Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış
Yaşamın başlangıcına ait ilk izler 3.6 ile 3.8 milyar yıl öncesine kadar gidiyor. İlk çok hücreli yaşam örneklere Kambriyen öncesinde (günümüzden yaklaşık 700-800 milyon yıl önce) rastlıyoruz.
( Bu konunun Darwin'le doğrudan bir ilişkisi de yoktur. Darwin'in önemi evrim kuramını bilimsel temellere oturtması ve değişimde doğal seçilimin oynadığı rolü gösterebilmiş olmasıdır. Kambriyen ve öncesindeki canlılığın bilgisi Darwin zamanında yoktu.)
Kambriyen patlaması, Kambriyen dönemin başlangıcında (yaklaşık 542 milyon yıl önce) Dünya'daki canlı çeşitliliğinde yaşanmış ani artıştır. Patlamadan kasıt canlı sayısındaki hızlı artıştır.
İlk canlıların ortaya çıkışı olan 3.6 milyar yıl öncesinden, 542 milyon yıl öncesine kadar geçen yaklaşık 3 milyar yıllık bir süreçte ki bu süre Dünya tarihinin yaklaşık %67'sini kapsar Dünya'daki canlı çeşitliliği mikroskobik boyuttaki tek hücreli canlılardan öteye geçememiştir. Fakat 542 milyon yıl öncesinden itibaren canlı çeşitliliğinde hızla bir artış yaşanmaya başlamıştır. Öyle ki 542 milyon yıl önce başlayan bu hızlı süreç sırasında gezegende bitkiler, hayvanlar ve mantarlar gibi gözle görülebilir çok hücreli canlı türleri ortaya çıkmıştır ve 542 milyon yılda yani Dünya tarihinin yaklaşık %12'lik bir zaman diliminde bu canlılık günümüz haline kadar evrimleşmiştir. Kambriyen'in başlangıcından sonraki 20 milyon yıl (Dünya tarihinin %0.4'ü) içerisinde günümüzdeki filumların (hayvan şubelerinin) neredeyse hepsi bu kısa zaman diliminde ortaya çıkmıştır.[1][2]
Kaynak:
The Cambrian "explosion" of metazoans and molecular biology: would Darwin be satisfied?
On embryos and ancestors by Stephen Jay Gould
The Cambrian "explosion": Slow-fuse or megatonnage?
The Cambrian Explosion - In Our Time, BBC Radio 4 broadcast, 17 Şubat 2005