmanı bir partidir. Seçimlerde, yurtsever ve antiemperyalist bir duruş gerçekleştirmeliyiz. Bu anlamda Sol Cepheyi önemsiyorum dedi.
Toplantıda söz alan Emekli sendikacı Nihat Göküş, öncelikle siyasallaşmanın önemine dikkat çekerek, Bir mücadele örgütlü olmadan, parti olmadan başarıya ulaşamaz. Siyasete bulaşmayan perişan olur. Sosyalist mücadeleyi büyütmeden halk bir şey kazanamaz. AKPyi sosyalistler ve emekçi halk hareketi bitirecektir diye konuştu.
Gazeteci yazar Uğur Pişmanlık ise, Tarsusu yönetenlerin 20 yılda kenti gericileştirmeye çalıştığını belirterek, Türkiyenin geleceğini belirleyecek olan Sol Cephenin örgütlüğüdür. Halk kendi öz örgütlenmesini yaratmadan kendi geleceğini belirleyemez. Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadeleyi emeğin iktidar mücadelesi ile birleştirerek sürdürmek gerekiyor. Bizim ekmek kadar, su kadar sol-sosyalist siyasete ihtiyacımız vardır. Bu cephede, işçiler, gençler, kadınlar, emekçiler ve kentin aydınlarının yer alması gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
68ler Birliği Vakıf Başkanı Sönmez Targan da yaptığı konuşmada, Bu kapitalist düzenin parlamento sisteminde hırsızlıktan nasibini almayan yoktur. Bu yüzden halkın kendi örgütlenmesi için Sol Cepheye ihtiyaç vardır. Sol Cepheyi bir beklenti olarak değil bir talep olarak kabul ediyoruz. Sol Cepheye başarılar diliyorum dedi.
Fabrika işçisi İsmail Takmaz, Ben bir ameleyim ama örgütlü mücadeleye katılıyorum. Başka çıkış yolumuz yok. Bu yüzden hepimiz Sol Cephede örgütlenmeliyiz dedi.
DİSK Emekli-Sen temsilcisi Bayram Ceylan konuşmasında, mücadeleden emekli olunamaz. Halkın örgütlenmesi gerekiyor. Sol Sol Cepheye çıktığı yolda başarılar diliyorum. Birlikte başaracağız diye konuştu.
Toplantının soru cevap bölümünden sonra Tarsus Sol Cephe yürütme kurulu seçildi. Tarsus Sol Cephe Yürütme Kuruluna Gülsün Denli, Murat Sümbül, İsmail Takmaz, Osman Homurlu, Özden Korulu, Nihat Göküş, Hasan Mahmatlıoğlu, Uğur Pişmanlık, Coşkun Yalçın, Erden Varal, İbrahim Bolat, Yusuf Ozansak, Hazar Semizoğlu, Mürüvvet Bozna , Çağlayan Karaca, Bayram Ceylan, Orhan İnce ve Ali Çatal seçildi.
Kuruluş toplantısının ardından, Tarsus Sol Cephe Yürütme Kurulu bir sonraki toplantı tarihini, sekreterya oluşturma ve sözcü seçme kararı ile birlikte ilk olarak, Sol Cephenin Tarsusta nasıl yaygınlaştırılacağı ve örgütlü hale geleceği, güncel siyasete nasıl müdahale edileceğine dair gündemini belirledi. Bu kuruluşla birlikte Sol Cephe Tarsusta çalışmalarına başladı.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.