Birilerinin maden şehitlerini siyasi malzeme olarak kullanıp...
Sayın Başbakanımıza yönelik söylemlerde bulunan insanlar, şehitlerin acısını yaşayan insanlar değil, kendine siyasi nema çıkarmaya çalışan kişiler...
Aslında siyaset yapma konulu yazıyı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlunun konuşmasına getirilen eleştiriler üzerine yazacaktım. Yargı pratiklerine ve ülkenin genel sorunlarına ilişkin eleştirel bir konuşmayı siyasi konuşma diyerek mahkum etmek, cübbeni çıkar öyle siyaset yap demek ya cahilliktir ya da üçkağıtçılıktır. Cahilliktir çünkü siyaset sadece parlamentoda ya da siyasi partilerde yapılmaz. Hatta günümüz koşullarında TBMMde ve partilerde siyaset yapmak daha zor bir iş haline gelmiştir. Üstelik seçim barajlarıyla, eşitsiz hazine yardımlarıyla, polisiye baskılarla daraltılmış bir politik alanda, karşıma çık aday ol demek dalga geçmektir. Bunu yapmak da bazan tuzağa düşmektir. (Barajı bırak, havuzu bırak, hazineyi bırak siyasetçi kim bakalım demek gerek!)
Gerçi bunların zihniyeti eşitsiz mücadeleye alışık. Daha birkaç gün önce onlarca korumasıyla bir yurttaşı dövdü liderleri. Elemanlarından birisi, polisler tarafından yere yıkılmış bir başka yurttaşı, tekmeledi. Polislerin ve muktedir patronun arkasına sığınarak yaptı bunu. (Burada da korumaları bırak, görevi bırak delikanlı kim bakalım demek gerek!)
Ceza adalet sistemi sonuna kadar siyaset alanıdır. Koruduğu ya da cezalandırdığı eylemlerle, infaz rejimiyle siyasetin belirlediği bir alan olduğu kadar siyasetin iklimini de belirler. Hele idari yargı. Eleştirilen konuşmanın yapıldığı Danıştayın da dahil olduğu idari yargı doğrudan siyasi bir alandır. Ne demişti ödüllendirilen bir kıdemli yargıç, HSYK seçimleri sırasında: ...Bu HSYK, sadece yargı açısından belirleyici olmayacak, ekonomide de sonuçlar doğuracak... HSYK ele geçirildiğinde sadece Yargıtay ve Danıştay yeniden yapılanmayacak, hükümetin yürüttüğü siyaseti, özelleştirmeleri engelleyen güçler de devreden çıkacaklar. Bu nedenle bu seçimler çok önemlidir. Bundan sonraki seçimler nasıl olursa olsun kazanmak zorundayız nitekim kazandılar. Kazanmakla yetinmeyip Soma gibi, Roboski gibi katliamlarda pay sahibi de oldular .
Danıştayın kamucu içtihatlarını sıfırladılar. Meslek odalarının, yurttaşların dava açma olanaklarını kısıtladılar. Hükümetin hukuksuzluklarının arkasında durdular. Bir Danıştay Başkanı bundan sonra yok öyle onu durdur, bunu durdur diyerek itiraf etti.
Şimdilerde iktidarın siyasi sorumluluğunun olduğu olayları eleştirenleri siyaseten nemalanmak istiyorlar, siyasi malzeme olarak kullanıyorlar diyenler, eğer ahmak değillerse, üçkağıtçıdır, yağma ve sömürü düzeninin bir parçasıdır. Üçkağıtçıdır çünkü verili iktidar ilişkilerini siyaset konusu olamayacak kadar/tartışılmaz/doğal, zorunlu/değiştiril(e)mez olarak göstermek istiyorlar. Karşılarındaki her düşünceyi de kriminalize etmeye çalışıyorlar. Siyaseten sorumlu oldukları bir olay mı oldu? Gelsin darbe yaygarası, dış güçler yaygarası, istikrar safsatası. Bunun ekonomide yansıması neo-liberal yağma ve sömürü düzeninin mümkün tek düzen olarak algılatılmasıdır. Hele bir de kaza, kader, fıtrat sosuyla süsleyip, hatimlerle, cübbeli hoca timleriyle tevekkül telkin edersen, bırakın mümkün tek düzen algısını ilahi düzen olarak bile yurtturabilirsiniz bu yağma, sömürü ve cinayet düzenini. Bu arada da sömürü derinleşir.
Ben bu yazıyı yazmaya çalışırken Somada ÇHDli avukatların savcı talimatı olmadan gözaltına alındığı, Valiliğin tüm eylemleri yasakladığı, Başbakanın elemanlarının İstanbulda bir gazeteciyi tartakladıkları haberleri veriliyordu.
Artık devlet aygıtının hukuk kılıfına sokulmuş legal zorunu bile beklemeyip kendisi/elemanları tarafından doğrudan güç kullanmaya başlayan bir siyasi figürle karşı karşıyayız. Bir eşik daha aşıldı. Korkutucu bir eşik. Korkutucu bir eşik dediysem despotların sıradışı sonlarına giden yolda şiddeti meşrulaştırmaya giden bir eşik.
Umarım Başbakanlıkta yaşam odası kurmak zorunda kalmazlar!
Başbakan siyaset yapacaksan gel mecliste yap, seçime gir, cüppeni çıkar derken gerici zihniyetini ve demokrasi anlayışını ortaya koyuyor. Siyaseti sadece siyasi partilerin yapması demek 12 eylül'de faşist generallerin ileri sürdüğü bir iddiaydı. Başbakan bunu söylüyor. Siyasi düşüncesinin 12 eylül generallerinden farksiz olduğunu ortaya koyuyor. Böyle bir siyaset hala iktidarda kalabiliyorsa, bu ülkeye yazıklar olsun.
Yüzlerce insanı kaybeden bir ilçeye gidip halkının acısını paylaşacağı yerde ona el kaldırandan, eskiden Soma'daki maden ocağında çalışan bir işçinin röportaj sırasında yaptığı bir yorum ardından "politik şeylere girmeyelim" diyen spikerinden, "ünlülerin Soma faciası tweetleri" diye haber hazırladığını düşünenden, ölen işçi sayısını "tane" diye bildirenden tiksindiğimi gizleyecek değilim. Çizmesiyle sedyeyi kirletmekten çekinen kardeşim; etrafına bir bak, kirli olan sen değilsin!
"Politik şeylere girmeyelim" salt bir korkunun söylettiği bir cümle değil her zaman. Bu tarz söylemleri hep duyduk. Ama artık yetti. Siz siyaseti ne sanıyorsunuz? "Akşam çaya bekliyorum, siyaset konuşup, börek yiyeceğiz" gibi bir şey mi politika? Sırf siz o politik şeylere girmek istemediğiniz için insanlar ölüyor, ağaçlar kesiliyor, adalet katlediliyor, telefonlar dinleniyor, kitaplar yasaklanıyor, gazeteciler yargılanıyor, çocuk katilleri aramızda dolaşıyor, izlediğiniz filmleri bile başkaları sizin için seçiyor. Soma'da bu kadar işçinin hayatını kaybetmesinin nedenini kaderde değil siyasette aramanız gerekir. Bütün bu yaşananlar "takdir-i ilahi" değil "siyasi" ! Ama yine de benim bildiğim AKP bu faciadan sonra bile mağdur edebiyatı yapmasını bilecektir.
Sağda solda sürekli öfke nöbetleri geçiren, torun torba sahibi bir adam bu başbakan. Kaşları hep çatık. Hep gergin. Bir kere şöyle ağız dolusu içten güldüğünü hatırlamam. Hep tükürük saça saça nefret kusuyor. Seçimlerden sonra, AKP'nin "başarısı" ardından ahkam kesilecekti, bunu biliyorduk. Bizim payımıza düşen yine kaybetmek olacaktı. Aslında hiç de böyle değilmiş. Eskiden bu insanlar nasıl uyuyorlar acaba diye soruyordum kendime. Bizim uykularımız kaçarken, insanlığımızdan utanırken bu adamlar nasıl içleri rahat yaşıyorlar diyordum. Artık eminim ki öyle uyuyabildikleri falan yok. Yorgun düşüp kabuslu uykulara dalıyorlar en fazla. Bırakın uykuda huzur bulmayı uyanıkken dahi huzurlu geçen bir günleri, bir on dakikaları bile yok.
Biz öldük belki. Ama siz hiç yaşamayacaksınız. Şu 12 yılda bir şey kazandıysanız eğer o da paradır. Bunun dışında da kazandığınız hiç bir şey olamaz bu hayatta. Siz halbuki hep kaybetmişsiniz. Biz sizi vicdansız bilirdik, adaletsiz bilirdik. Ama siz sadece zavallıymışsınız.
Birgün
Bu ileti en son dayanışma
tarafından 18.05.2014- 19:42 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.